Pszichiáter ​látott már? 81 csillagozás

Zűrös hősök analízisben
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Vizsgáljunk ​csak meg néhány híres irodalmi alakot – egy pszichiáter szemével! Meglepő következtetésekre jutunk…
A szórakoztató ismeretterjesztő mű szerzői, a pszichiáter Claudia Hochbrunn és az irodalmár Andrea Bottlinger elképzelte, mi lett volna, ha a mitológiai történetekből(Ödipusz király), a fantasy világából (Alkonyat-sorozat) és korunk emblematikus regényeiből (Harry Potter-sorozat, A szürke ötven árnyalata)előlépő hősök pszichiáterhez mennek, aki kianalizálja őket gyerekkorról, álmaikról, terveikről és erotikus fantáziáikról. A vegyes pacientúra eseteiből kiviláglik: nem is biztos, hogy jól tették volna, ha időben pszichiáterhez fordulnak, mert akkor biztosan nem futják be irodalomtörténeti pályájukat.
A szerzők amellett, hogy felelevenítik és értelmezik a legendás hősök kalandjait, pontos látleletet adnak Artúr király, Merlin, Rómeó és Júlia, Harisnyás Pippi, Drakula vagy éppen Winnetou tetteinek lélektani mozgatóiról – s így talán az olvasó is talál magának… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
280 oldal · ISBN: 9789635431236 · Fordította: Csősz Róbert
>!
Athenaeum, Budapest, 2021
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632939391 · Fordította: Csősz Róbert

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Anastasia Steele · Gregor Samsa · Oidipusz · Karl May (May Károly) · Szphinx

Helyszínek népszerűség szerint

Avalon


Kedvencelte 10

Most olvassa 18

Várólistára tette 206

Kívánságlistára tette 282

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Elgondolkodtató volt, remek kikapcsolódást nyújtott olvasás közben. Azonnal az év kedvencei közé került nálam ez a nagyszerű kötet. Mi történik a karakterek pszichéjében, ezt mutatja be ez a remek válogatás, sok humorral.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/06/pszichiater-lato…

4 hozzászólás
R4ms3s P>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Szereted a történelmet? Érdekesnek találtál néhány népszerű mondát/regényt/könyvet? Mindig is kíváncsi voltál egy-egy híres irodalmi hős cselekedeteire, hogy mi állhatott mögötte? – Akkor ez a könyv Neked való!

Ahogy haladunk a történelemben, úgy emel ki ez a könyv egy-egy fontosabb és híresebb művet az irodalomból. Andrea Bottlinger röviden és humorosan írja le miről is szólt a könyv és azt is, hogy akkori korszakban történelmileg mi volt jellemző a társadalomra. Claudia Hochbrunn ezután pszichológiai szemmel, szintén viccesebben elemzi egy-egy szereplő életét és személyiségét.

Azonkívül, hogy borzasztóan érdekes olvasmány volt, számomra megelevenedett pár régi könyv, mondjuk egy kötelező olvasmány, amit anno kicsit sem értettem. De itt, hogy leírták, hogy miről is szólt igazán, a szereplők miért cselekedtek úgy, nemhogy izgalmassá tette a szememben azokat a műveket, hanem tudtam párhuzamot vonni a jelen társadalomban is fellelhető problémákról, pszichológiai esetekről.

(Viszont a többi értékelést elolvasva, óva intenék mindenkit, aki nem szeret belelátni többet egy könyvbe, aki teljesen elégedett a saját nézeteivel, és nem szeretne elgondolkozni azon, hogy „talán így is lehet értelmezni”)

Számomra nagyon érdekes, tanulságos és lebilincselő könyv volt. Hihetetlen gyorsan ki is olvastam és megfogalmaztam az értékelésem.
Pont annyi történelem/irodalomismeret/pszichológia volt benne, amitől kicsit sem vált unalmassá a könyv! Szívesen olvasnék folytatást! (Bár több műről, mert sajnos akadtak, amiket nem ismertem. Lehet a korom miatt :D)
Ajánlom mindenkinek!

anesz P>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

borító. 5
tartalom: 5
stílus: 5
ismeret: 5
élmény: 5
mondanivaló: 5

@Hails – nél láttam először ezt a könyvet, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet és meg is szereztem. Kedvencet is avattam vele. Legjobban a humora fogott meg. Zanzásítva megkapjuk az elemzett mű tartalmát. Én csak egyet nem olvastam közülük, így még inkább értettem és élveztem a szereplők motivációinak és személyiségének a szétcincálását. Meglepő dolgok is előkerültek, amire nem is gondol az ember, amikor olvassa ezeket a műveket. A pszichiáter elemzése, és az, hogy segített volna-e a helyzeteken az, hogy szakemberhez fordultak volna-e, felemás eredményt hozott, de jó volt olvasni őket. Szuper olvasmányélmény volt!

3 hozzászólás
Kitabu_hu P>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Ez a kis könyv az eddigi nyaram egyik legszórakoztatóbb olvasmánya volt. A szerzőpáros ismertebb regények karaktereit veszi górcső alá pszichológiai szempontból, a teljesség igénye nélkül. Az ókori görögöktől indulva eljutunk egészen a XXI. századik, s ami különösen tetszett, hogy minden korszakhoz volt egy kis összefoglaló a kor jellegzetességeiről.

Minden esszé a feldolgozott regény összefoglalójával indul, ami spoileres lehet annak, aki még nem olvasta, szóval csak óvatosan.

Ez a kötet nem kínál és ígér többet, mint egy egészen más sperpektívából megmutatni a népszerű hősöket, legyen szó Artúr királyról, Drakuláról, Harisnyás Pippiről, vagy akár Harry Potterről, de a sor még nagyon hosszú.

A stílus nagyon mai, példának okáért az ifjú Werther emos színben tűnik fel. :) Élveztem nagyon, remélem folytatódik más regényekkel is.♥

aram76>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Óriási várakozással kezdtem bele, olyan jók az értekelések. Hát lehet velem van a baj, de én ettől nem estem hanyatt. Azt nem mondom, hogy túl van értekelve, mert kinek hogy. Nekem nem, másnak igen. Ettől vagyunk emberek, mindenkit más érdekel, mindenkinek mást és mádt tud adni egy-egy könyv. Ez nekem most nem adott sokat, de sebaj, ilyet is kell.

roganedina>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Kicsit túl volt értékelve a könyv, korántsem találtam annyira jónak, mint a beharangozóját… Tulajdonképpen sok érdekeset nem tartogatott számomra, néhány helyen pedig borzolta az idegeimet (Winettou-s részek…). Egynek elment….

tiborszerintabor P>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

2018 óta foglalkozom ismert, illetve népszerű irodalmi művek komplex szakmai jellegű elemzésével. Írásaim egy internetes blogban teszem közzé. A koncepcióm és a könyv koncepciója között van átfedés: ismert és népszerű irodalmi művek elemzése szakmai szempontból. A könyvben egyetlen szakma nézőpontjából vizsgálják a műveket, azaz a tartalom „egyoldalú”, illetve „egyfókuszú”, továbbá az elemzések személyközpontúak, azaz az egyes művek meghatározó szereplőinek viselkedésén van a hangsúly. Nálam a komplex szemlélet mellett fontos a mű alapkoncepciójának vizsgálata is.

Ebben a könyvben a szereplők problémássága, patológiás vonatkozású viselkedése kerül bemutatásra. A szerzők a 21. századi ember szemével, „liberális szemüvegen” keresztül tekintenek a művek tartalmára, rámutatva elégtelen szocializációra és kommunikációra a felek között, továbbá rasszista megnyilvánulásokra, a nők elnyomására, stb. Az én elemzéseimben nem csak az a hangsúlyos, hogy az irodalmi hősök között sok a „pszichiátriai eset”, illetve gyakoriak az irracionális vagy épp „beteges” viselkedési megnyilvánulások, hanem hogy az ismert irodalmi művek koncepciója rendre „sok sebből vérzik”, sok szempontból torz, manipulatív..

A pszichiáter szerzőnek vannak jó meglátásai, ugyanakkor diagnózisai számomra több helyen pontatlanok, elnagyoltak, átgondolatlanok. Az irodalmi hősök viselkedése kapcsán érezhetően nem minden körülményt mérlegelt. Egy-egy elemzés végén a „mi lett volna, ha..” részekből pedig kiderül, hogy a szerzők igazából toleránsak és „megbocsátóak” a „beteg” irodalmi hősök irányába, azaz úgy gondolják, hogy személyük pszichiátriai esetként érdekes igazán – ha tehát nem ilyenek lennének, akkor rendre elmaradt volna a „jó sztori”. Ironikus, sőt, inkább szürreális, ha nem egyenesen abszurd, hogy egy pszichiáter mondja azt, hogy ők így vannak jól, ahogy vannak, torzan és betegen..

Az utószónak szánt 'visszatekintés és kitekintés' részben néhány elemzett, fiktív mű tartalma alapján „hajmeresztően” messzemenő következtetéseket vonnak le a társadalmi-történelmi viszonyok vonatkozásában – úgy, mintha adott korszak egy vagy néhány irodalmi alkotása reprezentálná az adott korszak világát, értékrendjét. Mindez azt jelenti, hogy a szerzők igazából a fikciók és kitalációk világában élnek, és abban érzik jól magukat, nem sok közük van a történelmi-társadalmi valósághoz.

A témához kapcsolódó további értékeléseim:
Szondy – Szabó-Bartha: Démonaink https://moly.hu/ertekelesek/3088611
Almási: Irigység, kibeszélés, rosszindulat https://moly.hu/ertekelesek/3067275
Orvos-Tóth: Egy nárcisztikus hálójában https://moly.hu/ertekelesek/4244759
Szondy: Olvadás https://moly.hu/ertekelesek/3059831
Belső Nóra: Hullámvasúton https://moly.hu/ertekelesek/3822989
Kapitány-Fövény: Függőben https://moly.hu/ertekelesek/3250938

A témához kapcsolódó zónáim:
https://moly.hu/zonak/almaink-irodalomoraja
https://moly.hu/zonak/a-forditas-mint-ferdites-furcsan-magyarra-forditott-konyvcimek

FuszFanni>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Ez a könyv – szerintem – egy zseniális alkotás.
Sajnos – és ez a saját hibám – több olyan szereplő is analizálásra került, akiknek a történetét nem ismertem, vagy csak nagyon felszínesen, így kicsit visszatértek a szakgimis éveim, amikor egy kötelező olvasmányt nem olvastam el, ezért teljesen vakon voltam belőle, csak annyit tudtam meg, amennyit a tanár elmondott órán, de saját véleményt nem tudtam felállítani róla, róluk. Itt megemlíteném, hogy minden fejezet azzal kezdődik, hogy zanzásítva megismertetik az olvasóval az adott regény cselekményét – tehát itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy spoileres a könyv, más könyvekre nézve. Ezek a spoilerek engem személy szerint nem különösebben zavartak, tekintve, hogy tényleg óriási klasszikusokról van szó, amiknek a végkifejletét szinte minden ember hallotta, esetleg látta már valahol, ha nem olvasta magát a művet.

https://book-trail.blogspot.com/2021/06/claudia-hochbru…

ARea>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Szórakoztató olvasmány, melyben a világirodalmat öt meghatározó korszakra felosztva híres irodalmi művek pszichoanalitikai elemzéseit olvashatjuk. Minden egyes résznél az említett művekről olvashatunk egy rövid összefoglalót, majd a szerzők rátérnek a szereplők vagy az adott író cselekedeteinek kivesézésére, elmeállapotuk vizsgálatára.

Könnyed és humoros hangvételű írások, így aki mélyebb elemzéseket szeretne olvasni valószínűleg csalódhat. A korai irodalmi korszakokból alig pár művet említ, én többet olvastam volna, illetve alapvetően az elemzések is rövidre sikerültek bizonyos részeknél. Pár olyan korszakokon átívelő fontosabb témát is górcső alá vesz, mint az emberek közötti kommunikáció hiánya vagy a női szexualitás felszabadulása, de egy idő után túlságosan ezekre fókuszált ezzel kissé egyhangúvá téve az elemzéseket.

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Engem teljesen megvett, értettem a humorát. Mivel nem vettem véresen komolyan (mint ahogy azt tette volna Drakula vagy Edward vagy Bella), így könnyű, szórakoztató, kikapcsoló olvasásélménynek remek volt. Mivel az alapvető pszichológiai fogalmakkal és viselkedés mintákkal tisztában vagyok, így egy jól felépített irodalom&pszichológia montázs jött ki, tényleg olvasmányos formában. A nerd szót itt tanultam meg (nem vagyok elég boomer) és a számomra gyengébbnek ítélt Alkonyat, Szürke 50 árnyalata is új értelmet nyert (hajrá erős nők!). Az pedig hab a tortán, hogy az egyik kedvencem (Harry Potter) valószínűleg azért tartozik a kedvenceim közé, mert viszonylag sok egészséges karakterrel találkozhatunk benne. Örülnék folytatásnak is, még számos híres szereplőt lehetne boncolgatni.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Szóval joggal feltételezhetjük, hogy nem Laiosz volt a legélesebb kés a fiókban.

15. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

Scarlettből férfiként híres hős lehetett volna, hiszen minden férfias erényt egyesít magában. Nőként viszont sehogy sem illik a képbe.

151. oldal

R4ms3s P>!

Oidipusz mindenesetre megoldja a Szphinx rejtvényét, a Szphinx pedig ezt követően leveti magát egy szikláról. Nem lehetett valami fejlett az önbecsülése.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oidipusz · Szphinx
1 hozzászólás
robinson P>!

Így az sem meglepő, hogy az irodalmi hősök évszázadokon át mindig ugyanazokkal a szokásos emberi gondokkal küzdöttek, és a több ezer éves szövegek akár még napjainkban is relevánsak lehetnek.

9. oldal

robinson P>!

Így nézve Az átváltozás még ma is roppant időszerű mű – mivel napjainkban is egyre nő azoknak a száma, akik úgy érzik, mindig csak kibabrálnak velük, és emiatt elveszítik minden empátiájukat.

140. oldal

FuszFanni>!

A görög mondákból a következő tanulság vonható le: az ember nem menekülhet a sorsa elől, viszont saját maga alakíthatja azt.

27. oldal

R4ms3s P>!

…sajnos hajlamosak vagyunk egész népeket azonosítani a politikai vezetőikkel.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: politika
robinson P>!

Igazi férfibarátság az övék, de csak a legvégletesebb helyzetben mutathatják ki, milyen mélyen is kötődnek egymáshoz.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes
robinson P>!

A főszereplő, Momo a mindannyiunkban ott élő gyermek, akinek egyesek több teret engedek, míg mások teljesen elfojtják magukban, mivel zavarja őket a karrierépítésben.
Milyen is Momo, a bennünk élő gyermek?

172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Momo
R4ms3s P>!

A legenda azon változatában, amelyekben éppen nem gonosz boszorkányként szerepel, megjelenik a színen Morgana, és magával viszi Artúrt Avalonba, ahol a király felgyógyul a sebesüléséből.
És ha Angliának szüksége lesz rá, akkor Artúr állítólag vissza fog térni. Szóval izgatottan várjuk, megjelenik-e majd, hogy megakadályozza a brexitet.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Artúr-mondakör · Avalon · Brexit

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom
Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát
Tábori László: Túléljük a gépkorszakot!
Sarah Brewer – Tim Webber: A szex
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Giulia Enders: Bélügyek
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Greg Child: Képeslapok a párkányról
Tom Phillips: A világ hülyéi