Lány ​a mólón 90 csillagozás

Claire Douglas: Lány a mólón

Húsz évvel ezelőtt…
A huszonegy éves Sophie egyik éjszaka eltűnik. Semmi nyom nem marad utána, csak egy edzőcipő a roskatag régi mólón és kongó űr legjobb barátnője, Frankie szívében.

Húsz év múlva…

A tenger partra dob egy holttestet. Sophie bátyjának unszolására Frankie visszamegy a tengerparti kisvárosba. Elárasztják az emlékek, melyeket a tragikus eset óta próbál elfelejteni.
Vajon mi történt pontosan Sophie-val azon az éjszakán? És vajon tudja-e valaki, hogy korábban mit követtek el ők ketten Sophie-val ugyanazon a mólón?

Frankie hátborzongató leveleket kap, és mindenütt Sophie kísértetét véli felfedezni. A régi ismerősök ellenségesek vele szemben, mintha mindenki elhallgatna előle valamit.

Pedig valaki tudja az igazságot…

Eredeti mű: Claire Douglas: Local Girl Missing

>!
Tericum, Budapest, 2017
314 oldal · ISBN: 9789634380078 · Fordította: Megyeri Luca
>!
Tericum, Budapest, 2017
314 oldal · ISBN: 9789634380184 · Fordította: Megyeri Luca

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Claire Douglas: Lány a mólón

Van-e borzasztóbb, nyomasztóbb érzés annál, amikor hajszál választ el az igazságtól? S vajon van-e borzasztóbb, ha eközben hajszál választ el a tévedéstől is? A régi bűnök nem évülnek el, sőt, egyre nyomasztóbbá válnak. Jó és rossz, tisztátalan és tiszta, nő és férfi, gyermek és felnőtt, igaz és hamis, (el)hinni vagy kételkedni. A történet kibontása, a főszereplő hölgy folyamatos falakba ütközése annyi cselekményszálat indít el a jelenben és a változó nézőpontú flashbackek spoiler felidézése révén a múltban, hogy féltem, indokolatlanná és értelmét vesztetté válik a nyomozás eredeti célja. Végül aztán helyükre kerültek a szereplők, az egyre gyorsabbá és izgalmasabbá váló cselekmény megtalálta a maga ütemét, megmentve ezzel, a szürke hangulatú, múltat feszegető és a krimi műfajának minden tekintetben megfelelő könyvet. A történelem keveredik a szereplők múltjának titkaival, és lassan bontakoznak ki azok az események, melyek miatt………egykori barátok. Izgalmakat ezúttal a beszélgetős pillanatok adják, nem pedig az akciók, így a könyv képes volt visszahozni valamicskét az évtizedekkel ezelőtt virágzó, rejtvényfejtős krimik világából. Egy szisztéma egy előre meghatározott szabályrendszer alapján, hasonlóan ahhoz, ahogy Agatha Christie regényei is születtek. Elsőre talán csodálkozunk, de ha mögé nézünk, vagy kiismerjük a módszert, már korántsem leszünk annyira meglepődve a végén. A krimi írásához, viszont tagadhatatlanul ért az írónő, mert a gyilkos személye lassan, izgalmasan bontakozik ki, és több gyanúsítottan keresztül juthatunk el az igazi tettesig.

>!
Lénaanyukája P
Claire Douglas: Lány a mólón

Nem olvastam az írónő nagy sikerű „Ikrek” című könyvét, úgyhogy nem tudom, hogy ez jobb vagy rosszabb annál. Vagy az is csak középszerű, mint ez, amit hamar elolvastam ugyan, de holnapután már gondolkodnom kell azon, vajon miről is szólt.
Mondjuk egész szépen kibontakozott a történet, a mivagyunkazöribariktól jó messzire eljutottunk a végére. Azt, hogy ki a gyilkos, a fele után, a háromnegyede előtt lehetett tudni spoiler, illetve én rájöttem, mert az egész könyv elég kiszámítható volt. A vége meg nyálaskás lett ezzel a mindenki elnyeri méltó büntetését és jutalmát lezárással.
Na jó, most már kezdem unni, hogy azok a könyvek, amiknek a címében szerepel a lány szó, nagyrészt unalmas, ötlettelen ponyvák. De bizakodom. Vagy hogy valaki elkezdi a fiús könyveket is írni.

4 hozzászólás
>!
smetalin
Claire Douglas: Lány a mólón

Mivel már tűkön ülve várjátok, vajon e Lány milyen is volt, így gyorsan értékelem a könyvet:
Kezdjük a címmel, elég lett volna annyi: Móló és akkor ez a lányos dolog nem tántorít el sok embert az olvasástól, hisz annyira nem volt ez rossz, szerintem. Tényleg nem, de most komolyan! Jó persze a cselekmény meg az írásmód néha kicsit darabos volt, de tekintsünk el ettől, mert ha a mögöttes tartalmat nézzük, akkor ez egy jó kis történet. Akit zavar az E/1 írásmód az ne olvassa, mert ez végig így van írva, váltott szemszögből és 20 év csúszással, és a főszereplő csajszi is idegesítő. Azt tudhatjuk meg a 320 oldalból, hogy mi is történt 20 éve, hogyan is halt meg Sophie és miért, és hát persze hogy a Mólón történt mindez!

12 hozzászólás
>!
Kókuszka
Claire Douglas: Lány a mólón

Mint krimi elég gyenge volt. Nem tetszett sem a stílus, sem a történet, sem a karakterek. Ami nálam kiverte a biztosítékot: spoiler

1 hozzászólás
>!
Judit_Sike P
Claire Douglas: Lány a mólón

1. Teljesen megértem, hogy A lány a vonaton, mindenki úgy akar eladni könyvet, hogy „a lány így, a lány úgy, a lány amúgy, de nem úgy, hanem amúgy”.
2. Egyáltalán nem értem, hogy miért akar bárki is így könyvet eladni. Fölösleges, mert még a jó könyveket is abba a kategóriába soroljuk, hogy ez biztos csak rossz lehet, és már eleve félve vesszük le a polcról, hogy jaj, ne, már megint egy „Lány valahol”. És ha véletlenül némelyik jól sikerül, akkor nagyon örülünk, de ha nem, akkor pedig jön az „én megmondtam! tudtam, hogy borzalmas lesz!”

Hát ez borzalom volt.
Nincs is mit értékelnem.
Felgyújtanám az összes A LÁNY könyvet, mindet.
Az egész könyv nonszensz. 20 év után nyilván kinyomoz mindent, mert most már érdekli, hogy mi lett a csajjal, az elmúlt 20 évben meg le se sz*rta, már bocsánat. Hirtelen mindenkinek megered a nyelve, mindenki beszél, mindenki tud mindent.
Az egyedüli értékelhető az a könyv vége. Bár nem mondom, hogy nem gondoltam rá, de eléggé meglepett, hogy így lett lezárva. Viszont addig amíg eljutottam… a sok siránkozás, picsogás, és unszimpatikus karakter… Mindegy.

1 hozzászólás
>!
Zanit
Claire Douglas: Lány a mólón

A befejezés elég érdekesre sikerült, nem erre számítottam.
Egyelőre nem is igazán tudom hova tenni a szereplőket és a történteket, valószínű, hogy még egyszer el kell olvasnom, hogy tisztább képet kapjak. Egy biztos, spoiler
A borító egyenesen gyönyörű lett!

>!
mazsoka MP
Claire Douglas: Lány a mólón

Végig izgalmasnak találtam a két időben, két szemszögből elmesélt történetet. A vége megdöbbentett, de hát ez a célja a krimiknek, nem igaz?

>!
mozso87
Claire Douglas: Lány a mólón

Claire Douglas-től már olvastam az Ikreket, ami szintén egy nagyon jó könyv, de a Lány a mólón mindent visz. Ritkán találok olyan könyvet, ami a letehetetlen kategória, de ezt a könyvet tényleg nem bírtam letenni. Szerettem hogy a fejezetek hol a múlról, hol a jelenről számolnak be felváltva. Megszerettem a szereplőket is, a történet jól fel volt építve. Csak ajánlani tudom:)

6 hozzászólás
>!
Dóra_Nagy_6
Claire Douglas: Lány a mólón

Nagyon szeretem az olyan krimiket, ahol nem jövök rá már az elején a gyilkos személyére. Azokat a könyveket meg még jobban szeretem, amiknél egyáltalán nem tudom kitalálni ki az. Na ez pont ilyen volt! :D (Na jó, a vége felé azért ráhibáztam.)
A történet csak a könyv közepétől szippantott be és elég nyomasztó hangulatú is volt. Senkit sem sikerült igazán megkedvelnem a történet folyamán, főleg, mert mindenkit gyanúsítgattam. Külön tetszettek azok a naplóbejegyzések, amelyek a múltba vittek vissza és általuk megismerhettük az akkori történéseket.

>!
Manawydan
Claire Douglas: Lány a mólón

Érdekes volt, végig adagolta a feszültséget a megfelelő fordulatszámmal. Könnyen haladtam vele, ám mégis súlyos terhet cipelő olvasmány. A vége azért meglepett, egyáltalán nem erre számítottam és ha visszafele gondolok nem is következtethető. De összességében rendben van ez a könyv.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Nekem csak az számít, hogy könyvek vegyenek körül.

44. oldal

>!
mate55

MA, ebéd után, ezen a borús délutánon tudtam meg, hogy már nem élsz.

(első mondat)

>!
Praetorianus P

Senkit sem ismerünk igazán. Még azokat sem, akik közel állnak hozzánk. Pedig ők bánthatnak minket a leginkább.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos Levente: Aktus
Stephen King: Tortúra
Pierre Lemaitre: Téboly
Sophie Hannah: Kiszolgáltatva
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Minette Walters: A kaméleon árnyéka
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Dennis Lehane: Vihar-sziget
Gillian Flynn: Holtodiglan