A ​sztyeppei farkas (A Hódító 1.) 48 csillagozás

Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Temüdzsin, a Farkasok kánjának második fia még csak tizenegy éves, amikor apja orvtámadás áldozata lesz. A törzs kiveti magából és magára hagyja a családot. Éhhalál fenyegeti az anyát és gyermekeit a vad mongol pusztákon.
Kegyetlen próbatételek sora vár a hirtelen férfivá érő Temüdzsinre. A fiú azonban minden – mégoly kegyetlen – megpróbáltatást túlél, mert gyorsan megtanulja hogyan kell szembeszállni a természet és az ember okozta veszélyekkel. Temüdzsin a hasonló sorsra jutott embereket és klánokat gyűjti maga köré, és új törzsi öntudatra ébreszti őket. Elete legválságosabb korszakaiban is az a cél vezeti, hogy egyesítse ezeket a harcoló népeket, s ők legyenek a mongolok, az ezüst nép, ő maga pedig a világhódító Dzsingisz kán.
Conn Iggulden a tőle megszokott sodró lendületű, izgalmas, filmszerűen pergő cselekménnyel vezeti végig az olvasót a mongolok legendákkal teli világán.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
GABO, Budapest, 2010
526 oldal · ISBN: 9789636893415 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Temüdzsin · Kaszar · Arszlán


Kedvencelte 10

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Évek óta a polcomon csücsül ez a nagyszerű könyv, végre ideje volt rá sort keríteni. Most is a belső hang szólított, hogy ezt kell olvasnom, és szerencsére most sem csalatkoztam benne.
A sorozatról csak jót hallottam, borítékolható volt, hogy nem fogok csalódni. Dzsingisz kánt szerintem senkinek nem kell bemutatni, még aki nem is jártas a történelemben hallott a mongolok legnagyobb hódítójáról. Ez a könyv róla szól, és a hányadtatásairól, hogy a gyermekről aki vérrel a kezében született, miként is lett az ami. Ehhez járul Iggulden remek történetvezetése, és olvasmányos stílusa.
Temüdzsint végigkísérhetjük gyerekkorán, hogy testvéreivel a farkasok kánjának fiaként nagy jövő előtt állt. Persze nem lehet minden fenékig tejfel, mert mindig van egy árulás, vagy egy nem várt esemény. Ami itt is bekövetkezett, nincstelen lett az egész család a fagyos mongol télben.
Ezek az évek pedig igazán megerősítik az ifjú Temüdzsint.
A történet előrehaladtával pedig megfogan a gondolat a fejében, hogy egy mongol népnek kell lennie. Ezt a rögös utat követhetjük végig, hogyan is sikerül neki.
Egyesíteni fogja a törzseket, mert hódításra született. Először a tatárok ellen, de az ország határain már látszik a Csin birodalom hatalmas kőfala.
A mongolok igazán kemény népek, ha rájuk gondolok nekem is az a három dolog jut eszembe, amit a könyvben tapasztaltam, és az író is elmondott a jegyzeteiben. Mégpedig mesterien bánnak az íjjal, kiváló birkózók, és remek lovasok.
A sümegi várjátékokon magam is szemtanúja lehettem, milyen remek lovasok is. Szemkápráztató volt, amit a három mongol ifjú művelt. Persze bizonyos, hogy ők már itt születtek, de a vérükben lehet valami Dzsingiszéből.
Remek könyv volt, pörgős, izgalmas, kedvelhető szereplők, nagyon utálható ellenfelekkel. Biztos, hogy hamarosan folytatom.

>!
GABO, Budapest, 2010
526 oldal · ISBN: 9789636893415 · Fordította: Bihari György
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Már régóta várólistámon volt ez a sorozat, de mindig csak tologattam az olvasását, most viszont eljött az ideje, hogy belekezdjek.
Kár volt halogatni, mert nagyon tetszett az első kötet. Kicsit ugyan tartottam tőle, de hamar elmúlt ez a kétely ahogy haladtam a lapok között. Talán a témája miatt, de egy kicsit nekem hasonlított A Selyemút című könyvre, egyébként az is nagyon tetszett.
Összességében nagyon izgalmasra sikeredett, folyamatosan fenntartotta a figyelmemet. Nagyon megkedveltem Temüdzsin karakterét. Kisgyermek korától végigkövethetjük ő és testvérei életútját, amit nagyon kalandosra gyúrt az író. Volt benne csata, árulás, szerelem minden ami egy jó kalandregényhez kell.
Új kedvencet avathattam az első résszel. Nagyon várom már a folytatást!

>!
wzsuzsanna P
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Hát, hűha, ez aztán tökös olvasmány volt! :) Tudni kell rólam, hogy kicsit félénken viszonyulok a történelmi regényekhez (érdekelnek, de mindig van bennem egy ilyen indokolatlan para, hogy én úgyis hülye vagyok töriből, és elvesztem majd a fonalat stb.), de ennek tükrében tökéletes választás volt ez a regény kedvcsinálónak. Rendkívül olvasmányos és izgalmas formában ismerhetjük meg Dzsingisz kán fiatalkorát és a mongolok történetét, a karakterek élők, hitelesek és kidolgozottak, egy percig sem unatkoztam közben. Pont annyira véres és brutális, amennyire az ízlésemnek megfelel (értsd: eléggé, de nem öncélúan), és van benne bőven ármánykodás is. Nagyon jó szívvel ajánlom a „vén töri-rókáknak”, és a hozzám hasonló óvatos ismerkedőknek is.:)

10 hozzászólás
>!
ursus MP
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Hová írja az ember a teljes sorozatról szóló értékelését, ha befejez egy ilyen öt kötetest? Talán az első kötethez. Van egy rövid és egy hosszú értékelésem:

A rövid: Fergeteges volt, csak ajánlani tudom!

A hosszú: http://konyvtamasz.wordpress.com/2014/09/08/conn-igguld…

>!
Vackor6 P
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Rég merültem el ilyen kellemesen egy történetben. Rettenetesen jól esik, hála érte!
Voltak menet közben cseppnyi hiányosságaim, mint például szívesen vettem volna, ha Börte alakja és Temüdzsinnel való kapcsolata jobban kidolgozott… no de mindegy is, oly mohón kapok a második kötet után…

>!
ftamas
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Temüdzsin a majdani Dzsingisz kán fiatal koráról egy történet, amely bemutatja a leghíresebb ( számomra legalább is ) mongol útjának kezdetét. Megmutat egy kíméletlen világot, ahol az erőszak a világ természetes része, ugyanakkor viszont a könyvben nincs túlzásba véve. Mivel történelmi könyv, több dolog is meglepett. Nem tudtam, hogy a tatárok és a mongolok külön népcsoport. Valamint nem tudtam Kína szerepéről sem.
Egy hiányérzetem van, mégpedig az, hogy a pusztai életet ( Ami nem a harcról szól ) nem annyira mutatja be.
Viszont ettől még nagyon jó kis könyv ez.

>!
Trixi 
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Történelmi regényeknél sose tudom eldönteni, hogy szemet hunyjak a pontatlanságok felett vagy sem. Mert ha van tény, az maradjon tény és a tények közti teret kitöltheti az írói fantázia. Azt hiszem most szemet hunyok :D :D :D , mert végülis nem annyira érdekes, hogy valójában Temüdzsin 9 éves volt mikor megölték az apját, és nem 12, mint a könyvben. Vagy a megölt testvére is csak a féltestvére volt, és aki segített neki az is a féltestvére volt. A könyvben a másik tesó segített neki, és teljes tesó volt. De oké, mindez nem olyan lényeges. A könyv izgalmas, pörgős, tetszett a pusztai lét egyszerűsége, könyörtelensége. És főleg az, hogy egy kisemmizett kisfiúból, aki a családjával az éhhalál szélén egyensúlyozik, hogyan válik a megpróbáltatások ellenére is erős vezetővé. Éljen a kedvenc alfahímem! Hajrá, jöhet a többi kötet………..

>!
Emerencia P
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Erre a könyvre kevés az öt csillag. Nagyon olvasmányos . A szerkezete, a stílusa , a cselekménye kifogástalan volt. Most már csak a többi részt kell megszereznem a könyvtárból.

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas

Ez valami brutálisan jó volt!!!
Hirtelen kényszert érzek, hogy az összes eddigi értékelésemet módosítsam legalább mínusz fél csillaggal. Abszolút kedvenc lett :)
Hihetetlenül izgalmas és feszültséggel teli történet, melyhez egy könnyed, olvasmányos stílus párosul. Egyszerűen letehetetlen.
Nagyon érdekes volt bepillantást nyerni a jurták világába – Számomra ez a szeglete a történelemnek még ismeretlen volt. Nagyon megszerettem Jiszügej három középső fiát, őszintén izgultam értük. Nagyon tetszett, ahogy az író Temüdzsin jellemét ábrázolja – teljesen hitelesnek tűnt, rendkívül karizmatikus, kivételes személyiség lehetett. Nagyon várom, hogy hétfőn kinyisson a könyvtár, és folytathassam a történetét :)


Népszerű idézetek

>!
Rodwin

A szeretet különös, ellentmondásos dolog minden anyának, túl van az ésszerűség határán.

352. - 353. oldal

3 hozzászólás
>!
jehuka P

Temüdzsin először látta a világot a másik oldalról. Gyűlölhette a törzseket azért, ahogy kényük-kedvük szerint vonulnak a pusztán, mégis arról álmodott, hogy egy napon előle futamodnak meg. Az apja fia volt, nehezére esett törzs nélkül vándorként élnie. Akárhol járt is, a Farkasok vére lüktetett ereiben. a föladja, szégyent hoz az apjára, és magára is a túlélésért folytatott harcában. Mindezek mellett ismert még egy egyszerű igazságot: azt, hogy egy napon kán lesz.

243. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Temüdzsin
>!
jehuka P

Hajnal előtt lépteket hallott. Sötét alak hajolt a rács fölé, félig eltakarva a csillagos eget. Temüdzsin borzadva várta, hogy valaki ismét kiürítse a hólyagját, ám a sötét alak megszólalt:
– Ki vagy te? – kérdezte halkan.
Temüdzsin nem nézett oda, de fellobbanó büszkeséggel válaszolta:
– Jiszügej legidősebb élő fia, a Farkasok kánja vagyok.
Fények villantak a látótere szélén. Azt várta, hogy mindjárt elájul.Emlékezett a régi szavakra, amelyeket az apja használt, és vakmerően ki is mondta őket:
– Én vagyok a föld és a hegyek csontja! – szólt szilajon. – Én vagyok a tél. Amikor meghalok, én jövök érted a leghidegebb éjszakákon.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Temüdzsin
>!
jehuka P

– Akkor most megint Farkasok vagyunk? – kérdezte Kaszar, és a szeme ragyogott.
Temüdzsin egy darabig gondolkodott.
– Mi az ezüst nép, a mongolok vagyunk. Ha megkérdeznek, válaszold azt, hogy nincsenek törzsek. Mondd, hogy én a fűtenger kánja vagyok, és annak a nevéről Dzsingiszként fognak ismerni. Igen, mondd csak meg nekik. Mondd meg nekik, hogy én Dzsingisz vagyok, és legelöl lovagolok.

516. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kaszar · Temüdzsin
>!
Trixi 

Nincs igazság a földön, és a gonosz emberek élnek jól.

>!
Trixi 

Nincs erősebb kötelék, mint azoké, akik együtt kockáztatják az életüket. Erősebb lehet, mint a törzsi vagy a vérségi összetartozás.

>!
Gooblin

vannak,akik kivirulnak a magányban,erőt merítenek belőle.Ezek életerős, veszélyes emberek,és szeretik azt, ami elválasztja őket a többiektől.

>!
jehuka P

– …Egy nép vagyunk, Arszlán. Amikor elég erősek leszünk, akkor teszek róla, hogy hozzám jöjjenek, különben egyenként szétzúzom őket. Azt mondom, hogy egy nép vagyunk. Mi mongolok vagyunk, Arszlán. Mi vagyunk az ezüst nép, és egyetlen kán uralkodik fölöttünk.
– Ittál, vagy álmodsz – felelte Arszlán, mit sem törődve a fia feszengésével. – Miből gondolod, hogy valaha is elfogadnak téged?
– Én vagyok az ország – felelte Temüdzsin. – És az ország nem lát különbséget népünk családjai között. – Egyikről a másikra nézett. – Nem könyörgök a hűségetekért. Ti magatok esküdtetek föl, és ez halálig érvényes kötés. Meglehet, valamennyien belepusztulunk a kísérletbe, de azt hiszem, ti nem tartoztok azok közé, akiket ez megállítana…

363. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arszlán · Temüdzsin
>!
Trixi 

Az Égi Atya az erőseket jutalmazza szerencsével. A gyenge elhull.


A sorozat következő kötete

A Hódító sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colin Falconer: A selyemút
Clive Cussler: A Kán kincse
Ewan McGregor – Charley Boorman: A hosszabb úton
Geszer kán, a tíz világtáj ura
Mándy Iván: Robin Hood
Ken Follett: A katedrális
Ewa Wong: A hét taoista mester
Bán Mór: A Holló háborúja
James Clavell: A sógun
Noah Gordon: Az orvosdoktor