A ​paktum 0 csillagozás

Hitler és Sztálin gyilkos szövetsége 1939–1941
Claudia Weber: A paktum

Hitler ​és Sztálin szövetsége, vagy ahogyan Magyarországon általában ismerjük, a „Molotov-Ribbentrop paktum” még ma is leginkább „történelmi balesetként”, vagy legjobb esetben a Szovjetúnió elleni német támadással elkezdődött „tulajdonképpeni” háború előjátékaként él a köztudatban. A két diktátor szövetsége azonban ennél sokkal nagyobb horderejű történelmi mozzanat volt, amely nemcsak az újabb európai háború kirobbantását tette lehetővé, hanem fennállása huszonkét hónapja alatt alapjaiban rajzolta át a kontinens politikai térképét.
Claudia Weber történészprofesszor könyvében hiteles történelmi források és levéltári iratok alapján részletesen mutatja be, hogyan osztotta fel egymás között Hitler és Sztálin két év alatt Európát, hogyan tárgyaltak és alkudoztak egymással küldötteik, s végül hogyan ért véget ez a sok ország és nép számára csaknem végzetes szövetség. Megrázó részletességgel mutatja be, hogyan működtek együtt németek és szovjetek az áttelepítési és… (tovább)

>!
Magistra, Budapest, 2020
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158079181 · Fordította: Győri László

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

A megegyezés középpontjában a titkos kiegészítő jegyzőkönyv állt, amelynek tartalmáról Ribbentrop, Molotov és Sztálin augusztusi moszkvai tárgyalásán állapodtak meg, és amelynek a Szovjetunió 1941 után egészen a hidegháború végéig még a létezését is hevesen tagadta. Mihail Gorbacsov 1991 decemberében a rá nehezedő nyomás hatására kénytelen volt kiadni a Kreml archívumából az eredeti orosz példányt, egy olyan megállapodás bizonyítékát, amely – ahogyan azzal Gorbacsov is tisztában volt – alapjaiban rendítette meg a kommunista antifasizmus mítoszát. A titkos kiegészítő jegyzőkönyv azt bizonyította, hogy Sztálin – a szovjet történetírás minden korábbi állításával ellentétben – nem egyszerű időhúzásként, a német támadás és a háború elodázása végett ment bele a paktumba.

Claudia Weber: A paktum Hitler és Sztálin gyilkos szövetsége 1939–1941

>!
Magistra_Könyvkiadó KU

A németek és a szovjetek háborús szembenállása és a németek által 1941 júniusa, a Szovjetunió megtámadása után a helyi lakosság ellen elkövetett rettenetes bűnök fényében viszonylag kevés figyelem jut arra a tényre, hogy Himmler SS-gyilkosai és Berija NKVD-s pribékjei hosszú ideig a legnagyobb egyetértésben működtek együtt.

Claudia Weber: A paktum Hitler és Sztálin gyilkos szövetsége 1939–1941


Hasonló könyvek címkék alapján

Art Spiegelman: A teljes Maus
Belinda Alexandra: Flamenco Párizsban
Szabó Magda: Abigél
Kristin Hannah: Fülemüle
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Tobak Tibor: Pumák földön-égen
Leon Leyson: A lehetetlen valóra vált
David Benioff: Tolvajok tele