A ​rózsa emlékiratai 13 csillagozás

Consuelo de Saint-Exupéry: A rózsa emlékiratai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg szerzője hazájában jelképes alak: egyszerre különc arisztokrata, vakmerő pilóta, rajongó szerelmes és nemzeti hős, akinek személyiségét még műveinél is nagyobb érdeklődés övezi. Ezért is keltett hatalmas szenzációt feleségének fotókkal illusztrált emlékirata, amely ötven évig rejtőzött a Saint-Exupéry-hagyatékot őrző hajóbőröndben és most végre feltárta titkát: az igazságot a két „enfant terrible”, Antoine és Consuelo közös életéről.
Consuelo és Saint-Exupéry kapcsolata nem úgy él a köztudatban, mint legendás szerelem, pedig az emlékiratból kitetszik, hogy 1930-ban két rendkívüli ember találkozott és házasodott össze alig néhány hetes ismeretség után.
A rózsa emlékiratai egy szerelmes asszony visszaemlékezése, aki nemrégen veszítette el társát, és önmagát faggatja a múltról.

Eredeti cím: Mémoires de la rose

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Európa, Budapest, 2002
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630771101 · Fordította: Szőkefalvi-Nagy Eszter

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Marlene Dietrich


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Aquarius>!
Consuelo de Saint-Exupéry: A rózsa emlékiratai

A Vasárnapi levelek-et olvastam először. A rózsa emlékiratai korábban jelent meg, de úgy érzem a sorrendnek nincs jelentősége. A két könyv kiegészíti egymást.
A történet Consuelo és Antoine együtt töltött éveinek leírása, ami több fájdalmat hozott, mint örömöt, legalábbis Consuelo számára. Keserédes volt a házasságuk, az árnyékos oldal a feleségnek jutott. Két teljesen eltérő személyiség, akiket a sors összekapcsolt. Tonio nem szerette a kötöttségeket. Elsősorban repülni szeretett, aztán írni, és megélni az élet örömeit.
Ebből az emlékiratból többet tudtam meg Consuelo-ról, mint a Vasárnapi levelekből.
Jól megszerkesztett, cseppet sem részrehajló. Azt írja meg, ahogy ő megélte kapcsolatukat. Nem szépít, nem ítél – csak mesél.
Szép volt! Tetszett! Öt csillag!

hugi78>!
Consuelo de Saint-Exupéry: A rózsa emlékiratai

Nem tudom, mit írtam volna, ha anno, 50 évvel ezelőtt olvastam volna, de engem rettentően zavart, hogy C. minden gondolata-cselekedete a férjétől függött…
Bosszantott, idegesített… végigkínlódtam a könyvet…

lamucat>!
Consuelo de Saint-Exupéry: A rózsa emlékiratai

Évekkel ezelőtt olvastam, csak most itt valahogy rátaláltam a címlapra és eszembe jutott. Ha valaki, mint én is, nagy rajongója Antoine de Saint-Exupéry-nek, az írásainak, akkor nem biztos, hogy ajánlott olvasmány számára ez a könyv! Hihetlen csalódás, hogy a háborús hős, a bátor pilóta, a mélységesen humánus, csodás A kis herceg írója milyen nemcsak gyarló, de a feleségével a kegytelenségig érzéketlen személyiség tudott lenni!


Népszerű idézetek

Kaat>!

Nem fáról lehulló gyümölcs lettem, hanem mag, amely arra vár, hogy elvessék, elültessék az örökkévalóságnak. A férjem szívében akartam lakni. Ő volt a csillagom, a sorsom, a hitem, a végzetem. Kicsiny voltam, de hatalmas életerő lakozott bennem. A világmindenség összes csillagát összegyűjtöttem a két szememben, hogy a fényében füröszthessem őt.

127. oldal

Aquarius>!

Az ember mindig tud segíteni azoknak, akiket szeret, csupán azzal, hogy nagyon erősen, egész lényével szereti őket.

109. oldal

Aquarius>!

A könnyek nem csak ölni tudnak, a könnyek meg is tisztítanak.

157. oldal

dokijano >!

    Egyszer, amikor a barátaink, Gabin, Marlene Dietrich, Garbo jöttek hozzánk vendégségbe, és nem fért be a jégszekrénybe az összes pezsgő, Peggynek az az ötlete támadt, hogy temessük be őket a hóba a kertben.
    – Nagyon jó ötlet, kislány – mondta Tonio –, rajta, lásson hozzá!
    Amikor elérkezett a pillanat, hogy felszolgáljuk a pezsgőt, Peggy a fehér kesztyűs szép hölgyek gyülekezete előtt bejelentette:
    – Nem emlékszem, hova ástam őket, segítene valaki megkeresni?
    Gabin vállalkozott rá, hogy segít felkutatni a hóba temetett üvegeket. Ott fagyoskodtak ketten a parkban, hallottuk a nevetgélésüket, különösen Peggy friss nevetését!
    Ekkor mindenki kiment, és nekiállt keresni az üvegeket: milyen vidám volt az életünk!
    Így avattuk fel Garbo házát.

239. oldal, 27. fejezet - Az utolsó boldog pillanatok (Európa, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Marlene Dietrich · pezsgő
Aquarius>!

Nem elég csinosnak lenni, ha az ember be akar lépni egy férfi életébe, és ott is akar maradni.

181. oldal

Aquarius>!

Soha ne nézz hátra, ne feledd, hogy a legcsodálatosabb legendákban az, aki hátranéz, kő- vagy sóbálvánnyá változik.

(Antoine de Saint-Exupéry)

199. oldal

dokijano >!

Egy úr bizalmasan megvallotta nekem, hogy igen kényes, de sikeres műtéten esett át: szegény emberektől jutányos áron megvásárolt fogakat ültettek be az ínyébe…

24. oldal, 1. fejezet - “La niña del Massilia” (Európa, 2002)

Aquarius>!

A gyökértelen szerelem zajos és ragacsos, én pedig most elmegyek, vége, ha majd messze járok, lesznek új arcok, új barátok, új galambok is, jól tudod. De ez más. Az én otthonom a te szívedben van, és én örökre ott lakom.

242. oldal

dokijano >!

Nevettem és hangosan felolvastam a levelet. Úgy kezdődött, hogy „Drága Asszonyom, ha megengedi”, és úgy végződött, hogy „A vőlegénye, ha akarja”! A levelet mindannyian zseniálisnak találtuk. Éjszakai repülés című könyve ebből a szerelmes levélből született.

38. oldal, 3. fejezet - “Nagyon tehetséges. Meg fogja írni az Éjszakai repülés-t” (Európa, 2002)

dokijano >!

A férjem már egyenruhát viselt, a pilótákat mozgósították, bár nem voltak repülőgépeik. Ők azonban készen álltak a háborúra, ami inkább komédiának és mészárlásnak ígérkezett, mivel gyakorlatilag semmilyen felszerelésük sem volt, és egy állig felfegyverzett nép állt velük szemben…

186. oldal, 21. fejezet - “Megígérem, hogy visszajövök magához” (Európa, 2002)


Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: Asszony a fronton
Jane Hawking: Utazás a végtelenbe
Corinne Hofmann: Afrikai szeretők
Marina Vlady: Szerelmem, Viszockij
Romain Gary: A virradat ígérete
Richard Wright: Feketék és Fehérek
J. M. G. Le Clézio: Az afrikai
Kacsó Sándor: Nehéz szagú iszap fölött
André Castelot: Napóleon
Blaise Pascal: A korai keresztények összevetése a mai keresztényekkel és egyéb kisebb írások