Értékelések 6

Ivenn>!
Clark Ashton Smith: A sír szava

Nem igazán tudom, hogy mikor fogalmazódott meg bennem, hogy Clark Ashton Smith-től mindent be kell szereznem magyarul, és azt sem tudom, hogy mely volt az a pillanat, amelyben ennyire a szívembe zártam őt. De azon kaptam magam hosszú hónapok után, hogy hiányoznak az írásai, hiányzik a sötét, iszonytató mocsok és az a költői elegancia, amellyel még a legundokabb szörnyetegeket is körül tudja írni. Így hát borzasztóan örültem, amikor hosszas keresgélés után felleltem végre az interneten, majd a kezembe vehettem ezt a rövidke könyvet – vagy jobban mondva retró horror füzetkét –, még akkor is, ha az egész csak kilencven oldal, és akkor is, ha körülbelül a benne lévő novellák szinte mindegyikét már olvastam.
Ez a füzet igazából egy gyűjtői ínyencség: 2004-ben jelent meg a Cherubion kiadói sorozatában, a lapjai már rég besárgultak, a füzetke hátulján pedig arra buzdít a promóció, hogy postán küldjem be a Cherubion Könyvklubba a „tagsági díjat”. :) (Régi szép internet előtti idők…)
Magában a füzetben hat novella található CAS-től, amelyek közül ötöt már a később megjelent Delta könyvekben is megtalálhatunk, de a legutolsó novella, a Morthylla ebben a kötetben olvasható csak, amely igazán különlegessé teszi az élményt. A novellák lényegében vegyesen lettek beválogatva, de vannak köztük igazán erős darabok is: Az utolsó varázslat, Malygris halála, illetve A kettős árnyék szerintem elég meghatározóak CAS életművéből, és nagyon jólesett őket újraolvasni.
Lényegében ez a piciny kötet csak a fangörcsöm enyhítésére szolgált, de nagyon várom már, hogy a MesterMűvek sorozatban végre napvilágot lásson a következő rész, mert még mindig nagyon hiányzik az író. Addig is nagyon örülök, hogy most már minden magyarul megjelent CAS kötetet a polcomon tudhatok, hisz habár a sóvárgásom nem egészen múlt el, de ez egy igazi csemege volt most a rajongói énemnek.

6 hozzászólás
Voorhees>!
Clark Ashton Smith: A sír szava

A pulp fiction aranykorának kiemelkedő triásza hazánkban talán legkevésbé ismert tagja, Clark Ashton Smith első magyar nyelvű kiadása nem a Delta Vision kiváló válogatása volt, melyben főként a szerző Averoigne ciklusából szemezgettek, hanem a Cherubion kiadó 2004-es, néhány rövid novellát tartalmazó füzére, mely rövid terjedelme annál értékesebb darabokat rejt. Smith-t olvasva az ember átlényegül valami mássá, a megfoghatatlan iszonyat és borzalom nem hagy minket nyugodt kedélyállapotban. A fordítói munka kiváló, bár a novellák összeválogatása némileg kaotikus, a végeredmény messzemenően élvezhető. Nézzük az írásokat egyenként.

Lamia: A „Gonosz mesék” által is tartalmazott rövidke vers, éppoly jó bevezetőnek, mint lezárásnak.

Az utolsó varázslat: egy vénségesen vén, nagyhatalmú varázsló visszaemlékezése ifjúkorára, szokásos, horrorisztikus elemekket megspékelve. A novella központi gondolata az elmúlás, és a halál, de ez ugyanúgy igaz a kötetben szereplő többi írásra is. 3,5/5.

Malygris halála: A nagyhatalmú ősmágus ellen összefogó varázslók és egyéb
hatalmasságok harcának a feszültséget szépen felépítő leírása. Központi gondolata a halál mellett a bosszú. 4,5/5.

A kettős árnyék: A válogatásban szereplő talán legerősebb novella. Megjelenik benne a Howard írásaiból már ismert kígyónép, akik ellen már Kull király is hadakozott. A csillagokon túli sötétségből valami megfoghatatlant előidéző, a világtól elzártan élő két mágus története. 5/5.

A halál epifániája: Lovecraft emlékére írt rövidke novella, a nagy kortárs hamisítatlan stílusában. 4,5/5.

Az averoigne-i szörny: A Delta Vision válogatásában is szereplő pazar írás, választékos stílusban is kiválóan alkalmas a félelemkeltésre. 5/5.

Morthylla: Egy életunt poéta próbálkozása a túlvilág megismerésével, színvonalban talán kissé elmarad a többitől: 3,5/5.

Hirdetés
zamil>!
Clark Ashton Smith: A sír szava

Azt kaptam amit vártam, rövid, tömör, sötét fantasy történeteket a 20-as 30-as évekből.
Az író kortársa volt Howardnak, Lovecraft és ez érződik is az elbeszéléseiben.
Jól szórakoztam, aki szereti a dark fantasyt annak ezt a rövid kis könyvet olvasnia kell.