Szahara (Dirk Pitt 11.) 9 csillagozás

Clive Cussler: Szahara

Rejtélyes, ​új kór gyötri a világ tengereit, és a fertőzés egyre gyorsabban terjed. Ha nem tesznek ellene valamit, mégpedig gyorsan, fél éven belül elfogy a levegőnk, és az emberiség földi pályafutás véget ér.
Mit tesz ilyen helyzetben a világ?
Clive Cussler fantasztikusan pergő és vérfagyasztóan izgalmas kalandregénye kínosan realista választ ad erre a kérdésre: semmit. Az amerikai elnök stábjának vezetőjét mindössze az érdekli, hogy távol tartsa főnökétől az okvetlenkedőket. A Szaharában felépített vegyi üzem dúsgazdag tulajdonosát pedig az, hogy ne derüljön fény a sötét titokra, míg embereit, hogy ne bukjanak a gazdájukkal. A kis észak-afrikai ország diktátora még több hatalmat akar, s a világ boldogan háborúzva, gyilkolva, mesterkedve és politizálva száguld a megsemmisülés felé.
Micsoda szerencse, hogy mindez egy jó regényben néhány ember akad, aki szívén viseli az emberiség sorsát, Dirk Pitt, Clive Cussler regényeinek állandó, remekül megrajzolt hőse és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Aquila, Budapest, 1998
678 oldal · ISBN: 9639073865 · Fordította: Nitkovszki Staniszlav

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

bogcica>!
Clive Cussler: Szahara

Első Clive Cussler olvasásom, hát azt kell mondjam, meggyőzött! :D Egy percig nem hagyja unatkozni az olvasót, szuper könyv, nagyon izgalmas! A férjem szerint valamikor együtt néztük a filmet, passz, biztos igaza van… Szóval teljesen újdonságként olvastam, egyedül az spoiler volt valami mintha derengene érzésem. Több apró kis történet, amiről lövésem nem volt, hogyan fognak kapcsolódni egymáshoz, végül egy egésszé egyesülnek. spoiler Dirk Pitt, a főszereplő stílusa lehengerlő, egy igazi gépezet. :D A haverja, Giordino is jó arc, jól kiegészítik egymást. Persze közben baromi okosok spoiler, meg fúdekommandó spoiler, meg mindenhez IS ért, kicsit James Bond, csak hétköznapibb kivitelben, és közben nagyon jól áll neki. :D Imádtam! Baromi jó csatajelenetek, ősrégi titkok, mentsük meg a Földet a teljes kihalástól, stb. Így az értékelést olvasva soknak tűnhet, de egyáltalan nem az. Ha még te sem olvastál az írótól, én nem tudom, milyen a többi könyve, de ezt csak ajánlani tudom kezdésnek. :D

semmilyen P>!
Clive Cussler: Szahara

A sokadik Dirk Pitt történet is magával ragadó volt. Régen láttam a filmet (kifejezetten tetszett) és már kíváncsi voltam a könyvre is. Természetesen a könyv sokkal jobb volt, mint a film, bár az is igaz, hogy ez is egy igen bonyolult történet, nem igazán lehetett volna tökéletesen filmre vinni. Tetszett a Lincoln szál, főleg a megoldása. Érdekes… A szokásos Dirk Pitt-féle szökések is érdekesnek bizonyultak ismét és mindig tud újat hozni az író.


Népszerű idézetek

bogcica>!

– Túlzok! – fortyant fel Sandecker. – Az a kretén is ugyanezt mondta, amikor felszólaltam a Kongresszus előtt, és könyörögve kértem őket, hogy segítsenek izolálni és felszámolni a szennyezés forrását. Őket azonban sokkal jobban érdekli az, hogy megnyerjék a következő választást. Hányingerem van a véget nem érő bizottsági meghallgatásoktól, és hányingerem van attól, hogy senkinek nincs bátorsága népszerűtlen kijelentéseket tenni és környezetvédelemre „pazarolni” a nemzet pénzét.

123-124. oldal

bogcica>!

– Kicsit hülyének érzem magam. Itt ülök a sivatag közepén, és halat zabálok.
Pitt elvigyorodott.

306. oldal

bogcica>!

– Még a papok is vizet prédikálnak és közben bort isznak, Mr. Pitt. De nemcsak ők a bűnösök… Azok vagyunk mindannyian. Mindenki, aki használja a különféle vegyületekből gyártott dolgokat: üzemanyagot, tisztítószereket, tartósítószereket, bármit, amit csak eszébe jut. A kényszerű megalkuvás korát éljük, és nincs, aki ez ellen tenni tudna. Az ellenőrzés már régen kicsúszott a kezünkből, a szörny önálló életre kelt, és túl hatalmassá vált ahhoz, hogy elpusztíthassuk.

372. oldal

bogcica>!

Miután a nap, akár egy ágyúból kilőtt tűzgolyó, berobbant az égre, Giordino vette át a kormányt. Egy órával napkelte után Pitt megkérte a barátját, hogy állítsa meg az autót. Hátrament, és addig keresgélt a Renault platóján, míg egy megfelelően hosszú, durván egyméteres lécet nem talált. Merőlegesen a homokba szúrta, aztán fogott két követ, melyek közül az egyiket az árnyék végére helyezte.
– Hát ilyen az egyszerű obsitos iránytűje? – kérdezte Giordino a teherautó árnyékából.
– Nyisd ki jól a szemed, hátha rád ragad valami. – Giordino mellé állt, várt tizenkét percet, majd ismét megjelölte az árnyék végét, ezúttal a második kővel. Ezután egy egyenessel összekötötte a két követ, az egyenest meghosszabbította, jó fél méterre a második kövön túl, végül a bal lábával az első kő elé lépett, a jobb lábát pedig a vonal másik vége elé tolta. Előrenyújtotta a bal karját. – Arra van észak, arra pedig – nyújtotta ki oldalra a jobb karját – kelet és a Transz-Szahara autóút.
– Nem is tudom, mi lenne velem nélküled – nézett a kinyújtott kar által mutatott irányba Giordino. – Néha azon tűnődöm, nem kellene-e mamának szólítanom téged.

426-427. oldal

bogcica>!

– Ahogyan önöknél az Államokban mondani szokták, Mr. Pitt, hozott anyagból dolgozunk.

491. oldal

bogcica>!

– A tengernagynak tökéletesen igaza van – bólogatott Chapman. – Reméljük, az eset mindenkit rádöbbentett arra, hogy mint minden, a Föld oxigénkészlete is véges. Eljött az ideje, hogy ne füstölgő autókkal menjünk ki az erdőbe friss levegőt szívni. Eljött az ideje, hogy felnőjünk a felelősséghez, amit a „kék bolygó” lakójának lenni jelent.

645. oldal


A sorozat következő kötete

Dirk Pitt sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Crichton: Az elveszett világ
Robert Ludlum: A Fantom
Tom Clancy: A kokain akció
Tom Clancy: Kokainháború
Paul Monette: A Ragadozó
Frei Tamás: A megmentő
Wilbur Smith: Afrika szarva
Michael Crichton: Kongó
Justin Cronin: A szabadulás
Douglas Preston – Lincoln Child: Elátkozott völgy