The ​Three-Body Problem (Three Body 1.) 32 csillagozás

Cixin Liu: The Three-Body Problem Cixin Liu: The Three-Body Problem Cixin Liu: The Three-Body Problem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

With the scope of Dune and the commercial action of Independence Day, this near-future trilogy is the first chance for English-speaking readers to experience this multiple-award-winning phenomenon from China's most beloved science fiction author. Set against the backdrop of China's Cultural Revolution, a secret military project sends signals into space to establish contact with aliens. An alien civilization on the brink of destruction captures the signal and plans to invade Earth. Meanwhile, on Earth, different camps start forming, planning to either welcome the superior beings and help them take over a world seen as corrupt, or to fight against the invasion. The result is a science fiction masterpiece of enormous scope and vision.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Head of Zeus, London, 2021
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 1800246684
>!
Head of Zeus, London, 2015
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784971571
>!
Macmillan, London, 2014
ASIN: B00P0277C2 · Felolvasta: Luke Daniels

2 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Bori_L>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Kínai sci-fit a népnek!
Khm.

A fejezet, amelyben az olvasó megpróbálja visszafogni lelkesedését, hogy mások is megértsék, miről beszél.

Még mielőtt a könyvről írnék, csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy ha csak néhányan vannak Kínában (a statisztikai esély ugye eléggé megvan rá), akik ilyen színvonalasan írnak, mint Cixin Liu, akkor nagyon sajnálom, hogy nem olvashatunk több kínai sci-fit.

Eddig a rádióhullámokkal meg az asztrofizikával is nagyjából úgy voltam, mint a kvantumfizikával: biztos nagyon érdekes, de kösz, nem. Most éppen (mondjuk valószínűleg átmenetileg) ezek tűnnek a világ legérdekesebb dolgainak, ki a fenét ne érdekelnének a rádióhullámok meg a csillagászat, amikor ilyen menő dolgokat lehet velük csinálni?!

Az a baj, hogy erről a könyvről nehéz spoilerezés nélkül beszélni (megjegyzem, a fülszövegnek nem is sikerül), de én azért megpróbálom. Annyit mindenképpen elárulhatok, hogy a történet veszettül izgalmas. Ez első pillantásra ellentmondásnak tűnhet a rádióhullámokkal meg az asztrofizikával kapcsolatosan lelkesedésemmel szemben, de a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást. Ez tipikusan olyan könyv, aminél azt mondja az ember, hogy „még ezt a bekezdést / fejezetet befejezem, aztán…”, aztán egy óra múlva jön rá, hogy valami mást akart csinálni. A történet nagyon lendületes és pörgős, a leírások pedig sokkal könnyebben emészthetőek, mint például a Greg Egan-féle extra hard sci-fikben.

A történet két szálon fut (vagyis inkább egyen, ami mellé kapcsolódik egy magyarázó szál… mindegy, mindjárt megértitek). Az egyikben azt követhetjük nyomon, ahogy egy pekingi nanotechnológus kutató fokozatosan rádöbben, mekkora veszély fenyegeti az emberiséget. A másik szál pedig egy nyugdíjas asztrofizikus visszaemlékezése, akit a kulturális forradalom alatt „zártak be” egy szigorúan titkos projekteket futtató katonai bázisra. Ilyenformán egyébként bepillantást enged nyerni a kulturális forradalom és az utána következő évtizedek társadalmi viszonyaiba (bár nyilván nem ez az elsődleges cél) – egy kínai szemén keresztül. (az író az utószóban ki is fejti, hogy mekkora hatással volt rá ez a korszak) A könyv harmadik harmadában úgy éreztem, hogy egy kicsit elszállt az író képzelete, de végülis kellett a science mellé egy kis fiction is, úgyhogy összességében teljesen rendben volt, főleg, hogy végigizgultam az egészet.

A könyv címét adó Three-Body Problem egy számítógépes játék, amibe a nanotechnológus professzorunk gyakran belép (confession: én ugyanúgy nem tudom megjegyezni a kínai neveket, mint ők a mieinket, de azt hiszem Wangnak hívták a profot). Spoiler nélkül erről se nagyon tudok többet mondani, de ezek voltak a kedvenc részeim. Akik nálam jártasabbak a fizikában (ami nem nehéz), azok valószínűleg hamarabb rájönnek, hogy mire megy ki a játék, de nekem az orrom alá kellett dörgölni. Akárhogy is, szerintem zseniális!

Az izgalmas, fordulatos történet mellé már csak egy kis plusz extra, hogy a karakterek nem a nyugati kaptafára készültek, itt (is) lehet érezni, hogy ezt a könyvet ázsiai szerző írta. Ami persze azt jelenti, hogy sokszor nem tudtam azonosulni a szereplők döntéseivel, érzéseivel, és néha a cselekedeteikkel sem, viszont legalább hitelesnek éreztem őket, nem pedig viaszbábuknak, akikre az író ráerőltette a saját elképzeléseit.

Gondolkoztam rajta, hogy az ismertebb nyugati írók közül kinek a műveihez lehetne hasonlítani a könyvet (hátha akkor többen kedvet kapnak az olvasáshoz), de arra jutottam, hogy inkább nem, egyrészt mert nem akarom, hogy félreértések miatt esetleg inkább elvegyem az emberek kedvét az olvasástól, másrészt pedig a The Three-Body Problem mindenféle hasonlítgatások nélkül is remekül megállja a helyét. Nálam annyira, hogy muszáj papírban is beszereznem az egész sorozatot. Olvassátok!

34 hozzászólás
mandris>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Nem szeretnék túl szigorú lenni a könyvvel, hiszen 80%-ban nagyon izgalmasnak, érdekesnek és gondolatébresztőnek találtam, amellett, hogy teljesít minden elvárást, amelyet hard sci-fi regényekkel szemben tudományosság terén támasztani tudok, de ezen túl még értékelhető cselekménnyel és karakterekkel is rendelkezik. Ráadásul, a fennmaradó 20%-ban sem gyűlöltem a könyvet, egyszerűen csak néhány megoldást nem találtam annyira teli találatnak, mint a többit.
Amit nagyon szerettem: hogy ismét egy könyv, amely olyan kérdésekre helyezi a hangsúlyt, amelyek engem érdekelnek. Örülök, hogy bár Cixin Liu szerint a világ keletkezésének és fejlődésének természettudományos leírása minden teremtésmítoszon túltesz (ezzel egyébként nem értek egyet), mégis amellett döntött, hogy a regény fókuszában nem természetes folyamatok leírása áll, hanem az a kérdés, mihez kezd az emberiség, ha spoiler. Ez a kérdés ugyanis engem nagyon érdekel, nem azért, mert számítani lehetne rá, hogy ilyesmi a közeljövőben megtörténik, hanem mert az emberiség jelenlegi (vagy mindenkori) állapotáról, várható reakcióiról szól. Ráadásul a szerző válaszát az általa feltett kérdésre jónak is éreztem: szerencsére nem intézi el a dolgot a különböző emberi csoportok egymás keblére való borulásával, ami nagyon olcsó, lebutított és hiteltelen – egyszóval ehhez a regényhez nem méltó – megoldás lett volna (hasonlóan pozitív példaként ld. Kloos military sf sorozatát, negatív példáért pedig a fülszöveg által is hivatkozott Függetlenség napját).
A fentiek miatt örültem annak, hogy a regény háromnegyedéig nem is látunk nagyon mást, mint embereket, akik próbálnak eligazodni, megérteni, mi történik, reagálni az új információkra, de ennek ellenére nem éreztem azt, hogy hiányoznának az izgalmas fordulatok. Sőt, épphogy amikor nézőpontot váltottunk spoiler, kezdett el kevésbé érdekelni. Leginkább úgy éreztem, hogy ez a fajta spoiler elmegy egy sima űropera esetén (spoiler), de valahogy ettől a regénytől többet vártam volna. A könyv első háromnegyedében is azok a megoldások tetszettek kevésbé, amelyek ez utóbbi döntéssel állnak összefüggésben (spoiler). A Trisolaris megalkotásában a szerző kicsit inspirálódhatott volna a Solarisból.
Ezért az utolsó 1-2 fejezetnél kicsit veszítettem a lelkesedésemből, de még így sincs okom igazán panaszra, mert amit a könyv első háromnegyedében olvashattam, az minden szempontból szinte teljesen meggyőző volt. Igen, ezúttal is időbe telt, amíg belerázódtam, kicsit hosszúnak éreztem a felvezetést, és a sok kínai név sem könnyítette meg az önfeledt szórakozást (de ha az ember kínai regény olvasására adja a fejét, akkor számolnia kell a kínai nevű karakterekkel), meg az asztrofizikához sem konyítok különösebben, de ennek ellenére, köszönhetően annak, hogy a központi téma kifejezetten érdekelt, mégis végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet. Örvendetes fejlemény hát, hogy az angolszász sci-fi kiadók, és ennek nyomán a magyarok is, felfedezték a kínai sci-fit, ha ennek eredményeképpen ilyen izgalmas kérdésfeltevésre építő, kifejezetten jól megírt történetek jutnak el a magyar olvasókhoz is.

Dubovszki_Martin>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Az idei év legnagyobb meglepetése számomra a könyv, a hátralévő másfél hónapban nem hiszem, hogy megdől ez a kijelentés.

A cselekményről spoilerek nélkül nehéz beszélni. Térben és időben több szálon indul, amik aztán hamar összekapcsolódnak: egy nanotechnológus félelmetes felismerése, egy nyugdíjazott asztrofizikus visszaemlékezései. Utóbbinak hátterét a kínai kulturális forradalom idején történtek adják. Egy kicsit talán számunkra szokatlan néhány szereplő viselkedése és/vagy motivációja, de annak tudható be, hogy Liu nem használta fel a nyugati sci-fi irodalom karakter-sablonjait, illetve maga a keleti kulturális háttér.

A címadó Three-Body Problem egy virtuális valóságban játszódó számítógépes játék. Ami több, mint egy játék, nem csak divatos eszköz a sci-fi eszköztárából. A benne játszódó fejezetek is zseniálisak! Ernest Cline-nek üzenném, hogy Liu-tól tanulhatna, hogyan is kell tökéletesen beépíteni a történetbe egy számítógépes játékot úgy, hogy ne csak a nosztaliga-hullám miatt legyen emlékezetes.

A könyv erős hard sci-fi elemekkel is büszkélkedhet: asztrofizika, rádióhullámok, nanotechnológia, stb. De nem hard hard sci-fi, mint mondjuk a Diaszpóra, vagy a Kvantumtolvaj: a keményvonalas hard sci-fit nem kedvelő olvasók is élvezni fogják a könyvet.

Többek között egy történet minőségének fokmérőjének számít, hogy milyen és mennyi érzelmet vált ki az olvasóból. Ez a könyv intenzív érzelmeket váltott ki belőlem: időnként dühített spoiler, időnként a körmöm tövig rágva lapoztam a következő oldalra spoiler, időnként pusztán remekül szórakoztam rajta spoiler, de mindvégig lebilincselt a történet. Némi félsz volt bennem, hiszen teljesen más kultúrát jelenít meg Liu, de nem kellett csalódnom, esetében megérdemelt a Hugo-díj.

Remélem a második rész is meg fogja ütni ezt a szintet, annyi lehetőség van a történetben… S persze ezt a könyvet is szívesen látnám magyarul a polcomon.

5 hozzászólás
AOD>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Az idén olvasott legjobb sci-fim, sőt azt hiszem hogy a valaha olvasott legjobbak/legkedvencebbek közé is bekerült.
Óriás mennyiségű tudományos leírás van benne, de egyáltalán nem esett nehezemre követni az író gondolatát. Az ötletei pedig szerintem fenomenálisak. Az egész cselekmény felépítése kitűnő, remekül szórakoztam, a fordulatok és megoldások egyediek, váratlanok, elmések. A Three-Body játék nagyon tetszett, bár a létrehozásának körülményeiről még olvastam volna (a célját megtudjuk).
A karakterek bár a „hagyományostól” kissé eltérőek, de tudtam velük azonosulni, átérezni és megérteni a motivációjukat. Ye és Wang álláspontja is elgondolkodtató, cselekedeteiket jogosnak éreztem.
A Trisolaran civilizáció ötlete nagyon érdekes, szerintem ez a leginkább alátámasztatlan és fantasztikus elem a történetben, hogy egy ennyire extrém naprendszerben hogyan jöhet létre és fejlődhet értelmessé az élet.
Az utolsó negyedét szerettem legjobban a könyvnek, amikor kiderül Ye Wenjie élettörténete, felfedezzük az ETO csoport mozgatóit és az idegenekről is kiderül egy s más.
Nem tudom pontosan, hány díjat nyert ez a regény, de biztos vagyok benne hogy mind egy szálig megérdemelte.

Azt nem értem, ha ilyen elmék járnak köztünk, mint Cixin Liu, akiknek ilyen csodálatos történetek pattannak ki a fejéből, hogy lehet hogy még mindig földhözragadt módon fosszilis energiát használunk és milliók nélkülöznek és háborúk törhetnek ki?

chibizso>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Még sosem olvastam kínai sci-fit, de a jövőben lehet fogok még. A Three-Body Problem folytatását mindenképpen. De talán nem is számít a nemzetiség, csak az, hogy .

Cixin Liu regényében rögtön az események sűrűjébe csöppenünk. Kapunk egy diktatórikus rendszert és annak minden velejárójával együtt (Ye), később pedig egy napjainkban élő tudós világába nyerünk bepillantást, vagyis pontosabban a mindennapos életének felborulásába (Wang). Mindkét történetszál érdekes, önmagában is megállja a helyét, és sokáig emiatt zavart is, hogy na ezek miként fognak egyszer összeérni. De egybeérnek és nem is akárhogy! Spoilerezni nem szeretnék, így annyit írnék le, hogy Liu a jól ismert sci-fi sémákat dobja fel úgy, hogy szinte rájuk sem ismerünk, szinte újdonságnak hatnak. Ráadásul ezeket meglepő fordulatok formájában illeszti be a cselekménybe, ami egy letehetetlen könyvvé teszi a Three-Body Problemet. Ezek közül a kedvencem mindenképpen a számítógépes-játék volt.
Számomra egy hibája volt, emiatt vontam is le egy csillagot: túl hard sci-fi volt az én ízlésemnek már. Személyes ízlés kérdése ez, de számomra a nagyon részletekbe menő fizikai fejtegetések lassították a történetet, néhol el is vonták a figyelmet a tényleges történésekről. Leginkább az utolsó szakaszban zavart, amikor spoiler Viszont a csillagászattal kapcsolatos dolgokat élveztem.

Szóval, aki szereti a hard sci-fit, az mindenképpen tegyen egy próbát a The Three-Body Problemmel, de a gamereknek is tetszhet a sajátos számítógépesjáték miatt, ami a regényben szerepel. De igazából bárki próbálkozhat vele, mert jó, izgalmas olvasmány, kikapcsolódni tökéletes.

metahari P>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Hogyan tegyük a fizikát körömrágóan izgalmassá, hát igy, meséljünk el egy teóriát krimiszerűen (a fantasztikus környezet pont segiteni fog az erdeklődés fenntartásával és a mellévezető kérdések elkerülésével) és meséljünk szépen sétálva arról, ki hogyan látja a világot, mit gondol a mindenről és éppen melyik összeesküvés-elméletben nem hisz.
Karakterek feljődése, történetvezetés… hát erről már annyian irtak az értékeléseikben, nem tudok mit hozzátenni, mert inkább a történetben levés élménye számit.
A Ready Player One olvasásához tudnám csak hasonlitani, egészséges keveréke a nosztalgiának és a karosszék-kalandozásnak. Személyes történelemből is jeles, aham, megnéztem az iro korát, nincs közöttünk nemzedéknyi szakadék. Szóval jöhet a folytatás.
//
Azt még hozzá szeretném tenni, hogy a technikai humora is jelentős, miután jól felzaklatott mindenkit itt a földön hogy jönnek az élienek, hát jönnek is meg nem is, mindenféle szempontból és parabola-tükörrel még azt is mondja, hogy mi vagyunk azok, na ezen azóta is mosolygok mosogatás közben

ujhelyiz P>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Amikor sci-fi olvasó tekintetünket vigyázva Kínára vetjük, akkor azt várnánk, hogy valami, a megszokottól teljesen eltérőt kapunk. A Három-test problémát elolvasva viszont azon gondolkozom, hogy miért érzem úgy, hogy ez az elvárásomnak nem felelt meg. A külsőségek terén ugyan abszolút kínai: a Kulturális Forradalom, ill. azon belül a tudósok viszonya vezeti fel számunkra a fő konfliktusokat – és ez annyira eltérő az európai eredetű kultúrákban előjövő viszonyhoz, hogy ez már kicsit eltérő színben tünteti fel az eseményeket.

A kötet során végig tudósok nézőpontjából követjük az eseményeket, akik különböző tudományágakban alkotnak, és ők próbálják meg felfedezni, hogy bizonyos furcsa események és egy virtuális valóságjáték titkai között mi a kapcsolat, ezt némi tudománytörténettel fűszerezve. Ez az alap remek lehetőségeket teremt arra, hogy sok mindenről beszéljünk.

Ezzel viszont eljutottunk oda, amit a könyv legnagyobb problémájának érzek: sok mindenről szól egyszerre, de a szálak nem igazán kapcsolódnak össze, és a karakterekhez sem tudtam igazából kötődni. És ezt még sikerült időben össze-vissza ugráló történetvezetéssel megkavarni, ami nehézkessé teszi a szálak követését – de ha a végén fejben összerakjuk az egészet, igazából egy viszonylag sűrűn elmesélt történetet kapunk.

A könyv végére megjelennek tényleg egyedibbnek tűnő elemek, de ez sajnos még nem kerül kifejtésre – ez a könyv ugyanis szemlátomást csak az előétel, ahol még semmi sincs lezárva, csak egy filozófiailag érdekes problémát vet fel a tudomány fejlődésével kapcsolatban – majd egy spoiler ígérettel lezárja a kötetet.

Összefoglalva, előzetesen sok jót hallottam a könyvről, ami megemelte az elvárásaimat – amelynek viszont végeredményben nem tudott megfelelni. Objektívebben szemlélve, egy jól megírt sci-fi regény, amelyben megvan a potenciál, hogy a folytatásra tényleg valami egyedi jöjjön ki – de addig igazából egy szórakoztató olvasmány lett a témában számomra.

RitaMoly P>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Valamiért beletelt egy kis időbe, amíg felvettem a könyv ritmusát: eleinte csak 1-2 oldalt haladtam és napokig hozzá se nyúltam, aztán meg két éjszaka alatt elolvastam 200-200 oldalt, annyira beszippantott. Ez egy nagyon jó kis sci-fi krimi és thriller elemekkel, egy nagyon érdekes tudományos problémával a középpontban, amihez érdekes díszletet ad a kínai kulturális forradalom. A sztori jól felépített, a szereplők életszerűek, összességében egy nagyon kellemes meglepetés volt.

Kamaszként még informatikusnak készültem, imádtam a bináris kódot és a logikai egyenleteket, úgyhogy nagyon élveztem azt a gondolatkísérletet, ahol Neumann számítógépet „épít” harmincmillió emberből. (A másik kiemelendő, hogy a Judgment Day elpusztításamennyire hátborzongatóra sikerült.) Amúgy is az jött le nekem az egészből, hogy gyakrabban kéne hard sci-fi-t olvasnom, mert nagyon szórakoztató. És mostmár az is biztos, hogy elolvasom az egész trilógiát – ha végre visszaviszik a könyvtárba.

>!
Head of Zeus, London, 2015
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784971571
csakb>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Számomra ez az év könyve eddig.

Elképesztő mennyiségű tudományos és technikai ötlet (a kvantumvilágtól a nanotechnológián, klasszikus fizikán át a SETI/CETI-ig, űrutazásig, és némi kozmológiáig) sorakozik fel a történet során. Igazi hard sci-fi, de tényleg inkább laikusok számára is emészthető, Clarke-i, nem pedig egani értelemben.

Szinte minden második fejezet kis írói munkával akár egy önálló, elgondolkodtató novellaként is megállhatná a helyét, de az átívelő, gondosan megszőtt történetszálak, és jól felépített karakterek koherens egésszé fűzik össze őket.

Szerintem a mindenben a divatos karakterfejlődést, vagy a morális töltetet keresők is elégedettek lehetnek a könyvvel, ha nem tálcán kínált, könnyen emészthető formában keresik az emberi tartalmat.

Összességben egy jól felépített, sokszor elgondolkodtató, mégis izgalmas, felesleges üresjáratoktól, és szenvelgésektől mentes regény. Nem sok összehasonlítási alapom van más, ázsiai művek kapcsán, de úgy érzem, ez a történet más formát öltött volna egy nyugati író tollából. Számomra ez mindenképp pozitívum.
Nagy érdeklődéssel várom a folytatását!

peters P>!
Cixin Liu: The Three-Body Problem

Az eleje kicsit lassan indul, de valahogy a könyv közepére felkeltette annyira az érdeklődésemet a kedves író, hogy utána elkezdtem falni az oldalakat, egész addig amíg végül kitárult a tudás kapuja és megtudhattam mindent…

Ekkor jött ugyanis an antiklímax: az addig meglehetősen tudományosra sikerült sci-fi hirtelen dimenziót vált (sic) és egy huszárvágással ránk zúdul az addig morzsánként adagolt fikciós rész. Egyrészt, akinek feltűnt, hogy egy sorozattal van dolga, nem várt volna ilyen színtű ugrást, másrészt ez a fiktív rész nekem annyira elrugaszkodott a (számomra elképzelhető) valóságtól, hogy hitelét vesztette a könyv. Persze azért szépen végigolvastam, de azon erősen gondolkozom, hogy a folytatásba belevágjak-e.

>!
Tor Books, New York, 2014
400 oldal · ASIN: B00IQO403K

Népszerű idézetek

Dubovszki_Martin>!

'When a scientist dies, another will take his place. But if his thoughts are confused, then science is over.'

137. oldal

Bori_L>!

Qin Shi Huang lifted the sword to the sky, and shouted: „Computer Formation!”

chibizso>!

„You must see the stars. Aren't you awed and curious?”
„I never look at the sky at night.”
„How is that possible? I thought you often worked the night shift?”
„Buddy, when I work at night, if I look up at the sky, the suspect is going to escape.”
„We really have nothing to say to each other. All right. Drink!”
„To be honest, even if I were to look at the stars in the sky, I wouldn't be thinking about your philosophical questions. I have too mach to worry about! I gott pay the mortgage, save for the kid's college, and handle the endless stream of cases… I'm a simple man without a lot of complicated twists and turns. Look down my throat and you can see out my ass.”

105. oldal, 10. fejezet - Da Shi

Dubovszki_Martin>!

To achieve moral awakening required a force outside the human race.

28. oldal, 2. fejezet - Silent Spring

chibizso>!

A woman should be like water, able to flow over and around anything.

93. oldal, 8. fejezet - Ye Wenjie

chibizso>!

As an astrophysicist, Ye was strongly against nuclear weapons. She knew this was a power that should belong only to the stars.

213. oldal, 23. fejezet - Red Coast VI

Dubovszki_Martin>!

'Why does one have to save people to be considered a hero? Why is saving other species considered insignificant? […] No, humans do not need saving. They're already living much better than they deserve.'

305. oldal

littlepepper>!

even if we build a thousand aircraft carriers, it would be impossible to stop the madness of humanity

340. oldal

csakb>!

The stories of science are far more magnificent, grand, involved, profound, thrilling, strange, terrifying, mysterious, and even emotional, compared to the stories told by literature.


A sorozat következő kötete

Three Body sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: Project Hail Mary
Adrian Tchaikovsky: Children of Time
Orson Scott Card: Speaker for the Dead
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
James S. A. Corey: Tiamat's Wrath
Martha Wells: Artificial Condition
Alastair Reynolds: Revelation Space
Marie Lu: Wildcard
John Scalzi: Redshirts
Dianne Duvall: The Segonian