Szutyok ​nyaral (Szutyok 2.) 14 csillagozás

Colas Gutman: Szutyok nyaral

Ha valaki kukában lakik, mindenki másnál jobban szenved a nyári forróságtól. Szutyok és hű barátja, Lapicsek tengerparti nyaralásról álmodozik. Csodá­val határos módon a Kifelej­tettek Kempingjében akad még hely egy láb­törlőre hasonlító kutya és egy kilapí­tott macska számára. Változatos program vár rájuk: hulladékot gyűjthetnek, ellátogathatnak a Cukipofa Klubba, és még a homokfagyit is megkóstolhatják. Igazi tetves-szutykos nyaralásnak néznek elébe!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2016
60 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634152934 · Fordította: Pacskovszky Zsolt · Illusztrálta: Marc Boutavant

Kedvencelte 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Hintafa>!
Colas Gutman: Szutyok nyaral

Nyár van. Lapicsek és Szutyok a kukában pihegnek és egy tengerparti nyaralásról álmodoznak. Hol máshol lehetne esélyük, mint a Kifelejtettek Kempingjében? Elképesztő szerencséjüknek köszönhetően hat órával később már a tengerparton keresnek gyerekgazdit maguknak. Ám Szutyok semmivel sem lett vonzóbb az előző rész óta. Még mindig bolhás és felváltva hasonlít egy lábtörlőre és/vagy egy felmosórongyra. Hát melyik gyerek akarna vele barátkozni? Szutyok legnagyobb örömére mégis rámosolyog a szerencse és egy fiú kitünteti figyelmével. Kutyánk szokásos éleslátásával tökéletesen figyelmen kívül hagyja a kisfiú -Kék Gatyó- viselkedésének legárulkodóbb jeleit és boldog mámorban veti bele magát a Cukipofa Klub nyújtotta élményekbe. Nem így Lapicsek, akit a többi kutya-nyaraló nem átall frizbiként használni. A megátalkodott Kék Gatyó mentőakciójának köszönhetően megmenekül, de csak azért, hogy a medencében kössenek ki mindketten. Az úszásból nem jeleskedő párost természetesen Szutyok hatalmas szíve és bátorsága menti meg.
De mit is tud ez a kóborló jószág, amivel ennyire a fiam szívéhez tudott nőni?
Colas Gutman nagyon humorosan, néha iróniával fűszerezve meséli el Szutyok szerintem időnként meredek kalandjait. Pacskovszky Zsolt fordítása remekül visszaadja a könyv humoros-irónikus hangulatát. A világra rácsodálkozó kutya nemhogy a saját lábait hajlamos összekeverni a fejével, de mások reakciót is tökéletesen félreértelmezi. A történetet jó érzékkel csak annyira bontja ki, amennyire feltétlenül szükséges, így végig fenntartja az olvasó érdeklődését.
Szutyok kalandjai nem a szokásos, szimplán cukiskodó kutyás-macskás történetek. Olyan állatokat választott főszereplőinek, akik a periférián élik nem mindig könnyű napjaikat, ám mégis legyőzik a nehézségeket és rátalálnak a boldogságra. Nem mintha bajom lenne a cukival, de sokszor érzem azt, hogy a polcokon lévő kezdőknek és gyakorlóknak szóló olvasmányok laposak. Nem úgy, mint Lapicsek, hanem gyárilag. Kevésben van valami plusz, amiért a következő oldalt is muszáj elolvasni. Talán a kiszámíthatóságuk zavar. Üdítő kivétel Szutyok története, hiszen nem terjengős, érthető, elgondolkodtató és bár néhol meredeknek tűnő izgalmakat kell leküzdeniük, mégsem felzaklatóak az átélt események. Hozzáteszem, feszülten figyeltem P reakcióját, hiszen a könyvben szereplő emberek egyáltalán nem bánnak kedvesen az állatokkal, meglehetősen kegyetlen terveket szőnek (a kivitelezés Szutyok közbenjárásnak köszönhetően persze rendre sikertelen). Szerencsére egy pillanatra sem ingott meg a hite a boldog végkifejletet illetően. Azt hiszem csak azt sajnálta, hogy az emberek, akik az állatokat méltatlan helyzetbe hozták nem kapták meg méltó büntetésüket. (Talán a következő kötetben.)
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2016/10/19/colas_gutman_szutyok

dianna76 P>!
Colas Gutman: Szutyok nyaral

Jajj! Kutyára nehezék, hogy a víz alá süllyedjen, a macska frizbiként való használata… Ez nem túl vicces! Inkább állatkínzás kategória! Vagy túl érzékeny most a lelkem. A kisfiúnak nevezett valaki pedig egyszer gonoszkodó, másszor meg segítőkész. S még mindig nincsen gazdi. Nem tudom a karácsonyi részben lesz-e, de lehet, hogy már nem is szeretném megtudni. S én még meg akartam venni ezeket a könyveket pár hónapja.

>!
Móra, Budapest, 2016
60 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634152934 · Fordította: Pacskovszky Zsolt · Illusztrálta: Marc Boutavant
4 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Szutyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Gelsey: Scooby-Doo és a játékbolti riadalom
Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Alex T. Smith: Claude nyaral
Kis barátom – Cicus
Walt Disney – Kutyapajtik: Halloweeni kísértet
Halusz Léna: Állatkommandó
René Goscinny: Nicolas meg a haverok
Tóth Krisztina: Legyünk barátok!
Eric Carle: A telhetetlen hernyócska