Ella ​és a téli varázs 39 csillagozás

Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

A kicsi Ella messze északon él, egy hegyi falucskában, ahol mindig fehér hó borítja a házak piros tetejét. Közeleg a Karácsony, a kislány családja feldíszíti a házat, ám Ella szomorú, úgy érzi, az ünnep varázsa eltűnt. Elérkezik a Szenteste, és miközben mindenki vidáman készülődik, a kislány kisurran a kertbe…

Eredeti cím: Ella, l'orso e la neve

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634038849 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Corinne Giampaglia

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

Gelso P>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Nagyon szép könyv, szemre, lélekre egyaránt hat. A kissé szomorkás történet illik az év végéhez, amikor hosszúak a nap sötét időszakai, nedves, kellemetlen hideg rombolja le a hangulatunkat, amihez még hozzájön az elmúlás szomorkás érzése, az, hogy ismét eltelt egy év; ugyanakkor illik a karácsonyi alkalomhoz, mert bensőségességet, nyugalmat, szeretetet áraszt. Nagyon tetszett, hogy nemcsak a karácsony, az ajándékozás, hanem maga a teljes család áll a középpontban, köztük, a címszereplő, Ella, aki kicsit keresgéli önmagát – szeretné önmaga szerepét, helyét, feladatát tisztázni a karácsonyt illetően – és ebben a család többi tagja segítségére van. A történetben egy furcsaság van számomra, az, hogy karácsony éjjelén emberek megértik az állatok nyelvét és képesek egymással beszélni, ha ennivalót visznek nekik. Én erről a „hagyományról” vagy karácsonyi hiedelemről nem hallottam, de meglehet, hogy nem vagyok igazán tájékozott más ország karácsonyt övező hiedelmeiben.
Összességében egy szép, karácsonyt megelőző felkészülésről, egy kislány lelkének ünnepi díszbe öltöztetéséről szóló történetet olvashattam, amelyben szerepet kaptak azok a feladatok (karácsonyi sütisütés nagyival, lakásdíszítés, karácsonyfa-választás apával), amelyeket már egy kisgyerek is meg tud csinálni örömmel és kedvvel a karácsonyi készülődés közepette.
Szép volt.

2 hozzászólás
Linszyy P>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Kíváncsi voltam erre a kívül-belül szép könyvre.
A történet kicsit kusza volt nekem. Az alapprobléma hamar megoldódott és végül egész mást oldottunk meg a medvével meg Ellával. Szóval kicsit összezavarodtam, de egyébként könnyen emészthető, szép és aranyos történet volt, főleg ezekkel az illusztrációkkal.
A végső ünnepi gondolat rendben volt, csak nem volt egyértelmű az odavezető út. :D
https://youtu.be/lxNjy3hnsCU

wzsuzsanna P>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

(…) A történet legnagyobb erőssége egyértelműen az illusztráció, nem mondom, hogy anélkül nem állta volna meg a helyét, de tényleg annyira erősre és szépre sikeredtek a képek, hogy leginkább azok gondoskodnak a karácsonyi hangulatról. Maga a mese is sok szempontból érdekes és tanulságos, alapvetően nekem tetszik, hogy mint téma, előkerül, hogy valaki karácsony előtt nem igazán várja az ünnepeket. Szerintem sokak számára ismerős lehet ez az élmény, hogy karácsonykor „illik” vagy egyenesen „kötelező” boldognak lenni, és bár továbbra is azt gondolom, hogy ez elsősornban a felnőtteket érinti, azért nem baj, ha a gyerekek is olvasnak olyan történetet, aminek a főhőse nehezen rázódik bele a karácsonyi életérzésbe. A másik dolog, ami tetszett, hogy egy kicsit más kulturális háttere van a könyvnek, mint amit megszoktunk, a Luca-nap vagy a téli napforduló olyan hagyományok és szokások tömkelegét foglalják magukba, amiket érdemes megismertetni a mai gyerekekkel, mert valószínűleg egyre kevesebbet tudnak róluk. A történet tanulsága nem volt direkt vagy tolakodó, szerintem nem is volt kifejezett cél, hogy valami nagyon fontos mondanivalót átadjon a szerző, inkább csak érzéseket, hangulatokat szeretett volna közvetíteni, ami sikerült is. Ráadásul a kötetben található praktikákat mi is bármikor megvalósíthatjuk, ha kollektíve úgy dönt a család, hogy tudatosan szeretne készülni az ünnepekre. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/11/ella-es-teli-va…

1 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

A kivitelezés, a külcsín, az illusztrációk… kész. Megvett kilóra.
Ám valahogy a történet nem stimmel, nem érzem elég koherensnek, kicsit olyan, mint amit összehajigáltak… Ettől függetlenül persze kedves és bájos. E(1) nagyon sokat lapozta du. Együtt még nem olvastuk el, csak anya szólózott.

myrelationshipwith >!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Ez a mesekönyv véletlen került hozzám, de nem bánom, mert egy igencsak ízléses, aranyos mesét kaptam, csodaszép illusztrációkkal, amik a zord napokon is fényt gyújtanak a szívekben.

A kötet a Manó könyvek gondozásában jelent meg. Egy igazi, cserfes kis karácsonyi mese, amit nemcsak a kisebbnek élvezhetnek, hanem a nagyobbak is, hiszen sose nővünk ki belőlünk és néha a felnőtt lelkeknek is szüksége van egy maréknyi bűbájra, amit a kötet teljes egészében meg is ad. Az Ella és a téli varázs egy gazdagon illusztrált, kívül-belül gyönyörű kiadás. Nemcsak a borító kápráztatja el a szemeket, hanem a belső is. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak egy egyszer olvasós könyv lesz, hiszen a gyerekeimnek is szívesen olvasnék fel belőle és adnám át a karácsony iránti szeretetemet általa. Az írónő nemcsak Elláról ír, hanem igazi értékként rávilágít az ünnep igazi valójára, arra hogy a szeretet a legfontosabb a világon, s ezt a gyerekek számára is befogadható módon teszi. Tele bájjal, kedvességgel és szívet melengető mondatokkal. Emellett egy rövid listát is kapunk, ami által elkezdhetünk felkészülni az ünnepre és ha még nincs ötletünk, recepttel is szolgál a jeles napra. Habár nem én vagyok a megcélzott közönsége, élveztem és egy szerethető történetet kaptam. Teával a kézben a kandalló előtt ülve tökéletesen megalapozza a hangulatot és egy perc alatt beszippant a gyermekiségével és kedvességével.

Nordlicht>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Varázslatosan szép képi világú könyv, öröm lapozgatni. A szöveg is kedves, de egy-két helyen érzékelhető volt, hogy a magyar hagyományoktól eltérő kultúrában játszódik a történet spoiler. A karácsonyi készülődés izgalma, és az ünnep szeretetteljessége azonban átjön a könyvön, így már az adventi időszakban is jó olvasmány lehet kisebb gyerekekkel (is), de akár a karácsonyfa alatt ülve is elolvashatjuk.

NikoLetti>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Boltban olvasás a karácsonyi forgatagban.
Jó volt megállni és elolvasni , gyönyörködni a rajzokban. Azt hiszem ezt hívják slownak, megállítván a pillanatot és csak egy dologra fókuszálsz .
Aranyos mese a karácsonyról egy Ella nevű kislányról aki azt keresi , hogyan lehetne boldogabb:)

Eftímea>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Kedves karácsonyi történet egy kislányról, aki nem érti, mi is a karácsony. Aztán egy régi családi könyv segítségével megtalálja a választ.
Nekem leginkább az illusztrációk miatt tetszett. Nagyon szépen megfestett, bájos kèpekkel teli, öröm nézni.

1 hozzászólás
Utószó_blogger>!
Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

A mese főszereplője Ella, aki a kertben ücsörögve azon búslakodik, hogy egyáltalán nem érzi a karácsonyi hangulatot, mely már átjárta a szeretteit. Így aztán a kislány a családtagjaihoz fordul, és szerencsére a kislány édesanyjának van is egy ötlete: egy könyvecskét ad a lánynak, melyben felsorolják, hogy milyen előkészületeket kell tenni karácsony előtt, például feldíszíteni a házat, vagy süteményt sütni… Aztán az utolsó pillanatban, amikor már úgy tűnik, hogy minden rendben, valami ismét elszomorítja Ellát, és úgy tűnik, hogy már csak a varázslat segíthet.

Ahhoz képet tehát, hogy viszonylag rövid könyvecskéről beszélünk, sok fordulat van a történetben, mely ráadásul olyan dologgal foglalkozik, amely minden gyereket érint: arról mesél, hogy hogyan kerekedhetünk felül a levertségünkön. Nagyon tetszett, hogy az Ella könyvében szereplő néhány lépésen akár mi is végigmehetünk a gyerekekkel, a sütéshez még receptet is tartalmaz a kötet (egy fincsinek tűnő karácsonyi keksz elkészítési módját), így a könyv jelentősége nem merül ki az olvasásban, hanem akár napokig is elkísérhet minket a készülődés alatt. Emellett persze örültem a fordulatnak is a végén, mely egy kicsit tündérmesévé változtatta a történetet, és azt üzente, hogy van azért egy kis varázslat is a karácsonyban.

Bővebben a blogomon: https://www.utoszo.hu/2020/11/20/corinne-giampaglia-ell…


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Karácsonyi mesék
24 mese téli estékre
Lendvai Szilvia: Tél
Rép Erika: Répácska meséi 1.
Patricia Chare: Karácsonyi macikaland
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya
Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó
Marék Veronika: Kippkopp karácsonya
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Walt Disney – Boldog karácsonyt Miki egér és barátai társaságában