Little ​Brother (Little Brother 1.) 14 csillagozás

Cory Doctorow: Little Brother Cory Doctorow: Little Brother

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Marcus, a.k.a “w1n5t0n,” is only seventeen years old, but he figures he already knows how the system works–and how to work the system. Smart, fast, and wise to the ways of the networked world, he has no trouble outwitting his high school’s intrusive but clumsy surveillance systems.

But his whole world changes when he and his friends find themselves caught in the aftermath of a major terrorist attack on San Francisco. In the wrong place at the wrong time, Marcus and his crew are apprehended by the Department of Homeland Security and whisked away to a secret prison where they’re mercilessly interrogated for days.

When the DHS finally releases them, Marcus discovers that his city has become a police state where every citizen is treated like a potential terrorist. He knows that no one will believe his story, which leaves him only one option: to take down the DHS himself.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tor Books, New York, 2010
416 oldal · ISBN: 9780765323118
>!
HarperCollins, London, 2008
384 oldal · ISBN: 9780007288427

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

rapchee P>!
Cory Doctorow: Little Brother

Érdekes volt visszatérő motívumokat észrevenni, de ez a könyv sokkal nyomasztóbb, a Pirate Cinema, bár érthető módon, hisz ez az írás a terrorrizmusról, és az ellene vívott harcról szól, a tetejébe az Egyesült Államokban :). Összességében, nem lett kedvencem, de nem rossz, és még tanulhat is az ember ezt-azt.

metahari P>!
Cory Doctorow: Little Brother

Izgalmasra sikeredett netbiztonsági tanfolyam. A Facebook garázdálkodása mostanában megint élesen aktuálissá teszi az egészet. A tanulságot könnyű levonni, köszi, M1k3y! (a Harajuku Fun Madness-ért meg külön köszönet, jó volt fiatal geeknek lenni megint. Ja nem mintha öreg geeknek rosszabb lenne, csak hát a paranoia már kifejlődött…)

gazs>!
Cory Doctorow: Little Brother

Úgy szerettem volna szeretni, de annyira szájbarágós és kiszámítható.

Juci P>!
Cory Doctorow: Little Brother

Nagyon nehéz volt letenni. Izgalmas, pörgős, (jó értelemben) felháborító és nagyon elgondolkodtató olvasmány. Tetszett, hogy a főhős tudott kételkedni, nem gondolkodás nélkül, zsigerből csinálta, amit csinált, hanem számolt a következményekkel. Mindenkinek tisztában kéne lennie azokkal a jelenségekkel, amelyekről ez a könyv szól, úgyhogy olvassátok el mihamarabb! (Az adatlapon levő linkről letölthető a könyv teljes szövege a szerző weboldaláról.)

zoltandragon>!
Cory Doctorow: Little Brother

Igazi dacos, világmegváltós ifjúsági regény, amit nem csak tinik és geek-ek kezébe kellene belenyomni sürgősen!

geritwo>!
Cory Doctorow: Little Brother

Bár régóta ismerem Cory Doctorowot, a bloggert, jó ideig nem tudtam rávenni magam, hogy az irodalmi műveiből bármit is elolvassak – vagyis, hogy „sci-fit” vegyek a kezembe. Gyerekkoromban rajongtam a műfajt, mára kicsit meguntam.

A Little Brother azonban nem sci-fi. A jelenünkről szól, egy olyan alternatív valóságról, ami bármikor megvalósulhat, ha a rendelkezésre álló technológiát – a kommunikációs hálózatokat, a közösségi oldalakat, a térfigyelő kamerákat, az RFID-chipeket és sok mást – a lehető legrosszabbra használják fel ellenünk: arra, hogy a kormány és a hatóságok tudatosan sarokba szorítsanak vele minket.

Éppen ezért nagyon fontos könyv. Orwell 1984-e lefordítva a XXI. század eszközeire, valamikor az ezredforduló, pontosabban a 9/11 utáni USA-ban. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik otthonosan mozognak az interneten, a jelenkori technológiában, és szeretnének többet tudni arról, mi az, ami fenyeget(het) minket, és hogyan lehet kivédeni.

De nem csak fontos, hanem végig izgalmas is. Nem csak fordulatos, érdekes a cselekmény – én speciel nem tudtam letenni, és végig fenntartotta bennem a feszültséget: mi jöhet még? –, de egyben alapos, jól megírt ismeretterjesztő mű is. Nem mondom, hogy oktat, mert csak nagy vonalakban, szemléletesen magyarázza el, értteti meg az olyan technológiákat, mint például a kriptográfia, de elindítja a tudatos olvasót azon az úton, hogy keressen utána maga.

Csak azért nem adtam rá maximális pontszámot, mert néhol kicsit kiszámítható a cselekmény. Azt hiszem, inkább ifjúsági regény, mint „felnőtt” mű, már csak a főszereplők életkora miatt is, de bárkinek csak ajánlani tudom.

thuki>!
Cory Doctorow: Little Brother

A könyv által átadott üzenet sokkal jobb volt, mint az a köntös, amibe ez az üzenet becsomagolásra került. Legjobban emiatt pont a bevezető rész tetszett, ahol Doctorow előadja a véleményét arról miért is tartja fontosnak megírni a könyvet, mi a véleménye a szerzői jogról, szabadságról stb.. A cselekmény, ami ezután következik, illetve a karakterek, akiket megismerhetünk, mind átlagosak. A gondolatébresztés, ami viszont a lényeg, remekül sikerül.
Azonban ezen a ponton félre is csúszik az egész, ugyanis a könyvben megfogalmazott alapvető érték, a szabadság mindenek felett jelszó csak torz formájában kerül bemutatásra. Mindössze annyi történik ugyanis, hogy láthatjuk, hogy egy rossz formában kivitelezett, semmilyen haszonnal, hanem csak hátránnyal járó szabadságmegvonás a terror elleni harc címén mennyire rossz és veszélyes.
A könyv viszont már nem megy bele azokba a részletekbe, hogy akkor mégis van-e egyáltalán olyan eset, amikor igenis le lehet és/vagy le is kell mondani bizonyos személyes szabadságokról, azaz ezt és az ehhez hasonló kérdéseket egy gyors tagadással elintézi.

nandras>!
Cory Doctorow: Little Brother

Már régóta terveztem egy Doctorow regény elolvasását és nagy érdeklődéssel kezdtem bele, de ez sajnos annyira középszerű volt hogy a negyedénél feladtam. Nem volt fárasztó olvasni, a nyelvezete egy angolul akár csak kezdő szinten értőnek is megfelel, de talán pont ez volt az egyik dolog ami miatt félbehagytam. Sem a stílus, sem a történet nem tudott lekötni.


A sorozat következő kötete

Little Brother sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kresley Cole: Poison Princess
Kelly Oram: Cinder & Ella
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss
Kelly Oram: The Libby Garrett Intervention
Marni Bates: Dial Em for Murder
Lizzy Charles: Effortless With You
Stephenie Meyer: Breaking Dawn
Miranda Kenneally: Stealing Parker
Komal Kant: Impossible
Marni Bates: Awkward