Ha ​megáll az idő 37 csillagozás

Clifford D. Simak: Ha megáll az idő Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Clifford ​Simak a science fiction történetének talán legleleményesebb gondolkodója.”
Isaac Asimov
A Föld merész űrhajós flottái már nem száguldozhattak szabadon a csillagközi térben, mert a világűr gazdasági felosztása is a végéhez közeledett. A felfedezéseknek azonban folytatódniuk kellett. Erre azonban lassanként csak egyetlen eszköz adódott: a telepátia, hiszen a gondolat szárnyalását nem akadályozhatja sem a mérhetetlen távolság, sem a politika. De ha megáll az idő, milyen közegben mozoghat a gondolat?
Shepherd Blaine a Föld legképzettebb telepatái közé tartozik. Agyi impulzusai becserkészik a végtelen teret. Tapasztalt idő- és téruzató. Érthető hát a megdöbbenése, amikor ráeszmél, hogy agyának egy sarkába idegen lény, távoli bolygó intelligens lakója fészkelte be magát.
„Négy méter magas volt és rózsaszín, izgatóan rózsaszín. És a lény figyelte őt. Aztán megszólalt. – Helló, haver. Megosztom veled a tudatomat.”
Simaknak ez a műve méltán nyerte el… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1961

>!
Maecenas, Budapest, 1993
340 oldal · ISBN: 9637425861 · Fordította: Végh István

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Bob Collins · Buck Riley · Flanagan atya · Shepherd Blaine


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Nekem – amióta nevét megismertem Simak „A város” c. perspektivikus vízióval forrt össze. Hugo és Nebula Díjait – csak e regény alapján is – nagyon megérdemelte. Most, hogy olvastam a Ha megáll az idő c. könyvét, rá kellett jönnöm, hogy ha korszakalkotó alapműnek tartom A várost, hasonló színvonalúnak érzem ez utóbbi könyvet is. A Naprendszeren kívüli űrutazás lehetősége korlátozottságának felismerése alternatív kutatási módszerek felé vezet, s a parakinézis, vagy telepátia kerül előtérbe, ami az evolúció előre haladával számos ember képességévé válik. Azonban miután nem általános, megosztja az emberiséget. Ráadásul vannak, akik monopóliumot és üzletet csinálnak belőle, tovább rontva a helyzetet. A tudati képességek megosztása azonban új, kozmikus perspektívákat teremt… Kolosszális gondolatok! Egy újabb alapmű, miközben Courtney Brown Kozmikus Utazás c. műve már a lehetőségnek megvalósulását igyekszik elénk tárni… Nagyon ajánlom!

Márta_Péterffy P>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Még nem tartunk ott, amilyen lehetőségeket vizionál Simak ebben a regényben. Mai világunk a technika bűvöletében él, nehéz elképzelni másfajta irányt.
Mint regény nem túlzottan jó, de a szerző sok érdekes témát boncolgat, a világűr meghódításával kapcsolatban, az emberiség jövőjéről.
Ami nekem tetszett, az az űrutazás témája, szkeptikus vagyok ez ügyben. Szerintem hiába várjuk nagy reményekkel a Mars-utazást, a bolygóközi távolságok legyőzését, kolóniák születését-ami sok-sok sci-fi témája. A történeteket olvasni jó, de más dolog a realitás. Clifford Simak eltérő módon képzeli el a jövőt, mindenesetre érdekes teória.
Pörgős cselekményt, izgalmakat várók ne olvassák!

Noro>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

A könyv a régi és az új paradigma harcának érdekes köntösbe bújtatott története. Az emberi test alkalmatlan az űrutazásra. Nem úgy az emberi elme. Ez a XX. századi pszíker-mítosz egyik klasszikusának alapvetése. A pszík – teleportálók és telepaták, akik képesek felderíteni a világűrt – a Föld utolsó reményei. De a gondolatfürkészek sem tudnak úrrá lenni az emberi gondolkodásmód hibáin. A szemfüles kisebbség létrehozott egy monopóliumot: privilegizált, ugyanakkor manipulálható pszík segítségével kézben tartják az egész csillagközi kereskedelmet, így visszaélve az újonnan felfedezett képességekkel. Eközben a műveletlen többség, akik csalódtak a technikában és nem értik a paranormálist, visszatért a babonákhoz és a boszorkányüldözéshez. A kettő között pedig ott rekedtek a „bizniszből” kihagyott, lenézett átlagos pszík. Blaine, a híres csillagközi telepaták egyike, mindhárom csoportot közelről megismeri, miközben megoldást próbál keresni a helyzetre.

(A borítót alighanem szimbolikusan kellene érteni: a „mágia” legyőzi a technikát. Bár ez sem igazán helyes, a regény ugyanis azt fogalmazza meg, hogy a technikára, a tudományos gondolkodásmódra szükség volt, hogy aztán megérthessék a paranormálist. És őszintén: erről a képről minden ordít, csak az nem, hogy keress benne átvitt értelmet :D A fülszöveg pedig téved: Simak a Hugo és Nebula díját nem ezért kapta, a könyv csupán Hugo jelölt volt.)

Marcus>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Simak alapötlete és a könyv mondanivalója egész ígéretes: a tudomány eljut arra a pontra, amikor felfedezi a paranormális dolgokat. Az emberiség nem tudja, hogyan reagáljon, csoportok alakulnak ki. Sokak gondolkodásmódja visszasüpped a sötét középkorba, és persze egyesek épp ezen a butaságon élősködnek. Ennek kiváltója többek között az – amit mintha manapság egyre többen tapasztalhatunk –, hogy a normális és paranormális tudomány annyira fejlett lesz, hogy az ember inkább a teljes tudatlanságba menekül előle. És persze vannak, akik a tudomány oldalán is kihasználják ezt.

A könyv főhőse, aki pszionikus képességei segítségével képes a világűrben elméjével utazni, egy távoli bolygón összetalálkozik egy különös lénnyel, aki úgy szemléli az univerzumot, hogy annak epikus térbeli és időbeli távlatait tartja szem előtt. Ebben a képletben „az idő a legegyszerűbb dolog” – innen a regény eredeti címe. Ez a lény egy részét átadja a felfedező embernek, akit ezért üldözni kezdenek a Földön. Nálam itt bicsaklott meg a dolog: egyszerű kalandregény keveredik a történetből, és a fenti zseniális alapötlet kicsit el is sikkad közben. Egyes aspektusai túl vannak magyarázva, miközben nem igazán kerül kifejtésre a történelem vagy a mostani világ működése.

Jobban is meg lehetett volna ezt írni, de egy olvasást megért.

Urbánszki_László I>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Nagyon eredeti SF író. Kár, hogy kevés regénye jelent meg magyarul!

Morpheus>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Ez csupán egy újabb történet arról, hogyan rettegnek az emberek mindattól, ami más, mint ők. Hogy a „mások” parnyákok éppen, mint a könyvben, vagy egy másféle gondolkodás, erkölcs, nemi érdeklődés, rassz, lényegtelen. A rettegés pedig gyűlöletet és pusztítást eredményez a múltban, a jelenben és a jövőben is.

CoyoteStarrk>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Simak felütése a legjobb amit sci-fiben valaha olvastam. Elrugaszkodik a megszokott módszerektől és merőben más utat kínál a világűr meghódítására. Egy roppant szórakoztató és irigylésre méltó módszert. A hangsúly mégis inkább az emberi butaságon, az ismeretlentől való félelmen van, mely gátat szab a fejlődésnek.

3 hozzászólás
gocsi>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Ma is aktuális kérdéseket feszegető, olvasmányos stílusban megírt filozófiai sci-fi. Hiába 60 éves, ma is könnyen olvasható, friss könyv, mely szól a kirekesztésről, szűklátókörűségről, emberségről. Varázslatról és tudományról.

Ametiszt21>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Bajban vagyok ezzel a könyvvel.
A legnagyobb bajom az, hogy a 120. oldal környékén letettem három hónapra, és minden fontos történésre színtisztán emlékeztem belőle. Ugyanis nem történt semmi!
A könyv egyetlen erőssége a háttérvilág, az viszont valami fantasztikus. Kidolgozott, megragadó, eredeti. Már majdnem elviszi a hátán az egészet. De csak majdnem.
Mert a könyv az első kétharmadában mást sem csinál, csak szépen ráérősen, és nagyon-nagyon részletesen bemutatja a világot. Ami nem lenne gond, mert tényleg lenyűgöző, de közben nem történik semmi. Shep menekülget, néha lecsukják vagy egy rakás elvakult paraszt meg akarja ölni, de igazából nincs súlya az egésznek. Egyszerűen csak megy, ahogy azt a könyv maga is bevallja, teljesen céltalanul. És valljuk be, ez azért rémesen unalmas.
Az utolsó száz oldalon azért javult a helyzet. A maratoni felvezetés után az író végre elkezdte felvázolni a konfliktust, egy egészen érdekes morális-társadalmi összetűzést, és úgy tűnt, talán az utolsó negyven oldalon egészen izgalmas végkifejletnek lehetünk szemtanúi, végül azonban az egész ott maradt lógva a levegőben. Mintha az író csak felvázolta volna magának a világot a konfliktussal, hogy majd később megírja, aztán véletlenül ezt küldte volna be kézirat helyett.
A karakterek sem voltak túlzottan különlegesek, bár Shepherdnek voltak jó pillanatai. Ugyanakkor az a szerelmi szál a végén… nevetséges és teljességgel felesleges volt.
Összeségében ezt a három csillagot a hihetetlen háttérvilág és a morális felhang kapja, mert maga a történet legfeljebb egy hoszabb novellára lett volna elég.

VirusSouljah>!
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

Erről régen miért nem írtam értékelést?
Határozottan jó könyv„ olvassátok =)


Népszerű idézetek

Karakai_András P>!

Ha el akarjuk érni az ígéret földjét, azt magunknak kell megteremtenünk.

30. fejezet

Karakai_András P>!

– Anita – kérdezte –, tényleg vannak farkasemberek?
– Igen – felelte a lány. – Odalent vannak.
Igaza van – gondolta Blaine. – Az ész sötétsége, az értelem homálya, a célok sekélyessége. Ezek a világ farkasemberei.

34. fejezet

Tigrincs P>!

Az embernek végül be kellett látnia, hogy ki van rekesztve a világűrből.

(első mondat)

Karakai_András P>!

Az egészben a legszomorúbb az volt, hogy ilyen gyűlölet, ilyen intolerancia soha nem született volna meg, ha nincsenek olyan emberek, mint Finn – a bigottak és a csak maguk érdekeit keresők; a rideg, merev puritánok; az olyan kisemberek, akik hatalmat akartak maguknak ahhoz, hogy kiemelkedjenek kicsinységükből.

30. fejezet

Ametiszt21>!

– Túl sok a gyűlölet – mondta fáradtan Blaine. – Túl sok a gyalázkodó megnevezés. A reformisták a paranormális embereket parnyákoknak hívják, a parnyákok pedig refeseknek nevezik a reformistákat. Te pedig teszel az egészre. Téged nem érdekelnek az irányok. Persze személyesen nem ölnél meg senkit. De mindent megírsz. Az egész oldalon szétkened a vért. Az egyáltalán nem érdekel, kié, csak vér legyen.

262-263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bob Collins · Shepherd Blaine · újságírás
Zsola>!

Az élet egyetlen létező pontja a jelenben van – az élet szüntelen halad a jelennel együtt, és amint elhalad, létezésének minden nyoma teljesen kitörlődik.

Ametiszt21>!

– Szerencsés lehetsz – mondta Riley Blaine-nek. – Ha nem rettegsz tőlük, biztonságban lehetsz velük szemben. A kutya megharap, ha félsz tőle, de megnyalja a kezedet, ha nem.
– Akkor egyszerű a megoldás – vélte Blaine. – Ne félj!

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Buck Riley · Shepherd Blaine
Ametiszt21>!

Minden bizonytalansága ellenére tudta, hogy helyesen cselekszik. Ám az igazság észbeli igazság volt, a kétely pedig az érzelmeié.

17. oldal

ani_ha>!

A közönséges, normális emberek – azok, akik idáig elhozták a fajt – ma már nem voltak elegendők. Végső képességeik határáig vitték kultúrájukat, az pedig feladata végére ért; elkísérte a közönséges embert, ameddig az csak képes volt menni. De a faj fejlődött. Új képességek keletkeztek és fejlődtek ki – csakúgy, ahogy a Föld más fajai is kifejlődtek, alkalmazkodtak, aztán elágaztak abban a pillanatban, mikor az élet első gyenge szikrája megjelent a féktelen, új bolygó sistergő vegykonyhájában.

302-303. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Cline: Ready Player One
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
Suzanne Collins: Futótűz
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Mordecai Roshwald: A hetedik szint
Stephenie Meyer: A burok
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Lois Lowry: Az emlékek őre