Without ​Merit 32 csillagozás

Colleen Hoover: Without Merit Colleen Hoover: Without Merit

From ​the #1 New York Times bestselling author of It Ends With Us and November 9 comes a moving and haunting novel of family, love, and the power of the truth.
„Not every mistake deserves a consequence. Sometimes the only thing it deserves is forgiveness.”
The Voss family is anything but normal. They live in a repurposed church, newly baptized Dollar Voss. The once cancer-stricken mother lives in the basement, the father is married to the mother's former nurse, the little half-brother isn't allowed to do or eat anything fun, and the eldest siblings are irritatingly perfect. Then, there's Merit.
Merit Voss collects trophies she hasn't earned and secrets her family forces her to keep. While browsing the local antiques shop for her next trophy, she finds Sagan. His wit and unapologetic idealism disarm and spark renewed life into her-until she discovers that he's completely unavailable. Merit retreats deeper into herself, watching her family from the sidelines, when… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Simon & Schuster, New York, 2017
ISBN: 1508237123 · Felolvasta: Candace Thaxton
>!
Atria, New York, 2017
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781501179761
>!
Atria, New York, United States, 2017
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781501170621

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sagan Kattan · Merit Voss


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Colleen Hoover: Without Merit

Nagyon más volt ez a CoHo könyv, mint az összes többi, és többek között ez is az oka annak, hogy kicsit megosztja az olvasóközönséget, de nekem tetszett. Imádtam ezt a fura, diszfunkcionális családot, minden hibájukkal és furcsaságukkal együtt.

A történet főszereplője Merit, aki a világ egyik legfurább családját tudhatja magáénak. Egy templomból átalakított házban él együtt ikertestvérével, Honor-al, aki a haldokló fiúkra bukik, (most komolyan Merit és Honor. Lol. :D), bátyjával Utah-al, aki egy kissé autisztikus fura srác, az apjával, annak új feleségével és az új házasságból született 4 éves kistesóval, és a pincét soha el nem hagyó agorofóbiás anyukával. És persze ne felejtkezzünk meg a hatalmas Jézusról sem a nappali közepén, aki mivel a ház tartószerkezetét képezi és nem volt eltávolítható az átalakítás során, így a család tagjává vált. :) Szóval ők a Voss család, akiket a városban mindenki ismer, és akikre a városlakók nem túl jó szemmel néznek.
Egy napon Merit úgy dönt, hogy ő aznap inkább nem megy iskolába, és ezzel elindul az első kavics a lavina előhírnökeként, amely még jobban a feje tetejére állítja Merit furcsa világát.

Ha lett volna egy teljes napom, hogy csak ezt olvassam, biztosan egy ültő helyemben kiolvastam volna ezt a könyvet, mert az írónő stílusa, mint mindig, most is magával ragadó volt. A történet vicces és szórakoztató, igazán érdekesre megformált szereplőkkel, és borzasztóan kíváncsi voltam rá, hogy mi a csuda fog kisülni a végén ebből az irtó nagy katyvaszból, ami olyasmi volt, amit könnyen el tudnék képzelni egy sitcom tv sorozat vagy egy vasárnap délutáni családi vígjáték formájában. A szereplők tetszettek, még annak ellenére is, hogy néha már az idegesítő kategóriát súrolták. Lol. Legfőképpen Sagan karaktere keltette fel a figyelmemet, és róla mindenképpen szívesen olvastam volna többet is. Úgy érzem, hogy vele nagyon izgalmas szálat indított el az írónő, de sajnos érzésem szerint nem kapott elég nagy szerepet ebben a történetben, és pont emiatt nem tudott egy Dean Holder-ré vagy Ridge-é válni, holott ott lett volna benne a potenciál.

Előre szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez nem egy romantikus történet, és igazából bár annak tűnik, nem is egy komédia. Elég fontos téma felszínét kapargatja a regény, méghozzá egy nagyon egyedi formában, ugyanakkor pontosan ez az, ami miatt levontam végül egy fél csillagot, annak ellenére, hogy nagyon tetszett a történet. A könyv végén ugyanis volt egyfajta hiányérzetem, és úgy érzem, ezt a fontos témát nem sikerült az írónőnek igazán jól kibontania, és a történetet kerekké tennie. A kötet vége elkapkodott és kissé lezáratlan maradt, és nem éreztem azt, hogy a szerző kellőképpen képes lett volna átadni a könyv konklúzióját a komoly témával kapcsolatban. Bízom benne, hogy a későbbiekben kapunk még bármilyen folytatást vagy esetleg egy epilógust a kötethez, de köztünk szólva én leginkább egy Sagan könyvet szeretnék. :) (Egyébként azóta valaki írta a Goodreadsen, hogy Honor könyvén gondolkozik az írónő. :)) Összességében tetszett a történet. Különleges volt és kicsit más, de ez nem feltétlenül jelent rosszat, sőt. Tetszik, ha egy szerző megpróbál a megszokott stílusától eltérőt alkotni, és ezzel kockázatot vállal. A borító pedig egyszerűen gyönyörűséges.

Naiva P>!
Colleen Hoover: Without Merit

Colleen-nak majdnem minden könyve csodálatos, vagy legalább csoda közeli. Noha nem ez lesz a kedvenc CoHo könyvem, de még csak a második sem, ezzel a kötettel csak gyarapította a telitalálatait. Erőteljes történet, erőteljes érzelmi hatással. Továbbra is szépen fogalmaz és szépen bán a szavakkal. A történet lényegében egy olyan családról szól, akik titkok között élik az életüket, és közben minden problémát a szőnyeg alá söpörnek.
Merit Voss 17 éves gimnazista, aki „a semmi közepén, egy texasi kisvárosban él fura családjával. Tényleg nagyon szokatlanul viselkednek. Nincs a legjobb hírneve a családjának, ezért is hiszi azt, hogy mindenki utálja és elítéli őt.
Emellett természetesen szerepet kap a romantika, de csak annyi, hogy az nem nyomja el azt, amiről sokkal inkább szólt a könyv. CoHo eddigi könyvei közül, talán ebben kap a legkevesebb szerepet a romantika. Szerettem a Sagan és Merit kapcsolatának fejlődését. Lassan kibontakozó, de annál valóságosabb. Nagyon sajnáltam, hogy spoiler

gergelydori>!
Colleen Hoover: Without Merit

2017 a kakas éve? Ki mondta ezt?? Földet rá!
Mert nekem 2017 egyértelműen Ms. Colleen Hoover éve lett. Jelentem, idén 11 könyvet olvastam tőle plusz Maggie és Eddie novelláját. És még tervben van egy teljes Slammed újrázás, az Ugly Love és a Too Late is :D Remélem még belefér ebbe az évbe :3

Na, de most térjünk is rá Meritre…
Annyira más és annyira nyers volt, hogy kicsit meg is döbbentem olvasás közben. De csakis jó értelemben! Friss, érzelmes, tanulságos, szívszaggató, különleges, bátor, de egy kicsit gyáva is… ez mind a Without Merit.
Merit nem az a tipikus főhősnő, akiket eddig megismerhettünk CoHo könyveiben. Nem negatív, de nem is pozitív. Ő csak egy elveszett lány, aki egy életszerűtlenül furcsa szituációban életszerű történetet kap, mesél el. Neki megvan a határozott véleménye a dolgokról, a titkokról, a hibákról, amiket ő és a családja többi tagja őriz. És hallgat. Mélyen. Egészen addig, amíg nem bírja tovább és besokall.
De mi van ha téved? Mi van, ha amit eddig tudott és ismert nem az, aminek látszik vagy hitte? Mert igenis… nem minden hiba érdemeli, hogy következménye legyen. Mert mind emberek vagyunk, hibázunk. De kommunikáció nélkül sosem láthatjuk a teljes valóságot. És ez az, ami igazán velem maradt az olvasás után. Mert szégyen vagy sem, én is mélyen legbelül Merit vagyok ilyen szempontból.
Emellett persze más témákat is boncolgat a történet. A másságot és az elfogadást, a depressziót, az elengedést és megbocsátást, messzi országokban zajló dolgokat. Sagan története nagyon meghatott, mert néha én is elfelejtem, hogy vannak a sajátjaimnál nagyobb gondok is. De ahogy ezt Sagan is elmagyarázta Meritnek, a dolgok nem egyszerűen feketék és fehérek. És ez vonatkoztatható a Voss família egészére.
A történettel kapcsolatban annyit, hogy nem volt kerek egész, de véleményem szerint Hoover pont jókor és úgy hagyta abba, ahogy és ahol kellett. Nem érzem szükségét folytatásnak, de ha az írónő mégis úgy dönt, hogy mesélné tovább, szeretettel várom. Annak is örültem, hogy happy end lett, de mégsem konkrétan az, amire vártunk :)
Remélem, hogy ez a történet minél több fiatalhoz eljut, mert ez igazán nekik lenne hasznos, de emellett ajánlom mindenkinek, aki inkább egy kis elgondolkodtatóra vágyik, mint szórakoztatóra. <3

DreamR IP>!
Colleen Hoover: Without Merit

A 3 és a 4 csillag között ingadoztam. Nem volt ez egy rossz könyv, de mégsem találtunk egymásra. Nekem túl nyersnek, kaotikusnak tűnt a szerző többi regényéhez képest. Túlzsúfolt volt. Túl sok volt az 1 m²-re jutó lelkibetegek, zakkantak száma a könyvben. Sagan-on kívül egyik karakter sem jutott a szívem közelébe sem. A legtöbb szereplő Unszimpatikus, vagyis inkább közömbös volt. A közömbös nálam sokkal rosszabb mint az unszimpatikus, mert nem vált ki semmiféle érzelmet belőlem. A ‘Velünk véget ér’ című regény fantasztikus volt, ahhoz képest ez nem igazán tetszett.

1 hozzászólás
Kriszta9>!
Colleen Hoover: Without Merit

CoHo most sem okozott csalódást, nagyon tetszett ez a történet is! Szeretem a könyveit, mert fontos témákat is érint, viszont teljesen kikapcsolnak, a romantikus szálakat egyenesen imadom bennük! Bar ebből kispórolta azt a fajta romantikát, amit megszoktam tőle, de ennek ellenére is nagyon tetszett!

viky0222>!
Colleen Hoover: Without Merit

Mint azt már többen is írták, teljesen más, mint az eddigi CoHo könyvek, épp ezért az elején kicsit nehezebben rázódtam bele, mint azt megszoktam. De pontosan ez a másság tette fantasztikussá. Imádtam ezt a furcsa, titkokkal teli, néha idegesítő családot. Mindegyikük követett kisebb-nagyobb hibákat, senki sem tökéletes, mégha Merit úgy is érezte, hogy csak ő lóg ki a sorból. Szerettem olvasni, kíváncsi voltam, hogy hogyan jutnak túl mindene, mi történt a múltban, és mi lesz majd velük. Épp ezért olvastam volna még, kicsit kevés volt, amit kaptunk, de igazából nem rontott semmit rajta. spoiler
Komoly témákat boncolgat, mint minden CoHo regény, de ugyanakkor vicces is. De persze a könnyek sem maradtak el, sosem úszom meg, ha az írónőtől olvasok. :D
Örülök, hogy kicsit más, imádtam, és szívesen olvasnék folytatást is. Vagy más szemszöget, más karakter történetét. :)

2 hozzászólás
AmelieRichtfox>!
Colleen Hoover: Without Merit

Szerintem eddig ez a legjobb Colleen Hoover könyv, amit olvastam.
Az eleje kicsit döcögősen indult, az első két fejezeten nehezen rágtam át magam. Azonban utána már elég gyorsan haladtam, pörögtek az események.
Elég érdekes a Voss-család, az is biztos, főleg kiegészülve Sagan és Luck karaktereivel. Rengeteg titok, elfojtott sérelem és előítélet lapul meg a „ház” falai között, amikkel a szereplők sok évig nem tudnak, nem akarnak, félnek szembe nézni.
Ez a téma, amit Colleen most dolgozott fel egészen más volt, mint amit eddig tapasztaltam tőle, és nekem elnyerte a tetszésem. Az egyetlen problémám a könyvvel az volt, hogy sokszor nagyon beleragadtunk a főszereplő fejébe és oldalakon keresztül taglalta például azt, hogy mit csinál reggel. Ettől függetlenül egy kiemelkedő olvasmány.

Monday>!
Colleen Hoover: Without Merit

Hmm. Azt hiszem tetszett. Imádom az ilyen kis diszfunkcionális családokat. Féltem belekezdeni, mert CoHo, elvárások meg minden és őszintén nem is volt most kedvem ehhez a könyvhöz, mert totál semmi erőm nem lett volna itt mindenféle érzelmekhez. Pff. (Főleg mert csak ezt a fülszöveget olvastam és teljesen nem azt vártam ami épp történt, de nem is bánom!!)
Nekem egy kicsit olyan, egyszerű volt, de lehet most nekem azért tetszett ennyire. Imádtam a templom dolgot, meg Sagan háttértörténetét. (Egy kicsit olyan Sarah Dessen hangulata volt)

pintércintia>!
Colleen Hoover: Without Merit

Rengeteg CoHo könyvet olvastam már,mivel ő az egyik kedvencem, és mindegyiket imádtam eddig, persze ezt is.:)
Merit sorsa és útja nehéz volt és nagyon szurkoltam,hogy végül rendeződjön az élete és a családjával a kapcsolata.
Sagan volt a kedvencem (ahogy szerintem sokan másoknak is), az ő tettei és az ő szívszaggató története még sokáig eszembe fog jutni.

Ehlena>!
Colleen Hoover: Without Merit

Érzelmes, romantikus, elgondolkodtató, egyszóval minden, ami Colleen Hoover könyvei lenni szoktak. Mínusz fél csillag, amiért eleinte sok volt a narrálás, és így túl monoton volt a sztori.


Népszerű idézetek

gergelydori>!

You need to fall in love with yourself first.

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Merit Voss · Sagan Kattan
6 hozzászólás
Naiva P>!

I have an impressive collection of trophies that I did not win.

(első mondat)

Naiva P>!

Not every mistake deserves a consequence. Sometimes the only thing it deserves is forgiveness.

Naiva P>!

Sagan looks down at his hand—the one that’s caressing my knee—and he smiles. “No. It’s the meaning of the Arabic word tuqburni.”
“Tuqburni? What’s the English word for it?”
He leans his head against the back of the swing and tilts it a little so that he’s looking at me. “Not every word can be translated into every language. There isn’t an English equivalent for the word.”
“You bury me sounds a little morbid.”
Sagan smiles. I can see a hint of embarrassment in his expression. “Tuqburni is used to describe the all-encompassing feeling of not being able to live without someone. Which is why the literal translation is, ‘You bury me.’ ”

Naiva P>!

I can say with certainty that we live in the most unusual house in this whole town. I say house because it is certainly not a home. And inside this house are seven of the most unusual occupants. No one would be able to determine from the outside of our house that our family of seven includes an atheist, a home wrecker, an ex-wife suffering from a severe case of agoraphobia, and a teenage girl whose weird obsession borders on necrophilia.

pveronika>!

Moby likes the whales, though. He also loves that he was named after a whale. Moby-Dick is Victoria’s favorite book. I also don’t trust people who claim for a classic to be their favorite novel. I think they’re lying just to sound educated, or they simply haven’t read another book beyond high school English requirements.

3 hozzászólás
Naiva P>!

So many people dream of living in a house with a white picket fence. Little do they know, there’s no such thing as a perfect family, no matter how white the picket fence is.

gergelydori>!

If my life were a scary movie, I'd be the first to die.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Merit Voss
Naiva P>!

Wolfgang was a massive black Lab who was impressive in size and bark, but lacked a great deal of common sense. If dogs were classified into high school cliques, Wolfgang would most definitely be head of the jocks.

Naiva P>!

Pastor Brian faithfully updated the marquee every Saturday with clever phrases such as DON’T BE SO OPEN-MINDED THAT YOUR BRAINS FALL OUT and THIS WEEK’S SERMON: FIFTY SHADES OF PRAY.
Sometimes I wonder what the townspeople think when they drive by and read Utah’s daily facts and quotes. Like yesterday, when the marquee read THE FACE OF THE NOBEL PEACE PRIZE MEDAL IS A DEPICTION OF THREE NAKED MEN. I occasionally think it’s funny, but I’m mostly just embarrassed.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mariana Zapata: The Wall of Winnipeg and Me
L. J. Shen: The Devil Wears Black
Abby Jimenez: The Friend Zone
Eloisa James: The Duke Is Mine
Stephenie Meyer: The Chemist
Nora Roberts: The Heart of Devin MacKade
Sarah Dessen: This Lullaby
Jana Aston: The Next Mrs Russo
Milly Johnson: The Birds and the Bees
Meg Cabot: The Boy Next Door