Mindent ​rólad 60 csillagozás

Claire Kendal: Mindent rólad

Torkon ​ragad, és nem ereszt, amíg a végére nem értél. Most megtudod, milyen érzés, ha egy nőt a szerelmével zaklat egy megszállott férfi.

Clarissa Bourne részt vesz egyik egyetemi kollégája, Rafe Solmes könyvbemutatóján, amikor azonban másnap felébred, nem emlékszik pontosan, hogy mi történt éjszaka. Rafe megerőszakolta? Kábítószert tett az italába? Rafe attól az éjszakától fogva mindig mindenütt ott van, ahol Clarissa, az egyetemen, a méteráruboltban, a vonatállomáson. Az ő üzeneteivel van tele Clarissa hangpostája, az ő ajándékai töltik meg a postaládáját. Világosan a tudtára adja Clarissának, hogy soha többé nem engedi el. Mert Clarissa az övé.
Clarissa megkönnyebbül, amikor beválogatják esküdtnek, hiszen Rafe nem mehet utána a bíróságra. A tárgyalóteremben egy zaklatás története bontakozik ki lassan előtte, melynek áldozata az ő megpróbáltatásaihoz ijesztően hasonló élményeket élt át. Ráeszmél, hogy ha meg akar szabadulni Rafe-től, ha azt akarja, hogy a rendőrség… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Európa, Budapest, 2015
392 oldal · ISBN: 9789630799911 · Fordította: Balázs Júlia

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Claire Kendal: Mindent rólad

Ez a könyv komolyan annyira egyensúlyozott az iszonyat gyenge, meg a zseniális között, hogy életemben először haboztam ennyit: hány csillagot is adjak? Alapvetően jó volt az elképzelés, mert ez egy olyan téma, amiről nem csak beszélni kell, hanem megpróbálni tenni valamit ellene. Hogyan lehet feldolgozni a folyamatos molesztálást? A hangsúly nem a miérten van, és nem az elkövető személyén, hanem annak a mindennapjain, akinek együtt kell élnie a heteken, hónapokon át tartó zaklatással. Erre próbál megoldást találni a könyv főszereplője Clarissa is. Magába néz, keresi a választ, válaszúthoz érkezik, és neki döntenie kell, hogyan tovább. (Számomra meglehetősen idegesítő / túlzott önbizalomhiány/, de mégis szeretnivaló hősnőt formál meg az írónő.) Nem éreztem igazán azt a feszültséget, félelmet, amit valójában Claire Kendal szeretett volna elérni. Ellenben a kétféle nézőpont jót tett a regénynek.

5 hozzászólás
>!
Liliane
Claire Kendal: Mindent rólad

A cselekmény szempontjából ez a kötet nem olyan részletgazdag, sőt inkább jellemző rá a lassúság bár ez nem jelenti azt, hogy unalmas lenne. Helyből nem egy szokványos formában íródott a regény és gondolom, hogy ez a kettősség sokat segített abban, hogy alig bírjam elszakítani a tekintetem a lapokról.

Ami fontos: a narráció kétféle módon történik mert egyrészt ott van Clarissa, aki a naplójában vezeti az eseményeket, dokumentál és adatokat gyűjt, közben erősen utálja Rafe személyét illetve ami külön érdekesség volt nekem, hogy neki is címzi az írottakat. Emellett akad nekünk egy másik oldal is, méghozzá a külső szemlélőé amelybe belehelyezkedve láthatjuk a szereplőket, főleg a nőt tevékenykedni.

Elég sokszor felbosszantott a regény, de nem azért mert rossz lenne – hanem a benne kezelt témák miatt, nagyon kevés könyv tud indulatot kiváltani nálam úgy, hogy annak oka nem a kötet gyenge írásmódja.

Bővebben: http://muveszetnyelve.blogspot.hu/2015/07/claire-kendal…

>!
Roszka 
Claire Kendal: Mindent rólad

A könyv elején rettentően idegesített Clarissa, az egész hozzáállása, a tettei, és a történet két szála is, hogy hol a jelenidőben meséli az író, hol pedig egyes szám, első személyben meséli a főszereplő.
Az is megfordult a fejembe, hogy félbehagyom. De ilyet nagyon ritkán teszek, és a tartalom is beindult végül.
Azért borzasztó dolog lehet egy olyan embernek kiszolgáltatva lenni, aki többet tud rólunk, mint mi magunk. Minden lépést figyel, bármikor felbukkan, és semmi magánszféra nem adatik. Érdekes volt a háttértörténet is, hogy Clarissa szinte belemenekül az esküdtszékbe zaklatója elől, na és az is, hogy egy megerőszakolt nő tárgyalása folyik, akinek nem hisznek, hisz drogfüggő és ezért prosti is.
Végül is egész jó történet lett ez.

>!
KATARYNA
Claire Kendal: Mindent rólad

Észrevettem, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan spoiler És ez nem vicces.
Sajnos nem, …mert míg spoiler
Viszont nem tetszett, a második hét előttig, amíg a parki jelenet/rész nem következett, majdnem félbehagytam, annyira untam. De utána viszont egyre jobban belemélyed az ember. De még igy sem volt számomra tökéletes, mert nem elég hogy összecsapott volt a vége, de a tárgyalás is negatívan nyomta le az egész történetet. Elpazarolt időpocsékolás, felesleges lapok, szerintem.
Kellett a történetbe és ki is derült végül az igazság, de én akkor sem ordítottam örömömben.
Annyi biztos, hogy Rafe egy beteges, ferdehajlamú, egy szadista állat, de Robertet meg legszivesebben szembe köptem volna a hazugságaiért.

És kérdezem, mi számít zaklatásnak?
Mindenkinek mást, viszont ha egy nő már úgy van öltözve, vagy éppen szépen néz egy férfira, már biztos szétteszi nekik a lábát? Majd spoiler titulálják, és mondván magának kereste ezzel a bajt.

Megvetem az erőszakot, a zaklatást, a beteges ferdehajlamú, aberált embereket. Sajnos egyre több van a mai világban is… és ez nem jó, bár ne lennének.
És Clarissa nem kereste, ő megkapta. Ő volt Piroska és megkapta az ő beteges farkasát…

Olvasandó, viszont inkább ajánlanám: spoiler

>!
vargvani
Claire Kendal: Mindent rólad

Már több, mint egy éve volt a polcomon a könyv, de a százaléka miatt nem mertem belekezdeni, pedig megérte. Nem mondanám, hogy pörgős, de jól felépített. Az írónőnek tényleg sikerült úgy megalkotnia Rafe karakterét, hogy az olvasót idegesítse, gyűlölje és ugyanakkor rettegjen tőle, mert elmebeteg. Clarissaban az tetszett leginkább, hogy kicsit maradni; szereti a klasszikusokat, az irodalmat, a festészetet, a varrást. Robert kezdetben nagyon szimpatikus volt, vonzó és kedves. A végén azonban kiderült néhány dolog róla, ami számomra igazi arcon csapás volt. A bírósági részekből kevés tetszett igazán; nem keltettek bennem elég feszültséget, nem volt idegölő, annak ellenére, hogy a párhuzam megvolt. A végével pedig egyáltalán nem vagyok elégedett, én thrillerek esetében sokkal jobban szeretem spoiler.

>!
Alíz_Simon
Claire Kendal: Mindent rólad

Ez a könyv nagyon ott volt! Kellőképpen megborzongatott és a váltott szemszögű elbeszélés is kifejezetten tetszett, ahogy a főszereplő által egyes szám első személyben, naplószerűen leírt eseményeket meg-megszakította a kívülálló szemével látható verzió. Rengetegféle érzelmet váltott ki belőlem az írónő ahogy haladt előre a történettel: kiakadtam és viszolyogtam, sajnálkoztam és együttéreztem, megkedveltem Clarissát, utáltam Rafet, csalódtam Robertben… filmes feldolgozást is nagyon el tudnék képzelni ebből a regényből:)

>!
roganedina
Claire Kendal: Mindent rólad

Jól indult, de egy idő után kezdtem unni. Történtek benne dolgok, mégis azt éreztem, hogy egy helyben toporgunk. Aztán a könyv 3/4-énél beindult a sztori, és nagyon para lett az egész. A vége egészen pofon vágott. :O De összességében ilyen „egynek-elment”-könyv, nem olvasnám újra. :S

>!
adriana23
Claire Kendal: Mindent rólad

Kicsit nehezen indult be, de nekem nagyon tetszett. Két szemszögből olvashatjuk, egyik Clarissa naplója amiben mindent leír Róla, a zaklatóról, a másik pedig egy bírósági tárgyalás ahol Clarissa esküdtként vesz részt. Tárgyalás annyira nem érdekelt, de amit Clarissa átélt az elég ijesztő. A folyamatos zaklatás, követés, küldemények, teljesen elszigetelik a lányt minden kapcsolatától. Roberttől nem volt szép amit tett, egy boldogabb befejezének jobban örültem volna, de hát az élet igazságtalan.

>!
smetalin
Claire Kendal: Mindent rólad

Akkor most ki is merítettem a téma által olvasott könyveket a közeljövőben. Ez volt a második rövid időn belül, de elég is. Nem tudom nem összehasonlítani a kettőt, nekem ez jobban átérezhető volt, ebben a könyvben benne volt a nő kiszolgáltatottsága, a tehetetlensége, rettegése. Itt nem messziről és titokban imádta, itt keményen zaklatta minden álló nap. Szerintem ez a legrosszabb, mikor valaki figyelmen kívül hagyja, Te mit mondasz neki és teszel, Ő akkor is folyamatosan álomvilágban él a kettőtök kapcsolatával kapcsolatban!
A másik könyv ez volt.

2 hozzászólás
>!
SchizoVampire P
Claire Kendal: Mindent rólad

Hmm.
Végül is, ha az ember igazán beleképzeli magát a történetbe, akkor elég ijesztő. Akár férfi, akár nő, hiszen (jó esetben) senki sem szeretne olyan helyzetbe kerülni, mint amibe a főhősnőnk, Clarissa került. Mert lássuk be, nem éppen szívmelengető, ha egy mániákus tönkre vágja és megszállja az életünket, olyan szinten, hogy már nem is miénk az életünk. Ezt nemtől, rassztól, vallástól és minden egyébtől függetlenül nem kedvelné az ember.
A szado-mazo kínzós szex még valahol oké, bár azért nekem a leírt módon valahogy nem igazán jött be…

Szóval hölgyeim (és feltételezhető uraim), kössék be magukat, mert ez a könyv megrázó lehet az érzékeny lelkűeknek és azoknak, akik Clarissához hasonlóan hittek s még tán hisznek a szép világban. A könyvvel a kezemben azonban le kell rombolnom ezt az illúziót: a világ egy szemét, mocskos és gonosz hely, tele hozzá hasonló emberekkel. Nem mindenki, és még a bunkó pénztáros hölgy sem lesz maga az elemi gonosz, de az igazán jó emberekkel ritkán lehet találkozni manapság.

Ahogyan Rafe-fel sem szeretne találkozni az ember fia-lánya, nem, hogy egy sötét sikátorban, de a fényes nyílt, emberekkel ellepett téren, utcán sem. Komolyan, a hideg kiráz a fickótól, pedig csak le van írva a könyvben… Persze, a valóságban is léteznek ilyenek, sőt még rosszabbak is, de jelen esetben egy fiktív karakterről van szó. Akit nagyon, de úgy igazán nagyon-nagyon nem kedvelek. És ez most nem a megszokott „pofán cseszném szívlapáttal”-féle, hanem a „ne gyere a közelembe, mert démonűzőt hívok”-féle nem kedvelés.
Clarissát részben nem értem. Mármint hála a jó égnek, még nem kerültem ilyen helyzetbe, de a jó ég áldja meg, ha senkinek nem szól, nincs senkije, kussban szenved, akkor hogy mentse meg bárki is? Azt hiszem tapasztalataim szerencsés hiányából adódóan nem tudom megérteni az ilyesféle viselkedést. A saját logikám szerint nem értem. De sebaj. Mert ettől függetlenül nem volt irritáló vagy unalmas karakter. Furcsa volt egy varrásszerető nőről olvasni, aki elszerette másnak a férjét és mégis megérted őt. Viszont nekem üdítő volt ez a változatosság, hogy nem egy sablonos vagy teljesen semmilyen valakiről kellett olvasnom majdnem 400 oldalon keresztül. Érdekelt, hogy milyen egy ilyen ember.
Robert… nem tudom. Kedves meg minden, és én megértem, hogy munkájából adódóan viselkedik úgy, ahogy, de én nem tudom hova rakni az ilyen kissé… „rideg” embereket. Nekem fura, no :c Plusz pont, hogy tűzoltóról sem olvastam még, és emiatt érdekesebbé vált számomra a karaktere.
A többiek meg úgy voltak. Érdekesek, szívesen elolvastam, de mivel nem volt kulcsfontosságú szerepük, túlzottan nem tudok mit mondani róluk. Kivéve Rowenáról. Őt azért megcsapkodtam volna. Nem, hangsúlyozom, NEM kedvelem azokat az embereket, akiknek a külső a minden és csak magukról tudnak beszélni. Kösz, nem.

És a vége… jaj, jaj. Másra számítottam és lehet emiatt érzek zavart az erőben. Nem durva, de azért na… Robert, ilyet nem szabad.

Fogalmazás szempontjából nem különleges, de könnyen olvasható. Folyékonyan történnek a dolgok, minden érthető, minden logikus. Én speciel nem találtam semmi hiányosságot vagy hibát benne. Talán erre szokás azt mondani, hogy letisztult~

A szöveg szempontjából könnyű, témájából fakadóan viszont már kevésbé az a könyv. Ha valaki túlzottan is beleéli magát, azt lehet megviseli a történet, de én e téren (olvasásilag) már képzett vagyok, így engem nem rázott meg nagyon.
Nem tudom mi fogott meg leginkább a könyvben, de tényleg elégedettnek érzem magam a választásomat illetően.

Az értékelésem 4 csillag, avagy 8 pont a skálámon. Ajánlani nem tudnám, mert e téren kifogott rajtam. Hiába tudom, hogy valószínűleg semmit nem hagytam ki, kicsit mégis hiányérzetem van. Tuti a vége miatt… Lehet később fog csak bennem is letisztulni.

Egy biztos, mindenki próbálja meg elkerülni az őrült erőszaktevőket és hasonló egyéneket, amennyire csak tudja.


Népszerű idézetek

>!
mate55

..a párkapcsolat nem mehet a barátság rovására.

28. oldal

>!
mate55

Friss és tiszta illatod van. Alma, levendula és bergamott illatát árasztod magadból, melyek a kedvemre lennének, ha nem belőled jönnének.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alma · bergamott · levendula
7 hozzászólás
>!
mate55

Te vagy az. Persze, hogy te. Hiszen mindig te vagy az.

11. oldal

>!
Suddus

Soha nem szabad köntörfalazni, ha „nem”-et kell mondani.

100. oldal

>!
mate55

Az áldozatul esett nők háromnegyede ismeri zaklatóját.

111. oldal

>!
KATARYNA

A nők jó része nem szívesen beszél másoknak arról, hogy mi játszódik le benne.

>!
mate55

A szülei arra nevelték, hogy ne higgyen a gonoszban, de már nem volt biztos benne, hogy igazuk van.

207. oldal

>!
KATARYNA

Azt mondják nem szabad mellébeszélni. Határozottnak és keménynek kell lenni. Nem lehet finomkodni. Azt is mondják, hogy a „nem” egyszavas mondat. Tudni kell erélyesen közölni. Soha nem szabad köntörfalazni, ha „nem” -et kell mondani.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Házirend
Stephen King: Dolores
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Julia Heaberlin: Véres margaréták
Jodi Picoult: Egyszerű igazság
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Harriet Tyce: Vérnarancs
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Chevy Stevens: Nincs menekvés
S. J. Watson: Amnézia