Éjszaka ​Kairóban (Éjszaka Kairóban 1.) 107 csillagozás

Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Éjszaka Kairóban az elmúlt évtizedekben sem vesztett varázsából, romantikájából, izgalmas, fordulatos meseszövése változatlan élményt jelent. Hősnője Anna, a szép magyar asszony, gazdag svéd férjével érkezik Egyiptomba. 1939-ben itt állomásozik az angol Gold Stream Gárda, s George Dowery, a délceg gárdakapitány beleszeret Annába. A többi szereplő: Barbara, a szeretőit váltogató angol ezredesné, Mirjam, a félvér lány, Zilahy Zoltán, a fiatal magyar orvos és társaik… sorsukat a második világháború kitörése dönti el. A nemzetközi légkörben még zajlik a fényűző élet, Faruk király nyári palotájában garden party van, de Ras el Tinben az angol flotta már bevetésre kész, és McCornik ezredes még nem is sejti, hogy barátnője, Lili Lane – nemcsak énekesnő… Az Éjszaka Kairóban lebilincselő regény, és egyben érdekes kordokumentum is.

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
284 oldal · ISBN: 9789632996219
>!
Papp-Ker, Budapest, 2001
304 oldal · ISBN: 9630070170
>!
Árkádia, Budapest, 1991
440 oldal · ISBN: 9633072018

4 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

makitra P>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Ritkán olvasok olyan könyveket, amiken érződik, hogy egy másik kor terméke… Claire Kenneth azonban le sem tagadhatná.

Nincs más szavam az Éjszakai Kairóban jellemzésére, mint hogy ártatlan. Hiába íródott a II. világháború után, mégis hiányzik belőle a cinizmus. Benne van az elválás, az elmúlás fájdalma, de a hit is. Hit a szerelemben és a szépségben. Ami egy ponyva esetében mégsem kevés.

Ugyanakkor persze giccses, romantikus és felszínes, ahol a hősöket csak a kinézetük és pár odavetett szó jellemzi, és ahol a rosszak mindig megbűnhődnek. De hogy jobban fájjon az olvasó szíve, a jók sem nyerik el a jutalmukat. Ahol a főszereplő férfi minden becstelensége ellenére sem lesz rossz, mert a szerelem mindent megtisztít. Ponyva, no.

De ami mégis kiemeli ebből az a miliő ábrázolása. A háború kitörése előtti napok feszültsége és az azt megelőző dekadencia éles és átélhető ellentétben tűnik fel. Izgalmas a kevés magyar íz és az írónő személyének utánaolvasva abszolút érthető is. Igaz, pár nap múlva nem fogok rá emlékezni, de amíg olvastam, jól szórakoztam. Ha a helyén kezeljük, megvannak az értékei.

Csinzi>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Ez a második sorozatom az írónőtől. Ez a történet jobban az igényem szerint alakul, örülök, hogy csak egy férfinak kell szurkolnom. Aki olvasta a Neonfény a Nílus felettet az tudja miről beszélek. Nekem ez 5*. Valahogy minden klappol, nem bírok leállni.

nagy_anikó>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Édesanyám könyvei közül került a kezembe ismét. Már olvastam talán úgy húsz évvel ezelőtt, de csak arra emlékeztem, hogy nagyon tetszett. Most már tudom miért is tetszett. Ilyen hideg téli napokon ez a forró Egyiptomban játszódó könyv duplán melengeti az ember szívét. Egy nagyon szép hely és egy gyönyörű, forró szerelem története. 1939-et írunk, ekkor még urak voltak és hölgyek. Az urak még tudtak udvarolni, elhalmozták szívük választottját kedvességgel. Ebben a könyvben van minden, ami erre a korra és társadalomra jellemző. Társasági élet, ármány, cselszövés, bosszúállás és persze a háború szele, ami Anna életét bizony nagyon rosszkor érte el. Kiváncsi vagyok a folytatásra.

noni55 P>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Alapvetően érdekes volt a könyv. Nem tudtam letenni, mert mindig történt valami izgalmas benne. A könyv nyelvezetén látszik, hogy nem a mai korban íródott. Vicces, hogy régen az előkelőségek között milyen nagy divat volt szeretőt tartani. Anna utolsó cselekedetét nem igazán tudtam mire vélni. Azt gondolnám, hogy szerette George-t és epekedve várt volna rá a háború végéig. A könyv végén láttam, hogy van folytatása, kívácsi leszek mi sül ki belőle.

Szusziixx>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Emlékszem egy különösen meleg nyár volt, amikor épp a padlásra menekültem a forróság elől a nagyszüleimnél. Gondoltam, ha már ott vagyok, ránézek a kiscicákra, amiket nemrég ellett az anyacica, és kutatok kincsek után. Ez a könyv akadt a kezembe. Én meg csak beleolvastam leültem a padlódeszkákra és elolvastam az egészet.
Emlékszem, annyira tetszett, hogy rögtön kiáltoztam anyu után, hogy: ugye meg van ennek a második része is?! 14 éves voltam ekkor, és ez a könyv adta meg a molyságom alapját. Bár anyu is sokat olvasott nekem/velem, és az iskolában is elolvastam a kötelezőket, de ez a könyv volt AZ a könyv.
Most azonban 28 évesen teljesen más élményt adott. Sokszor csak csóváltam a fejem Anna viselkedésén. Barbarától a hideg rázott, és bármennyire is akartam senkit se kedveltem meg igazán.. Még George-ot sem.. pedig nagyon akartam. Értem én, hogy mindent spoiler elsöprő szerelem, de ennyire ragaszkodni a másikhoz és függni a másiktól, egyáltalán nem egészséges. spoiler Meg Zoltán is.. Na ő aztán abszolút kiakasztott. Meglátja Annát, visszaemlékszik, hogy látta már Magyarországon és beleszeret.. Jézus… -.-"
Mindenesetre azért neki futok újra a második résznek is, hátha..

anne_shirley>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Ifjú korom egyik nagy kedvence volt. Egy korszak jelképe, amikor csak úgy „faltam” a romantikus regényeket. Szórakoztató olvasmány, nyilván nem egy klasszikus, de a saját kategóriájában mindenképp a jobbak közt szerepel. És könnyü nyári olvasmánynak kiváló.

KergeEgér >!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Csak azért olvastam el, mert anyukám mondta, hogy valamikor… régen nagyon tetszett neki. Általában hasonló ízlésünk van, de… nem is tudom. Nem mondom, hogy rossz volt, végül is igazi romantikus lélek vagyok. Ez most vagy túl sok volt, vagy túl kevés, vagy korábban kellett volna kézbe vennem, vagy…. El fogom olvasni a második részt is, csak hogy teljes legyen a kép, de egyenlőre nem állok rá készen.

>!
Papp-Ker, Budapest, 2001
304 oldal · ISBN: 9630070170
Nokimaki P>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Tipikus romantikus lányregény, de a színvonalasabbak közül. Kellemes kikapcsolódás egy borús hétvégére. És végre egy regény, melynek szereplői nem „angyalian tökéletesek”, hanem esendő emberek. Igaz, nem átlagosak, de azért szerethetőek.

angyaldeak>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

imádnivaló szereplők, érdekes fordulatos cselekmény, plusz a hangulat ami után hiányzik Alexandria, a Grand Hotel Cecile, Anna és George. kell ennél több?


Népszerű idézetek

Millázs>!

Vannak ilyen véletlen találkozások az életben. Ketten összetalálkoznak, és nem sejtik, hogy már keresztezték egymás útját! Az életük egy napon, mint két hamisvágányra tévedt vonat, egymásba rohan halálos száguldással…

61. oldal

3 hozzászólás
Aravis>!

És tényleg, ha a szerelem betegség, akkor a lázgörbéjét pontosan megállapíthatjuk a telefonszámla emelkedéséből.

Aravis>!

Ha két ember nagyon egymásra gondol, nem kell telefondrót, a láthatatlan antennák kapcsolnak a megérzés hullámhosszain…

Millázs>!

Mennyivel egyszerűbb lenne felhívni a férfit, megbeszélni vele a találkozást, és aztán nyugodtan elmenni hazulról. De nem. Minden nő azt akarja, hogy a férfi hívja őt! Ez valami fanatikus női hiúság.

63. oldal

Millázs>!

– Kedvesem, maga nem angol, ugye? A kiejtése oly különös.
– Magyar vagyok – válaszolta Anna felcsillanó szemmel.
– Magyar?
A hercegnő lekicsinylő mosolyra biggyesztette ajkát.
Ez a mosoly is elég lett volna, hogy vérig sértse Annát. Öt éve már, hogy svéd állampolgár volt, de az a szó, hogy magyar, szent volt előtte. Magyarnak lenni oly szívdobogtató, büszke érzés volt, ezt nem érthette meg más, még George sem, akárhogy is szerette. Angol volt, egy világbirodalom fia. Mit tudhatta ő, mi az: egy kis, hős nemzetből fakadni…
– Volt egy magyar szakácsnőm – folytatta bántó éllel a hercegnő. – Nagyon buta volt szegény, de jól főzött! Főleg a paprikást, a gulyást…
– Igen, nálunk a szakácsnők jól főznek, a szabónők nem hercegnők, és a hercegnők nem viselkednek úgy, mint a szakácsnők…
Ez talált.

Petrowna emigráns hercegnő, divatszalonja volt Alexandriában - 90-91. oldal

Aravis>!

Ha az ember kíváncsi valakire, mindent megtud róla.

Aravis>!

Az ismerésnek semmi köze a szerelemhez. Nemcsak a filléres regényekben, de az életben is előfordul, hogy meglát az ember valakit, és beleszeret. Sőt csak ez fordul elő! Mert nem tudom elképzelni, hogy hónapok óta ismerjek egy nőt, és lassanként jöjjek rá, milyen szépen zongorázik, formás lába is van, és jó hazafi, nos beleszeretek…

Horváth_Berni>!

Néhány tökéletes, boldog hónap többet ér, mint akárhány unalmas, szürke év.

jmolnar>!

A férfiak mindig és mindenütt csak a kalandot keresik és szinte megijednek, ha szerelem lesz belőle. A nők viszont mindig a szerelmet hajszolják, az igazi nagy szerelemmel akarnak végre találkozni, és csak kalandokat kapnak cserébe…

7. oldal


A sorozat következő kötete

Éjszaka Kairóban sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Heather Graham: A vakmerő
Ahdaf Soueif: Szerelmem, Egyiptom
Noël Barber: A kairói nő
Dee Dumas: Piszkos alku
Christian Jacq: Az Isteni Feleség
Barbara Erskine: Suttogás a homokban
Durica Katarina: Szökés Egyiptomba
John Knittel: El-Hakim
Brigitte Riebe: A Holdistennő
Fábián Janka: Emma fiai