Zendülők ​királysága 36 csillagozás

Colin Falconer: Zendülők királysága

„ egy férfi több, mint a pénze és a modora”

Michiel egyszerű katona, a Holland Kelet-indiai Társaság hadseregének őrmestere. Amszterdamból a gyarmatokra tart. Cornelia rangban elérhetetlenül felette áll, sorsuk mégis összefonódik, amikor hajótörést szenvednek, és nagyszerű hajójuk, az Utrecht elsüllyed. Egy isten háta mögötti, lakatlan szigetre vetődnek, mégis a túlélés lesz a legkisebb gondjuk, amikor a körülmények nyomására fokozatosan elszabadul a pokol, és az emberi természet minden árnyoldala felszínre kerül. Miközben mindenre elszánt társaik borzalmas dolgokat követnek el ellenük, az őrmester marad Cornelia egyedüli esélye a túlélésre
A regény alapjául egy XVII. századi tengeri katasztrófa és az azt követő, megrendítő események igaz története szolgált. Az egymástól rangban távol álló szerelmesek elbeszéléséből a gyarmatosítás korának egyik legszörnyűbb tragédiája bontakozik ki, ami az utolsó oldalig magával ragadja az olvasót.

Eredeti cím: East India

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2015
384 oldal · ISBN: 9789636355234
>!
I.P.C., Budapest, 2014
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355234 · Fordította: Bihari Balázs

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nettikeee>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Egy barátnőm adta a kezembe a könyvet, mondván „tuti, hogy tetszeni fog”. Nos, majdnem egy fél évbe tellett, mire sikerült belekezdenem, de nem bántam meg.
Lassan épült föl a történet ugyan, de volt benne minden: izgalom, dráma, szerelem, tragédia… szóval minden, ami igazán számít. Fordulatos volt, sok olyan dolog történt, amire nem számítottam, vagy nem tudta elhinni, hogy ilyen megtörténhet.
Christian egy pszichopata volt, nem is értem, hogy kerülhetett egy ilyen pozícióba, és hogy pont ő legyen a főgonosz!
Cornelia számomra furcsa volt, nem igazán kedveltem. Kicsit álszent volt, meg nem is tudom… Túl büszke. De a végére mintha megenyhült volna, de még akkor is élvezte a kiváltságos létet.
Michiel jó katona volt, ő vitte a történetet. Sajnáltam őt. Miért nem ő lehetett a kapitány, vagy a parancsnok, vagy akárki, akire hallgatnak? Minden sokkal jobb lett volna (de nyilván akkor nincs történet…) :D

Rodwen P>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Ez nem az a hajótöréses történet ahol a szereplők boldogan napoznak a kókuszpálmák alatt, csodálatos vízesésekre és banántól roskadó fákra találnak miközben barátságok és szerelmek alakulnak ki. Ez a szörnyű valóság, ahol minden apró falatért, minden korty vízért nagy árat kell fizetni, nem számít nem vagy rang, és ahol az ember elgondolkozik azon hogy megéri-e küzdeni a túlélésért.
Nekem összességében tetszett, olvastatta magát a könyv.

Miyako71 P>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

A történethez magához nincs mit hozzátenni. Röviden: Állat az emberben.
Falconer ismét olvasmányos könyvet alkotott, gyorsan lehetett vele haladni, bár a történések néha annyira bosszantottak, hogy le kellett tennem. Úgy érzem, a szerző most nem tett mást, csak leírta a történteket spoiler, az is éppen elég volt, hogy izgalmas mű szülessen.

Bagneso>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Az igazság az, hogy túlságosan kegyetlen volt ez a történet ahhoz, hogy szeretni tudjam. Nem volt kifejezetten kalandos és izgalmas, inkább sok rossz dologgal és még több rossz emberrel teli, ami nem hatott jól rám egy cseppet sem. De más szempontok miatt sem lett kedvenc. Egyrészt, nekem túl vázlatosnak hatott a cselekményvezetés, másrészt sokáig egyszerűen unalmas volt a történet, mégha érdekesnek ígérkezett is. Az utolsó kábé száz oldal mentette meg valamicskét az egészet, amikor már felpörögtek az események annyira, hogy éreztem némi várakozást, mikor kezembe vettem a könyvet. Nem bánom egyébként, hogy elolvastam, de az biztos, hogy az Anasztázia ezerszer jobban tetszett a szerzőtől!

Panna>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Nagyon jó kis történet!
A elejétől a végéig magával ragadott! :) Szeretem az ilyen hajótöréses,túlélős történeteket…Tiszta Robinson Crusoe!!! :D Bár itt egy lány is a képbe került! :)
Érdekes,hogyan változik az ember,ha a szükség ráviszi. Két teljesen különböző világ találkozása, alakulása és egyebek.
Aki szereti a hajótöréses történeteket, annak mindenképp ajánlott!!!

1 hozzászólás
Topicica>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Ami legjobban megfogott benne, hogy igaz történet. Utána néztem a hajótörésnek, és talán a szerelmi szál kivételével minden stimmel. És igen, azok alapján, amik kiderültek, ez tényleg ennyire brutális, ép ésszel fel nem fogható embertelenségek sorozata volt a valóságban, ahol a gyerekeket sem kímélték.
Ami kifejezetten tetszett, ahogy a hajós életről ír, ahogy bemutatja, hogy zajlott és milyen körülmények között az akkori hajózás, hogy éltek a hajókon, hol végezték a dolgukat, mindezt olvasmányosan, érdekfeszítően. Igazából érthető, hogy a régi kor tengerészei miért durvultak el és égtek gyorsan ki az évek során. Szóval kemény élet lehetett. Nagyon lekötöttek az erről szóló részek.
Ami nem a megtörtént események alapján született, az a szerelmi része. Azért ebben a formában kár is volt. Szóval persze, régen nem volt szabadon választott a férj, a szerelem ritka, ezért biztos, hogy a legkisebb kedves szóval is lángra lehetett lobbantani egy hideg házasságban élő nő szívét. spoiler , szóval ez egy kicsit túl sok volt.
Attól még egy nagyon jól megírt, letehetetlen könyv, a hangulata még beég egy-két napra.

edanka87>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Őszintén szólva a cím és a fülszöveg alapján egy olyan regényre számítottam, ahol van egy szépséges hajó (Utrecht), melynek gonosz a kapitánya, aki ellen fellázad a legénység. Van a hajón egy szépséges hölgy, bizonyos Cornélia, aki a többiekkel együtt hajótörést szenved a zátonyokon, és megmenti őt a hős lovag a sok szenvedéstől.
Ehhez képest teljesen más fogadott. A könyv feléig szinte semmi érdekes, vagy említésre méltó nem történt, akkor is csak annyi, hogy molesztáltak egy nőt (a főszereplőt, Cornelia Noorstrandtot). Utána viszont beindultak az események, mint a lavina.
Viszonylag rövid idő (néhány hónap) leforgása alatt sok viszontagságon mennek keresztül, és ekkor derül ki igazán, hogy ki milyen ember. Lássuk őket sorban.
A hajó parancsnoka, Ambroise egy magát okosnak, műveltnek mutató, jóképű férfi, akinek szeme megakadt Cornelián, de tiszteletben tartja, hogy férjes asszony, csak szavakkal közeledik hozzá. Azt hisszük az elején, hogy bátor, pedig nem. Szinte már fájdalmasan naiv, gyenge és gyáva. Azt hiszi, a jót cselekszi, közben pedig pont, hogy megfutamodik. Mentségeket keres önmaga igazolására. A felelősséget nem vállalja tetteiért.
A kapitány… ő legalább félig felvállalja romlott személyiségét. Hajózási képességeit nem lehet elvitatni, még akkor sem, ha spoiler. Egy önző, csak a saját érdekeit néző és azok érvényesítése érdekében – ideig-óráig – bárkivel szövetséget kötő, vágyainak kielégítését majdnem mindennél többre tartó ember, aki vágyainak tárgyát, illetve ideiglenes szövetségeseit úgy áldozza fel, miután érdeke már nem fűződik hozzá, mint egy romlott paradicsomot.
Az alkereskedő, Christiaan… hú, nála úgy éreztem, hogy az, amit a végén kapott tetteiért, mint büntetést, sehol nincs ahhoz képest, amit valóban érdemelt volna. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy egy köpönyegforgató, sima modorú pszichopata volt, akit megrészegített a hajótörés miatt hirtelen kezébe került hatalom. A hatalom élet és halál fölött. De a hatalom is csak addig tart, amíg van ki fölött uralkodni… Egy igazi vezetőnek nincs szüksége erőszakra, kényszerre, zsarolásra, pénzzel való megvesztegetésre ahhoz, hogy mások kövessék. Egy igazi vezért egyenes jelleméért követnek, tisztelnek, becsülnek.
És akkor velük szemben ott van Michiel von Texel, a pozitív karakter, az úriember, a parasztból lett katona, a maga egyszerűségében, erős igazságérzettel, nemes lélekkel, tiszta, bátor szívvel. Becsületes volt, a nőket ahelyett, hogy bántotta volna, inkább a védelmükre sietett, nem számított az ár. (Pedig, ha azt vesszük, ugyanannyi ideje nem volt nővel, mint bármelyik másik férfi a szigeten, mégis tudott parancsolni vágyainak).
Cornelia… intelligens, sokat olvasott, tájékozott úrihölgy, aki a férjéhez (aki egyedül engedte el erre a nyolc hónapos hajóútra) annak ellenére próbál meg hűséges maradni, hogy az nem teszi őt boldoggá. Paradox módon pont egy minden luxustól mentes, egyszerű környezetben tapasztalja meg az igazi szerelmet, amire mindig is vágyott. spoiler.
A történet… extrém körülmények között az emberek gyakran kivetkőznek magukból, olyanokat tesznek meg, amikről nem is gondolták volna, hogy képesek rá. Úgy az aljasság mint a bátorság szempontjából. De ezeknek a férfiaknak valahol belül, mélyen ott voltak ezek a jellemvonásaik a személyiségükben, melyeket az extrém körülmények csak kihoztak belőlük, felerősítettek, de nem ezek hoztak létre.
A borítón van egy idézet: „…egy férfi több, mint a pénze és a vagyona…”. Milyen igaz. Bár ehhez még hozzátenném, hogy több, mint a hatalom, amit magához ragad, és a külsőségek (kinézet, ruházat, ékszerek). Sok férfi esik abba a hibába, hogy azt hiszi, a fentiek vonzóak a nők számára. Biztosan van, akinek igen, de sok nő van, aki ezek fölé emel olyan belső tulajdonságokat, értékeket, mint erős, egyenes jellem, nemes lélek, bátorság, erős igazságérzet, becsületesség, elvekhez való ragaszkodás, az erő és a gyengédség (megfelelő arányban). Ezek sokkal fontosabbak szerintem, mert ezek határoznak meg egy férfit.
Volt egy-két igazán érdekes vita, hitéleti kérdésről, és házasságról. Az egyik, amire Christiaan hivatkozott: spoiler. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Az ember azért ember, hogy az állatias ösztöneit és vágyait le tudja küzdeni, félre tudja tenni. A házastári hűség egyáltalán nem rabszolgaság, ha ahhoz megy hozzá az ember, akit tényleg szeret. Ez nyilván az 1600-as években kevésbé valósulhatott meg. De még ha boldogtalan is valaki a házasságban, az nem lehet magyarázat arra, hogy az adott nőt máris az összes, közelében lévő férfi rendelkezésére bocsájtsák. A nő nem egy tárgy, pláne nem a férfiak vágyának kielégítéséhez szükséges eszköz, ami fölött a férfiak öntörvényűen rendelkezhetnének.
A másik gondolat a lelkészhez kapcsolódik: egy férfinek arra kell felkészülnie, hogy az életét Istennek adja, mással (egy nővel például) nem kell foglalkoznia. Vannak, akiket Isten kiválasztott a megváltásra, míg másokat nem. Egy tengerész ellenveti, hogy a tetteink miatt kárhozhatunk el, vagy részesülhetünk megváltásban. Érdekes összecsapása volt ez a nézeteknek, mert éppen lehet találni érveket és ellenérveket mindkét oldalon. Mindenesetre számomra nagyon elgondolkodtató volt.
Tetszett a váltott szempontú bemutatása a történetnek, illetve hogy az elején és a végén a jelen is hozzá kapcsolódik.
Azt elég furának találtam, hogy a történet a 17. században játszódik, de a trágár kifejezések maiaknak tűntek. Tudom, hogy tengerészek, akiknek elég mocskos a nyelvük, de akkor is.
A szerelmi szálból keveset kaptam, ami sajnálatos, viszont valóban magával ragadó volt a történet (a könyv második felétől).

Rooxy>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Nem vártam különösebben semmit ettől a könyvtől. Néha kicsit unalmas volt, de nem is volt rá annyi időm, mint szerettem volna, így az elején lassabban haladtam vele. Egyébként egészen olvasmányos és a maga nemében érdekes is volt.
Bővebben: http://ilovebooks.blogger.hu/2018/11/23/colin-falconer-…

cinegér>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Amikor megjelent a könyv, akkor a kívánságlistámra került, de mikor láttam, hogy visznylog gyeneg értékeléseket kapott, le került onnan és meg is feledkeztem róla.
Januárban láttam egy dokumentumfilmet erről a hajótörésről és csodálkoztam rajta, hogy én erről még nem is hallottam,nem írtak róla knyvet és meg sem filmesítették, pedig van akkora tragédia, mint a Titanic.
Most végre elolvashattam és mivel már láttam róla dokumentumfilmet könnyen is haladtam az olvasással.
Szerintem a témához képest jól meg van írva,nem lehetett egyszerű megírni, szerintem ezért is került bele a szerelmiszál, mert anélkül egy sima horror regény lett volna.

Kata0403>!
Colin Falconer: Zendülők királysága

Kicsit lassú, de amúgy jó. Azt mondjuk sajnáltam, hogy kb a 3. oldalon kiderül, mi lesz a végén…


Népszerű idézetek

Gréta_Fodor>!

Jobb fejedelemnek lenni a pokolban,mint szolgának lenni a mennyországban.

edanka87>!

Senki sem tudhatja, hogyan is viselkedik, míg próbára nem teszi valami.

331. oldal

edanka87>!

Nem az a férfi vagyok, aki meg tudna házasodni kötelességből, vagy azért, hogy gyermeke szülessen.

53. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Hooper: Eliza Rose
Anthony Capella: A jégkirálynő
Deborah Moggach: Tulipánláz
Umberto Eco: A tegnap szigete
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Jókai Mór: A Damokosok
Alexandre Dumas: A három testőr
Juliette Benzoni: A királyné hálószobája
Sandra Gulland: A Napkirály szeretője