Tolkien ​és C. S. Lewis 16 csillagozás

Egy híres barátság története
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

A fantasy-műfaj két legsikeresebb szerzője J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis negyven éven át voltak közeli barátok. Az Oxfordi Egyetem két fiatal oktatóját a középkori irodalom és az észak-európai mitológia szeretete hozta össze. Lewis megtérésében nagy szerepet játszottak a Tolkiennal folytatott beszélgetések, míg Lewis támogatása nélkül sosem született volna meg az évszázad fantasy-trilógiája, A Gyűrűk Ura. Colin Duriez a két író barátságának elbeszélésével kíséri végig intellektuális és hitbeli fejlődésüket és sorsuk alakulását.

Eredeti cím: Tolkien and C. S. Lewis _The Gift of Friendship_

Eredeti megjelenés éve: 2003

Róluk szól: C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien

>!
Harmat, Budapest, 2016
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632883144 · Fordította: Király Teodóra

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

marschlako P>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

A barátság a szeretet összes válfaja közül az egyetlen, amely az istenek vagy az angyalok világába emel, írta Lewis. Amikor ezt lejegyezte, egy baráti társasággal tett egész napos túráról jött haza éppen, és egészen bizonyos, hogy Tolkienra is gondolt

Egy általam jól ismert és egy alig ismert élet összefonódó története. Két olyan ember életéről és barátságáról ír Duriez, akik mindketten kedvenc íróim. Lewistól korábban szinte minden fellelhetőt elolvastam már, s róla is. Bár Tolkientől is sokat olvastam, de róla szinte semmit nem tudtam e kötet olvasása előtt. Barátságuk már korábban is ismert volt előttem, s az Inklingekről is olvastam már Lewis írásaiban, most azonban összefüggéseiben és mélységeiben is sokkal jobban megismerhettem Lewis és Tolkien konfliktusoktól sem mentes barátságát. Bár Duriez többször is ismétli magát, s helyenként érezhetően ráfért volna még egy kis szerkesztés a szövegre, én nagyon élveztem, ahogy egyrészt újra végigkövethettem Lewis életét, másrészt mélyebben megismerhettem Tolkien életét, valamint kettejük barátságát.

Ezek a legbecsesebb órák – amikor egy fárasztó nap után négyen-öten összegyűlünk kedvenc fogadónkban; papucsba bújunk, lábunkat a ragyogó nap felé nyújtjuk, italunk könyöktávolságra; beszélgetünk, s az egész világ, meg ami azon túl van, megnyílik előttünk; senkiért nem vagyunk felelősek, szabadok és egyenlőek vagyunk mindahányan, mintha csak egy órája találkoztunk volna, de közben az évek során megérlelt ragaszkodás vesz körül minket. Az élettől – a földi élettől – ennél szebb ajándékot nem kaphatunk. Megérdemeltük egyáltalán?

Mindketten több helyen is kiemelik, milyen sokat kaptak egymástól, Tolkien például ezt írja: Nem azért leszek mindörökké hálás neki, mert „hatással volt rám”, ahogy azt általában mondjuk, hanem azért, mert támogatott engem. Sokáig ő volt az egyetlen közönségem. Ő hitette el velem, hogy „anyagom” több is lehet, mint egy privát hobbi. Az ő érdeklődése és szűnni nem akaró lelkesedése nélkül A Gyűrűk Urát sosem fejeztem volna be…

Elsőre talán furcsának tűnik, milyen sok közös vonása volt e két annyira különbözőnek látszó embernek, az anglikán Lewisnak és a katolikus Tolkiennek. Nem véletlenül emeltem ki a vallásukat, az egyik közös pont éppen kereszténységükben rejlik, csak míg Lewis hite elég kifejezetten megjelenik írásaiban (melyek allegorikus értelmét általában nem kell sokáig keresni), addig Tolkiennél ez csak művei értékrendjén keresztül tükröződik.

Tolkien és Lewis abban is hasonlítottak egymásra, hogy előszeretettel foglalkoztak a kereszténység előtti pogánysággal: Baldrral és Pszichével, Kullervóval és Aeneasszal, Eüridikével és Sigurddal. Tolkien szépprózájának nagy része a kereszténység előtti korszakban játszódik, mint nagy példaképe, a Beowulf is. Lewis is egy pogány világot mutat be a Míg arcunk nem lesz című regényében.

S mindkettejük világában meghatározó szerep jutott a fantáziának, egész világokat találtak ki maguknak, s olvasóiknak. Kettejük közül egyértelműen Tolkiené a sokkal összetettebb, de Lewis Narniája* vagy az Oyarsák uralta (vagy inkább áthatotta) Naprendszer is egészen sajátos és érdekes.

„Nem csupán látni akarjuk a szépséget – írta [Lewis] –, valami mást is akarunk, amit nehéz szavakba önteni – szeretnénk egyek lenni ezzel a szépséggel, befogadni magunkba, fürdeni benne, részévé válni. Ezért népesítettük be az eget és a földet és a vizeket istenekkel, istennőkkel, nimfákkal és tündérekkel.”

Vagy ahogy Dorothy L. Sayers írja: Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy bizonyos értelemben a „másik világ” egy meghatározott hely, egy másik értelemben azonban az istenek királysága mibennünk van, s így a föld és a tündérország együttesen létezik ugyanabban a térben. Ez csak nézőpont kérdése… E világ lakója tudatára ébredhet a létezés egy egészen más dimenziójának. A földről tündérországba utazni olyan, mint az időből az örökkévalóságba jutni. Nem térbeli utazás, hanem a szemlélet változása.

Aki valamelyik cambridge-i** professzorral képzeletbeli utazásra indul, az valóban jobb, ha felkészül erre a szemléletbeli változásra.

*Lewis már gyermekként is rajongott az emberi ruhába öltöztetett beszélő állatokért, Boxen bátyjával közösen alkotott világának történetei azóta ma már a rajongók számára is elérhetők.
**Bár Lewis sokkal több évet töltött el Oxfordban, professzori címet csak Cambridge-ben kapott.

ViveEe P>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Határozottan érdekes és tanulságos volt.
A két író életrajza fut párhuzamosan, adott helyeken kiemelve, milyen viszonyban is álltak egymással.
Már olvastam Tolkien életrajzát, de még most is jó volt újraolvasni belőle dolgokat. C.S. Lewis-ról pedig annyit tudtam, hogy ő írta a Narniát, amit még nem olvastam.
A tanulság, hogy sokszor tényleg nem jó ennyire belelátni mások életébe. Rengetegszer kiemeli a könyv, hogy Lewis bátorítása, és támogatása nélkül valószínűleg sosem készült volna el a Gyűrűk ura. Ha ez valóban így volt, akkor hálás köszönetem neki. Fejtegeti a könyv, hogy milyen jelentős irodalmi alak volt Lewis. Őszintén?
Nekem csak az tűnt fel, hogy sorra olvasom a könyvben, hogy Tolkien és még számos ismerőse „megihlette” és ezt felhasználta az írásaiban. Ahhaaaa.. Numenor = Numir… Ezzel azonnal összement a szememben.
Maga az író sokat ismétli magát, de szerintem egészen jól össze lett hozva ez a könyv. Bár nagyon zavar, hogy a jegyzetek miatt folyton lapozgatni kellett.
Örülök, hogy olvashattam, és még az is lehet, hogy megismerkedem Narniával, bár az se most lesz..

2 hozzászólás
flamepetals>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Általában nem szoktam életrajzokat olvasni, de most ezt valamiért el akartam. Mivel Tolkien és Lewis barátságáról csak annyit tudtam, hogy létezett, és egyik szerző életrajzával sem találkoztam előtte, ezért érdekes volt a könyv, de inkább párhuzamos életrajznak tűnt, amiben néha átjárnak egymáshoz, mint a barátságra fókuszáló könyvre. Emellett nem igazán értettem, hogy miért kellett Tolkien minden művének a tartalmát leírni. A levelet még talán igen, mert azt nem mindenki ismeri, de mivel a leírás szempontjából szerintem irreleváns volt A Gyűrűk Ura története, nem értem, miért kellett egy másfél oldalas összefoglaló róla, főleg, hogy aki olvassa az nagy vonalakban valószínűleg tisztában van vele. Ugyanez Lewis pár művéről is elmondható. Közben meg ott van a hatoldalas bibliográfia, amiből szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni, főleg hogy mennyire jól jegyzetelt volt a könyv. Nekem ez egy kicsit felületesnek tűnt.

Viszont meghozta a kedvem, hogy olvassak Lewis-tól a Narnián kívül is, és nem is tudtam, hogy teológiai írásai is voltak.

>!
Harmat, Budapest, 2016
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632883144 · Fordította: Király Teodóra
5 hozzászólás
B_Panka>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Kicsit izgalmasabb olvasmányra számítottam, de ennek ellenére nagyon jó gondolatokat olvashattam benne. Külön-külön a két író életét is megismerhetjük, illetve hosszan tárgyalja a barátságukat, egymásra hatásukat.
Érdemes azok után olvasni ezt az életrajzi könyvet, hogy már a legfőbb műveket (A Gyűrűk Ura, A szilmarilok, Narnia, Míg arcunk nem lesz, stb.) már elolvastuk, mert leírja a tartalmakat röviden. Vagy akkor azokat a részeket át kell ugrani.
Kedvet kaptam C. S. Lewis ismeretlenebb könyveihez is.
Nagyon jók a kis életképek a fejezetek elején, segít ráhangolódni az azt követő elméleti összegzésekre. Tulajdonképpen Tolkien és Lewis életművének és legfontosabb gondolatainak az összegzése ez a könyv, nagyon jó így egyben olvasni.

2 hozzászólás
padamak >!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Nagyon hasznos könyv, alapos kutatómunkával és objektivitásra törekvő adatközlésekkel. Sikerült is neki, a két írógéniusz életének csúcs- és mélypontjait egyaránt, családi helyzetük ingadozásait és legfőképpen hitéletüknek az írásaikban megjelenő erőteljes hatásait domborítja ki.
Ezekből a nézőpontokból szemlélve mindkét író még szimpatikusabb és többször-többet olvasandóbb lett számomra. Vigyázz, e könyv elolvasása után nálad is fennáll ez a veszély! ;)

Linszyy P>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Végül azt írja: „Ártalmatlan ember: egy-két pofon helyretenné.”
C. S. Lewis Tolkienról lejegyzett első benyomása

Alapvetően adott plusz hasznos információkat az általam nagyon kedvelt két íróról, így nem bántam meg, hogy elolvastam. De soknak éreztem a rizsát más írókról, akik nem érdekeltek annyira, és az említett könyvekről, amiknek vagy azért nem akartam tudni a teljes cselekményüket, mert még tervezem őket olvasni, vagy mert már olvastam őket.

Én tudtam követni, hogy éppen kiről van szó, és szépen bemutatta a kötet Tolkien és Lewis barátságát abból a nem túl sok anyagból, amivel erről rendelkezünk. Inkább a vallási nézeteiket emelte ki a könyv, de más általuk hitt célokat is megismerhettünk. Tetszettek a kedvcsináló jelenetek a fejezetek elején, és hogy az egymásra tett hatásaikat megismerhettem.

Daniel_U_K>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Egy életrajz segít megérteni az író műveit, keletkezését, hogy mi hatott rá, mi inspirálta. Tolkien és C.S.Lewis esetében e két írót együtt kell taglalnunk, mert egyik által értjük meg a másikat és fordítva. Egy ilyen könyvnek a kapcsoaltról kell szólnia, ami összekötötte őket, a barátságról.
Úgy indultam neki a könyv olvasásának, hogy pár könyvet már olvastam mindkét írótól és tudtam barátságukról, de csak annyit, hogy volt. Lebilincselő volt olvasni ezt a könyvet, mert nagyon jó szemszöget választott arra, hogy felfedje a fantasy műfaj két legnagyobb írójának titkát. Sokat segített az eddig olvasót könyvek megértésében, bár eddig is tudtam, hogy van bennük „valami”, de ezt nem tudtam megfogalmazni igazán magamnak, hogy mi is ez. Amellett, hogy élvezet volt olvasni a könyvet, más látásmódra is rávezetett: a képzelet és a józan ész kapcsolatára, a tündérmese varázsán keresztül. Sokat kaptam az írománytól, sok „egész jó” gondolatot, szemléletet. Ez által még úgy is hathatott rám e két ember, hogy már régóta nem élnek, de így is átadhattak egy kicsit magukból. :)
A harmadik dolog, amit kaptam az olvasás alatt, az a kíváncsiság a többi C.S.Lewis és Tolkien mű íránt. Már alig várom, hogy olvashassam őket….
Végezetül, ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, aki akár filmen látta a két világhírű művet (Narnia, Gyűrűk Ura), mert inspirálni fogja őt a nagyteredelmű könyvek olvasására; aki olvasta egy-egy művüket, mert éhezni fog a többire ;)

FélszipókásŐsmoly >!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Két ember, író, aki nagy hatással volt a fantasy műfajának (újra)teremtésére, és nem utolsó sorban egymásra. Jack nélkül valószínűleg a fiókban maradt volna A hobbit, Tolkien pedig megalapozta a Narnia keresztény hátterét. Időrendben (és a könyv végén tételes, évszámos felsorolással) mutatja be az életeseményeiket, születésüktől találkozásukig, barátságuk kezdetétől mítoszteremtő eszmecseréiken át a halálukig. Mivel Carpenter Tolkien-életrajza igen ritkaság újszerű állapotban, jobbára megkerülhetetlen könyv azoknak, akik a művek mögötti emberi oldalt is szeretnék jobban megismerni. Olvasmányos, nem túl aprólékos (nem ragad le egy-egy részletnél), de felszínesnek azért nem mondható. Tetszett, hogy többeket megszólaltatott (pl. tanulóktól is idéz), nem csak magyarázatokat fűzött a különféle feljegyzésekhez. Néhány részletben – pont abban, ami miatt épp belekezdtem :D – viszont homályosan fogalmaz a dátumokkal vagy pár szóval elintéz életre szóló fordulatokat. spoiler De e személyes bökkenőn túl nagyon élvezetes könyv, jól használható tanulmányokhoz is, mert könnyen kikereshetők az események a jól felépített szerkesztésnek köszönhetően.

gabcsika1>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Az elején lekötött. Tudtam követni a dolgokat, érdekes is volt. De aztán behozott egy csomó olyan embert, akiről nem hallottam és nem is érdekel, és úgy elsikkadt az egész.
Voltak érdekes infómorzsák, főleg Tolkien szálán, de nehéz volt mindent fejben tartani a sok ugrálás miatt. Legközelebb inkább majd külön-külön olvasok a két íróról.
Ja, és az én fülemnek inkább a Tolkiennak Tolkiennek, a Tolkienhoz, Tolkienhez, és a Tokientól Tolkientől hangzik helyesen.

Mircsi>!
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

A külső többet sejtetett, mint amit kaptam. Nem mondom, hogy rossz volt, mert elég sok hasznos, meg jó információ volt benne, de példádul az elején nagyon idegesített, hogy kb 5 évente ugráltunk a két író életrajza között. Már azt is nagy eredménynek tartottam, hogy az adott pillanatban tudtam, hogy épp kiről olvasok, nemhogy még később is össze tudjam kapcsolni a gondolataimat valamelyikükkel. Amúgy olyan király, hogy két ilyen nagy író keresztény volt! :) És hogy fantasy-t írtak.


Népszerű idézetek

marschlako P>!

Lewis szerint a szerelmespárokat szemtől szemben képzeljük el, míg a barátok egymás mellett állnak, és ugyanarra a számukra fontos dologra összpontosítanak.

213. oldal

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

marschlako P>!

Nem azért leszek mindörökké hálás neki, mert „hatással volt rám”, ahogy azt általában mondjuk, hanem azért, mert támogatott engem. Sokáig ő volt az egyetlen közönségem. Ő hitette el velem, hogy „anyagom” több is lehet, mint egy privát hobbi. Az ő érdeklődése és szűnni nem akaró lelkesedése nélkül A Gyűrűk Urát sosem fejeztem volna be…

212. oldal

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

1 hozzászólás
marschlako P>!

    A barátság a szeretet össze válfaja közül az egyetlen, amely az istenek vagy az angyalok világába emel, írta Lewis. Amikor ezt lejegyezte, egy baráti társasággal tett egész napos túráról jött haza éppen, és egészen bizonyos, hogy Tolkienra is gondolt:
     Ezek a legbecsesebb órák – amikor egy fárasztó nap után négyen-öten összegyűlünk kedvenc fogadónkban; papucsba bújunk, lábunkat a ragyogó nap felé nyújtjuk, italunk könyöktávolságra; beszélgetünk, s az egész világ, meg ami azon túl van, megnyílik előttünk; senkiért nem vagyunk felelősek, szabadok és egyenlőek vagyunk mindahányan, mintha csak egy órája találkoztunk volna, de közben az évek során megérlelt ragaszkodás vesz körül minket. Az élettől – a földi élettől – ennél szebb ajándékot nem kaphatunk. Megérdemeltük egyáltalán?

224. oldal

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

marschlako P>!

Lásd J. R. R. Tolkien: A Biography, 194. 1940-41 telén Tolkien „felfedezte” az enteket, mikor Lewis hnauiról készített jegyzeteket. A hnau megtestesült személyes lény. Tolkien így töprengett: „Az emberfák vajon hnauk, akik fává váltak, vagy olyan fák, akik hnaukká váltak?”

238. oldal, végjegyzet

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

marschlako P>!

Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy bizonyos értelemben a „másik világ” egy meghatározott hely, egy másik értelemben azonban az istenek királysága mibennünk van, s így a föld és a tündérország együttesen létezik ugyanabban a térben. Ez csak nézőpont kérdése… E világ lakója tudatára ébredhet a létezés egy egészen más dimenziójának. A földről tündérországba utazni olyan, mint az időből az örökkévalóságba jutni. Nem térbeli utazás, hanem a szemlélet változása.

104-105. oldal

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

1 hozzászólás
marschlako P>!

Nem nagyon emlékszem más olyan könyvre, amelyről ilyen vad vitákat folytattam volna, mint erről. Kiegyensúlyozott véleménye senkinek nincsen, vagy remekműnek találják a maga nemében, mint én is, vagy ki nem állhatják, és ez utóbbiak között, bevallom, vannak szép számmal olyanok is, akiknek irodalmi ítélőképességét nagyra tartom. (…) Kénytelen vagyok azt gondolni, hogy egyesek elvből ellenzik a hősi küldetéstörténeteket és a képzelt világokat, úgy érzik, az ilyesmi eleve csak könnyű, kikapcsolódást nyújtó olvasmány lehet. Megbotránkoznak azon, hogy egy Oxfordban oktató angol filológus hogyan ölhetett bele ennyi energiát egy ilyen triviális műfajba.

172-173. oldal

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

1 hozzászólás
marschlako P>!

Az ilyen történetekben a fordulat bekövetkeztével örömöt érzünk, mert úgy tűnik, szívünk őszinte vágya teljesül be ezzel, és egy pillanatra az a benyomásunk támad, mintha kilépnénk a keretből, mintha elszakadna a mese szövedéke, s egy fénynyaláb hatolna át rajta felénk.

217. oldal

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

1 hozzászólás
padamak >!

Az bizonyos, hogy Tolkien világában Isten jelenléte élő és ható, Lewis regényei azonban nyíltan Krisztus-központúak.

221. oldal - 12. A barátság ajándéka: „Megérdemeltük egyáltalán?” (Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

1 hozzászólás
marschlako P>!

„Nem csupán látni akarjuk a szépséget – írta –, valami mást is akarunk, amit nehéz szavakba önteni – szeretnénk egyek lenni ezzel a szépséggel, befogadni magunkba, fürdeni benne, részévé válni. Ezért népesítettük be az eget és a földet és a vizeket istenekkel, istennőkkel, nimfákkal és tündérekkel.”

74. oldal

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Kapcsolódó szócikkek: szépség
1 hozzászólás
B_Panka>!

Tolkien Szilszakállját, az entet például Lewis ihlette, egész pontosan az ő erős, kifejező, mélyen búgó hangja – Hrumm, hrumm!

7. oldal Előszó (Harmat, 2016)

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története


Hasonló könyvek címkék alapján

Nabeel Qureshi: Allahot kerestem, Jézusra találtam
Adrian Plass: Ezüst nyírfák
Beth Nimmo – Darrel Scott: Rachel könnyei
Elisabeth Elliot: A Mindenható árnyékában – Győztesen a gyöngykapun át
Kevin Leman: Szexre hangolva
Henry Cloud – John Townsend: Határaink
James Martin: Jezsuita spiritualitás
Jim Cymbala – Dean Merrill: Friss szél, friss tűz
Don Piper – Cecil Murphey: 90 perc a mennyországban
James Martin: Mennyei derű