Homeland ​(angol) (Little Brother 2.) 3 csillagozás

Cory Doctorow: Homeland (angol) Cory Doctorow: Homeland (angol)

In ​Cory Doctorow’s wildly successful Little Brother, young Marcus Yallow was arbitrarily detained and brutalized by the government in the wake of a terrorist attack on San Francisco—an experience that led him to become a leader of the whole movement of technologically clued-in teenagers, fighting back against the tyrannical security state.

A few years later, California's economy collapses, but Marcus’s hacktivist past lands him a job as webmaster for a crusading politician who promises reform. Soon his onetime girlfriend Masha emerges from the political underground to gift him with a thumbdrive containing a Wikileaks-style cable-dump of hard evidence of corporate and governmental perfidy. It’s incendiary stuff—and if Masha goes missing, Marcus is supposed to release it to the world. Then Marcus sees Masha being kidnapped by the same government agents who detained and tortured Marcus years earlier.

Marcus can leak the archive Masha gave him—but he can’t admit to… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tor Books, New York, 2013
384 oldal · ISBN: 9780765333698
>!
Titan Books, London, 2013
416 oldal · ISBN: 9781781167489

Most olvassa 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

csobi P>!
Cory Doctorow: Homeland (angol)

„Doctorow annyira kortárs, hogy az már fáj.” – W. Gibson így jellemezte az előző kötetet, a Little Brothert. Ha a kortárs jelzőt kicseréljük a naprakészre, akkor elérkeztünk ehhez a kötethez.

Mindaz, ami az elmúlt pár évben (wikileaks, quadrocopterek, Tor,Paranoid Android, stb..) hype volt a neten össze van gyúrva egy történetbe, megfűszerezve egy kis hacker-kultúrával és pár jófej fiatallal. A történetet egy tinédzser szemén keresztül követjük végig és hogy még ízesebb legyen a dolog, honnan indul a történet? Naná, hogy a Burning Man fesztiválról. A könyv elején elég hangulatosan írja le az egész környezetet, az embereket és úgy általában a célokat, szépen elidőztem mindenféle beszámolók olvasgatásával.

Szépen kanyarog a történet, visszatérünk San Franciscoba, s hát valóban, azt gondolom, amit olvasás közben feljegyeztem magamnak: Doctorow úgy képes aktuális dolgokról írni, hogy ha egy 15 éves geek kissrác vagy, akkor alig győzöl utánaguglizni a sok új információnak, ha pedig egy harmincas éveiben járó rendszergazda faszi vagy egy világvégi középiskolában és a kedvenc időtöltésed, hogy olvasgatod a céges levelezéseket, akkor egy halvány mosollyal nyugtázod, hogy a leírtak egy része milyen frankón működik a valóságban..

Mire gondolok? Ha a böngésződ bezáratlan tabjai közt olyan oldalak szerepelnek, mint a wired, a lifehacker, az io9, a boingboing és vagy 50 féle blogot követsz a legkülönbözőbb csatornákon, akkor nem lepődsz meg azon, hogy még a tamagocsid is lehallgatják. A tudjukkik tudják, hogy nem eteted rendesen. Szerencsés esetben nem rúgják rád az ajtót, mint főszereplőnkre Marcusra, de ez nem jelenti azt, hogy megúsztad.

Annyi viszont biztos, hogy mindkét kötet segít egy egészséges paranoia kifejlesztésében, szóval jobb, ha ezentúl odafigyelsz, hogy a napi három bébipapi meglegyen. De inkább négy.

tetsuo>!
Cory Doctorow: Homeland (angol)

A Kis Testvérhez hasonlóan ezt is kötelező olvasmánnyá kéne tenni minden gimnazistának és szülőnek, a többieknek pedig elég lenne ajánlott olvasmánynak:) Tipikusan az a könyv, amit a fülszöveg alapján nem biztos, hogy elolvasnék, mégis zseniális.
Olyan metafizikai horror van a „lapok” között (ekönyvben olvastam), amit még Lovecraft is irigyelhetne. Bármit csinálsz, megfigyelhetnek és felhasználhatják ellened, épp akkor is, mikor ezt olvasod. Ez persze nem lenne újdonság, de olyan erővel mutatja be Doctorow mindezt a „valóságban”, hogy szerintem nincs az az olvasó, akinek a műve után ne lenne kedve kicsit aktivizálódni a témában, vagy legalább utánaolvasni.
Illetve bármennyire is tagadja, ez a csávó a jövőbe lát. Mire megírja a könyveit, a leírtak jó része megvalósul.
Ha kicsit is érdekel a biztonságod, a magánéleted szentsége, a demokrácia, a közösség, amiben élsz, akkor szerintem ezt a könyvet olvasd el. Ha minden igaz, nemsokára jön magyarul is.
És ha paranoid vagy, használj, Tor böngészőt, meg különben is, Aphex Twin is azon keresztül jelentette be a legutóbbi lemezével kapcsolatos infókat:)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Cline: Ready Player One (angol)
Alwyn Hamilton: Traitor to the Throne
Margaret Atwood: The Handmaid's Tale
Moira Young: Blood Red Road
Erin Bow: The Scorpion Rules
Kelley Armstrong: The Summoning
Sarah Mlynowski: Spells & Sleeping Bags
Gordon Korman: The Emperor's Code
Marie Lu: Champion
Lauren Oliver: Pandemonium