Lány ​a mólón 168 csillagozás

Claire Douglas: Lány a mólón

Húsz évvel ezelőtt…
A huszonegy éves Sophie egyik éjszaka eltűnik. Semmi nyom nem marad utána, csak egy edzőcipő a roskatag régi mólón és kongó űr legjobb barátnője, Frankie szívében.

Húsz év múlva…

A tenger partra dob egy holttestet. Sophie bátyjának unszolására Frankie visszamegy a tengerparti kisvárosba. Elárasztják az emlékek, melyeket a tragikus eset óta próbál elfelejteni.
Vajon mi történt pontosan Sophie-val azon az éjszakán? És vajon tudja-e valaki, hogy korábban mit követtek el ők ketten Sophie-val ugyanazon a mólón?

Frankie hátborzongató leveleket kap, és mindenütt Sophie kísértetét véli felfedezni. A régi ismerősök ellenségesek vele szemben, mintha mindenki elhallgatna előle valamit.

Pedig valaki tudja az igazságot…

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Tericum, Budapest, 2017
314 oldal · ISBN: 9789634380078 · Fordította: Megyeri Luca
>!
Tericum, Budapest, 2017
314 oldal · ISBN: 9789634380184 · Fordította: Megyeri Luca

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Collier · Francesca Howe · Leon McNamara · Sophie Rose Collier

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · Oldcliffe


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 86


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Nem olvastam még a szerzőtől, így nincs viszonyítási alapom.
Az biztos, hogy ez kriminek elég gyengusz volt, viszont olvastatta magát. Kissé nyomasztó, ugyanis érezni lehet, hogy ebben a városban egyáltalán nem őszinték az emberek egymással. Senki sem az akinek látszik, senki nem mond semmit. Másrészt nekem nagyon kiszámíthatóra sikerült a vége..><
Jó ötlet az írónőtől, hogy Sophie naplójából is csipegethetünk, ugyanis nagyban hozzájárult a történet megértéséhez. Ha már a főszereplőt nem szerettem, legalább Sophiet igen. Mr. Howeról nem tudnék káromkodás és spoiler mentesen nyilatkozni, így inkább nem is teszem.

Döglött akták feelingem volt. :'D

4 hozzászólás
mate55 P>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Van-e borzasztóbb, nyomasztóbb érzés annál, amikor hajszál választ el az igazságtól? S vajon van-e borzasztóbb, ha eközben hajszál választ el a tévedéstől is? A régi bűnök nem évülnek el, sőt, egyre nyomasztóbbá válnak. Jó és rossz, tisztátalan és tiszta, nő és férfi, gyermek és felnőtt, igaz és hamis, (el)hinni vagy kételkedni. A történet kibontása, a főszereplő hölgy folyamatos falakba ütközése annyi cselekményszálat indít el a jelenben és a változó nézőpontú flashbackek spoiler felidézése révén a múltban, hogy féltem, indokolatlanná és értelmét vesztetté válik a nyomozás eredeti célja. Végül aztán helyükre kerültek a szereplők, az egyre gyorsabbá és izgalmasabbá váló cselekmény megtalálta a maga ütemét, megmentve ezzel, a szürke hangulatú, múltat feszegető és a krimi műfajának minden tekintetben megfelelő könyvet. A történelem keveredik a szereplők múltjának titkaival, és lassan bontakoznak ki azok az események, melyek miatt………egykori barátok. Izgalmakat ezúttal a beszélgetős pillanatok adják, nem pedig az akciók, így a könyv képes volt visszahozni valamicskét az évtizedekkel ezelőtt virágzó, rejtvényfejtős krimik világából. Egy szisztéma egy előre meghatározott szabályrendszer alapján, hasonlóan ahhoz, ahogy Agatha Christie regényei is születtek. Elsőre talán csodálkozunk, de ha mögé nézünk, vagy kiismerjük a módszert, már korántsem leszünk annyira meglepődve a végén. A krimi írásához, viszont tagadhatatlanul ért az írónő, mert a gyilkos személye lassan, izgalmasan bontakozik ki, és több gyanúsítottan keresztül juthatunk el az igazi tettesig.

smetalin>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Mivel már tűkön ülve várjátok, vajon e Lány milyen is volt, így gyorsan értékelem a könyvet:
Kezdjük a címmel, elég lett volna annyi: Móló és akkor ez a lányos dolog nem tántorít el sok embert az olvasástól, hisz annyira nem volt ez rossz, szerintem. Tényleg nem, de most komolyan! Jó persze a cselekmény meg az írásmód néha kicsit darabos volt, de tekintsünk el ettől, mert ha a mögöttes tartalmat nézzük, akkor ez egy jó kis történet. Akit zavar az E/1 írásmód az ne olvassa, mert ez végig így van írva, váltott szemszögből és 20 év csúszással, és a főszereplő csajszi is idegesítő. Azt tudhatjuk meg a 320 oldalból, hogy mi is történt 20 éve, hogyan is halt meg Sophie és miért, és hát persze hogy a Mólón történt mindez!

12 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Szeretem Claire Douglas stílusát!
Míg a legtöbben nem szerették a kiadó gondozásában megjelent előző könyvét, nekem nagy favoritom lett az is.
A Lány a mólón ugyan elmaradt az Ikrek egyedisége mögött, de a történet rendkívül olvastatta magát, és kíváncsi voltam, hogy végül is ki lesz a gyilkos, és mi is történt valójában?! A teljes végkifejletre azonban most sem sikerült rájönnöm, ami plusz egy csillagot ért az értékelésemben.
Érdekes volt a múlt és jelen váltakozása, és be is vitt az erdőbe… Sophie és Frankie is érdekes, egyedi karakterek, és az utolsó fejezetekig nem vagy biztos benne, hogy melyikük hazudhat… Vagy egy harmadik ember a hunyó?
Érdemes elolvasni, inkább pszichológiai krimi, mint véres, nyomozós thriller.

Eftímea P>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Nagyon érdekes regény volt.
Két idősíkban, két énelbeszélésből ismerjük meg a múltat és a jelent.
Sophie 18 éve eltűnik, csak a cipője marad utána rozoga mólón. A rendőrség tragikus balesetként zárja az ügyet.
Csakhogy majd húsz év után találnak egy lábat a vízben Sophie cipőjével.
Sophie bátyja felhívja húga legjobb barátnőjét, hogy segítsen kideríteni, mi történt a lánnyal.
Frankie jelen leírásai kicsit idegesítőek, sokszor túl terjengősek, néha felpofoztam volna.
Sophie naplója sokkal jobban tetszett, megismerjük belőle a kicsit sem idilli múltat.
A két szál lassan összér, megtudjuk mi történt, és azt is, miért.
A tettes személye meglepett, rá nem gondoltam, és utólag azt gondolom, azért, mert spoiler
Annyira nem rossz kis történet, mint a százalák alapján gondoltam.

Zanit>!
Claire Douglas: Lány a mólón

A befejezés elég érdekesre sikerült, nem erre számítottam.
Egyelőre nem is igazán tudom hova tenni a szereplőket és a történteket, valószínű, hogy még egyszer el kell olvasnom, hogy tisztább képet kapjak. Egy biztos, spoiler
A borító egyenesen gyönyörű lett!

BoneB P>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Nekem kicsit fura volt, nem tudnám megmondani, hogy miért, talán az elvárásaim miatt. A történet fut a maga tempójában, visszamelékezések és naplóbejegyzésekből tudjuk meg, hogy nagyjából mi történt azon a bizonyos estén. Én simán beleestem abba a csapdába, hogy spoiler az írónő részéről. De végig azt éreztem, hogy valami nem stimmel, nem áll össze a kép, valami sántit a történetben. Aztán persze a végén minden kiderül.
A szereplők közül egyébként nem igazán kedveltem meg senkit, Frankie egyenesen az agyamra ment, egyáltalán nem volt szimpatikus.

Felixa P>!
Claire Douglas: Lány a mólón

A legjobb húzása a könyvnek, hogy egészen a végéig még csak nem is sejtettem a gyilkos kilétét. Arra is rácsodálkoztam… Maga a hangulata eléggé nyomasztó. Számomra ezt még az is fokozta, hogy két időben játszódik egyszerre, ami természetesen a végén összeér. Továbbá a karakterek végig egy álarc mögé rejtőzve játsszák a szerepüket, senki sem az, mint amit valójában mutat. Ez az, ami folyamatosan fokozza a feszültséget, ami nem várt fordulatokhoz és csattanókhoz vezet.

Sünikeee>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Kicsit magasabbak voltak az elvárásaim a fullszöveg alapján, mégis számítottam rá, hogy nem lesz ez olyan, mint amit én szeretnék, túl sok A lány xy dolgos című könyvet olvastam már, ahhoz, hogy tudjam mire számítsak. Szerencsére fenn tartotta az érdeklődésem, néha izgultam is, mikor egyik emberről a másikra terelődött a gyanúm, hisz senki sem az volt akinek látszik. Halványan motoszkált a fejemben a valódi tettes, de mindig elvetettem ez az ötletem. Azzal hitegetem magam, hogy egy seni vagyok, nincs mese, de valójában épp elég könyvet olvastam ahhoz, hogy rájöjjek ki is sunyi valójában. Számomra Frankie nagyon ellenszenves volt, tipikusan az a lány aki a figyelem középpontjában szeretne lenni, önbizalomhiányából fakadóan, valamint aféle apuci kicsi lánya. spoiler a történet előrehaladtával az egész Howe családot, bár az anyát nem tudtam hova tenni, szerintem csak kellett a szereplők közé, hogy mégis legyen más hozzátartozója is Frankinek, de valójában semmit sem tett a regény cselekményéhez spoiler. Nem lett életem legizgalmasabb könyve, de mégis adok neki 3,5 csillagot, mert találkoztam már ennél kellemetlenebb könyvekkel is.

Szemboga P>!
Claire Douglas: Lány a mólón

Nagyon döcögősen lehetett haladni a könyvvel, különösen az elején.
Az nagyon sokáig kimondottan zavart, hogy hogy lehet egy elvileg húsz évig a spoiler, de ezt a dilemmámat a végén magyarázta csak meg az írónő… Mondjuk ennyi erővel nem feltétlenül értem, hogy erre a húzásra miért kellett feltétlenül közel 20 évet várni…
Frankie-t nem lehetett igazán megkedvelni, igazából végig egy idegroncs volt. Daniel valamivel szimpatikusabb volt, de egy idő után lehetett érezni, hogy nem őszinte és valamilyen más vonalon indult el, csak nem lehetett tudni, hogy merre.

A vége ötletes volt, de valahogy nem hozta azt az érzést, hogy húúú, leesett az állam. Inkább csak rezignáltam tudomásul vettem, hogy igazából spoiler. Arra mondjuk semmiképp sem számítottam, hogy épp ő lesz a „tettes”, de a megismert személyisége utólag igazolta a tetteit.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Nekem csak az számít, hogy könyvek vegyenek körül.

44. oldal

mate55 P>!

MA, ebéd után, ezen a borús délutánon tudtam meg, hogy már nem élsz.

(első mondat)

Praetorianus P>!

Senkit sem ismerünk igazán. Még azokat sem, akik közel állnak hozzánk. Pedig ők bánthatnak minket a leginkább.

Judit_56 P>!

Te viszont folyton bújtad a könyveket. Kicsit idegesített is, amikor egymásnál aludtunk, és te pletykálás helyett inkább olvasni szerettél volna.

Kapcsolódó szócikkek: könyv
MKDóri>!

Te mindig is kedves voltál és lojális, jobban bíztál az emberekben, mint én.
Hittél bennük, mert azt hitted, hozzád hasonlóak.

Judit_56 P>!

Mindig is óva intett az összeköltözésektől, mondván, ha az ember megosztja egy férfival a lakását és az életét, azután már nehéz megszabadulni tőle, mivel erős kötődés alakul ki közöttünk, anyagilag és érzelmileg egyaránt, mint egy erős csomó két cérnaszál között.

Judit_56 P>!

Leon csendes és komoly srác. Sokat olvas. Persze nem Playboyt, mint Daniel, hanem klasszikusokat is, mint például A nagy Gatsby vagy a Meggyőző érvek. Eszméletlen, hogy Jane Austent is olvas, de sosem henceg vele, nem úgy, mint néhány évfolyamtársam. Leon születetten intelligens. Ő is lakótelepen nőtt fel, de nem itt, hanem Breanben. Úgy tetszik, hogy csupa ellentmondás! Informatikát tanul, de közben verseket ír, Jane Austent olvas, és sokat kocsmázik.

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Collier · Jane Austen · olvasás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Alice Feeney: Időnként hazudok
Nora Roberts: Örökség
Karin Slaughter: Apja lánya
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Ashley Audrain: A szív sötétje
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák