Radikálisok 76 csillagozás

Négy felkavaró történet a jelenből
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory ​Doctorow az amerikai sci-fi-közösség egyik legnevesebb tagja, legfontosabb aktivistája és technológiai látnoka. Közel húszéves írói pályája számos felejthetetlen és elgondolkodtató történetet eredményezett, és ezekért több irodalmi díjjal is kitüntették. A legújabb, Radikálisok című kötetében négy kisregényt olvashatunk tőle, melyekben mesterien játszik a sci-fi eszköztárával, és tűéles képet fest napjaink Amerikájáról.
Az Engedélyezetlen kenyér a bevándorlásról és a mérgező társadalmi-gazdasági rétegződésről szól, valamint egy fiatal nő veszélyesen törvényellenes elhatározásáról, hogy megjavítsa az elromlott kenyérpirítóját. A Mintaszerű kisebbségben egy szuperhős a saját súlycsoportján túl találja magát, amikor szembenéz a rendőrséget és az igazságszolgáltatást behálózó korrupcióval. A kötet címadó története egy elkeseredett férj, egy darknetfórum és az USA egészségügyi rendszere ellen való erőszakos felkelés krónikája. S végül, A Vörös… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
336 oldal · ISBN: 9789634197416 · Fordította: Farkas Veronika, Bosnyák Edit, Orosz Anna, Molnár Berta Eleonóra
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197409 · Fordította: Farkas Veronika, Bosnyák Edit, Orosz Anna, Molnár Berta Eleonóra

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Morpheus >!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Ez is egy olyan könyv, amelyik eléggé ellentétes érzéseket váltott ki belőlem – eléggé nyilvánvaló, hogy az írónak ez volt a célja -. Lényeg ami lényeg, a világunkban az igazság valahol hátul kullog minden után, vagy ahogy Pelevin írta, az igazság arrafelé tendál, ahol a hatalom van. A hatalom pedig mindkét oldalt megrontja, akármelyiken is találja magát. Valóban mondhatók radikálisnak a történetek, és itt sincs igazából semmi tanulság, ahogy a való világban sincs, ahol vagy te vagy a szemét, aki a hatalmával visszaél, vagy te vagy a szemét, mert nincs semmi hatalmad, legfeljebb visszavághatsz, de mivel egy fecske nem csinál nyarat, csak magad alatt vágod a fát, és lent nincs senki, aki elkapjon.

1 hozzászólás
Molymacska P>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Ez a kötet már akkor nagyon érdekelt, amikor a kiadó bejelentette, hogy jön. Nem is tudom, mi fogott meg ennyire, talán az, hogy a Black mirrorhoz hasonlították, talán más, a lényeg, hogy nagyon jól eltalálták, mert tényleg egy zseniális kötetről van szó.
Ami érdekes benne, hogy nagyon a jelen történeteit írja meg a szerző. Olyan történeteket, amik most is megtörténhetnek, vagy akár meg is történtek valamilyen szinten, és egyáltalán nem a jövőről, vagy a különleges technológiákról szól, sokkal inkább a társadalomról, és az adott ember nehézségeiről.
Nagyon tetszett benne, hogy attól függetlenül, hogy mindegyik írás nagyon amerikai (és itt tényleg az amerikai kultúrára, szokásokra épülő novellákat kell elképzelni) attól még nagyon átérezhető számomra is. Sok globális problémával foglalkozik, mint a bevándorlás, a bőrszínkérdés, a nemzeti identitás, közben pedig más aktuális problémákkal is foglalkozik, mint a cégek vagy az állam felelőssége.
Ami számomra egy picit probléma volt a kötettel, hogy több helyen is apróbb félrefordítások, vagy nem logikus fordítások voltak, amelyek megnehezítették helyenként az olvasást (például ha kenyérpirító helyett melegszendvicssütőt használtak volna az első történetben, logikusabb lett volna, és rögtön (vagy nem rögtön, de kevesebb próbálkozásokkal) a megfelelő technológia jutott volna eszembe). Úgy érzem, még egy ellenérző kör nem ártott volna neki, de ez már a személyes kis gondolatom hozzá.

Az alábbiakban pedig a novellákról írnék röviden:

Engedélyezetlen kenyér Ez a történet a leginkább jövőbe tekintő, ettől függetlenül nagyon mai problémákat vet fel. Egy bevándorlás történetét meséli el, ahol a főszereplőn keresztül láthatjuk, honnan indult (a teljes semmiből), és hogyan alakult ki az élete, amely már mintha hasonlítana az amerikai életre. Csak hát nem. Nagyon érdekes volt első lépésben, hogy maga a bevándorlás bemutatása is, illetve az a nyomornegyed, amit megmutat számunkra. Hogy egy évig minden pénzüket elveszi az állam, hogy nem dolgozhatnak akárhol, mindent szabályoznak, egy álomért, ami szinte elérhetetlen (és ezzel együtt a történet végefelé kap egy még erősebb és keményebb olvasatot, mégpedig a döntésképtelenséget. Hogy látszólag van döntésed, de valójában nincs, mert a nyomornegyednél bármi jobb).
Illetve érdekes mellékszál, az MI is, amelyről inkább a következő kisregényben esik több szó, de itt is meg-meg említik, hogy az MI nem hibátlan, hiszen emberek készítik, és nem feltétlenül véletlen egy-egy dolog, ami történik velük.
A bevándorlástörténet után láthatjuk az alap problémát: a technológiai eszközöket, amiket direkt úgy fejlesztenek ki, hogy a rossz minőségű árút tudják rajta nagyon magas haszonnal eladni, miközben mindenkinek jut valami (a korrupció nem csak nálunk ekkora probléma). Ez valós probléma, ellenben ebben a helyzetben kihasználják az emberek döntésképtelenségét, és ezáltal hatnak rá a rossz minőségű árúval. El se tudom képzelni, ez mennyire nehéz helyzet, hogy azért, mert bevándorló vagy szegény vagyok, nekem mindent (mint egyfajta adót) magasabb áron adnak, de rossz minőségben. Ez egyszerűen… elképzelhetetlen.
A kisregény ezt a témakört járja körbe, nagyon érzékletesen, és talán az egyetlen hibája, az maga a vége is.Maga a vég nagyon érdekes, mégis úgy írta meg, mintha elvágták volna, Még kellett volna néhány oldal, amiben kicsit jobban lezárja a történetet, megmutatja mi történt, mit éreztek, mit gondolnak a szereplők, de ez nem volt meg, nekem pedig borzasztó hiányérzetem támadt.

Mintaszerű kisebbség Ez az a novella, amelyen (ahogy látom az értékelésekben) elvéreztek az emberek, és igen, ez nekem sem volt könnyű olvasni. Egyszerűen mert ez egyáltalán nem könnyű téma, amit itt felhoztak, és sokkal valósabb, átérezhetőbb, és reménytelenebb, mint bármely másik kisregénye a szerzőnek.
A történet arra épül, hogy létezik Superman és Batman is, csak kicsit más formában, sokkal emberibb (vagyis Amerikai Sas esetében sokkal földöntúli) kivitelben. Amerikai Sas véletlenül látja, hogy egy fekete férfit megvernek a rendőrök és megpróbál kiállni mellette jogilag és emberileg is. Ezzel viszont elindít egy lavinát, hiszen ha a rendőrséggel szembeszáll, a kormánnyal és így Amerikával száll szembe. Ez a szál nagyon jól mutatja meg az amerikaiaknál mennyire fontos a nemzeti identitás, hogy mindent felraknak arra, hogy a nemzetért, a nemzetnek dolgozzanak és hogyha ennek hibáit kihangsúlyozzák, akkor ellen tud fordulni. Nem azért, mert diktatúra van (bár a történet egy ahhoz közeli elképzelést mutat meg), hanem azért, mert a benne élők tagadják ki a nem „oda való” személyeket (így a Sast is, aki pedig minden szinten az abszolút jót képviseli, még akkor is, ha emberi, és nem tud mindenben, minden szinten segíteni).
A másik érdekes rész benne az MI kérdés, vagyis hogy az MI csak annyit ér, mint az adatok, amelyből kitanítják, és ha az adatok, amelyeket beadnak neki rasszista, akkor az MI is rasszista lesz. Ez nagyon érdekes kérdéskör, és bár kicsiben, de ez most is látható. Ellenben valamiért ezzel a problémával még nem foglalkoznak olyan aktívan, pedig mondjuk a bűnüldözésben használt MI komoly károkat is okozhat (ahogyan a rendőrök hozzáállása is).
Érdekes történet, de oldalról oldalra vág fejbe, és a végén egyszerűen megsemmisít. Nehéz olvasni, brutálisan nehéz, de közben nagyon jó is az, amit elmond.

Radikálisok A történet az amerikai egészségügyi helyzetre reflektál, vagyis arra, hogy a biztosító nem mindent fizet, pedig elérhető kezelések megmenthetnék az emberek életét (vagy a problémákat fel tudnák dolgozni). A főszereplőnk pedig egy olyan fórumra téved, ahol kezdetben ezeket a problémákat (a szeretteink elvesztése) próbálják feldolgozni. Ez később sokkal szélsőségesebb irányt vesz, és emberek öngyilkosok lesznek (szeretteik elvesztése miatt) és a biztosító embereit próbálják az öngyilkosságukkal térdre kényszeríteni.
Nagyon tetszett benne, hogy egy alapvetően egy olyan személy szemszögéből látjuk a történéseket, aki nem ilyen radikális, de közben valamilyen szinten egyet ért a tettekkel, hiszen ő is tudja, milyen problémák vannak benne. Nagyon jó volt, ahogy a gyermekének elmondásán keresztül megpróbálja a helyzetet nagyon egyszerűen elmondani, ezzel pedig egyfajta szimpátiát is kelteni azokban az emberekben, akik öngyilkosok lettek.
Érdekes volt benne a terrorizmus fogalma is, hogy az amerikaiak hogyan gondolkodnak róla. Hogy a terrorizmust amerikai nem követhet el, de ez mégis az, akkor megpróbál kerülőúton megfogalmazni, ami történt. Hogy az államnak (a fejeseknek) mennyire fontos a nemzeti identitás, és hogy a nemzet minden állampolgára jó és „hithű” amerikai (aki meg nem, az úgyis bevándorló/színes bőrű).
A novella (az első kettővel ellentétben) nem volt annyira nyomott, sőt, egy része talán még vidám is volt, olyan szempontból, hogy nem keserítette el az embert, hanem hagyott neki reményt is.

A Vörös Halál Álarca Amikor befejeztem, ez volt az a történet, ahol felsírtam. M?ert ekkora hülyét még az ember nem látott, de közben itt is érezhető, hogy de, látott, és pont ezért született ez a novella, mert annyira valószerű, és közben annyira abszurd is. Kötetzárónak mindenképpen tökéletes, hogy ne akard megöngyilkolni magad, mert itt nem csak reményt mutat, de tényleg teljes abszurditást is.
Ez a történet arról szól, hogy egy gazdag ember kialakít egy kis bunkert, levisz magával néhány fontos személyt (tudóst, ügyvédet stb), és hogy hogyan él túl egy járvány ideijén (rémisztően aktuális,nem?).A történet szépen bemutatja, hogy milyen egy ilyen járvány, milyen következményei vannak, és hogy a bunkerben élők mit is csinálnak közben.
Nagyon tetszett benne, hogy már az elején tudja az ember, mi lesz vége, mégis az apró történések fontosak ahhoz, hogy részletesen láthassuk, mi is történik a világban. Közben pedig alig valamit látunk, hiszen csak adott ember szinten, illetve kisközösség szinten látjuk, mi is történik, és ez egyáltalán nem baj. Így tudja az olvasót leginkább lekötni, hogy saját helyzetét hasonlítsa össze a bunkerben élőkével, és lássa a hibáikat és problémáikat is.
Abszurditása miatt vicces, de nagyon mai történet, ami kicsit tényleg feldobja a kötetet.

Minden hibájától függetlenül egy tökéletes kötetet volt számomra. Nem könnyű olvasni, nem egyszerű, mert tényleg egyes pontjai nagyon mai problémák, de pont ez adja az ízét is a kisregényeknek, ami miatt annyira jó, annyira részletes, annyira… tökéletes. Mindenképpen csak ajánlani tudom.

ViraMors P>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

– Ha fejjel nekirontasz a rendszernek, azzal nem változtatod meg, csak belefájdul a fejed.

Ez egy nagy, zavaros, tökéletlen világ, mi pedig zűrös és tökéletlen faj vagyunk. Nekem is sokszor viszket a tenyerem, pedig én ember vagyok.

Nehéz embernek lenni és nehéz dolog újra meg újra szembesülni azzal, mekkora különbségek lehetnek ember és ember között.* Doctorow négy írása bár elkalandozik a jövőbe és meginvitál egy-két közismert szuperhőst is, nem a jövőt próbálja előre vetíteni, hanem nagyon is mai problémákkal foglalkozik. Sőt, merem állítani, hogy nem problémákkal, hanem különböző megközelítésből, de egyetlen problémával. Olyan gondok ezek, amikről általában tudunk, de sokszor nem beszélünk, pedig szükség lenne rá, akkor is, ha a kötethez hasonlóan nincs megoldásunk. De talán nem ártana, ha néha tudatosulna az emberekben, hogy nem egyszerűen rossz felé tartunk, már most rossz helyen vagyunk.**

Stílusát tekintve nekem elég vegyes volt a felhozatal. Az Engedélyezetlen kenyér elejét kicsit döcögősnek éreztem, a Radikálisokat itt-ott elég repetitívnek. A Mintaszerű kisebbség szabályosan olvastatta magát, A Vörös Halál Álarcát viszont tartalmi okokból nem szerettem olvasni.

Összességében nem mondanám, hogy kedveltem a könyvet, sokkal inkább azt, hogy mondanivalójában fontos, és – bármennyire is elcsépelt a kifejezés – gondolatébresztő darab.

Értékelések írásonként:
Engedélyezetlen kenyér: link
Mintaszerű kisebbség: link
Radikálisok: link
A Vörös Halál Álarca: link

*off
**off

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Kenyérpirítós sztori odapirított rendesen. Menő ötletek, f*szalaza kivitelezés, black mirroros életérzés. Meg migránsok is voltak benne, úgyhogy nagyon aktuál-is.

A második történet érzékenyen érintett. A rasszizmust és az ebből fakadó kegyetlenséget és embertelenséget sosem tudtam feldolgozni. Évről évre nehezebben viselem. Kíváncsi vagyok mi fehérek mi a bús káromkodástól érezzük magunkat felsőbbrendűnek. Lényegében bűntudatom van, és szégyellem, hogy fehér vagyok. És ez napról napra rosszabb. Hol a vége ennek? Mi értelme van?!
Okétudom, hogy nem csak a fehérek rasszisták. De van egy olyan feltevésem, hogy a többi rassz valahol kicsit jogosabban utálja a fehéreket, nem?!
Igazából mindegy, hogy igen, vagy nem. A faji alapú megkülönböztetésnél és negatív diszkriminációnál számomra nincs sok értelmetlenebb, bosszantóbb, embertelenebb és ostobább dolog.

A harmadik is átjött végül. Érdekes megvizsgálni mennyire érzünk hasonlóan mint főhősünk a belső morális, erkölcsi vívódásaikor. Hiába tudjuk, hogy nem a radikális megoldás a jó megoldás, egy hang a fejünkben mégis képes nyugtázni a dolgot. Azt suttogja, hogy „karma”, vagy, hogy „okozat”.
Értitek miről, ugye?!

A negyedik is nagyon mai. Van benne vírus is, meg bezárkózás is. Amikor azt mondom, hogy ez tetszett a legkevésbé, az sem azt jelenti, hogy gyenge volt. Az eleje nagyon elkapott, de egy kicsit ez számomra vontatottabb volt, nem kötött le végig annyira, mint a többi.

Összességében egy nagyon erős, egységes színvonalú kötet.
Az aktualitása, nyelvezete és hangulata miatt nyomokban black mirror életérzést hozhat fel a mélyből.
Szerintem mindezek miatt sem csak a zsáner kedvelőinek ajánlott.
spoiler

Dyta_Kostova IP>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

A Mintaszerű kisebbség nagyon nehezen csúszott, több, mint egy hétig ültem rajta, de a másik három történet nem hagyott nyugodni, kettőt egyhuzamban, a legelsőt (és leghosszabbat) pedig két nap alatt olvastam végig. A „felkavaró” jelző szerintem indokolt a négy történetre, a kötet címe akár „Rendszerkritikusok” is lehetne, mert mindegyiket áthatja és összefogja a szorongás, a kisebbségi érzés, és a regnáló rendszerrel vagy épp annak hiányosságaival való egyet nem értés. Vajon melyik történet megfilmesítési jogát adták el? Bizonyára remek mozi lesz, az alapanyag jó, és minisorozatként is szívesen láttam volna. Érzetre kicsit olyasmi, mint a Végtelen határok volt az ezredforduló környékén.
Összegezve, néhány erőltetett demagóg kifejezést vagy érzést leszámítva, én szerettem ezt a kötetet.

pinter_bence I>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

"Cory Doctorow könyve egyértelműen baloldali nézőpontból, néhány ponton kicsit szájbarágósan, de végig reálisan mutatja be és magyarázza a mai amerikai társadalom négy komoly problémáját, az emberek magánéletére egyre jobban rátelepedő kapitalizmust, az intézményesült rendőri diszkriminációt, a diszfunkcionális egészségügybiztosítási rendszert és a jövedelmi szakadék kérdését.

A könyv által előhozott, főként amerikai problémák egy része persze Európában, így Magyarországon is értelmezhető (talán leginkább az Engedélyezetlen kenyér és A Vörös Halál Álarca rezonál jól ebből a szempontból), egyúttal mai koronavírusos korszakunkban felvetik a kérdést: a válság és a leállás elmúltával biztos muszáj minden tekintetben visszaállnunk a korábbi rendszerre?

A remek napi hírlevelet is szerkesztő Doctorow azt sugallja – illetve gyakran inkább sulykolja –, hogy a mostani rendszer egyáltalán nem normális, az emberiség pedig képes lehet arra, hogy máshogy csinálja, egyszerűen csak máshogy kell gondolkodnunk – ehhez pedig egy válság mindig jó lehetőséget ad. Csak figyelni kell, hogy nehogy megint a gazdagok jöjjenek ki jól belőle, mint ahogy tették azt 2008-ból."

A teljes ajánló itt:

https://azonnali.hu/cikk/20200328_a-gazdagok-nelkul-meg…

1 hozzászólás
WerWolf>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Cory Doctorow ismét megmutatta, hogy nem kell ahhoz a távoli jövőbe tekinteni, hogy problémákat vessünk fel, elég csak szétnézni. Ő nagyítót tart az olvasó elé, és rámutat arra, hogy milyen veszélyekkel jár ha a társadalmunk nem hajlandó letérni az útról, mely csak a kiválasztott keveseknek biztosít gondtalan jövőt, még a nagyobb része kizsákmányolva és eltaposva próbál túlélni.
A társadalmi tendenciák mellett a technológiai fejlődés csapdáira is rávilágít írásaiban, és figyelmeztetőbójákat helyez el az úton, hogy legyen esélyünk kikerülni ezeket. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy írásai minél több emberhez eljussanak, és végre gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze az olvasókat. Persze, lehet szórakoztató, disztópikus történetekként is kezelni ezeket a kisregényeket, mintha a valósághoz semmi közük nem lenne, de akkor kérdem én, mi értelme volt elolvasni?

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/05/cory-doctorow-radikalisok/

2 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Négy „mi lenne, ha…” történet szélsőséges és abszurd eshetőségekről. Összességében mind nagyon amerikai, rengeteg utalással az amerikai történelemre és a helyi társadalmi összefüggésekre. Az elbeszélések súlya és mélysége miatt azonban más népek számára is üzenetértéke van/lehet (már ha fel tudjuk fogni mélységében és súlyában). Egy biztos: rendkívül részletgazdagon (gyakran zavarbaejtően nyersen) mutat be jelenleg is fontos témákat, mögöttes mozgatórúgókat és megdöbbentő gondolatkísérleteket.

Engedélyezetlen kenyér
„Bármilyen vécépapírral kitörölhetem a fenekemet… De a kenyérpirítónkban nem piríthatok bármilyen kenyeret.”

Egyszerre nevetséges és ijesztő, meghökkentően képtelen társadalmi-gazdasági helyzetet ábrázol a távoli jövőben (vagy legalábbis egy technológiailag kellően fejlett korban). A történet főhőse képtelen reggelizni, mert a pirítója nem hagyja jóvá a bele helyezendő kenyeret. Persze megoldja a darknet(!) segítségével, és aztán még őrültebb szintekre kerül a technológiai függőségek útvesztőjében. Kisregény, ez a leghosszabb a könyvben. Egyértelműen inkább üdítően idétlen irányba hajlik, így kellemes, szórakoztató olvasmány volt a többi megrázóan borús történethez képest. Ugyanakkor komoly oldala is van: bevándorlók (mint a szereplők háttértörténete), és annak kérdésköre, hogy az élő emberek mennyire rá vannak utalva a gépekre (és ezt a cégek mennyire kihasználják).

Mintaszerű kisebbség
♫♩ „That's how it goes, everybody knows…” ♪♬

Fájóan időszerű (link) novella, ami azt a kérdést járja körbe, hogy vajon mit tehet Superman Amerikai Sas a rasszista rendőri túlkapásokkal szemben. Meg tudja-e védeni Loist, ha beavatkozik és erővel lép fel? Mi Bruce álláspontja a helyzetről? Meddig lehet elmenni a mindenkinek jót akaró szándékkal, ha „a rendszer” nem kér belőle? A képregényhősök jelképek, eszmék megtestesítői, ám emberi döntéseket hoznak – a legtöbb képregényíró mégsem merte ennyire a mai világ mocskos oldalára és ennyire emberi helyzetbe helyezni őket.
Ugyanakkor a maskarájukon és képességeiken túl a történet főszereplői eltérnek képregényes alapjaiktól: Sas több emberöltő óta védelmezi már az emberiséget, és nincs kriptonit ebben a világban (így Sast csupán saját józansága és szerettei tartják kordában). Bruce pedig egyáltalán nem olyan fegyverellenes, mint eredetije, sőt, ő maga látja el haditechnikával a kormányt.
Ahogy halad előre a cselekmény, feltárul a mondanivaló a valódi szupererőről, az elnyomással szembeni fellépés engedélyezett lehetőségeiről és eltűrt következményeiről.

A Vörös Halál Álarca
„Üdv az apokalipszisben! Nagyon jól fogunk szórakozni!”

Már a Poe klasszikusból vett címével is jelzi: lehangoló pusztulás-történet ez. Egy gazdag mérnökről szól, aki a világválságra készülve bunkert épített, hogy harmicadmagával túlélje a társadalom elkerülhetetlen összeomlását. Bezárkózik, hogy kizárja a veszedelmet. Ám nem zárhatja ki a hibákat, a gyarlóságot, az ostobaságot. Az emberi tényező – mint oly gyakran bebizonyosodott a történelem során – kiszámíthatatlan, és az, hogy pénze és erődje van valakinek, még nem teszi őt sikeres vezetővé vagy akár csak szervezővé. Noha gondolhat sok dologra, nem tud mindenre és nem is láthat előre mindent. Nem számolhat az emberi ostobaság kiszámíthatatlanságával. Talán saját döntéseivel számolhatna, de mi van, ha épp nem elég figyelmes? Elkerülheti-e így vajon a világot válságba vivő végzetet?
Ezt a történetet nagyon távol éreztem magamtól, a legkevésbé találtam élvezetesnek a fegyverkezős-okoskodós-fosós-hányós részleteket. Csattanója sem tartogatott feloldást e megítélésből. Mindazonáltal világos a valós eshetősége.

Radikálisok
„Ki mondta, hogy az erőszak nem old meg semmit?”

Ezúttal betegségközpontú a téma, a rettegett rákról és a káromkodásokkal körített küzdelmekről. Erős írás, távoli fikció, mégis kegyetlenül közeli az eshetősége. Eleinte könnyen átérezhetőek mind az indulatok, mind a bátor küzdelem és a kétségbeesett tehetetlenség között őrlődés, ám aztán átcsap az egész valami gyomorforgatóba, és értelmet nyer a cím. Bárkiből lehet terrorista, ha megvan hozzá az indítéka. Elgondolkodtatott, hogy vajon meddig terjed itthon az orvosi felsőbbrendűségbe, illetve a biztosítások biztonságába vetett hit. Nyilvánvalóan vannak problémák, amelyekre nincs ráhatása az egyénnek – de vajon ennek közvetlen valóságával való szembesülés kiválthat-e szélsőséges cselekedeteket? Megoldást adhatnak-e az ilyen tettek? Lehet-e e kérdésre egyhangú választ adni?

2 hozzászólás
Green69>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Négy felkavaró történet…..teljesen így volt, felkavart az a tény hogy erre időt szántam.Biztos valakinek ez élmény aki kevés ilyen témájú kötetet vett a kezébe. De számomra szomorú volt az, hogy valahogy laposak maradtak a történetek, az ötlet nem rossz, de valahogy a megírása (az én véleményem szerint) nem sikerült. Ezt azért írtam így, mert lehet valakinek majd nagyon fog tetszeni…

ui. Négy felkavaró történet a jelenből, ez meg végképp nem igaz maximum egy elképzelt jelenből.

B_Petra>!
Cory Doctorow: Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Egyre ritkábban értékelek, most mégis írok pár sort. Cory Doctorow nem lopta be magát a szívembe, a mostani a második esélye volt, mivel a Kis testvér című regényét félbehagytam, Kisregényei, novelláii ebből a kötetből sem tetszenek, nem is a témájuk miatt, nem is a forma miatt, valahogy a tartalom az írásmód zavar, a stílus ha beszélhetünk erről.

Az Engedélyezetlen kenyér – című novella érdekes lehetne, a kizsámányolás, a kissebségek helyzete a rasszizmus, az esélyegyenlőség hiánya talán a nem túl távoli jövőbe helyezve, de valahogy nem sikerült eggyütt érezni a szereplőkkel. Egy banálisnak tűnő probléma, rákényszerít egyes szociális rétegeket a radikális, törvénytelen magaviseletre. Az én esetemben talán arra emlékeztet, ahogy manapság az illegális, programokat letöltjük, egyenlőre még nem a légkeveréses sütőmet ütöm ki vele, és nem a házam megfigyelő rendszerőt programozom át, mert itt még nem tartunk, de talán innen inspirálódott, valamint a népesség migrációja és beilleszkedési problémái ihlethették.
A Mintaszerű kisebbség Bármennyire próbáltam Henry Cavillt elképzelni Sasként nem sikerült, és kifejezetten zavart a superman átütés. Ez a történet nem a jövőben játszódik a tehnológa szempontjából, napjaink fejlettségének felel meg, evvel ellentétben a szociális társadalmi érettség, a kissebségi helyzet, a színesbőrűek helye a társadalomban a múltszázad közepének felel meg(talán), emiatt inkább alternatív történelemnek számít. A karakterek motivációja, a konfliktus helyzet valamint a megoldás olyan semmilyen, hogy az már fáj. Nem éreztem, hogy a szuperhős emberi gyengesége és esendősége, valamint az egyszerű átlag ember hősiessége megfelelően lett volna szembeállítva. Gondolom ezt szerette volna elérni valamint bírálni a korrupt rendszert.

Radikálisok Ez a történet a legfrusztrálóbb, a legnegatívabb, a legidegesítőbb. Sosem értettem, hogyan csúszhat át egy átlagos élet, és egy átlagos viselkedésminta a radikálisabb, vagy szürke zónába. A szenvedő alanyt ért sokk magyarázatot adhat itt erre, vagy a megváltozott szociális érzékenység, az együttérzés, és az ember azon képessége, hogy beleélje magát mások helyzetébe. Nem mindenkire hat egyformán, a pszihológusok biztosan jobban értik ennek a dinamikáját. Persze rámutat az egészségügyi helyzet fonákjára, én nem ezt éreztem a főmondanivalónak, nem is az áldozathozatalt a jó ügy érdekében ami majd csak a később lehet értékeni, elítélni, vagy éppen megünnepelni. Borzasztóan idegesített a véletlenek lavinaszerű láncolata, bármennyire jóhiszemű is volt, számomra mégis érintett volt, hogy bűnös-e, nem tudom de önszántából keveredett bele.
A Vörös Halál Álarcában a kötetet nem mentette meg, de az utolsó kifejezetten tetszett, valahogy itt eltalálta a dramaturgiát, meg a főszereplő karakterét is. Ez volt az egyelen ami nem borzolta fel az idegeim, és annyira érdekelt, hogy még a végébe is belelovastam, azután végül kedvem lett végigolvasni is.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Mindannyiukat magánzárkára ítélték, egymás társaságában.

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

3 hozzászólás
jezsek P>!

Egy átgondolt vegyifegyver-támadás után a kolera volt a másik olyan félelme, ami miatt nehezen aludt el éjszakánként. Sok fegyvert tárolt, de baktériumokra nem lehetett velük lőni.

A Vörös Halál Álarca

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

ViraMors P>!

– Ha fejjel nekirontasz a rendszernek, azzal nem változtatod meg, csak belefájdul a fejed.

Mintaszerű kisebbség

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

ViraMors P>!

Úgy tűnt, hogy a sürgősségi osztály recepcióján hasznos diplomáciai tapasztalatokat lehet szerezni.

Mintaszerű kisebbség

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

htimea>!

Minden egyes kampányában kirohanást intézett a zsidó bankárok kartellje és Soros György ellen.

Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Kapcsolódó szócikkek: Soros György
ViraMors P>!

Ez egy nagy, zavaros, tökéletlen világ, mi pedig zűrös és tökéletlen faj vagyunk. Nekem is sokszor viszket a tenyerem, pedig én ember vagyok.

Mintaszerű kisebbség

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

ViraMors P>!

Nem ütheted addig a rasszizmust, amíg belátja, hogy tévúton jár.

Mintaszerű kisebbség

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

htimea>!

Üdv az apokalipszisben! Nagyon jól fogunk szórakozni!

A Vörös Halál Álarca

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

htimea>!

De nem engedhetek be egy beteg embert. Ez nem kórház. Ha behozol valamilyen fertőzést ide, mindannyian elkaphatjuk. Mind meghalhatunk.

A Vörös Halál Álarca

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

htimea>!

Akadt pár twitteres fazon, aki felhívta a figyelmet arra, hogy LisaApja1990-nek nem volt megfelelő a bőrszíne ahhoz, hogy terroristának lehessen nevezni. Ehelyett azt mondták róla, hogy „elment az esze”, „mentális betegséggel küzd”, de még olyat is írtak, hogy „nagy megrázkódtatáson esett át”.

Radikálisok

Cory Doctorow: Radikálisok Négy felkavaró történet a jelenből

Kapcsolódó szócikkek: mentális betegség

Hasonló könyvek címkék alapján

Itó Projekt: </Harmónia>
William Gibson: A periféria
Blake Crouch: Hamis emlékek
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
William R. Forstchen: Az utolsó nap
Johanna Sinisalo: A Nap Magja
John Scalzi: Bezárt elmék
Ramez Naam: Nexus