A ​tigris végzete (Tigris 4.) 113 csillagozás

Colleen Houck: A tigris végzete

A Durga istennőtől kapott három küldetés teljesítése után már csak egyetlen prófécia áll a tigris átkának megtörésén fáradozó Kelsey, Ren és Kishan útjában. Ám minden eddiginél nagyobb, életveszélyes erőpróba vár rájuk, versenyfutás az idővel és Lokeshsal, a gonosz varázslóval: a bengáli-öbölbeli Andamán-szigeteteken kell fölkutatniuk Durga utolsó adományát, a tűzkötelet.

A nagy sikert aratott Tigris sorozat várva várt negyedik kötetében folytatódik a jók harca a gonoszság ellen, kiderül, mire képes a szeretet meg a hűség, és egyszer s mindenkorra föltárul a tigrisek igazi végzete.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573937 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Alagan Dhiren Rajaram · Sohan Kishan Rajaram · Kelsey Hayes · Durga · Phet


Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Colleen Houck: A tigris végzete

„-Egy okos nő a rendelkezésére álló összes eszközt fölhasználja, hogy megszerezze, amire vágyik.”

És bár igaznak gondolom a fenti idézetet, a hősnőnkről sok mindent el lehet mondani, de, hogy esze legyen, azt sajnos nem.
Nem akartam a negatívumokkal kezdeni az értékelésemet, de úgy látszik ez a belső késztetés erősebb, mint hittem.
Kelsey, sajnos az előző kötetekben sem tudtalak megszeretni, még az elején talán kicsit kedveltelek, próbáltalak megérteni, de miután játszottad a megközelíthetetlen, majd minden hímet hülyére vettél, mert bocs én azt elhiszem szerelem lobbant szívedben a két herceg iránt. De ha nincsenek benne a poliamória világában, akkor ne erőltetnéd, és választhattál volna már előbb is.
Sokszor siránkoztál, túl értékeltetted magad és bár tudtál lendíteni a történeten, vajmi keveset értél a szememben.
Számomra emészthetetlen volt a kínlódásod, meg maga a kín számomra, hogy még a gonosz is veled incselkedik….de ízlések és pofonok.
Ren: Mit mondhatnék nem te vagy a kedvencem, de rendkívül színes karakter vagy. Sokkal többet vártam tőled helyzetekben, de azt értékelem ahogyan láttad a világot és próbáltál a nyomás ellenére megfelelően cselekedni.
Kishan: Igen te vagy a kedvenc, mindig is te voltál. Hatalmas karakter fejlődést mutattál a kötetről kötetre. Nem elég a rossz fiús bájad, sosem voltál „tökéletes”, csak annyira próbáltad elfogadtatni magadat, és sajnos szerettél egy leánykát, aki nem érdemelte meg.
Amiket tettél, az áldozat amit hoztál nagyon szíven ütött. Nekem mondhat bárki bármit, kell az a plusz kötet, tudni szeretném mi történt veled. Mert a végén van egy kis „apróság”, de tulajdonképpen, aki mélyebben érez irántad, aki téged jobban kedvel, annak nem lehet elég ennyi.
Lokesh: És bármily hihetetlen, a karakteredet imádtam még Kishan mellett. Nem tagadom vonz a sötétség, a gonosz lélek megértése. Mert vallom semmi nem csak gonosz és semmi nem csak jó. Nagyon szépen kidolgozott karakter vagy, imádtam az önzésedet, a ridegségedet, de azt a mély vágyat is, amit úgy kergettél ezen hosszú időn át.
Pontosan értettem, hogyan kerültél ebbe a helyzetbe és bár az idő nem neked kedvezett, nyomott hagytál bennem és a több szereplőben is.
A többiek védelmezőktől, az istenekig érdekesek voltak. Ki önfeláldozó, ki önző, ki bár segített, de megkérte az árát, kellett a történet színességéhez.
A világkép csodálatos, annyira szépen kidolgozott, tele színekkel és mélységekkel, imádtam benne lenni és mikor vége lett nem akartam felébredni.
Pörögtek az események, bár voltak felesleges érzelmi drámák, nem éreztem, hogy most félre akarom tenni vagy unom majd folytatom később.
Minden nap olvastam egy kicsit belőle, de mivel kincsként őrzöm ezt a sorozatot, ezért oda figyeltem csak lassan haladjak, adjak időt magamnak kiélvezni minden sorát.
Csak remélni merem, hogy kiadják az utolsó kötetét is a sorozatnak, hogy teljes legyen mind a polcomon, mind az olvasásom.
Bár elolvashatnám angolul, de kivárom és türelmes leszek (egy darabig biztosan).
Csodálatos világ, egy nagyon jó történettel párosítva. Szem nem marad szárazon, de mosolygásra is van lehetőség. Kell ennél több? Nekem e sorozatnál nem. Kedvenc!♥

Niitaa P>!
Colleen Houck: A tigris végzete

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2022/06/colleen-houck-t…

S immáron elérkeztem a Tigris sorozat negyedik kötetéhez. Míg az első három részt már régebben olvastam, a soron következő már abszolút ismeretlen terep volt a számomra. Ez a tény csak fokozta a kíváncsiságomat, így közvetlen a harmadik regény után, folytatólagosan kezdtem el olvasni. Útközben megtudtam, hogy ezzel valójában lezárul a sorozat; az ötödik kiadvány inkább egy plusz regény, nem az eredeti kaland szerves része. Ezzel a tudással felfegyverkezve még inkább próbáltam kiélvezni minden cseppjét, amit mutatott, hiszen akármennyire is vált göröngyössé a kapcsolatunk, végső soron egy fiatalkori kedves emlékem felelevenítése volt a cél és a nosztalgikus hangulat mindent felülír.
Szóval már csak egy hatórás ciklus maradt, amit vissza kell szerezni ahhoz, hogy teljes mértékben megszűnjön a tigris átka. A szereplők minél közelebb kerülnek a megoldáshoz, a gonosz annál inkább aktivizálja magát és egyre bőszültebb erővel igyekszik lecsapni, hogy ezt megakadályozza és a saját érdekeit érvényesítse. A szerző egy olyan befejezést akart alkotni, amely határozottan felteszi a pontot az i-re, ezért olyan messzeségekbe repíti el az olvasót, amire egyáltalán nem számított senki. El kell ismernem, végül tényleg mindent bevetett.
Jelen könyv esetén a fő történeti szál már nem az átok megtörése, hanem a fiúk elrendeltetésének beteljesítése, így a már megszokott időn túli kaland nem kap akkora nagy hangsúlyt. Kissé csalódott voltam, hogy az utolsó egység feloldása ennyire dinamikusan ment, hiszen ezáltal a korábbi három kaland sem tűnik annyira nagy számnak. A következő nagyobb lélegzetvételű rész viszont annál érdekesebbnek bizonyult. A szerző megkavarta kicsit a szálakat. Olyan fordulatokat iktatott be a történetbe, amire egyáltalán nem számítottam. Legfőképp Mr. Kadam megváltozott szerepe érintett meg, amely mintegy katalizátorként szolgált a továbbiaknak. A gonosszal történő végső összecsapás egyáltalán nem olyan lett, mint amit előzetesen feltételeztem. Kétségtelenül felülmúlta az igényeimet, már-már túlságosan is. Durga szerepe is számomra meglepő volt, de nem a jó értelemben. A korábbi részek alatt sem voltam maximálisan oda érte, ám a jelenlegi helyzetben még inkább aláásta az irányába tanúsított tiszteletet. Szinte kínosan érintett, hogy egy ilyen nagy hatalommal bíró istennő ennyire tehetetlen legyen. Arról nem is beszélve, hogy igazából a hármasfogat cselekedete olyan hatalmak kijátszásához kellett volna, hogy vezessen, amelyek által a jelenkori események is megváltoznak, hiszen tettükkel paradoxon örvényt hoztak létre. Ez a rész nagyon leegyszerűsítve jelent meg, amely csöppet sem volt ínyemre.
Természetesen a lélektani folyamatokra is nagy hangsúlyt fektetett az író. Megértem, hogy a lelkekben dúló viharokat is igyekezett az utolsó mondatig fenntartani, hogy minden a végső lezárásban teljesedjen ki, de szerintem sok volt a négy regényen átívelő dráma mennyisége. Kelsey karaktere könyvről könyvre vált egyre unszimpatikusabbá. A kezdeti aranyos, középszerű lányból egy tipikus kis buta tinédzser lett, aki élvezi, hogy mindenki érte rajong, s azonnal megkeveri az állóvizet, ha úgy érzi, hogy az iránta tanúsított imádat kicsit csökkeni kezd. Játszik a fiúk érzéseivel, s maximálisan kiélvezi ezt az érzelmi játszmát, amit okozott. Hiába adott a szerző olyan mondatokat a szájába, amivel azt támasztja alá, hogy ő maga is mennyire szenved ebben a faramuci helyzetben, abszolút nem hiteles. Egyik herceg tiszteletét és figyelmét sem érdemelné meg véleményem szerint. Sajnálom, mert a lényegi dolgoktól vonta el a hangsúlyt és így elnyomásra került a kalandregény volta.

KittyKaty>!
Colleen Houck: A tigris végzete

Az eddigi részek közül eddig ez tetszett a legjobban. Annyira örülök a végének. Nekem teljesen jó befejezés lett volna így… spoiler

rex501>!
Colleen Houck: A tigris végzete

A kicsit döcögős kezdés, valamint a főhős Kelsey karaktere miatti ellenszenvem ellenére is úgy érzem, hogy sikerült méltó befejezést kapnia a sorozatnak. Amit eddig hiányoltam, azt most megkaptam kamatostul, még több mitológiai információ, Indiana Jonest megszégyenítő akciók és egy rakat szörnyeteg. Így a végére Kelsey még mindig nem lett a kedvencem, de valahogy már megtudtam békülni vele. Kicsit sajnálom, hogy spoiler, de a spoiler a végén kicsit enyhített ezen. Ha majd egyszer megjelenik az ötödik rész is magyarul, biztosan el fogom olvasni.
Nem lett a kedvencem a sorozat, de örülök neki, hogy elolvastam, nagyon tetszett, még a téglányi méretei ellenére is, mellyel simán agyon lehetne verni valakit. :)

Attila_Saw>!
Colleen Houck: A tigris végzete

Hihetetlen, hogy 6 év után olvastam el a sorozat legújabb folytatását. Furcsa, hogy az alaptörténetre tisztán emlékeztem, de az előző rész befejezéséből semmi sem maradt meg. Általában olvasás közben rémleni szoktak az ismerős jelenetek, de most csak elképedve bámultam, hogy tényleg olvastam én ilyen dolgokról is. Ennek ellenére ugyanúgy tudtam élvezni a könyvet, hiszen a szereplők ugyanúgy ismerősek voltak nekem, és az alaptörténetük sem volt idegen, így gördülékenyen haladtam tovább az olvasással.
Ahogy az eddigi részek alatt is, ezúttal is élveztem olvasni az indiai mitológiák történeteiről és a szereplők kalandos küldetéseiről. Sajnos, ami az eddigi köteteknél sem tetszett, az most is erősen dominált, ami nem más, mint a szerelmi háromszög. Ebben a sorozatban ami még rosszabb, hogy nem úgy van felépítve a történet, hogy adott egy kalandos küldetés elrendeltetett útja és mellé még szerelmi háromszög alakult ki, hanem van egy kalandos küldetés, ami előre el van rendeltetve, de ez nagyrészt a szerelmi háromszögre épül. Tehát az idegesítő szerelmi háromszög igen nagy főszerepet kapott.
Ugyan az eredeti sorozatban létezik még egy ötödik rész, de igazából tökéletes befejezésként szolgál ez a kötet is a sorozat lezárásához.

Kathreen>!
Colleen Houck: A tigris végzete

Kelsey-t továbbra is megcsapkodnám egy lapáttal, de ettől függetlenül csodálatos kalandokba vettek részt. Sárkányok, varázslatos tárgyak, időutazások, szerettem ezeknek az utazásoknak a leírásait.

DorinaB>!
Colleen Houck: A tigris végzete

Egyáltalán nem ilyen befejezésre számítottam.
Az utolsó rész méltó volt az előzőekhez, illetve ez is teljesen egyedi volt a YA fantasy-k között.
Először is a szerelmi háromszögről:
Engem általában nem zavar az ilyesmi, itt sem zavart még az elején, de a vége felé már egy kicsit idegestő volt , hogy Kelsey spoiler
De a megoldás volt a legmeglepőbb. spoiler
És a harc a végén, az átok megtörése… spoiler
Annika nagyon jó karakter, igazi harcos, és tehetséges hadvezér. Sajnáltam, amikor a saját testvére ellen kellett küzdenie, hiszen nagyon szeretik egymást, szegény srác meg nem tehetett róla, hogy egy démon megfertőzte az agyát. spoiler
Így végre az is kiderül, hogy mi volt az a kis szikra Durga és Kishan között a jelenben. spoiler
Remélem azért a főszereplők spoiler
spoiler
Remélem a következő rész is megjelenik. spoiler
Sajnos erről a könyvről nem lehet spoilerek nélkül írni, de a lényeg a lényeg, hogy nagyon tetszett. :)

kovkira>!
Colleen Houck: A tigris végzete

Húha, 4 évig vártam, hogy megjelenjen ez a könyv magyarul és mikor végre a kezemben tartottam rájöttem hogy nem sok mindenre emlékszem az előző részekre ennyi év távlatából, úgyhogy kellett egy gyorstalpaló, hogy mindennel tisztában legyek. (Rekordidő alatt elolvastam újra az első három részt.)
Nem is tudom mit mondjak, Kelsey simán pályázhatna a legellenszenvesebb hősnő díjra még mindig, de ettől eltekintve ez az egyik legkülönlegesebb sorozat, amit valaha olvastam. A gazdag indiai kultúra, az átok, az, hogy minden már már paradoxont képezve a helyére kerül, elismerésem az írónőnek, mert rengeteg háttérmunkát igényelhetett megalkotni ez az egészet. Én is elmorzsoltam pár könnycseppet a végén, befejezve ezt a sorozatot, főleg így hogy évekig vártam a folytatásra, elég nagy űrt hagyott bennem. (Tudom, hogy van egy ötödik rész, de én azt annyira nem érzem szerves részének, ez lezárult és utána olvasva nekem az inkább egy kiegészítő kötetnek tűnik. Javítsatok ki, ha rosszul gondolom, ha valaki esetleg már olvasta)
Csodálatos volt ez az utazás, de muszáj megjegyeznem még egyszer, hogyha az írónő az aprólékos kulturális és minden más részletek kidolgozása mellett kicsit nagyobb hangsúlyt fektet rá, hogy ne egy idegesítő csitri legyen a főszereplő, akkor még csodálatosabb lett volna. (Ezért le is vonok fél csillagot, többet képtelen lennék, mert minden hibájával együtt mégiscsak a szívem csücske ez a történet)

Tori0925 P>!
Colleen Houck: A tigris végzete

A legjobb dolog ebben a kötetben, hogy ez volt az utolsó. Végre vége.
Már meg sem lepődtem, hogy Kelsey mennyit őrlődik a két herceg között. A reakciói itt is szélsőségesek voltak és nagyon sokszor akasztottak ki.
Az egyik legnagyobb bajom az ilyen hosszú könyvekkel, hogy az utolsó 100-150 oldalba tömörítik a lényeget.
A vége eléggé lapos lett. Vártam valami nagy bummot, de az egész csak Kelsey fájdalmát kaptam. Persze megértem, de a francba. Mindig a legrosszabb pillanatba száll önmagába.

Niah>!
Colleen Houck: A tigris végzete

Egész idő alatt, miközben a sorozatot olvastam, vágytam valamire… Valamire, ami kárpótol a sok bosszankodás miatt, amit időnként kiváltott belőlem a könyv. Ennél a kötetnél mindent, de tényleg mindent megkaptam!

Az események, az izgalmas fordulatok, a jövő mítosza, könnyek (sok, sok könny), visszaadott nekem sok mindent.

Durga története, mindaz amit Houck kihozott belőle, az izgalmas meglepetésekkel együtt: imádtam! Mosolyogtam, sírtam, gyászoltam, üresnek éreztem magam majd feltöltődtem. A négy könyv közül számomra Ő lett a kedvenc. Egyszerűen nem tudok rosszat írni róla.

Kelsey, Ren és Kishan, Mr. Kadam! mind, mind hiányozni fogtok! Megszerettem a szereplőket, a küldetéseket és az izgalmas fordulatokat, amit Colleen Houck tartogatott az olvasók számára.


Népszerű idézetek

Lili16>!

– Soha nem vívhatunk ki győzelmet, ha előbb nem határozzuk el magunkat, hogy útnak induljunk.

405. oldal

justagirl>!

Tanuld meg értékelni az adott pillanatot! Becsüld meg az élményeket, mert a szívednek kedves pillanatok csakhamar tovalibbennek, és ha állandóan a jövőt hajszolod vagy a múlt után epekedsz, akkor megfeledkezel a jelen élvezetéről és szeretetéről.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Durga
>!

Ha az életed csupa szeretet, nemigen igényelsz egyebet.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kelsey Hayes · Sohan Kishan Rajaram
Christina08>!

– Nekem nem ennivaló kell, Kelsey. Én rád éheztem meg.

Kapcsolódó szócikkek: Alagan Dhiren Rajaram
namelessev>!

– Egy okos nő a rendelkezésére álló összes eszközt fölhasználja, hogy megszerezze, amire vágyik.

Kapcsolódó szócikkek: Kelsey Hayes
Christina08>!

– Szeretlek, Kelsey. Amit irántad érzek, az több a hálánál, több a vonzalomnál, több a rokonszenvnél. Amíg meg nem ismerkedtem veled, soha nem írtam felkiáltójeles verseket. Te vagy a levegő a tüdőmben, a vér az ereimben, a bátorság a szívemben. Nélküled nem vagyok más, csak porhüvely.
[…]
– Szereteted és odaadásod fényével beragyogod a lelkemet. Még most is érzem, ez tart életben. A szavaiddal tagadhatod az érzéseidet, de a szíved még mindig az enyém, iadala.

Kapcsolódó szócikkek: Alagan Dhiren Rajaram
namelessev>!

Ezt ne csináld még egyszer! – morogta gondolatban.
Elmosolyodtam. Ismerd el, hogy egész ügyi voltam.
Egész ügyi? Te szépséges, öldöklő angyal! Ha ilyen alakban jönne értem a halál, zokszó nélkül vele mennék.

440. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alagan Dhiren Rajaram · Kelsey Hayes
Xxera>!

– Ez egy légyott – tájékoztatta a bátyját Kishan, és oldalba bökte. – Ami azt jelenti, hogy te ne légy itt. A maximális létszám két fő. Azaz kettő.

70. oldal

namelessev>!

– Egy odaadó szív bármilyen akadályt legyőzhet, rajkumari. Hidd el, megóvlak minden veszélytől!

Kapcsolódó szócikkek: Alagan Dhiren Rajaram
Skyline>!

Te vagy a levegő a tüdőmben, a vér az ereimben, a bátorság a szívemben.

163. oldal


A sorozat következő kötete

Tigris sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Banks: Poszeidón
Tracy Wolff: Sóvárgás
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Stephanie Garber: Finale
Richelle Mead: Vérvonalak
Soman Chainani: A király esztelen
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
Sáfrán Judit: Az írisz emlékei
Rick Riordan: Tűztrónus
Joss Stirling: Misty