Hírvivő (A tudás könyvei 1.) 50 csillagozás

Clive Barker: Hírvivő

A tudás első könyve

Palomo Grove, a békés kaliforniai kisváros, gondtalanul éli napjait, nem is sejtve, hogy a végromlás küszöbén áll. Különös gyermekek születnek, ketten a sötétség és pusztulás prófétájának – a Jaffnek – ivadékai, a harmadik a fény erejét hordozó férfi, Fletcher utóda. Az összecsapás elkerülhetetlen: megkezdődött a hajsza a Jaff után, keresztül egész Amerikán.

A győztesre nem kisebb jutalom vár, mint maga a Tudás, az emberiség által ismert legnagyobb hatalom – kulcs minden faj álomvilágához. Hogy ezt megszerezze, a két fél minden erejét latba veti, és amikor kifogy az eszközökből, saját gyermekeit küldi a csatába.

Csakhogy azok ahelyett, hogy egymás vérét ontanák, szerelemre lobbannak. És elszabadul a pokol – Palomo Grove utcái rettenetes, nem evilági jelentek szemtanúi lesznek.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Szukits, Szeged, 1999
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 963915153x · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
havoC
Clive Barker: Hírvivő

Újraolvastam ezt a könyvet, mert kíváncsi voltam, hogy még mindig annyira tetszeni fog-e. Azt kell mondjam: igen!
Őrület ez a Barker! Sosem fogják tudni őt überelni, de még utánozni se nagyon más írók.
Imádom, amit ebben a könyvben művel. Nagyon egyéni és beteg! :))

>!
Rendbonto
Clive Barker: Hírvivő

Első könyvem az írótól, de rögtön megkedveltem. Tetszett a stílus, a fogalmazás és nem utolsó sorban maga a történet. Fantázia dús, eléggé elborult és még érdekesnek is találtam. Nem egyszerű alkotás, annyi szent, de én bírom az ilyen könyveket, ha igényesen meg vannak írva. Barker úr végig le tudta kötni a figyelmemet a sztorival, és kíváncsi vagyok, hogy a Tudás második könyvében mit hozott össze. Ha tudja ezt a színvonalat tartani, akkor az is jónak ígérkezik.
Elég egyedi módon mutatta be a jó és rossz küzdelmét, továbbá, hogy két „ember” küzdelme hogy terjedhet ki másokra is, akik szintén oldalt választanak a harcban. Voltak karakterek akiket nagyon bírtam, de akadt olyan is, akit nagyon nem. Mondjuk azok nem is éltek túl sokáig (szerencsére). Izgalmasnak ígérkezik a folytatás, de még önmagában is megállja a helyét a Hírvivő.

>!
RandomSky
Clive Barker: Hírvivő

HammerWorld 113. 1999/04
Nem véletlenül emlegetik az új Barker regény borítóján a Korbácsot – A Tudás első könyve alcímet viselő kötet sokkal közelebb áll ahhoz, mint az író kimondottan horror cuccaihoz. Persze rémségek így is akadnak bőven, de a fő hangsúly nem a gyilkolászás ezernyi formáján van. A Korbács Barker csúcsalkotása, egy rendkívül mély és elgondolkodtató fantasy regény, ahol a fantasy-n nem a barbárok-sárkányok-varázslók műsort értem, hanem a színtiszta, korlátoktól mentes fantáziát. És ezen mesterműhöz mérten azért nem annyira jó a Hírvivő. A sztorit dióhélyban nehéz elmesélni. Alapjában Jó és Rossz harcáról szól. A szerencsétlen, elszigetelt kisemberből lett Jaffról, aki a Tudást akarja megszerezni, hogy bármikor kedvére mártózhasson Quiddity-ben (ez egy tenger, s benne szigetek, ahol elvileg mindenki legalább kétszer, vagy háromszor jár életében: mikor megszületik, mikor meghal, és első szerelmes éjszakáján élete szerelmével). És aki ebben igyekszik őt megakadályozni, az Fletcher, a kábszerfüggő tudós. Háborújuk során egy Palomo Grove nevű kaliforniai kisvárosba jutnak, s ez lesz helyszíne végső összecsapásuknak is, melyet részben már gyermekeik vívnak majd. A történet azonban ezzel nem ér véget, tehát lehet várni a folytatást. Rengeteg különös ötlet, gondolat, meghökkentő húzás rejlik a könyv lapjain. Hogy mégsem érzem úgy, hogy a Hírvivő megközelítené a Korbács zsenialitását, az számos dolognak köszönhető. Legfőképpen az zavar, hogy az olyan költői és szép témákról, mint amilyen Quiddity lenne, egyáltalán nem megkapóan vagy lélegzetelállítóan ír Barker. Úgy rémlik, a Korbács szépséges gondolatai teljesen megigéztek, és ez itt hiányzik. Egyszerűen nem ragadott magával (persze a hiba bennem is lehet); néhol pedig feleslegesen alpári. Elhiszem, hogy ilyen nyelvezetű könyvet sokkal könnyebb eladni, mégis úgy érzem, hogy egy Barker-nagyságú író megengedhetné magának, hogy igényesebben, szebben ír. Hogy tud úgy, arra a Korbács a bizonyíték…

>!
Risus P
Clive Barker: Hírvivő

Számomra az író abszolút egyedi történeteket tud nyújtani és a stílusa is nagyon megfogott. Pont ezért hiszem azt, hogy csak rossz időben vettem a kezembe és olvastam el, mert tudom, hogy ez a könyv nem lehet ennyire érzelemmentes számomra. Biztos, hogy újra fogom olvasni.

>!
Katyesz
Clive Barker: Hírvivő

Első könyvem az írótól a Korbács volt, ami jóval magával ragadóbb regény, mint a Hírvivő. Ennek ellenére ez a műve is izgalmas. A jó és a rossz harcáról szól lényegében, ez a meghatározás azonban elég sablonos, jóval több rejlik mögötte, mint azt pár mondatban el lehetne mesélni. Sajnálom, hogy magyar fordításban ennyire szétszedték a köteteket.

>!
Alumni
Clive Barker: Hírvivő

Egyedi, szárnyaló fantáziával megírt, alapelemeiben nem túl eredeti, de a feldíszítésben és a kivitelezésben megszokottan utánozhatatlan Barker-mű, emlékezetes szereplőkkel.

>!
explorerdora
Clive Barker: Hírvivő

Örültem, mikor megkaptam postán a két kötetet, mert úgy hallottam, Barkert King utódjaként emlegetik.
Nos… ezekből a könyvekből egyáltalán nem az jött le. Ami azt illeti, csak az első kötetet szenvedtem végig. A második befejezetlen maradt; életemben először xD

>!
ForgottenVampire
Clive Barker: Hírvivő

Valaki említette már a hozzászólásokban, hogy a Hírvivő csak Clive Barker The Great and Secret Show című eredeti regényének első fele. Magam sem értem, hogy miért kellett különválasztani a Végső felvonás, talán a kiadó túl hosszúnak ítélte meg (vagy más okból, de erre inkább nem szeretnék gondolni.) Mindenesetre a Hírvivőt és a Végső felvonást jó egymás után olvasni, hiszen egy a történet.
Nagyon kedvelem Clive Barkert, ám ő az egyik olyan író az életemben, akinél nem tudnám megmondani, miért. Más regényeihez hasonlóan a Hírvivő és a Végső felvonás bővelkednek gyomorforgató, gusztustalan elemekben, amelyeket alapvetően nem kedvelek, ám a történet sokszínűsége, a valóságtól való teljes elrugaszkodás olyan élményt nyújt, amelyet Barkeren kívül ilyen formában senkinél sem tapasztaltam.
Az írót a horrorszerzők kategóriájába sorolják, valójában azonban valami mást alkot (ő ezt Dark Fantasynak nevezi), így akik az irodalmi horror rajongói, nem biztos, hogy azt kapják vele, amit remélnek. Ám biztosan olyasmit olvasnak majd, amilyenhez még csak hasonlóval sem találkoztak Clive Barker előtt.

>!
KillerCat P
Clive Barker: Hírvivő

Nekem kissé nehezen indult be a történet,elég lassan haladtam vele. De a közepétől kezdett nagyon izgalmas lenni,így végül jár az 5 csillag.

>!
lalazs
Clive Barker: Hírvivő

Elég nehéz úgy nyilatkozni egy könyvről, ha annak valójában csak a felét olvassa az ember. Ezért aki kezébe veszi a Hírvivőt, annak ajánlom, hogy a Végső felvonással együtt tegye!
A könyv stílusa tisztán barkeri, a történet annál kevésbé. Stephen King kisvárosi történeteit jutatta eszembe.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

A politikusok, akárcsak a skorpiók vagy a csótányok, akkor is élnek és virulnak majd, ha az atomtöltetek a földdel teszik egyenlővé az egész emberi civilizációt.

150. oldal (Szukits, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: politikus
>!
Carmilla 

(…) Akkor elmaradt a forradalom, mint ahogy most sem lesz. Az embereknek nincs hitük, nincsenek álmaik.

274. oldal (Szukits, 1999)

>!
lalazs

– Kedvellek, Howie – jelentette ki Wendy –, de nem szeretlek. És tudod, hogy miért nem? Mert nem ismerlek.
– Tudod, ki vagyok? – kérdezte akkor Howie. – Egy ember, akinek lyuk tátong a közepén.
– Elég furcsa egy megfogalmazás.
– Elég furcsa egy érzés.

110. oldal

>!
Carmilla 

…Mennyivel érdekesebb a sötétség: teli titkokkal, teli fenyegetéssel.

22. oldal, Egy (Szukits, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: sötétség
>!
PsyMinded

Maga a Tudás csak egy és oszthatatlan.

15. oldal

>!
PsyMinded

Mindenki a saját mércéjével mér.

205. oldal

>!
PsyMinded

Csupán a röghöz kötöttek éreznek gyötrelmet. A mozgás mindig mindenben tovább él. Egyetlen birodalom, mely egyetlen halhatatlan napig él csak.

225. oldal

>!
Carmilla 

Semmi nincs odakint, ami nem idebent kezdődik. Semmi se valódi, amit meg nem álmodunk előtte.

51. oldal, Öt (Szukits, 1999)

>!
Cheril

-Lehetek én az égbolt?- kérdezte újra Fletcher.- Az szeretnék lenni.

48. oldal

>!
PsyMinded

Az emberi gondolkodás, bármennyire is szándékoltan érzéketlen, nem tudja teljesen kizárni a természetfeletti jelenlétét érzékeiből.

246. oldal


A sorozat következő kötete

A tudás könyvei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Christine
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: A ragyogás
Chuck Wendig: Vészmadarak
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Anne Rice: A múmia
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert