Korbács 372 csillagozás

Clive Barker: Korbács Clive Barker: Korbács Clive Barker: Korbács

Gyönyörű szőnyegbe szőtték világukat a Látólények, hogy elrejtőzzenek az emberek ridegsége elől. De egy liverpooli ház padlásán a szőnyeg alvó szövete váratlanul életre kel, s hosszú téli álmából feltámad az Éden csodálatos, sokdimenziós világa. Az élő szőnyeg felbomlott szálait minden gonosz fondorlat és veszély ellenére újra kell szőni, különben végpusztulás fenyegeti a tökéletes harmónia polgárait. Barker könyve a titáni küzdelem krónikája. A reményé és a szerelemé. A lidércnyomásé és a felhőtlen boldogságé. Az életé…

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2001
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639344974 · Fordította: Puszta Dóra
>!
Szukits, Szeged, 2001
430 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639344974 · Fordította: Puszta Dóra
>!
Maecenas, Budapest, 1990
646 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637827048 · Fordította: Puszta Dóra

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Immacolata


Kedvencelte 124

Most olvassa 22

Várólistára tette 144

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Clive Barker: Korbács

A Földön élő varázslények száz évvel ezelőtt egy szőnyeg szövetébe rejtették el önmagukat és birodalmuk még megmaradt darabjait. De a szőnyeget most újra felfedezik a halandók, és megindul a harc a birtoklásáért. Az egyik oldalon áll két különc álmodozó, a másikon pedig egy cinikus “kereskedő”, akinek minden csak annyit ér, amennyit kaphat érte.

A Korbács különös válasz a fantasztikum eszképizmusára: nem tagadja, hogy a varázslatos világok álmokból születnek, de azt igen, hogy ezek az álmok feltétlenül szépek és jók, bennük pedig mindig győz az igazság. A legújabb generációs fantasy írókkal szemben Barker nem arra törekszik, hogy realistán ábrázolja képzelt világát, hanem a rémálmok szimbólumrendszeréből merít, hogy sötétebbé tegye azt. Majd pedig az egészet sebezhetővé teszi a valós világ köznapi gonoszságával szemben. Az ellentmondások könyve: nagyon erős, hangulatteremtő prózájában egyszerre tud gyönyörködtetni és megbotránkoztatni (ez utóbbit néha indokolatlanul is műveli). Egyidejűleg győz meg arról, hogy ilyen abszurd történetet még sosem olvastál, illetve arról, hogy ez akár veled is megtörténhetne. Hősei és főleg gonosztevői archetipikus figurák, története valamiképpen mégis sokrétű, amely végső soron a képzelőerőt, mint mélységesen emberi tulajdonságot állítja a főszerepbe.

(A fordításból egy kicsit kilógnak a nevek: szerintem sem a látólények (seerkind), sem a Korbács (Scourge), sem a Fúga (Fugue) magyar változatából nem jön át az eredeti szavak többértelműsége. A Gereblyének keresztelt szörnyeteg (Rake) pedig egyszerűen nevetséges. Továbbá a könyv központozását csak valami vírus végezhette.)

9 hozzászólás
mate55 P>!
Clive Barker: Korbács

A „Korbács” ízig-vérig igazi, korlátok nélküli horror – fantasy. Elképesztően megdöbbentő fantázia, csodálatos történetszövés, a képzelet mély bugyrai és a lélek szárnyaló magaslatai jellemzik. A fantasy részeket azzal erősítette fel, hogy egyébként egy reális közegbe, a való világunkba ágyazta be. Az pedig Barker jellegzetessége, hogy több – kevesebb horrorisztikus elemet tesz a műveibe, többnyire meglehetősen zsigereiket: ezzel is szembesítve az embert önnön sötét felével. De ami ennél fontosabb, hogy mértéktartóan és a helyén kezeli az elemeket: a horrorisztikus dolgokat, a szexet és az erőszakot nem álszent módon akarja megmutatni, hanem a történet vagy az adott rész stílusához igazodva. Írása szinte lüktet, remek jellemrajzai, archetípusai, a Fúga álomszerű világának leírása szinte tökéletes, bár néhol ez a következetesség, a logikai vonal rovására történik. De ez igazából apróság az egész mű kerekségéhez és a remek történet felépítéséhez mérve. A Korbács tisztasága és őrülete: a legvégső tiszta szépség és a legvégső tiszta rútság egyformán nem emberi kategóriák; mint ahogy a Látólények elleni gyűlölete is kívül esik az emberi logikán. Szőttesföld meg nem más, mint valamilyen szinten az emberi világ egyfajta tükörképe. Ritmusa van az elbeszélésnek, mint az életünknek. Hol gyorsabb, hol lassabb. Érezni benne az elválás és a felejtés gyötrelmét, a távolság és az idő hatalmát. Olvasmányos, kreatív, egy olyan csodavilág, ami mégis minden varázslatos vagy éppen groteszk elemével együtt tökéletesen elképzelhető. Akinek tetszik, és még nem olvasta, ajánlom figyelmébe Szathmári Sándor: Kazohinia című könyvet.

4 hozzászólás
Lunemorte P>!
Clive Barker: Korbács

Egy árnyéknak érzem magam az időn túlról. Egy lénynek, aki megszűnt lassan ember lenni és csak lebeg gonoszan a végtelen, fagyos űrben lélektelenül, elhagyatottan, magányosan. Lidércnyomás és mérhetetlen keserűség ötvözi testetlen ürességemet. Ha végleg eltűnök az emberek elől, vajon ki keres és ki talál meg? Gyűlölettel telve halványul el fakó ragyogásom a végtelen kozmoszban…

2 hozzászólás
bonnie9 P>!
Clive Barker: Korbács

Ha előbb találkozom a Korbáccsal, mint az Abarattal , valószínűleg öt csillagot kapott volna. Mert jó. Így viszont bármennyire is próbáltam elvonatkoztatni, valamiért végig az motoszkált bennem, hogy ez a könyv Abarat még kiforratlan, kisimítatlan, össze nem szőtt alapja. Az alaptörténet, a stílus, a szereplők ugyanazok, csupán új nevet és külsőt kaptak.
Főszereplőnk igazi valója, másvilágba csöppenése, a bajtársak, a fő- és algonoszok, Barker elképesztően elképzelhetetlen szörnyei igény szerint egytől egyig felcserélhetőek a két regényben.
Nem tudom, mennyire a magyar fordítás hibája vagy sem (eredeti nyelven egyiket sem olvastam), de míg Abaratnál könnyedén megszoktam az olyan neveket, mint Haplatán Cuki, Csirkevár, Órák, stb., addig itt folyton kizökkentettek a Fúga, Korbács, és hasonló elnevezések. Nem simultak bele a történetbe. Talán az is lehet az oka, hogy 2002-re a cselekményt meseszerűbbé varázsolta, így a nevek is jobban illeszkedtek. Számomra mindenesetre sokkal hihetőbbé vált, mint ahogy a Korbácsban a valóságosabb világba próbálja beleerőszakolni azt. Nekem így kissé darabos maradt.

>!
Maecenas, Budapest, 1990
646 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637827048 · Fordította: Puszta Dóra
5 hozzászólás
WerWolf>!
Clive Barker: Korbács

A történetvezetése és mesélése igen egyedi, ami felüdíti az olvasót. Sajnos a feszültségkeltés már lényegesen gyengébb, akárcsak a karakterek.
Nem az a letehetetlen regény, hiszen bármikor le tudtam tenni a könyvet, és bármikor folytatni tudtam az olvasását.
De le a kalappal a történet előtt, hiszen nem megszokott sablonokkal dolgozott, és nemcsak „kiszámíthatatlan” volt, igen burjánzó fantáziával megáldott „mese” kerekedett belőle :)

Dawnofmyth>!
Clive Barker: Korbács

Erről nehezen tudok értékelést írni. Tetszett is meg nem is. Kicsit katyvasz volt nekem a történet, a szereplőkkel egyetemben, ugyanakkor maga az alap nagyon érdekes. A Fúga, a Látólények mind érdekesek, a történet is fordulatos, de sokszor nehezen haladtam vele. Horror és fantasy keverék, néhol igen gusztustalan jelenetekkel és lényekkel. Mást vártam tőle, valahogy egy sokkal összeszedettebb történetet. :)

Bence P>!
Clive Barker: Korbács

Izgalmas történet, a meglepően emberi főszereplők miatt egy percnyi kétségem nem volt, hogy akár tényleg meg is történhetne. Ugyanakkor néhol feleslegesen keltett bennem undort, elpattintva a figyelmemet a mese szövésében rejlő nemességről, másszor pedig a filozofikus megállapításokat éreztem feleslegesnek, de előbb-utóbb ezekkel is könnyen megbarátkozik az ember, végül annyira magával sodorja a lendület. (Megjegyzés: a nagy rakás hibával megátkozott kiadás mélypontja kétségkívül a borító, bár a cím magyar fordítása sem helyénvaló; egy alapos korrektor és egy jobb szedés méltóbb lenne a könyvhöz, és a legújabb angol kiadás borítója is jobban bejönne.)

Aylah>!
Clive Barker: Korbács

Ambivalens érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban és még mindig nehezen tudom összegezni, mit is gondolok róla, pedig ülök az értékelésen legalább egy hónapja. Az Abaratot olvastam először Barker-től, az megvett kilóra, és bár ott is vannak különös/lidércnyomásos/némiképp elmebetegnek tűnő szerzetek, helyek és események, a Korbács lába nyomába sem ér ilyen szempontól. Egyszerre nyomasztó a könyv hangulata és sodró, az ember néha szinte érzi olvasás közben, hogy beleragadt valami mocsárba, aztán kizökken a szürkeségből és újra felgyorsulnak az események. Még mindig nem tudtam eldönteni, hogy tetszett-e végülis, amit olvastam, de hogy képes befészkelni az ember agyába a hangulata, az biztos.

2 hozzászólás
ftamas>!
Clive Barker: Korbács

Nem szeretem a horrort, de el kell ismerni, hogy ez a könyv nagyon jó! Olvasva, minden lapján érződik, hogy az íróból árad a fantázia. Kicsit sajnálom, hogy mindezt torz, félelmetes módon teszi, így nem is lett a kedvencem, ugyanakkor egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam.
A könyv arról szól, hogy a Látólények, azaz azok, akikben van egy kevés varázslat, vagy másképpen mesebeli lények, elbújtak egy szőnyegben, mert fenyegeti őket valami halálos. Viszont van aki tud róluk és nem barátságos szándékkal keresi őket. És elindul a hajsza teli félelemmel rettegéssel és undorral.

krlany I>!
Clive Barker: Korbács

Ez a könyv nagyon rendben van. Fantasy és horror, csodaszép mese és időnként teljes reménytelenség és borzalom egyben, közben pedig egy olyan világba enged bepillantást, ami tényleg álmaink netovábbja is lehetne.
S hogy mire tanít? „Amit elképzelünk, arról sohasem szabad lemondani” Éljünk az álmainknak, és ez, akárhonnan nézem, egy remek tanács.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dün P>!

Amíg képesek lesznek meghatódni egy moll akkord hallatán; amíg könnybe lábad a szemük, ha két szerelmes egymásra talál; amíg gyanakvó szívükben jut hely a kockázat vállalására, és mernek Isten arcába nevetni, addig még van remény a megmenekülésre.
Ha mindez kiveszett az emberekből, megértek a pusztulásra.

328. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek
bonnie9 P>!

Vannak olyan mesék, amiket soha nem lehet elégszer hallani.

VII. A fiókos szekrény / 1.

csillagka P>!

Nincsenek kezdetek.
Nincsen első pillanat; nincs olyan szó vagy hely, amely ennek a történetnek vagy általában egy történetnek az egyetlen lehetséges kiindulópontja lehetne.
A szálak mindig összefonódnak egy korábbi történet szálaival és az azt megelőző történetekével; bár; ahogy az elbeszélő hangja háttérbe szorul, a kapcsolódások egyre bizonytalanabbnak tűnnek, mert minden kor a saját ábrázatához igazítja a történetet.

11. oldal

mate55 P>!

Valamilyen apró titka mindenkinek van, nem igaz?

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
Lunemorte P>!

Most csak azt akarom, hogy alhassak, és elfelejtsem, hogy éltem.

159. oldal (Maecenas, 1990)

1 hozzászólás
Bence P>!

A kutatók megérkeztéig Rub al Khali fehér folt volt a térképen.
Távozásuk után ismét az lett.
Nevét – „Üres Vidék” – a sivatagi nomádoktól, a beduinoktól kapta, akik hosszú évszázadok óta éltek az Arab-félszigeten. A terület abszolút ürességét mi sem bizonyíthatná jobban, mint hogy a végtelen pusztaságokkal meghitt barátságban élő nép maga is üresnek nevezte.

333. oldal

imma P>!

És eleje nem lévén a történetnek, vége sincsen.

(utolsó mondat)

Lunemorte P>!

– Mondjon má' valamit…Legalább annyit, hogy szevasz.

28. oldal (Maecenas, 1990)

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

Valami csodaszépet látott, és érezte a zsigereiben, hogy élete már soha nem lesz olyan, mint ez idáig.
Hogyan is lehetne? Felemelkedett az égbe, és meglátta azt a titkos helyet, amit gyerekkora óta keresett.

44. oldal (Maecenas, 1990)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: A temető könyve
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Joe Hill: NOS4A2
Peter Clines: 14
Darren Shan: Gyilkos születik
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák