Forgó ​táncparkett 28 csillagozás

Claire Kenneth: Forgó táncparkett Claire Kenneth: Forgó táncparkett Claire Kenneth: Forgó táncparkett Claire Kenneth: Forgó táncparkett

A ​Forgó Táncparkett allegórikus cím. Az emberi sorsok forgását jelzi, ahogy forognak körbe-körbe. Az irigység, mint vezérlő motívum – mindenki irigyel valakit, mert nem is sejti, hogy mi rejlik a külszín mögött…
A regény színhelye: New York, Hong Kong, Genf, Párizs és Hollywood. A történet New Yorkban kezdődik egy elegáns night clubban, ahol megismerjük Veronikát, a balerinának készülő fiatal magyar lányt. A következő fejezet már Hong Kongban játszódik ahol a regény másik hősnője, Glória, az előkelő angol szépség, találkozik a szerelemmel…
Érdekes portré Karen, a svéd újságírónő, aki kémek és ellenkémek hálójában vergődik. Genfben találkozik Hildegardeval, egy orvos feleségével, akinek csak mélységes Isten-hite ad erőt elviselni a rárótt szörnyű megpróbáltatást.
A legérdekesebb szereplő Yvonne Ferrat, a francia filmsztár, aki egyik házasságból a másikba menekül. Egy párizsi szépségversenyről került Hollywoodba, ahol a hazugságokból és reklámokból felépített… (tovább)

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
316 oldal · ISBN: 9789632996141
>!
Papp-Ker, Budapest, 2002
288 oldal · ISBN: 963941834x
>!
Corvin Hungarian Books, New York / Budapest, 1990
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637845364

1 további kiadás


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Csinzi>!
Claire Kenneth: Forgó táncparkett

Szomorú női sorsok, akik mégis irígyek a másik nő nem létező boldogságára. Mit mondjak nem egy love story. Címből másra következtettem, ennek ellenére jó volt olvasni.

Nokimaki>!
Claire Kenneth: Forgó táncparkett

Nem voltam tőle elragadtatva. Nem tetszett, hogy így elaprózta a cselekményt. Túl sok életút, túl kevésbé kidolgozva. Szívesen olvastam volna részletesebben ezeket a sorsokat. Számomra nem volt teljes így.
Nem tetszett a regény tördelése sem. Teljesen logikátlan volt a fejezetek és a bekezdések tagolása. Gyakran minden mondat új bekezdésben kezdődött. Jobb lett volna külön novellában közölni a sorsokat. Ez inkább novelláskötet volt így, regénynek álcázva.
És amitől a falat kapartam, azok a lehetetlen angol-magyar kifejezések: pl. aranysújtásos doorman. Ismerem az írónő életútját, éppen ezért fájt. Még ha ki is vándorol az ember Amerikába, attól még magyarul nem kell elfelejteni, pláne egy írónak. Nekem ez így túl sznob volt…

Vicza>!
Claire Kenneth: Forgó táncparkett

Újabb Claire Kenneth könyv, amiben nem csalódtam. Hozta a formáját. Könnyed történetek. Előre haladó cselekmény nélkül. Mindenkinek az életébe kaptunk betekintést. Mintha valakinek megírták volna az életrajzát, és abból kiragadott részleteket egy kötetben összefoglalták.
Viszont a háttérben azt a témát feszegeti, hogy mennyien szeretnének más bőrébe menekülni a saját bajuk elől, azt gondolván, hogy a másiknak gondtalan élete van. A történetekből kiderülhetett, hogy ez bizony nem így alakul az életben. (És persze ezt tudhatjuk magunk is) Mindenkinek meg van a saját gondja, baja.
A könyv végén a kör bezárul. A forgó táncparkett tesz egy kört, én így értelmeztem. :)

aszor>!
Claire Kenneth: Forgó táncparkett

Érdekes a könyv cselekményének felépítése. Mint egy gyöngysor, mindegyik történet valamilyen módon csatlakozik az előzőhöz. Egy pillanatra találkozik az életük az előző történet szereplőjével, rendszerint valamiért irigyli őt. Onnantól már az új főszereplővel folytatódik, ami után kiderül, hogy nem is olyan irigylésre méltó, nehéz titkokat rejtő a másik élete is.
A történetek több helyszínen játszódnak, nem okozott törést a cselekmények egyik helyszínről a másikra való áttétele sem.
Novellás kötetnek is beillet volna, de nekem tettszett az egyik történet másikba kapcsolása.

kmintkonyv>!
Claire Kenneth: Forgó táncparkett

Egész jó volt ez a könyv is. A cím kettős jelentésű. Egyrészt utal a forgó táncparkettre, ami a legelső történetben szereplő bár attrakciója. Másrészt pedig a történetfüzérre: több különböző nő történetét mutatja be az írónő, és a történet mindig úgy halad tovább, hogy két nő találkozik, az egyik valami miatt irigyli a másikat. Ám amikor áttér az írónő a következő nő történetére, kiderül, hogy mégsem olyan irigylésreméltó, mint amilyennek tűnik. Mindenkinek megvan a saját problémája, titka, ami nehézséget okoz neki. Majd végül körbeér a történet. Engem egyáltalán nem zavart, hogy több nőről szól a könyv és olyan, mintha külön novellák lennének, mindegyiket érdekesnek találtam.

Rhudienn P>!
Claire Kenneth: Forgó táncparkett

15 évesen kezdtem el olvasni a felnőttebb korosztálynak íródott könyveket, akkor váltottam át az ifjúsági irodalomról. Épp végeztem egy kedves olvasmánnyal és keringtem a lakásban, nem találtam a helyem, azonnal olvasni akartam megint valamit. Anyukám mondta, hogy az „Éjszaka Kairóban” tetszene, neki az összes Claire Kenneth könyv megvan, szívből ajánlja mindet. Lelkesen fogadtam el, mikor a kezembe nyomta és minden szabad percemben olvastam. Emlékszem, lebilincselt. Zsinórban elolvastam az összeset. Nekem annak idején nagyon-nagyon tetszett ez is, akárcsak a többi műve az írónőnek, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ma, szűk harminc évvel később ugyanezt a hatást váltaná ki belőlem. Ami nem tetszett az az, hogy úgy a második-harmadik könyve után már úgy éreztem, kissé egy kaptafára készültek (de ezt gyakran érzem az íróknál). Ettől eltekintve olvasmányosak a könyvei, jó a cselekményleírás és mindig van benne izgalom.


Népszerű idézetek

KergeEgér P>!

– Látja Gloria, mi a tanulság, a gyógyszer mindig annak használ, aki árusítja.

Nokimaki>!

Ahhoz, hogy valaki szépségversenyt nyerjen, sokminden kell. Elsősorban szerencse…
És semmiképpen sem az a döntő, hogy valaki mennyire szép. Inkább az, hogy a többiek mennyire nem szépek.

Nokimaki>!

Még nem volt éjfél, tíz perc hiányzott a tizenkettőhöz.

(első mondat)

Nokimaki>!

A torkosság nem jó tulajdonság […] Bűnre csábít.

Nokimaki>!

A legnehezebb parancs a Tízparancsolatban, hogy bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek.

KergeEgér P>!

Néhány ismert politikus is részt vett – ezek színészkedtek, megjelent pár divatos színész, ezek viszont politizáltak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tapodi Brigitta: A hajtű
Sienna Cole: Az ígéret szép szó
Schmöltz Margit: Botticelli szerelmei
Erica Anthony – Susannah Skiethen: A múlt emlékei
Mörk Leonóra: Szentjánosfű
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek
Sienna Cole: Lefelé a folyón
Bauer Barbara: A fényfestő
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Lucinda Riley: Gyöngynővér