Ha ​fáj a szív (Az alázat nővérei 1.) 17 csillagozás

Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Milyen árat kell fizetnie Hannah-nak a szereleméért és az elvesztett ártatlanságáért…?

A tizenhét éves Hannah Lapp Pennsylvaniában, egy hagyománytisztelő amish családban nő fel, de szakítva a Régi Rend szigorú szabályaival, a zárt közösségen kívül szeretne házasodni. Három éve szerelmes a mennonita Paul Waddellbe, aki utolsó egyetemi évének megkezdése előtt megkéri a lány kezét. Hannah igent mond, bár tudja, hogy döntése örökre megváltoztatja a családjához és a barátaihoz fűződő viszonyát.
Eljegyzésük estéjén szörnyű tragédia történik, ami után Hannah mindent elveszít, amiben addig valaha hitt. Olyan kérdések szövevénye feszíti, amelyekre a közösség szabályai, valamint a hitbuzgó vezetők nem adnak választ. Szóbeszédeken alapuló, koholt vádakkal árasztják el, miközben rádöbben, hogy nemcsak a családban és a közösségben változik meg a helyzete, de annak az embernek a szívében is, akit szeret.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Kossuth, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630999908 · Fordította: Németh Dorottya
>!
Kossuth, Budapest, 2020
400 oldal · ISBN: 9789635440610 · Fordította: Németh Dorottya

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Nem tudok sokat az amishokról, de mindig is szerettem volna kicsit belelátni a közösségükbe, megismerni az életüket, a gondolataikat, ez a könyv hozzásegített egy kicsit ehhez az élményhez.
A történet napjainkban játszódik, nehéz elhinni, hogy valóban létezik ma ilyen, konzervatív, puritán elvek szerint élő közösség. Az amishok nem használnak áramot, nem járnak autóval, szigorú szabályok szerint öltözködnek és saját maguk oldják meg a problémáikat. Elhatárolódnak a világi dolgoktól, de a fiatalok 18 évesen kapnak esélyt arra, hogy megismerkedjenek a városi, nagyvilági élettel, és dönthessenek arról, hogy elhagyják a közösséget, vagy pedig felveszik a hitet.
Hannah egy fantasztikus karakter, azonnal megszerettem, vele sírtam, vele nevettem, szerettem és reménykedtem. Tisztasága, kedvessége, szerénysége levett a lábamról és nem tudom, mit kívántam jobban, hogy találja meg a helyét a közösségben, vagy hagyja el azt, és élje a saját, szabad életét. Egy nagyon erős nő, aki hatalmas változáson megy keresztül a történet végére.
Megrendített ez a történet, ugyanakkor Hannah ereje lenyűgözött, a szerző remekül szőtte a szálakat, már most alig várom a következő részt, pedig fogalmam sincs, mikor fog megjelenni. most már tudom, október környékén várható.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/05/cindy-woodsmall-h…

8 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Ez egyszerűen bicskanyitogató volt. Egyre jobban dühít, hogy a 21.században ez létezik és megtörténhet.

cicus61 P>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Van pár könyv, ami nagyon megviselt lelkileg, és ez is olyan. Tényleg borzasztó, hogy a 21.században még vannak emberek, akik úgy élnek, mintha megállt volna az idő. Egy fanatikus vallási csoport, ahol megvannak a szabályok, amik néha nagyon durvák. Én biztos nem élnék ott, nem bírnák ezt az elszigeteltséget. Hannah előtt le a kalappal, nagyon erős és különleges lány, amit kibírt, az nem semmi. Az emberek kegyetlensége másokkal szemben borzasztó. De mindennel együtt nagyon tetszett.

Nono_ P>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

spoiler

A könyv olvasása közben rengeteg érzés kavargott bennem, így volt, hogy felindultan, hangosan kommenteltem egyes eseményeket.
Bár levontam félcsillagot, mert volt egy rész, amikor úgy éreztem, a cselekmény nem halad előre. Ennek ellenére mindent tudok mondani a könyvről csak azt nem, hogy hidegen hagyott volna Hannah sorsa.
De! Ha szeretnéd, hogy a könyv igazán megérintsen, azt javaslom, ne olvasd el a tartalmát egynél többször! Elég ha annyi marad meg a történetről, hogy egy Oroszlánszívű lányról szól az amishok között.
Kimondhatatlanul várom a folytatást! ♥

Az élet fájdalmas, mégis ajándék, amit meg kell becsülni.

3 hozzászólás
Thena>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Nagyon szépen és jól megírt könyv. Nem sokat tudok az amish vallásról, azt is leginkább filmekből, ami nem hiszem, hogy a leginkább megbízható forrás sok esetben. Ezen a könyvön végig éreztem, hogy aki írta, az tényleg közelebbről ismer amish embereket, a gondolkodásukat, törvényeiket. S hálás vagyok érte, hogy úgy sikerült bemutatni ezt a vallási közösséget, hogy nem keltett bennem szélsőséges érzéseket a vallás iránt. Mert bár voltak olyan megnyilvánulások, tettek, amelyek szélsőségesek voltak, de inkább tudtam be az adott személy gyengeségének, bűnének, téves gondolkodásának, mint magának a vallás tanainak, hiszen volt arra is bőven példa, hogy tudnak gondolkodni a szigorú szabályokon túl is.
Fájdalmas volt Hannah szemén keresztül követni a történteket, hogy hogyan próbálja meg megérteni és feldolgozni azt, ami vele történt, úgy, hogy nem volt mellette sokáig olyan ember, aki segített volna, s ő olyan ártatlan, tapasztalatan, s sok mindenben tájékozatlan volt. S mindezek ellenére Hannah hite olyan erős tudott maradni, ami számomra csodálatra méltó volt.

szindilu>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Ez egy nagyon bicskanyitogató történet volt számomra. Ami jó, mert semmit sem utálok jobban, ha egy könyv semleges marad, amolyan döglött hal effektust érzek olvasás után. Itt nem volt ilyenről szó szerencsére. Bár nem is tudom mit vártam pontosan, de nem egy ennyi szenvedéssel teli történetet az biztos.

Érdekesnek találom az Amishok világát, csodálom, hogy milyen egyszerű életet képesek élni és tisztelem a szorgalmukat a munka terén és összetartásukat a közösségen belül. Ugyanakkor ez a könyv megmutatta a másik oldalát is az éremnek, hogy mennyire kirekesztőek, előítéletesek mindenki mással szemben, aki nem tartozik közéjük. Hogy mennyire ragaszkodnak elavult és helytelen módszerekhez. A hitükre hivatkozva képesek a sajátjaik ellen fordulni (családon belül is), lelkileg nyomást gyakorolni rájuk és megtörni őket (már aki hagyja magát).

Hanna karaktere nagyon tetszett, mert ő nyitott volt az újra, a többre és amikor már látta, hogy semmi olyat nem tehet, amivel az igazságot elfogadtathatja a közösségével, nem hódolt be, hanem képes volt nemet mondani és kockázatot vállalni, hogy egyedül boldoguljon.

XX73 P>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Romantikus szerelmi történet. Kisebb kitérőkkel: miként áll egy bigott közösség valakihez aki… adott esetben még csak különösebben ki sem lóg a sorból. Megmutatkozik a család, a közösség megtartó ereje, a testvéri szeretet. Az ifjakat pedig különösen nagy gondossággal készítik fel az életre.

spoiler

ria0102>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Ott kezdeném, hogy nem szerettem olvasni sohasem. Gyerekként volt egy két könyv amit szerettem, de nem rajongtam a könyvekért. Most találtam rá pár hónapja a molyra, és erre a könyvre. Mindig vonzottak az amishok, és amikor elolvastam az értékeléseket azt gondoltam megveszem. Nem bántam meg!!! Én aki nem szeret olvasni odaragadtam a könyvhöz, és örültem, hogy egyszerre megvettem mind a 3 részt. Magával ragadott a történet. Lehet azért is tetszett, mert hasonló közösségbe jártunk. Nagyon megértettem az amish embereket annak ellenére, hogy felbosszantott sokszor, de a döntésük nem a gonoszságon alapul és emelett nagyon-nagyon sok pozitív tulajdonsággal és értékkel bírnak. Lehet a világ sem itt tartana, ha mindenki hasonlóan élne. Nem mondom, hogy minden tökéletes, de az életben az? Csak azt tudom mondani olvassátok el de ne csak az első részt, mert így nem kapjátok meg a teljes képet se a könyvről sem az amish közösségről. Nagyon szeretném magyarul olvasni az írónő többi könyvét is.

moliva>!
Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív

Kicsit elhamarkodva választottam ezt a könyvet, az amish-téma alapján olyasmire számítottam, mint Linda Castillo Burkholder-sorozata, amit nagyon szeretek. Ezért első blikkre kicsit csalódtam, hogy ez bizony nem az a nyomozós krimi, ahol megtalálják a tettest. Ezután viszont, azt kell mondjam, eléggé beszippantott Hannah története, bár helyenként kicsit vontatottnak éreztem a sztorivezetést. Örülök, hogy spoiler már a második és harmadik rész is megjelent :-)


Népszerű idézetek

Nono_ P>!

– Szeretni fogjuk, mert létezik, igen, egyszerűen azért, mert létezik.

311. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Az élet fájdalmas, mégis ajándék, amit meg kell becsülni. Mégis.

394. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ha mindennek a végén Isten áll, akkor azok, akik vele vannak, jó véget érnek – előbb-utóbb.

394. oldal


A sorozat következő kötete

Az alázat nővérei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály
Miranda Kenneally: Becsavart szerelem
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Rick Riordan: Az Olimposz vére
B. N. Toler: Lélekvesztők
Colleen Hoover: Verity
S. A. Chakraborty: Aranybirodalom
Kristen Callihan: Managed – Kontroll
Gail Carriger: Szívtelen
S. J. Kincaid: A kárhozott