Pár ​női név 7 csillagozás

Clare Azzopardi: Pár női név

Csak ​flörtölni kellett a matrózokkal, de ha azok bevadultak, otthagyták őket faképnél. Igazi úrinők voltak, nem kikötői cafkák. Leszöktek az apjuk háta mögött, elmentek táncolni, vagy enni a Britanniába, és nagyon szerették a Morning Start, mert jó hely volt, tisztességes hely, úgy bizony. Egy nap értük jött az apjuk, na, azt látnia kellett volna, hogy vonszolta el őket onnan. Fifikás kis nők voltak, igazi boszorkányok, nem ijedtek meg az apjuktól. Mindenki megőrült értük. Az összes tengerész, aki megfordult itt.

Szerzőről: Clare Azzopardi (1977) máltai irodalmat tanít a máltai egyetemen, szerkesztőként is dolgozik a Merlin könyvkiadónál, irodalmi fesztiválok szervezésében, nemzetközi irodalmi programokban vesz részt. A Literature Across Frontiers európai irodalmi projektje keretében a Ten New Voices from Europe egyikének választották. Több gyerekeknek és kamaszoknak szóló könyvet is írt felnőtteknek szóló prózakötetei mellett. Ebből a magyarul Pár női név címen megjelenő… (tovább)

Eredeti cím: Kulħadd ħalla isem warajh

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa női szemmel

>!
Noran Libro, Budapest, 2018
136 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155761614 · Fordította: Szabó T. Anna

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Clare Azzopardi: Pár női név

Az Európa női szemmel sorozat keretében jelent meg a máltai írónő könyve, mely női sorsokat, hétköznapi életeket mutat be. Ezeknek a nőknek az élete mégsem hétköznapi, valamiért kitűnnek a megszokottból, az átlagosból, mi pedig kíváncsian velük tarthatunk.

Nyolc nőt ismerünk meg a könyvben, akik közül lesz, akit megszeretünk, és lesz akit nem annyira, bár próbáljuk őket megérteni. Olvasva ezeket a történeteket, felébred bennünk az együttérzés és a szolidaritás, még akkor is, amikor éppen meghökkenten húzzuk fel a szemöldökünket.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/09/mezitlab-selymes-…

>!
Jacket
Clare Azzopardi: Pár női név

Ha hinni lehet az írónőnek, akkor máltai nőnek lenni elég pocsék, akár Máltán él valaki, akár nem. Ha otthon marad, akkor azért, mert otthon lenni reménytelen, együtt jár a szegénységgel és a megalkuvással, ha pedig Londonba költözik, akkor a lélekölő munka és a szükségszerű kompromisszumok mellett még a magánnyal is meg kell küzdeni. Egy átlagos kelet-európai számára nem ismeretlen élethelyzetek. A mágikus realista vonalat sajnos nem értettem. A minden novellában búvópatakszerűen felbukkanó pdm jelentőségét szintén nem tudom értékelni, mert hiába derül ki a végén, hogy minek a rövidítése, nem jöttem rá, hogy a korábbi szövegekben milyen jelentőséggel bír, hiába lapoztam vissza. Viszont a szöveg nagyon szép, egészen lírai, amiben nagy szerepe lehet a fordítónak is.

>!
blankaveronika IP
Clare Azzopardi: Pár női név

Nagyon nehéz értékelni, mert a realista fiction amit űz, műfajilag nagyon jó. Az írás is jó a szavak szintjén, és Szabó T. Anna fordításai szuperül visszaadják azt a hangulatot, amit az eredeti szöveg közvetíthet.
A történetek viszont önmagukban nem tetszettek. Az első két történet, amiben a mágikus realizmus is jelen van, teljesen magával ragadott, aztán a többi novella húzott szépen lefelé, mint egy örvény. Nem csak a nehéz sorsok miatt éreztem ezt a lefelé menetelt, hanem a novellák szerkezete miatt is. Egyre jobban morzsolódtak, estek szét szilánkokra, és én nem találtam kapaszkodót, nem láttam bele az írónő fejébe.
Azért adtam mégis négy csillagot, mert ebben a ritka műfajban jó, illetve mert megérdemelten népszerűsíti az európai kortárs női irodalmat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Friggieri: Szépidő vigyél haza
Oliver Friggieri: A jázminok mindig nyílnak
Váncsa István: Lakoma
Boda Magdolna (szerk.): Máltai népmesék
George Camilleri: Legendák Gozo szigetéről
Oliver Friggieri: Koránta és más történetek Máltáról
United in Diversity
Liza Galea – M. A. Murray: Máltai népmesék
Oliver Friggieri: Hazugságban
Böszörményi Gyula: Nász és téboly