Az ​Éjszaka Gyermekei 70 csillagozás

Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei

Boone most már biztosan tudta, hogy nincs helye ezen a világon, soha nem lelhet boldogságra vagy szerelemre. A halál lehetne az egyetlen menedéke – de mintha még a halál is eltaszítaná magától. Boone nem csodálkozott. Ha a szörnyeteg, aki ott lakozik valahol az agyában, rá tudta venni, hogy embereket öljön, hogy cafatokra vagdossa őket, akkor neki sem jár nyugalom. Decker, a pszichiátere megmutatta az áldozatok fényképeit, akiket valaki darabokra kaszabolt egy késsel…
Tudta, hogy ő maga volt az.
Egyetlen hely van a világon, ahol még talán befogadják. Egyetlen hely, ahol őt sem taszítják ki – mert a lakói egytől egyig szörnyetegek. A rettenetes és legendás hely, Midian, az élőhalottak városa, ahová nem léphetnek be mások, csak Az éjszaka gyermekei.

Eredeti megjelenés éve: 1988

Szukits, Szeged, 1998
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639020931 · Fordította: Szentmihályi Szabó Péter

Th3DarkKn1ght P>!
Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei

Clive Barker munkásságát mindig is nagyon bírtam. Rendkívül egyedi és felismerhető stílusa van. Amikor láttam, hogy van egy hozzá kapcsolódó kihívás itt a molyon, idejét láttam jobban belemerülni a polcomon fellelhető műveibe. Elsőként Az Éjszaka Gyermekeire esett a választásom.

Meg kell mondjam, hogy nem ez Barker legerősebb regénye. Nagyon jól indított Boone és a pszichiátere, Decker, közötti beszélgetéssel. A gyilkosságok fényképei, kegyetlenségüknek köszönhetően, egyből megteremtették a horror hangulatot. Utána megemlítik a rejtélyes Midian-t, ami újabb izgalmakat ígér. Ezek ki is tartanak, egészen addig míg új főszereplő nem érkezik a történetbe, Lori. Innentől belassul az egész, vontatottá válik. Lori egyáltalán nem volt szimpatikus spoiler, olyan, mintha kilógna ebből a környezetből. Vannak nagyon ötletes és kreatív dolgok a regényben, például Midian és lakót, vagy a Maszkként emlegetett sorozatgyilkos, aki a legjobb karakter volt. De ez sem kárpótol a cselekmény kiszámíthatóságáért. Úgy a 70. oldal környékén már tudtam mi lesz a vége és igazam is lett. Annyira sablonos volt! spoiler Barker stílusa inkább az apró részeltekben mutatkozik meg, nem a cselekményben.

Remélem a többi könyve ennél színvonalasabb lesz, mert ez a mű semmi kiemelkedőt nem tudott nyújtani. Egyszeri gyors olvasmány, de igazából nem tudnám ajánlani senkinek.

kvzs P>!
Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei

Van amikor nem lehet eldönteni, hogy mi az élő, és mi a halott, ki a szörny és ki az ember.
A könyv alapötlete -számomra- kicsit a levegőben lóg, azonban -ahogy már Barker-től megszokhattunk- teljesen egyedi és nagyon élvezetes.

Mortii>!
Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei

Első találkozásom volt Barkerrel, mikor tizenpárévesen láttam Az éjszaka szülötteit. Imádtam azt a filmet és ezer éve hajtom a könyvet. Végre sikerült megszerezni és elolvasni. És ugyan úgy imádtam, mint anno a filmet. Persze akadnak gyenge mozzanatok, de akkor is egy meghatározó történet az életemben akár a filmet, akár a könyet tekintve! Imádom!

Thervinga>!
Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei

Kicsit meglepődve olvastam az értékeléseket, mert eddig mindig adtam azokra a véleményekre, amiket itt olvastam egy-egy könyvről.
Eddig.
Nyilván ne Barkert olvasson az, aki könnyed romantikára vágyik.
Bár a romantika ebben a könyvben is megtalálható: vérmocskos erotika, aminek a megértéséhez, (urambocsá' ) megismeréséhez kell egyfajta elborult látásmód és befogadókészség.
Igen, van benne kiszámíthatóság, és valóban lehet sejteni azt a fajta hepiendinget', amivel zárul. De! A könyv hangulata magával ragadó, beszippantja azt, aki nyitottan áll hozzá, a leírások nem unalmasak, a történet mozgalmas, bár helyenként kicsit életszerűtlen. A karakterek nem túl kidolgozottak, de élvezhetőek, szerethetőek.
Biztos vagyok benne, hogy ez az a könyv, amit nem mindegy, hogy az ember mikor olvas, milyen életkorban vagy életszakaszban.
Számomra izgalmas volt végigkísérni Boone gyötrődését és tetszett az átváltozása. Lori jelleme lehetett volna mélyebb, de megkapta azt a bemutatást, ami feltétlenül szükséges volt a történet szempontjából. Decker beteg elméjébe is kaptunk épp annyi bepillantást, amit még konzervatívabb emberek is be tudnak fogadni, hogy aztán lerázhassák magukról a szimpátia legcsekélyebb jelét is azzal, hogy ez egy pszichopata állat. Pedig az ő karaktere is szerethető, szerettem volna még mélyebbre merülni az ő világában is, de erre sajnos nem volt lehetőség.
Összességében adott az édes-nyomasztó-beteg hangulat, egy mozgalmas történet, némi perverz és izgalmas erotika és egy irracionális világ ami párhuzamosan létezik az általunk ismert mellett.
Mivel a könyv nem több száz oldalas ezért egy olvasást biztosan megér (én kb. 10 év után nemrég olvastam ki másodszor és másodjára sokkal jobban tetszett, mint elsőre).
A borítója kifejezetten teszik,inkább szórakoztatónak tartom mint ijesztőnek és garantálja azt, hogy nem jönnek a közelembe ha nyilvános helyen olvasom.
A nyitó és a záró mondat számomra ehhez a könyvhöz szól: „Sosem hagylak el” – és büszkén helyezem a kedvenc könyveim közé :)

atr0p0sz>!
Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei

Kötelező darab minden horror rajongónak. A film hűen követi a könyvet, annyi, hogy nem mindenhol tökéletes a kivitelezés, de azért abszolút nézhető. A könyv viszont több, mint olvasható!

Shinzo>!
Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei

Ezt is eddig csak angolul olvastam. A filmtől jóval eltérőbb a történetvezetés, de a sztori így is érdekes.
És bár nem illik egy könyvnél másikat „reklámozni” a fanatikus rajongóknak nagyon ajánlom „Clive Barker's Nightbreed – The making of the film” című könyvét, sok érdekes kiegészítő dolgot tartalmaz, ami kimaradt mind a filmből mind a könyvből. (Amolyan forgatókönyv és elbeszélés keveréke). Másik pedig egy 80 oldalas „színes-szagos” fantasztikus képekkel és karakterleírásokkal tűzdelt, melynek címe: Clive Barker's Nightbreed Chronicles. :))

aled>!

Az emberek leghamarabb azt az ígéretet szegik meg, amelyik úgy szól: „sose hagylak el."

aled>!

Minden, ami értékes, amihez ragaszkodtál – már csak azért is, hogy bele ne őrülj az életbe –, elvész, megrothad…

aled>!

Összesen talán féltucatszor említették ezt a nevet olyan emberek, akikkel útja során találkozott, általában azok, akik már erejük végén jártak. Amikor Midianhez fohászkodtak, úgy szóltak róla, mint menedékhelyről, ahová valakik elviszik az embert. Mitöbb: olyan helyként említették, ahol bármilyen bűnöket követtek is el – legyenek azok valódi vagy képzelt bűnök –, mindenképp bocsánatot nyernek…

aled>!

…Midian olyan ígéreteket tett – éjféli ígéreteket, mint az ő saját, legmélyebb éjféli sötétsége –, melyeket még a halál sem törhetett meg.

Lunemorte P>!

A szeme sem rebbent, ha sírkertekben kellett mászkálnia. Ő volt az Új Halál, a holnap arca, mely most tárta fel magát – mit árthat neki a por?

Bernadett_Bodor>!

…Idelent minden nehéz, a hús és a bűntudat érzése megtörik a gerinced.

Th3DarkKn1ght P>!

Két szarházi orvos bizonygatja nekem egyszerre, hogy a pasi sétáló hulla, és hívogatnak, hogy hallgassam meg én is a nemlétező szívhangjait.

Only_Sofie>!

Démonoktól menekült meg – olyan dolgoktól, melyeknek velejükben van a gonoszság és a rothadás –, és talán mondott volna egy hálaadó imát is, ha az ég nem lett volna olyan széles és ragyogó, és nem hiányzott volna belőle bármiféle istenség, aki meghallgatná.

Only_Sofie>!

Ők egy és ugyanaz; testben-lélekben egyként járják ugyanazt az utat. És bármi is várja őket az út végén, halál vagy dicsőség, mindkettejüknek egy lesz a sorsuk.