Brooklyn 148 csillagozás

Colm Tóibín: Brooklyn

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát.

Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.

Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film készült Eilis történetéből, melyet február 4-től játszanak a magyar mozik.

Eredeti mű: Colm Tóibín: Brooklyn (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Park, Budapest, 2016
310 oldal · ISBN: 9789633553411 · Fordította: Greskovits Endre
>!
Park, Budapest, 2016
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552667 · Fordította: Greskovits Endre

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Eilis Lacey · Flood atya

Helyszínek népszerűség szerint

Amerika · Írország


Kedvencelte 19

Most olvassa 10

Várólistára tette 203

Kívánságlistára tette 175

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Colm Tóibín: Brooklyn

Jó öreg fotel ez a történet: kényelmesen el lehet helyezkedni benne. Eilis, a fiatal lány a családias, de szűk Írhonból Brooklynba érkezik – az olvasztótégelybe, ahol írek, olaszok, zsidók és négerek között próbálja újra felállítani egy élet kereteit. Ha van dráma e könyvben, akkor az ez: hogy létrehozhatóak-e ezek az új keretek, vagy pedig gyökereink gyógyíthatatlanul a régi röghöz láncolnak minket. Ilyen értelemben pedig ez a könyv a kivándorlás/bevándorlás (attól függ, honnan nézzük) fő kérdésének egyik legtisztább, legvisszafogottabb és talán – mondjuk ki, ne féljünk a szótól – legszebb tárgyalása. A kérdésre pedig válasz is van: spoiler

Van ennek a könyvnek egy olyan eleme, ami első olvasásra talán nem is olyan feltűnő: hogy Tóibín micsoda elképesztő kockázatot vállalt főszereplője kiválasztásakor. Eilis ugyanis csendes, nyugodt, érzékeny figura, aki ezzel együtt határozottan nem nélkülöz némi határozottságot sem – azzal, hogy az író egy ilyen (@BubuMaczkó pontos kifejezésével) klasszikus introvertált figurát választott, tulajdonképpen lemondott számos olyan eszközről, amiket úgy általában az epikus prózában használni szokás: például a látványos drámai jelenetekről vagy a harsány érzelmi megnyilvánulásokról. Ezzel szemben kapunk egy visszafogott cselekményívet, és számos rejtett szimpátiát és antipátiát, amik olyan elegánsan vannak elfektetve a szereplők párbeszédeiben, hogy le a kalappal. Otthonos könyv ez, a tetszetős felszín alatt nagy-nagy mélységekkel. Nagy szeretettel és méltósággal van megírva. A csendessége ruházza fel hitelességgel – ajánlom.

(Ui.: Viszket a tenyerem a filmes borítóktól. Tudom, kereskedelmi szempontból muszáj, de akkor is.)

12 hozzászólás
>!
giggs85 P
Colm Tóibín: Brooklyn

A kortárs ír próza egyik legmeghatározóbb alakja, Colm Toibín, sokáig ismeretlen volt idehaza, hisz első magyarra fordított könyve, a Mária testamentuma (amit imádtam) csak tavaly jelent meg a Park Kiadó gondozásában. Már ez a vékonyka kötet is szép kritikákat kapott, de ahogy lenni szokott, megint egy hollywoodi filmsiker kellett ahhoz, hogy úgy istenesen felfigyeljünk rá, és persze a film alapjául szolgáló regényre, a Brooklynra.

A Brooklynnak nem sok köze van az általam már korábban olvasott kisregényhez; itt nincs jelen az a fajta töredezettség, költőiség és misztikum, mint a másikban, mégis tökéletesen működik. A történet maga hihetetlenül egyszerű: Eilis, a fiatal ír lány nem talál állandó munkát hazájában, és egy segítőkész papnak hála (meg persze édesanyja és nővére noszogatására) kivándorolhat – fiútestvéreivel ellentétben azonban nem Angliába, hanem a messzi Amerikába. Az itt töltött idejét, beilleszkedését, tanulmányait, munkáját, szerelmi életét követhetjük nyomon az ’50-es évek folyamatosan változó New Yorkjában.

Ebben a regényben nincsenek hihetetlenül magas lélektani csúcsok vagy szédítő mélységek. Egy teljesen hétköznapi és egyszerű életet élő lányt követhetünk nyomon pár éven keresztül, akivel (első ránézésre) szinte semmi sem történik. Azonban ez a „szinte semmi” adja Toibín igazi nagyságát, mert neki nem kell semmiféle Rómeó és Júlia történet, se letaglózó, brutális vagy gyomorforgató epizódok sorozata, sem különösebb irodalmi fordulatok, hogy bemutathassa a (mindenkori) kivándorolt létet, a változó Amerikát (ahol például sokan megdöbbenve nézik, hogy ezentúl a feketék is szabadon vásárolhatnak a boltokban), az ír-amerikai viszonyokat vagy egy csendes kislány felnőtté válását.

Rendkívül érdekes ugyanis Eilis személyiségfejlődése, mely során a hallgatag, visszahúzódó, másoknak megfelelni akaró, ám némi talpraesettséggel és önállósággal is rendelkező lányból az évek során egyre inkább olyan nő válik, aki megpróbálja egyedül eldönteni, hogy mi a jó neki, és aszerint cselekedni. Egy ilyen lány esetében persze a szerelmi szál is másként működik, hisz Eilis nem az a lángolóan romantikus alkat, és teljesen másként éli meg az ilyesmit, mint egy átlagos irodalmi hősnő. Régen volt már a kezemben olyan kötet, melyben tényleg nem tudtam, hogy mi lesz az adott romantikus szál vége, és egészen az utolsó oldalakig izgatottan vártam a végkifejletet.

Toibín regénye nagyon is aktuális, ugyanis ebben a néhol kiszámítottan (mondhatnám: realista módon) unalmas történetben megmutatja, hogy nem szükséges semmilyen extrém, radikális vagy szokatlan dolog, vagy bármi borzalom ahhoz, hogy idegennek érezzük magunkat szülőföldünktől távol, de nem is kell emberfeletti erőfeszítést tenni ahhoz, hogy idegenben is otthonra leljünk. És miközben erről mesél, felhívja a figyelmet az élet törékenységére, az idő mulandóságára, és arra, hogy ne féljünk, merjünk élni az adódó lehetőségekkel saját boldogulásunk érdekében. A magam részéről várom a következő Toibín-kötetet.

>!
tonks
Colm Tóibín: Brooklyn

Nagyon vártam már ennek a könyvnek a megjelenését, a belőle készült filmet is többször láttam. A könyvtől úgymond egy részletesebb filmet vártam, és ezt maradéktalanul meg is kaptam. Általában jobban szeretem a könyvet megismerni először, de ez most lehetetlen volt és jól is jött ki a dolog: a színészeket, helyszíneket láttam a szemem előtt olvasás közben és emiatt sokkal jobban bele tudtam magam élni a történetbe.
Ami egyébként nem egy bonyolult sztori, de borzasztóan megfog a szépsége és őszintesége. Nem egy hirtelen fellángoló, epikus szerelemről szól, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne éppoly hiteles és értékes, sőt.
Eilis gondolatai sokszor prózaiak, hétköznapiak, de tetszett, ahogy logikusan végig gondolva eljut oda, ahol Tony amúgy már egy ideje várja. A kedvenc részeim azok voltak, amikor hirtelen elkezd a fiúról gondolkodni, és ráébred, hogy szereti. És nem olyan stílusban, mint ahogy a napjaink romantikus regényeiben, amiben a nő állandóan csak a pasira gondol, szinte ömleg róla és mindent alávet neki.
A lány nem tudja pontosan, mit is akar az élettől, szeret dolgozni és tanulni, utálja a feltűnést, és felette áll a kicsinyességnek, fölényeskedésnek. Megmosolyogtatott, mikor izgult a vacsorák előtt, hogy beszélgetni kell a lányokkal, vagy az étkezdében, hogy rendelnie kell, mert én is teljesen ilyen vagyok, félénk. Én Eilist kifejezetten feminista karakternek tartom, bár szerintem ő nevetne rajtam a legjobban, ha megtudná, hogy ezt gondolom róla.
Az 50-es évek Amerikája jobban megjelenik a lapokon, mint a filmben, érdekesnek találtam a meglebegtetett társadalmi problémákat, Eilis lakótársnői is sok kis színt vittek a történetbe. Akiket amúgy nem szerettem, valahogy úgy, ahogy Eilis-nek sem ízlett az amerikai kenyér íze.
A történet utolsó nagy része azonban jobban tetszett a filmben, a könyvben spoiler
Máris hiányzik a könyv olvasásakor rám törő hangulat, Eilis és Tony. Úgy érzem sokszor újra fogom ezt olvasni életem során.

6 hozzászólás
>!
Babó_Buca
Colm Tóibín: Brooklyn

Ez egy olyan regény, melyet szerintem minden fiatal felnőttnek olvasnia kell. Hasonló érzelmi utakat bejárva példaképként is szolgál. Finom hangvétele élvezetessé teszi az olvasmányélményt, nem is veszi észre az ember, hogy „modern” regényt olvas.
Jókor volt jó helyen. Ha máskor olvasom, ugyanúgy kedvencemmé válik, de a felnőtté válás küszöbe után egy lépéssel tökéletes az időzítés. Teljesen bele tudtam élni magam Eilis helyzetébe, sorsa érzelmileg is megfogott.

www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2017/01/menni-vagy-mar…

5 hozzászólás
>!
Janina13
Colm Tóibín: Brooklyn

Nem szerettem volna, hogy véget érjen. A filmet számtalanszor láttam már, a könyvet is sokszor fogom olvasni még :) Ám a mai napig nem tudok zöld ágra vergődni a történettel, úgy értem…hát nem tudom…el kell olvasni :D

>!
Erzsébeth P
Colm Tóibín: Brooklyn

Én szerettem ezt a történetet, vagyis leginkább azt az életérzést, hangulatot, amit átadott.
A filmet olvasás előtt néztem meg, nagyon megfogott, együtt jó a kettő, a film hozzátesz a könyvhöz szerintem. Rá lehet mondani, hogy unalmas az egész és Eilis nem tud igazán dönteni (és tényleg), de engem valahogy mégis lenyűgözött, ami a sorok mögött volt. Nagyon jól, mélyen átadta Tóibín azt az élethelyzetet, érzést, mivel jár elszakadni otthonról, a biztonságos közegből, helytállni egyedül, milyen az, amikor a szeretett szülőhazádban, városodban-faludban nincs lehetőséged, fel kell építened az új életedet és be kell laknod az új közegedet, meg kell találnod a helyedet.
Bár én nem váltottam országot, csak települést (többször), tudom milyen érzés, talán ezért is érintett meg ennyire.
spoiler

>!
Amilgade
Colm Tóibín: Brooklyn

A kedvenc történeteim közé tartoznak azok a regények, amelyekben a főhős szerencsét próbál az Újvilágban. Maga a cselekmény lassan hömpölyög, amiben Eilis alakja egyre jobban kirajzolódik, ahogyan a másik főszereplőé, Tonyé is. Mindkettő alakja szerethető, habár hozzám közelebb Tony karaktere állt. Egy kedves kis könyvecskéről van szó, ami ha nem úgy végződne ahogy, azt mondanám, hogy egész jó. Szinte nekem fájt Eilis döntése, persze értem én, hogy az erkölcsi példamutatásért ez egy szükségszerű döntés volt az írótól, de véleményem szerint így vette el azt a pluszt, ami kiemelte volna a regényét a többi hasonló könyvek közül.

>!
szallosas P
Colm Tóibín: Brooklyn

Szabadságon vagyok. A legjobb könyvet választottam a pihenèsre! Örülök, hogy nem kellett elapróznom ès szinte egyhuzamban elolvastam.
A könyv vègig fenn tartotta az èrdeklődèsemet, bár a vègèt kicsit kapkodónak èreztem.

2 hozzászólás
>!
Könyvkuczkó P
Colm Tóibín: Brooklyn

Ez a könyv megtalált engem, nem csak azzal, hogy a kivándorlás folyamatát ilyen jól visszaadta, hanem azzal is, hogy egy klasszikus introvertált személyiséget tett a középpontba. Eilis egy kedves, intelligens, megfontolt lány, akinek idő kell, hogy feldolgozza, megszokja a változást, és nehezen kezdeményez. Írországban is kicsit kívülálló, nem illik a kisvárosba, ahol felnőtt. Diszkrét, csendes, jóindulatú lénye elüt ettől a kicsinyes, pletykás, elitista közegtől. Elveszti önmagát, miközben mások elvárásainak próbál megfelelni. Több figyelmet fordít a környezete igényeire, mint saját vágyaira. Mintha vendég lenne az otthonában, ahol nem akar zavarni. Ebből a szemszögből nézve még gyermek, amikor elindul.
Bővebben:
http://konyvkuczko.blog.hu/2017/11/27/colm_toibin_brooklyn

>!
Mpattus P
Colm Tóibín: Brooklyn

A Brooklyn felemás érzelmeket váltott ki belőlem. Csendesen folyó történet egy nagyon zárkózott karakterről. A könyv nagyságai a részletekben rejtőznek. Az jutott eszembe olvasás közben, ha az 1950-es években élnénk, gyakorlatilag egy korabeli new adultnak is beillene a kötet: kapunyitási pánikkal, önmegvalósítással, önismereti utazással.

Teljes értékelés itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/11/colm-toibin-brook…


Népszerű idézetek

>!
KiMO

– Megtennél nekem egy szívességet, Nancy?
– Mit?
– Szaladj le a tengerhez, és mondd meg Jimnek, hogy nekifutásból menjen a francba.

272. oldal

>!
Babó_Buca

Az idő meg a türelem még egy csigát is elvisz Amerikába.

46. oldal, Első rész

Kapcsolódó szócikkek: idő · türelem
>!
Belle_Maundrell 

Minden naphoz, gondolta, kellene egy másik egész nap, hogy átgondolja és elraktározza, mi történt, hogy kiűzze magából, és ne tartsa ébren éjszaka, vagy ne villanjanak fel álmaiban a történtek, és más sem, aminek semmi köze semmilyen ismerős dologhoz, csak színek és embertömegek féktelen és sebes áradata.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eilis Lacey
>!
Babó_Buca

– Vannak kedves emberek – mondta –, és ha tisztességesen beszélsz velük, akkor még kedvesebbek lesznek.
Mindketten nevettek.
– Ez lesz a jelmondatom Amerikában – jelentette ki Eilis.

45. oldal, Első rész

>!
Belle_Maundrell

Nem kellenek a könnyek. A távozása előtti napokban és indulása reggelén mosolyognia kell, hogy emlékezhessenek a mosolyára.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: búcsú · Eilis Lacey · mosoly
>!
Belle_Maundrell 

– Most úgy nézel ki, mint egy balett-táncos – vélte Patty.
– Ugyan már – felelte Eilis.
– Hát, legalább nem úgy, mintha most jöttél volna a fejésből.
– Úgy néztem ki?
– Egy kicsit. Szép, tiszta tehenektől – magyarázta Patty.

156. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Eilis, adok egy tanácsot – jelentette ki Flood atya, miközben kinyitotta az ajtót, hogy kikísérje az előtérbe. – Sose viccelj a meccsel.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Flood atya
>!
Belle_Maundrell 

– Borzasztóan érzem magam – mondta Eilis.
– Tengeribetegségnek hívják, édesem, és belezöldülsz.
– Borzasztóan nézek ki?
– Hát persze, ahogy mindenki ezen a hajón.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eilis Lacey · tengeribeteg
>!
szmelus

Amikor a dűlőút végére értek, és lebámultak a szirt pereméről, látták, hogy odalenn a tenger nyugodt, szinte sima. A parti homok sötétsárga volt a víz közelében. Egy sor tengeri madár szállt alacsonyan a hullámok fölött, amelyek mintha csak megduzzadtak volna, mielőtt halkan, szinte nesztelenül megtörtek. Enyhe köd mosta el a horizont meg az ég közti vonalat, de egyébként tiszta kék volt az ég.
Georgenak az utolsó távot a sziklanyílásban lévő homokban kellett futva megtennie. Várta, hogy Nancy kövesse, és ő kitárt karral fogadhassa. Jim ugyanezt tette, és Eilis, amikor a fiú elkapta, úgy érezte, szinte túl szoros az ölelése, és úgy öleli, mintha és olyasvalami volna, amit csinálni szoktak.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ölelés · tenger · tengerpart
>!
Belle_Maundrell 

– Az anyaszentegyház hatalmát nem szabad alábecsülni – kezdte Flood atya – Először is találtam egy kedves, istenfélő olasz titkárnőt, aki elmondta, mely tanfolyamok vannak tele, és mely tanfolyamok vannak igazán tele, és legfőképp azt mondta el, hogy mi az, amiről ne is álmodjak. Elmeséltem neki az egész történetet. Megríkattam.
– Örülök, hogy jól mulat – jegyezte meg Eilis.

97-98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eilis Lacey · Flood atya

Hasonló könyvek címkék alapján

Helene Wecker: A gólem és a dzsinn
Celia Rees: Bűbájos Mary
Marina Fiorato: Kit
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Hilary Mantel: Holtaknak menete
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Kate Morton: Az elfeledett kert
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről