Inka ​arany (Dirk Pitt 12.) 11 csillagozás

Clive Cussler: Inka arany

1532-ben ​vitorlás flotta érkezett egy beltenger parányi szigetére, ahol az inkák mesés kincset rejtettek el. A flotta távozása után csupán egy kőből faragott, kígyófejű szárnyas jaguár maradt a hegy csúcsán, hogy őrizze a kincset. Évekkel később egy Sir Francis Drake által elfoglalt spanyol gályán megtalálták az inka kincs rejtekhelyének titkos leírását, a gályát azonban egy szökőár besodorta a dzsungelbe, és örökre nyoma veszett. 1998-ban két archeológus majdnem belefulladt az Andok egyik víznyelőjébe. Szerencsére Dirk Pitt és kutatócsoportja a perui pártok közelében tartózkodott, és sikerült megmenteniük a tudósokat. Így bukkantak egy nemzetközi szervezet nyomára, amely antik műkincsek rablásával és illegális kereskedelmével foglalkozik. A szervezet célkitűzése az inka kincs felkutatása és megszerzése, s ennek érdekében még a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Pitt olyan információk birtokába jut, amelyek elvezethetik a kincs rejtekhelyéhez. Ekkor kezdetét veszi a gyilkos hajsza,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Lap-ics, Debrecen, 1997
590 oldal · ISBN: 9634342302 · Fordította: Szegi György

Kedvencelte 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bogcica>!
Clive Cussler: Inka arany

Rákaptam, ennyi. Írhatnám így röviden is. :) Szuper történet, Dirk Pitt végeérhetetlen kalandjai majdnem 600 oldalban. Soknak tűnik, igaz? Pedig nem az. :) Magával ragadó történések, csak sodródik az ember hol a dzsungel végtelenjében, hol egy kút mélyén, hol egy barlangi folyamban, természetesen végig élet-halál között, régi átkokkal körbekerítve. Virágzik a korrupció, és egy nagy halat is sikerül nem is kicsit lefülelni. Akció, kincsvadászat és kaland az egész könyv, csipetnyi humorral. Még több NUMA kalandot szeretnék! :D

Dün SP>!
Clive Cussler: Inka arany

Az ilyen könyvek a legjobb eszközök egy idegen világ, kultúra megszeretéséhez. Ezektől még csak érdekes lesz, utánaolvasva, a kevésbé mesés leírások után pedig már függőség várható. Nyilván bármilyen kincs lehetne a keresett szajré, de örülök, hogy pont az inkáké volt. :)

coleman>!
Clive Cussler: Inka arany

Dirk Pitt legnagyobb kalandja és messze a sorozat legjobb része.Az inkák kincséről meg ki ne hallott volna már.Cussler a nagy mesélő szinte a szemünk elé varázsolja a dél-amerikai dzsungel és szigetvilág mesés tájait.Kaland a javából!

Busmen>!
Clive Cussler: Inka arany

Kimondottan tetszett! Csavaros történet , kedvelem Pittet :D


Népszerű idézetek

bogcica>!

– A történelem folyamán ez volt az első eset, hogy egy helikoptert gumicsónakkal semmisítsenek meg – jegyezte meg Giordino.

133. oldal

bogcica>!

– Bishop Avila hallott a chachapoyáktól egy jadeládikóról, amely az utazás részletes krónikáját tartalmazza.
– Bizonyára valami bőrdarab, szimbólumokkal telerajzolva.
– Nem. Egy quipu – mondta Shannon.
– Egy micsoda? – kérdezte Stewart.
– A quipu inka csomóírás. Többféle színű fonalból áll, ahol rendkívül fontos a fonalak színe, és a csomók egymástól való távolsága. A kék szín a vallást jelöli, a vörös a királyt, a szürke a várost, a zöld az embereket és így tovább. A sárga feltehetően az aranyat, a fehér pedig az ezüstöt. A csomók távolsága számokat jelent, vagy időpontokat. Sajnos a legtöbb quipu megsemmisült a spanyol hódítások során.
– És ön szerint egy ilyen quipu tartalmazhat egy útvonalra vonatkozó minden információt? – kérdezte Pitt. – Időtartamot, távolságot, irányt, helyet?
– Elméletileg igen – bólintott Shannon.

161-162. oldal

bogcica>!

– Rudi?
– Igen, hallom – jelentkezett Gunn.
– Küldj le egy kötelet! Szeretnék felküldeni valamit.
– Azonnal.
– Próbáljátok ott leereszteni, ahol a buborékokat látjátok!
– Rendben van. Dr. Kelsey nagyon fel van háborodva. Azt mondja, hogy ne nyúljatok semmihez odalenn.
– Ne törődj vele! Csak ereszd le a kötelet!
– Szörnyű jelenetet rendez itt – mondta Gunn idegesen.
– Vagy küldd le a kötelet, vagy hajítsd bele őt a víznyelőbe!
– Jól van, készülj!
– Most akkor melyiket küldöd?

201-202. oldal

bogcica>!

Miután Pitt kifizette a benzint és az ételt, kiment, hogy ellenőrizze az olajszintet. Közben Loren is elköszönt a vendéglőstől.
– Nagyon jó volt hallgatni a történeteit, Mr.
– Cussler. Clive Cussler. Örülök, hogy megismerhettem, hölgyem.

373. oldal

bogcica>!

Ha egy búvár túl gyorsan emelkedik a felszínre, a nyomáskülönbség következtében a nitrogén, buborékok formájában kiválik a véredényrendszerében. Ezt nevezik keszonbetegségnek. Mivel a folyadék összenyomhatatlan, a gáz viszont igen, ezért a vérben lévő nitrogénbuborékok embóliát okoznak. Az erek megpattannak, és súlyos esetben a búvár meghalhat. Ezért a felemelkedést a mélyebb vízrétegből fokozatosan kell végrehajtani, kisebb szüneteket beiktatva, hogy a búvár szervezete alkalmazkodjon a nyomáscsökkenéshez.

61. oldal


A sorozat következő kötete

Dirk Pitt sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Clancy: A kokain akció
Robert Ludlum: A fantom visszatér
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Paul Monette: A Ragadozó
Jon Baird – Kevin Costner: Felfedezők Társasága
Fern Michaels: Angyalok – Hétvégi harcosok
Robert Ludlum: A Negyedik Birodalom
Robert Ludlum: Holcroft szövetség
Mario Puzo: A negyedik K
Chris Stewart: Légicsapás