Caesar ​asszonyai I-II. (Róma urai 4.) 55 csillagozás

Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II. Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II. Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II.

Egy évtized az ókori világ óriásbirodalmának szívében. Egy évtized viszonylagos békében: a népek Keleten és Nyugaton meghódoltak immár. Egy évtized a politika kifinomult művészetének kulisszái között: egész tartományokról döntő bírósági tárgyalásokon, zajos népgyűléseken, ahol érvek helyett olykor a husáng dönt, hajnalba nyúló senatusi szócsatákon, dús lakomaasztaloknál, hűvös márványcsarnokok mélyén, ahol sötét kalandorok szőnek felforgató terveket, hálószobák selyempárnái között, ahol a csókot titkos cselszövések édesítik, szűz papnők néma templomában, ahol országok, fejedelmek sorsa pecsételődik meg. Egy évtized Rómában. Colleen McCullough új regénye a Kr. e. 68. és 58. közötti évtized eseményeit öleli fel. Főhőse Julius Caesar, a politikus és hadvezér, aki beírta nevét a világtörténelem lapjaira, a vonzó férfi, akiért Róma- szerte hevesebben dobbannak az asszonyszívek, az állhatatos barát, megbízható szövetséges, a ravasz cselszövő, aki mindig túljár ellenfelei eszén.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Európa, Budapest, 2001
926 oldal · ISBN: 9630769492 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 1997
926 oldal · ISBN: 9630762501 · Fordította: Szántó Judit

Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II.

Előzőekhez képest az élet kevésbé dinamikás, de cseppet sem mondhatjuk, hogy nem izgalmas. Látszik az, amit a végszóban ír: sokkal több írásos emlék, sokkal több forrás áll rendelkezésre, és ez a részletességében rejlő információ. Azt érzem, hogy laikus történelemtudóként több volt számomra az ismert személy, mint eddig, ami nem egy hátrány. És arra is rájöttem, mennyire nem változik az emberiség, és mennyi hasonló jellem volt akkor, és van ma a világban. Most nagyon leterhelt vagyok, nem tudom, mikor, de folytatom a sorozatot.

latinta P>!
Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II.

Továbbra is az intrika, a cselszövés vezeti a birodalom embereinek életét…
És még mindig Caesar a divinus.

serengeti P>!
Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II.

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 5
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 5

Szakmailag és műfaját tekintve tökéletes könyv. Olvastatja magát, nehezen bírtam letenni. Colleen McCullough nagyon jól ír, könnyen megkedvelhető a stílusa. Sokszor körbejárt ötletből, de eredeti szemszögből a témára tekintve született a kötet, ami Julius Caesar élettörténetét dolgozta fel olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából meggyőző, a könyv világa jól átélhető. McCullough érdeme a szereplők érzelmeinek érzékletes ábrázolása. A kötet egésze izgalmas, érdekfeszítő.

Qedrák P>!
Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II.

Szinte egyenes folytatása az előző könyvnek, noha itt már érezni rajta az írónőnek az általa teremtett főhőssel szembeni erőteljes elfogultságát. Lassan kialakul az a kör, amelyiknek Caesar lesz a legnagyobb ellenfele, emellett olvashatunk Ciceróról is, aki nem meglepő módon koránt sincs felmagasztalva, és hát a Caesart körülvevő különféle nőkről is. Nagyon ügyesen tudja megragadni a köztársaságkori politika különféle figuráinak, például Clodiusnak az életét, és a törekvéseit. Egy kicsit furcsa, hogy egy-egy szereplő időnként átveszi a főhős helyét, és oldalakon keresztül róla olvasunk, hogy a későbbiekben már sokkal kevésbé jelentősebb szereplőnek tűnjön fel.

xeral>!
Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II.

Nagy történelmi személyek Caesar, Marcus Antonius, Crassus, Cicero, Cato, kerülnek egészen más megvilágításba, közel hozza az írónő a régen élt és még ma is mert nevek mögött rejlő személyiségeket. Sosem hittem volna, hogy ennyire kicsinyes emberek voltak akkor is ma is, semmi nem változott. Csodáltam Caesar kitartását, amikor annyi minden esküdött össze ellen, de sosem roppant össze, hanem felfogása szerint az élet túl unalmas lenne megoldansdó problémák nélkül. Ez az egész sorozat betekintést nyújt a történelem könyvek rövid összefoglalója mögé.


A sorozat következő kötete

Róma urai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Conn Iggulden: Róma kapui
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő / Édes Anna
Aleksander Krawczuk: Néró
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Frideczky József: Roma Aeterna
John Williams: Augustus
Francine Rivers: Hang a szélben
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Antoinette May: Pilátus felesége
Steven Saylor: Caesar trónja