Az ​októberi ló I-II. (Róma urai 6.) 43 csillagozás

Colleen McCullough: Az októberi ló I-II. Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Október ​idusán minden évben kocsiversenyt rendeztek Rómában. A győztes lovat az oltáron feláldozták, s levágott fejéért a város lakói megvívtak – brutális szertartással idézve a daliás időket. Ezzel a történettel kezdi Colleen McCullough a Róma-regényfolyam hatodik, utolsó kötetét – a daliás és brutális idők megidézésére. A polgárháborúkban megroppant állam végveszélybe került, megmentője a Birodalom ura: Julius Caesar. A polgárháborúkban megroppant állam végveszélybe került, pusztítója a birodalom ura: Julius Caesar. A római polgárok egyik fele az első állítással ért egyet, a másik a másodikkal. Elkerülhetetlen a végső leszámolás. A nagy ember halott, gyilkosai sorra halnak, s Philippinél maga a római köztársaság is kiszenved. Ami utána jön, az már egy másik (nem kevésbé fényes) történet, és – legalábbis ez idő szerint – nem kívánkozik Colleen McCullogh tollára. Őt ugyanis a köztársaság haláltusája érdekli: a gyilkos viták, a véres csaták, a világraszóló szerelmek (Caesar és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Európa, Budapest, 2004
1070 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630777967 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2004
1074 oldal · ISBN: 9630776979 · Fordította: Szántó Judit

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

latinta P>!
Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.

Nagyon beleszerelmesedtem ebbe a sorozatba, alig bírtam kivárni, hogy megjelenjen. Fájó, hogy már – szinte – mindennek vége, de a római történelem, ugyebár, nem állt meg 44 márciusának idusánál. Szóval maradt még bőven izgalmas terep.

Qedrák P>!
Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.

A lenyugvó napnak is van ereje, valahogy ez a népi bölcsesség jutott eszembe, amikor nekiláttam elolvasni a sorozat hatodik, egy ideig záró darabját. Kicsit más lett, mint a megelőző írások, több okból. Egyrészt az írónő, akár tagadja, akár nem, fülig beleszeretett a maga által teremtett Caesarba, aki úgy viselkedik a regény elején, mint egy robot, aki tisztában van azzal, hogy hamarosan le fogják selejtezni. Ijesztően elfogynak körülötte az emberek, különösen a potens ellenfelek, a végső hadjáratai pedig egyszerűen nélkülözik azt a gördülékeny leírást, amit annyira szerettem McCulloughtól.

Amikor pedig mégis el kell engednie a főhőst, visszatér egy kicsit a régi stílus, a hihetetlen gyorsasággal (és éppen ezért néhol kissé sietősen) összetákolt Octavianus karakter útja a hatalomhoz számomra visszaidézte a Fortuna kegyeltjeiben megszokott stílust, ahol több hatalomleső szerencsevadász is pályázott Rómára, hogy egy emelkedjen ki közülük. Brutus fejezetei pedig félig-meddig még humorosak is, és intő példát szolgáltatnak arra, hogy a zsarnokölők valójában ugyanúgy lerabolják a keleti provinciákat, mint maga a „zsarnok”.
Amikor először olvastam, ez volt az utolsó, ami megjelent a sorozatból, és hangosan káromkodtam, mert ez a könyv egyszerűen nem lezárásra lett kitalálva. Attól tartottam, hogy az utolsó mondatokkal nemcsak egy fej, hanem az egész Róma-sorozat elsüllyed, de szerencsére nem lett így.

Tüske>!
Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.

Sajnálom hogy véget ért a regényfolyam. Végig olvasva rá jöttem,2000 év alatt semmit sem változott a politika….mindig a hatalmon lévők tömik a zsebeiket….az igazságot pedig úgy is lehet csavarni ,hogy megfelelő legyen.

4 hozzászólás
bokrichard>!
Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.

Ez a könyv,. illetve maga a sorozat is teljes egészében egy igazi minta arra, hogyan is lehetne interpretálni a nehezen emészthető római történelmet. Remekül megírt, lenyűgözően pörgős olvasmány, ami még hű is ahhoz, ami történt az ókorban. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik, és még inkább, akik nem szeretik a történelmet, mert ezután biztos megváltozik a véleményük!


A sorozat következő kötete

Róma urai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Williams: Augustus
Francine Rivers: Hang a szélben
Robert Graves: Én, Claudius
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Michelle Moran: Kleopátra lánya
Antoinette May: Pilátus felesége
Steven Saylor: Caesar trónja
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Steven Saylor: Birodalom
Kate Quinn: A császár szeretője