Auschwitzi ​szabotőrök 4 csillagozás

A brit hadifoglyok igaz története
Colin Rushton: Auschwitzi szabotőrök

„A ​náci rémtettek zsidó áldozatai és azok a balszerencsés hadifoglyok, akik mindezeknek tanúi voltak, megérdemlik, hogy hallathassák a hangjukat.”
Az Auschwitzban vallási és etnikai alapon fogvatartottak sorsáról számos beszámoló született, kevésbé ismert azonban, hogy a hírhedt haláltáborban hadifoglyok is voltak. Colin Rushton hiánypótló írásában Arthur Dodd és más elfeledett brit katonák történetét meséli el, akik közül sokan közel két évet töltöttek a minden képzeletet felülmúló borzalmas munka- és életkörülmények között. A folyamatos fenyegetettség ellenére emberek tudtak maradni, sokszor életüket kockáztatva segítették a náluk még nyomorúságosabb helyzetben lévő, az auschwitzi hierarchia alján elhelyezkedő zsidó rabtársaikat – ételt, ruhát juttattak nekik, és a lengyel partizánokkal együttműködve próbálták támogatni szökési kísérleteiket.
A szörnyűségek és a rémálmok életük végéig kísértették őket, a háborút követően mégsem részesültek semmiféle jóvátételben vagy… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2021
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635650842

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Renáta_G>!
Colin Rushton: Auschwitzi szabotőrök

Colin Rushton: Auschwitzi szabotőrök A brit hadifoglyok igaz története

A HVG Könyvek gondozásában megjelent Colin Rushton kötetben, az Auschwitzi szabotőrök című könyvben több túlélő és azóta is rémálmokkal küzdő brit hadifogoly történetét ismerhetjük. Arthur Dodd (1919-2011) története sokkolja az olvasókat. Szinte kölyök volt még, csupán 20 éves, amikor ’39-ben megjelent a brit hadsereg toborzói előtt. Sajnos egy korábbi lábsérülése miatt először elutasították, de amikor megtudták, hogy többféle járművet is tud vezetni, mert egy műhelyben dolgozott évekig, akkor felvették oktatónak. Több helyen is állomásozott míg végül Tobrukban hadifogságba került több tízezer bajtárssal együtt.

Megismerjük a küzdelmes utat, a heteken át tartó menetelést a sivatagban, majd a túlzsúfolt bárkákban való utazást a hónapokat Fara Sabrinában, ahonnan három társa a segítségével szökött meg, s végül ennek a hosszú útnak a végállomása egy auschwitzi munkatábor volt, a Monowitz. Még csak nem is sejtették, hogy a pokolban találják magukat és minden nap felmerül bennük a gondolat, hogy vajon az lesz-e az utolsó…

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2022/02/brit-hadifoglyok-ausc…


Népszerű idézetek

HVG_Könyvek KU>!

Keleten a német hadsereg félmillió katonát veszített: a kemény orosz tél tizedelte soraikat. Észak-Afrikában a 8. brit hadsereg elfoglalta Tripolit és Tuniszt, és ezen a hadszíntéren 1943 májusára a szövetségesek teljes győzelmet arattak. A háború kitörése óta sok minden történt Arthurral, amíg ehhez a pillanathoz nem érkezett, de sorsa immár megpecsételődött. A következő két évben átélt borzalmak egész további életében kísértették. Korán reggel a „rebelliseket” újra vasúti kocsiba zsúfolták, és dél felé irányították őket. 24 órával később, 300 km-rel arrébb megérkeztek Krakkótól 50 km-re nyugatra, egy kisváros mellé. Ha közlik velük, hogy hová tartanak, a név akkor sem mondott volna nekik semmit.
A világ akkor még nem hallott Auschwitzról. Arthur Dodd közlegény, a RASC 182469-es számú katonája nem sejtette, hogy hamarosan feltárul előtte a pokol kapuja.

46. oldal

Colin Rushton: Auschwitzi szabotőrök A brit hadifoglyok igaz története

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Dodd · Tripoli · Tunisz

Hasonló könyvek címkék alapján

Szita Szabolcs: Magyar sorsok Auschwitz-Birkenauban
Jack Fairweather: Az önkéntes
Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre! / Logoterápia dióhéjban
Antony Beevor: A D-nap
Ota Kraus – Erich Kulka: Hitler halálgyárai
Stephen Hart – Russell Hart: A II. világháború német páncélosai
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
Leopold Jerzewski: Katyń, 1940
Ungváry Krisztián: Hősök?
Roger Moorhouse: 100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból