Az ​öröklés szabályai 1 csillagozás

Claire Bidwell Smith: Az öröklés szabályai

A ​halált, a gyászt és a veszteséget öt lépésben engedjük közel magunkhoz: elutasítás, düh, alkudozás, depresszió és belenyugvás. Erre az öt jelképes fejezetre oszlik Claire Bidwell Smith könyve is, amelyben felidézi a szülei halála árnyékában eltelt fiatalságát, majd azt az utat is, amelyet e súlyos teherrel a lelkében megtett. Hosszú volt ez az út, alkohol és drogok buktatóival, pusztító és függőséget okozó kapcsolatok zsákutcáival. Claire alig múlt tizennégy éves, amikor a szüleinél szinte egyszerre diagnosztizáltak rákbetegséget, és csupán huszonöt éves, amikorra már mindkettőjüket eltemette. A kétségbeesés és a magány eleve kudarcra ítélt kapcsolatokba űzte, amelyben démonaival küzdve megsértett másokat, és maga is megsérült.
Fájdalma egyszerre volt pajzs és gát is: egyfelől védelmezte a további fájdalomtól és a szembenézés kényszerétől, másfelől érzéketlenné tette az élet új lehetőségei iránt. A gát leomlásával azonban végül szembenézett félelmei forrásával és… (tovább)

Eredeti mű: Claire Bidwell Smith: The Rules of Inheritance

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632664903 · Fordította: N. Kiss Zsuzsanna

Enciklopédia 3


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
MariannaMJ

Invitáljuk a depressziót magunk mellé a kandallóhoz, üldögéljünk ott vele, ne keressünk egérutat… Ha át merjük adni magunkat a depressziónak, távozni fog, amint elvégezte a veszteségünk által rárótt feladatot.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: depresszió · veszteség
>!
MariannaMJ

Összehaverkodtam egy Katie nevű csajjal. A talpára csillagokat tetováltatott. Így mindig a csillagok felett jár, mondja.

26. oldal

>!
MariannaMJ

A düh akkor jön felszínre, amikor visszanyered a biztonságérzetedet annyira, hogy tudd, bármi ér most már, szinte biztos, hogy túléled.

87. oldal

>!
MariannaMJ

Minden nap gondolok anyámra.
De nem úgy, ahogy szoktam. Tizenkét év után mitikus alak az életemben, néha nehéz elhinnem, hogy valóban létezett.

181. oldal

>!
MariannaMJ

De közben belül borzadva hőkölök vissza. Hogy képes erre ez a nő? Hogyhogy csak úgy éli az életét, sminkel, benyomja a hangot a telóján, ebédet csomagol?
Már kifelé tartok, le a lépcsőn, nyitom a garázst, kocsiba ülök. Vezetek a munkahelyemre, közben a híreket hallgatom, kávézom.
Leparkolok a garázsban, megyek föl a lépcsőn a klinikára. Nyitom a bejáratot, végigkopogok a folyosón, egyik kezemben a kávé, másik vállamon a retikül, pajzsnak a dossziék. Valahol belül visítani tudnék, mikor látom magam.

255. oldal

>!
MariannaMJ

Gyakran tűnődöm, ki lennék most, ha élnének a szüleim. Nézem a baráti körömet, és irigylem a biztonságérzetüket. Észre se veszik, hogy van hátterük, én annál inkább észreveszem, hogy milyen merészen próbálkoznak erre-arra életpályákkal, kapcsolatokkal. Minden mérföldkőhöz abban a biztos tudatban közelítenek, hogy a helyén találják.

238. oldal

>!
MariannaMJ

Colin az egyetlen fogódzóm. És keményen fog.
Szerelembe esésünk a szó szoros értelmében esés volt.
Álom nélküli mélységbe: a szerelem úgy szolgáltatott ki egymásnak bennünket, mint a kábítószer.

114. oldal

>!
MariannaMJ

Csak bő egy évtized múlva, amikor már nyakig vagyok a szülőségben, hajszoltan, tele szeretettel és türelmetlenséggel a csöpp lény iránt, akit a világra hoztam, csak akkor gondolok bele, hogy ha szülök tizenkilenc évesen, az talán megkímélt volna a nyomorú, pusztító évektől, melyeknek elébe néztem.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szülő
>!
MariannaMJ

Senki nem tudja igazából, mennyire depressziós vagyok, senki nem tudja, hogy napjaim rendszerint csatározások az álmatlansággal.

233. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Deirdre Riordan Hall: Sugar
Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága
Kuszing Gábor – Spronz Júlia – Wirth Judit: Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésre
Orbán Krisztina Kolos: Transz emberek ellen elkövetett erőszakos és diszkriminációs cselekmények dokumentálása: magyarországi tapasztalatok
Maeve Binchy: Ház a Tara Roadon
John Green: Alaska nyomában
John Green: Csillagainkban a hiba
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Charles Bukowski: A kezdő
Szaszkó Gabriella: Maradj velem