No ​Country for Old Men 14 csillagozás

Cormac McCarthy: No Country for Old Men Cormac McCarthy: No Country for Old Men Cormac McCarthy: No Country for Old Men

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Llewelyn Moss, hunting antelope near the Rio Grande, stumbles upon a transaction gone horribly wrong. Finding bullet-ridden bodies, several kilos of heroin, and a caseload of cash, he faces a choice – leave the scene as he found it, or cut the money and run. Choosing the latter, he knows, will change everything. And so begins a terrifying chain of events, in which each participant seems determined to answer the question that one asks another: how does a man decide in what order to abandon his life?

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Picador, London, 2010
310 oldal · ISBN: 9780330511216
>!
Picador, London, 2006
310 oldal · ISBN: 033044011X

Kedvencelte 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Stone P
Cormac McCarthy: No Country for Old Men

Ez az ötödik könyv McCarthytól és tudomásul kell vennem magamtól, hogy szeretem ezt az írót. Megh jól egymásra találtunk. Kedvencnek nem tudom nevezni, nem szeretem a kedvenc kategóriát. Úgy ált. a kategóriákat sem szeretem, de ahogy a papa egymás mellé rakja a szavakat az bennem beindítja a hidraulikát és felemelkednek a gondolati gátak és nyers erő vesz rajtam gyengeséget, hogy gép elé üljek és írjak. Inspirál. Márpedig az számomra mindig olyasmi, amitől azt a dolgot elkezdem szeretni.
A történetet is azért szeretem, mert nincs kezdete és nincs vége. Folyamatban vagyunk. Utazunk és kinézünk az ablakon és a texasi táj előtt, illetve tájban zajlik a különböző génállománnyal rendelkező egyedek élete. A sors mindig nagy intrikus, összehoz dolgokat, másokat szétválaszt. Meghalni egy szituációban, ami látszatra mást mond, mint az azt átélőknek. Minden világ lángol és minden világot kiolt az idő. A múlt és a jelen. Aki előremegy visszafele nézegetve az átéli a jelent? Ez a jelen amúgy is mindig röhejes számomra. Mert mi az ami jelenidő. Minden múlt. Mert az idő képtelen megállni.
Viszont én most megpróbálok egy ponttal megállni itt, mert McCarthy előkaparja, az amúgy sem mélyre ásott filozofikus énem, viszont nincs jófajta bor a háznál, ami kell a magvas gondolatok csírának indulásához. És nem árt egy beszélgetőpartner sem, aki nem csak beszél, de hallgat is…

2 hozzászólás
>!
Tilla
Cormac McCarthy: No Country for Old Men

A korlátnak dőlve állsz a motelszobád ajtaja előtt, onnan jól látni a városon túli tájat, felidézed a kórók száraz zörgését, ahogy valamilyen számodra nem érezhető szél hozzájuk ér, kígyók, bogarak szöknek a lábad alól, felidézed a portól nehéz izzadságot az arcodon, a fogaid alatt sercegő homokszemeket. Illata nehéz. Ezt már képtelen vagy előhívni, mert a motel melletti benzinkút szaga túl erős ahhoz, hogy elvonatkoztass tőle.
Egy kopott autó fordul be a parkolóba. Egy férfi száll ki belőle. Téged néz. Nem ismered, de tudod, hogy érted jött. Meg fog ölni. Miért? Miért érzed, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell?

1 hozzászólás
>!
Banditaa P
Cormac McCarthy: No Country for Old Men

Harmadik McCarthym, de talán ez tetszett eddig a legkevésbé. Persze nem volt ez rossz, de kivételesen az az érzésem, hogy filmen jobban működhet ez az egész. A déli akcentus, a humoros beszólások. Na meg a hullahegyek…

>!
mokata P
Cormac McCarthy: No Country for Old Men

McCarthy tud írni, ez ebből a könyvből simán kiderül. Valami elképesztő precizitással és szemtelenséggel váltogatja a ritmust. Hol tíz oldalon át arról ír, hogyan vesz ki Moss egy doboz tejet a hűtőből és hogyan iszik belőle, hol három oldal alatt letudja, hogy menekül fél éjszakán át a kősivatagban. Elhajigál egy csomó információt, nevet, helyszínt, melyeknek elsőre nem sok köze van egymáshoz, aztán persze mégis, minden mindennel összefügg. A figurái végig hűek önmagukhoz, nem történik csodás változás, a gyilkos nem lesz könyörületessé, a kőkemény déli arcok nem hátrálnak meg és nem kérnek segítséget akkor sem, ha az életük múlik rajta. Kell egy közepes angoltudás az olvasásához, de ha már elkap a svung, akkor megyen magától.
Mindezt úgy, hogy ki nem állhatom a thrillert, nem bírom, ha olvasás közben a fülemen folyik ki az adrenalin.

>!
Juci P
Cormac McCarthy: No Country for Old Men

A történet valójában tök mellékes, ilyen szempontból a fülszöveg nem árul el semmit a könyvről szerintem. Sokkal inkább merengés a világ állapotáról, és ami nekem a legjobban tetszett: szinte tapintható, „háromdés” portré a Délről, ahol mintha megállt volna az idő. Az emberek ugyanúgy viselkednek, gondolkodnak, mozognak és beszélnek, mint ötven vagy száz évvel ezelőtt. Na jó, lehet, hogy a seriff ezzel nem értene egyet, de nekem ez jött át ebből a könyvből. Kíváncsi lettem a filmre, mert ezt nagyon el lehet kapni celluloidon szerintem.
Magyarul: http://moly.hu/konyvek/cormac-mccarthy-nem-vennek-valo-videk (viszont gyanítom, pont ez a tapinthatóság vész el a fordítással).

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Juci P

It's a life's work to see yourself for what you really are and even then you might be wrong.

295. oldal (Picador paperback)

>!
Stone P

Who must think that he thought that they thought that he thought they were very dumb. He thought about that.

99. oldal

>!
Juci P

It's a mess, aint it Sheriff?
If it aint it'll do till a mess gets here.

77. oldal (Picador paperback)

>!
Stone P

You might want to think about movin to China.

18. oldal

>!
Stone P

I told him that a lawyer one time told me that in law school they try and teach you not to worry about right and wrong but just follow the law and I said I wasnt so sure about that. He thought about that and he nodded and he said that he pretty much had to agree with that lawyer.

179. oldal

>!
mokata P

It's just a bunch of mexican drogrunnners.
They were. They aint now.
I aint sure what you're sayin.
I'm just sayin that whatever they were the only thing they are now is dead.
I'll have to sleep on that.

>!
mokata P

It's not about knowin where you are. It's about thinkin you got there without takin anything with you. Your notions about startin over. Or anybody's. You dont start over. That's what it's about. Ever step you take is forever. You cant make it go away. None of it.

>!
mokata P

I agreed with him that there wasnt a whole lot good you could say about old age and he said he knew one thing and I said what is that. And he said it dont last long.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Rob Smith: Child 44
S. Craig Zahler: Mean Business on North Ganson Street
Dean Koontz: Mr. Murder (angol)
Gillian Flynn: Gone Girl
Dan Brown: The Da Vinci Code
Jeff Lindsay: Darkly Dreaming Dexter
Dan Wells: Mr. Monster
Chris Carter: One by One
Robert Galbraith: The Silkworm
Sara Shepard: Wicked