Könyv + film (lentebb)
Könyv: (értékelésem moly.hu: 4/5 csillag)
2015-ben már a moziban megnéztem a filmet, és azóta van fent a képzeletbeli TBR-listámon. Eleinte nem is siettem vele, nem akartam nagyon élénk filmélménnyel belekezdeni a regénybe. Ez a kifogásom nagyjából 3-4 éve lejárt, és most jutottam el eddig.
Ez egy igazán lassú folyású történet, amit szeretek. Nem kell mindig végigsöpörni az olvasón. Abszolút karakterközpontú, Eilish Lacey-t követjük nagyjából 2,5 éven át. Tóibín jól felépíti őt is, ahogy a többi karakterről is képes néhány „ecsetvonással” képet festeni.
A keret az 1950-es Amerikájában egy ír lány. Sok ír lány ment akkor oda (és egyéb nemzetiségű is egyébként) szerencsét próbálni, ha már otthon, legyen az bárhol, nem tudtak szerencsével járni a II. világháború után. Tetszik, hogy Tóibín nem akarja leerőszakolni az olvasó torkán, hogy madártávlatból szemlélve milyen is volt a helyzet, hanem a jeleneteken keresztül teszi teljesen természetessé ezt a környezetet. Ettől még lehet következtetni általánosabb gazdasági-politikai-társadalmi dolgokra ld.: rasszizmus (feketékkel szemben).
A regény felépítése is átgondolt. Négy részből áll: spoiler
Eilish önmagában kicsit szürke. Olyan semmilyen, tucat. Ez szerintem nem véletlen. Bár az én ízlésemnek kicsit túl szürke lett, nehezen érzek vele együtt, vagy érzek bárhogy iránta, mert mintha nem is élné az életét, nem lenne személyisége. (Vajon én vagyok túlzottan a nyugati társadalom gyermeke már?) Természetesen rengeteget változtat rajta New York. Magabiztosabbá teszi, megerősíti lelkileg, kénytelen egyedül boldogulni. Beilleszkedik az „amerikai álomba,” spoiler Mindene megvan. Egyedül otthona nincs igazán. Viszont az is igaz, hogy ezen depressziózni nem éri meg, és ha én költöznék új országba, akkor ugyanígy azzal foglalnám el magam, ami van.
Persze itt hozzá kell tenni, hogy a mai világban az utazás egyszerűsége, gyorsasága és az Internet csodái miatt (mint Skype, Messenger videochat) egészen más külföldre költözni. Ezek a dolgok egyrészt megkönnyíthetik a honvágyat, hiszen könnyen kapcsolatba tudunk lépni a hátrahagyottakkal. Másrészről viszont nagyon könnyű a ló túloldalára esni, és pont amiatt nem kialakítani rendesen egy másik életet, mert online próbáljuk abnormális szinten életben tartani a régit. Itt éppúgy szükség van a tudatosságra, mint az 1950-es években a megfizethető 1 hetes hajóútnál, a szörnyen drága telefonnal, a lassan utazó írott levelekkel.
A negyedik részre muszáj kitérnem, mert az 5 éve is, és most is idegesített kicsit. Valahogy mintha nem illene annyira sem a történetbe, sem Eilish karakterébe. spoiler
És akkor spoiler
Értékeljünk: Tóibín érzékenyen ír a lelki vonulatairól az emigrácónak. Nyilván a fiatal lány szemszöge eléggé meghatározza, hogy kik tudnak azonosulni, de nem feltétlenül állítanám, hogy ez egy lányregény. Szóval tudom ajánlani azoknak, akik szeretik a történelmi fikciót.
Film: (értékelésem IMDb: 7/10)
A film szinte teljesen megfeleltethető a könyvnek. Nyilván van pár könyvbeli jelenet, amit nem forgattak le, de gyakorlatilag csak egy olyan jelenet volt a filmben, ami eredetileg nem szerepel a könyvben + a zárójelenet. Ez önmagában még nem teszi jóvá egyébként, de összességében szerintem egy jó film, szép képi világgal, épp annyira lassan hömpölygően, amilyen maga a könyv.
Bizonyos karaktereket jobban tud árnyalni, Eilish egy kicsit másmilyen összképet hoz a filmben, mint a könyvben. Egy-két ív logikusabban, szebben volt felépítve a filmben szerintem. spoiler És elérkeztünk a fő problémámhoz: nem igazán tetszik a színészi játéka a Tonyt alakító színésznek. Erre emlékeztem, spoiler
De összességében azt tudom mondani, hogy rendben van a film. Önmagában is megáll, és a könyv feldolgozásaként sem okoz csalódást.