Lángvető (Megrendült királyságok 1.) 64 csillagozás

Cinda Williams Chima: Lángvető

Hán ​sarja Adrián, röviden Ád, Zordonföld uralkodóházának sarja, a Szürke Farkas vérvonalának őrzője. Gyógyításra képezték, nagy varázserővel rendelkezik és bosszúra szomjas. Sokáig bujkálnia kellett, mivel egy gyilkosságsorozat veszélybe sodorta az egész birodalmat, most azonban kevés választja el attól, hogy végezzen az öldöklések felelősével, Elán kegyetlen királyával. Hamarosan gyötrő kérdéssel kell szembenéznie: képes-e az erejét a gyógyítás mellett pusztításra is használni?

Lángszín Szonja egy delphi kocsmáros lánya, a tarkóján különös mágusjellel, amiért egyesek képesek tűvé tenni érte a Hét Királyságot, sőt talán az egész világot is. Amikor hajtóvadászat indul ellene, Szonja úgy véli, hogy a dolognak több köze van a szabotőr tevékenységéhez, semmint a születéskor kapott átkához. Szonja ugyanis robbantó a bányában, aki lelkében sárkányokkal társalog. Nem kaphatják el, ezért kénytelen menekülni.

Ád és Szonja útja a hatalmas birodalom különböző… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192350 · Fordította: Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
410 oldal · ISBN: 9789634192367 · Fordította: Török Krisztina

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Hán sarja Adrián · Hanthalmi Lilla · Jövőlátó Levendula · Lángszín Szonja · Sors Delej · Sors Rendel


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

_Eriii>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Mindig félve fogok neki egy fantasynek, mert attól tartok, hogy a világ amelybe csöppenek nem varázsol el. Nem volt baj szerencsére ezzel a sorozat indítással. Nagyon tetszett. Jó volt a világfelépítés, jók voltam a szereplők. Igaz, hogy a mellékszereplőket egy fokkal jobban megkedveltem, de ez nem is baj, mert fontosak ők is. A cselekmény nagyon izgalmas volt, az ellenség kellően kemény ahhoz, hogy izgulj egy csomót. Ami nem nagyon tetszett az a nevek. Úgy éreztem magam mintha a gyűrűk urában lennék. A másik meg a szerelmi szál. Mint a villámcsapás úgy jött. Amúgy édes volt. Szerettem a sárkány szálat is. Összességében határozottan várom a következő részt.

1 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Gyönyörű borító, izgalmas tartalom. Egy új sorozat első része, amit itthon sajnos nem folytatnak, pedig külföldön az írónő nagyon közkedvelt.
Ifjúsági regény létére elég lendületes fantasy, tele ármánykodással és gyilokkal, csak úgy hullanak az emberek. Két főszereplőnk is van, egy gyógyító fiú és egy lány, akinek különleges képessége van, mégsem mágus. Persze a rendkívül gonosz királyt is megkaptuk, akit rendesen lehet utálni. A sorozat négy részből áll, mégsem igazán függővéges, mert valamennyire lezárja a szerző, mégis folytatásos, csak a következő részben más lesz a főszereplő. Fantasy rajongók nem fognak csalódni.

5 hozzászólás
kellyolvas P>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

A történet engem lenyűgözött! Végre egy olyan young adult fantasy-t olvashattam, aminek a cselekménye és a karakterei is egyformán tetszettek. A háttérvilág rendesen kidolgozott, szépen felépítette a szerző már az előző sorozatnál. El kell viszont ismernem, hogy rengeteg a szereplő és a helyszín. Eleve a két szál miatt is, de ezen belül is minden fejezetben új neveket kaptam, ez fokozott odafigyelést igényel, szóval garantáltan nem unatkozik az olvasó.
Ád karaktere volt a kedvencem, az ő fejlődése volt a legerősebb, a gyerekkorában ért trauma után nagyon hamar fel kellett nőnie. Az évek során egyre csak gyűjtötte magába a tudáson kívül a bosszúvágyat is, ami szerintem egyáltalán nem baj. Teljesen azonosulni tudtam vele. Imádtam a tudományát, a mérgeket, a gyógyszereit, a varázslatait. Jól kezelte a helyzeteket, jól forgatta a szavakat.
Szonja a csendben harcoló típus, és ez illett is hozzá. Őt is sokkoló események érték a közelmúltban, örökre megtanulta az ellenség nevét. Az ő titkaira nem derül fény, csak a történet utolsó fejezeteiben, de annál inkább ütős.
Érdekessége az írásmódnak, hogy nem csak a két főszereplő szemszögéből látjuk a cselekményt, hanem a két legfontosabb mellékszereplő gondolataiba is beleláthatunk. Lilla egy nagyon okos lány, aki minden helyzetben gyorsan és a saját érdekei szerint reagál. Ád életét nem is egyszer menti meg, ezzel kivívta a szimpátiámat, bár számító típus. A másik mellékszereplő Sors Rendel, aki egy kém és „megoldóember” a király szolgálatában. Érdekes, ő nem volt pozitív szereplő, mégis kedveltem. Ja igen, ő is bírt varázserővel!
A cselekményre visszatérve, nem szabad kihagynom, hogy minden egyes oldalt átjárt a mágia, a varázslat, démonok és végül mágikus lények is.
A romantikáról sem feledkezhetek meg, bár aki belekezd a történetbe, úgyis sejteni fogja, hogy ezek bizony összetalálkoznak egyszer.
Végül essen szó a nevekről, és szóhasználatról, amitől frászt kaptam, de mégsem vontam le miatta, mert ez 100%-ban a fordítás-szerkesztés felelőssége. A neveket nézve nem értettem a logikát, hogy milyen okból magyarosítják, máskor meg miért nem. Jenna-ból miért lett Szonja? (ami még csak nem is magyaros) De találkoztam Dúsfondor, Hőnsóvár Gerhárd, Karaj, Semmiszív atya, Erős Harsány és ilyesmi nevekkel. Ugyanakkor több angolszász név is megmaradt eredetiben, tehát nincs minden magyarosítva. Nekem az a véleményem, hogy a célközönség 99%-a valamilyen szinten tud annyit angolul, hogy elbírjon a nevekkel. Ha meg annyira magyar neveket akart látni a szerkesztő, akkor legyen tényleg minden magyar(os).
Összességében imádtam, ha ez eddig nem derült volna ki. Nagyon jó lenne, ha sokan olvasnátok, mert csak akkor lesz második részünk!

AniTiger P>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Egy meghökkentő és fordulatos fantasy történetet kaptam, ami kicsit el is bolondított, hiszen nem nagyon tudtam eldönteni egyes szereplőkről, hogy jók vagy rosszak? Jót akarnak Ádnak / Szonjának, vagy sem? Egyáltalán mit akarnak?!

Tetszett, hogy négy, egymástól teljesen eltérő személyiségű és helyzetű szereplő is önálló nézőpontot kapott (Rendel, Lilla, Ád, Szonja), mert így nagyobb rálátást kaptunk az eláni helyzetre és a királyi udvarban felbukkanó emberekre! A legizgalmasabb részek azok voltak, amikor azon kellett elgondolkodni, hogy vajon hova húz a szívük, kihez hűségesek, illetve azt is imádtam, amikor képtelen voltam elképzelni, hogy egy adott helyzetből hogyan kerülhetnek ki a kedvenceim győztesen. (Izgultam ám rendesen Szonja és Ád miatt!)

Furcsa volt, hogy a Jónak kitalált – vagy általam annak képzelt / gondolt –, pozitív hősök spoiler

Egyetlen mondatban a lényeg: általánosan elismert igazság, hogy egy szimplán jó high fantasy akkor válik még jobbá, ha felbukkan benne legalább egy spoiler ;))

Bővebben mindenféléről:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/07/cwc-langveto.html

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192350 · Fordította: Török Krisztina
NewL P>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Könnyen olvasható, izgalmas történet ez. Ugyan kicsit klisés,és eléggé ifjúsági, de én végig élveztem a mesét, és izgatottan várom a következő kötetet, mert ez csak megalapozza a világot. És van benne sárkány, innentől engem megvett kilóra. Ajánlom, egy igazi világ kikapcsoló regény (persze vannak hibái, de ezek elnézhetőek neki).

Dawnofmyth P>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Kár, hogy elkaszálták ezt a sorozatot. Nem függővéges, de azért kíváncsi lennék hogyan folytatódna. Könnyen lehet vele haladni, bár a neveket nehezen szoktam meg, pedig ezek nem is olyan kacifántosak. A papoktól, akik Ádot üldözték kirázott a hideg. Elég érdekesek a karakterek, bevallom töredelmesen spoiler Szonja elég rejtélyes karakter, jó lenne megismerni a múltját, bár nem tudom feltűnnek-e még a sorozat többi részében.

CsakSimánDorka>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Mikor év elején a kiadó nyilvánossá tette, hogy mik azok a könyvek, amik megjelennek az évben, már akkor kiszúrtam ezt a könyvet. Gyönyörű a borítója, ami rögtön szemet szúrt és onnantól kezdve bekerült a must-have könyvek közé. Aztán elolvastam és minden megváltozott.
A történetet négy szemszögből ismertem meg: Ád, Szonja, Lilla és Rendel szemszögéből. Az elején nagyon tetszett, mert így az összes főbb karakternek a gondolatát és cselekedet megértettem, hogy mit miért tesz. Aztán valahogy ezek a szálak kicsit összekuszálódtak és ide-oda ugrálgatott az elbeszélők szemszöge között.
A karakterek iszonyatosan ki voltak dolgozva, mindent megtudtam róluk, de csak a maga idejében. Senkiről nem kaptam hirtelen rengeteg információt, hanem csak annyit, ami éppen az akkori cselekményhez kellett, és éppen csak egy picivel többet, hogy érdekeljen, hogy abból a gondolatból vajon mi sül ki.

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/07/cinda-willia…

wzsuzsanna P>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Érdekes könyv volt ez, ugyan egy jó ideig nem tudtam magamban hová tenni, de azért a végére szépen összeállt. Alapvetően egy jó kis (inkább ifjúsági) fantasy, egész korrektül felépített világgal (bár még sok a kérdőjel, de gondolom, ezek a későbbi részekben világosabbak lesznek), gonosz és kegyetlen uralkodóval, lázadó hősökkel, csipetnyi romantikával, mágiával, több szálon futó cselekménnyel és folytatásért kiáltó befejezéssel. A főhősök is szimpatikusak voltak (nekem Lilla és Sors Rendel volt a kedvencem), mindössze azért volt fura egy kicsit a számomra, mert kissé keveredtek benne a különböző stílusjegyek (például egyszerre fennkölt fantasy-nyelvezet, ugyanakkor néha felbukkanó szlenges megjegyzések, mint „gigakamu” és társai). Ettől függetlenül belerázódtam, lekötött, nem mondom, hogy korszakalkotó, de kifejezetten kellemes és szórakoztató regény.

deen>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Úgy tűnik megint belefutottam egy elkaszált sorozatba, pedig tényleg nagyon tetszett. Vigasztal, hogy legalább nem erőteljes függővéggel végződött, így azért volt némi lezárás érzésem. Igaz, több dolog is nyitva maradt, így sajnálom, hogy Szonja jövőjét nem ismerhetem meg. Maga a cselekmény izgalmas, fordulatokban bővelkedik és egy nagyon jól kitalált, bár ismerős elemekkel teletűzdelt fantasy világot vonultat fel. Ád még fiatalon megtapasztalja a veszteséget, és arra teszi fel életét, hogy gyógyító mágusként is ossza a halált ellenségeinek. Szonja szintén nagyon fiatalon esik át hasonló veszteségen és válik végzetévé a harc a zsarnoksággal szemben. Évek telnek el, mire a cselekmény két szála találkozik Hőnsóvár Gerhárd udvarában és kezdetét veszi Szürke Farkas és Lángvető bosszúja. Igazán figyelemre méltó fantasy, szerethető szereplőkkel.

ViveEe P>!
Cinda Williams Chima: Lángvető

Nem túl erős kezdés, de nem volt nagyon rossz.
Engem érdekelt a gyógyító herceg bosszúja, és a lázadó lány élete is.
De valahogy annyira lassú volt minden, hogy eluntam magam. Az utolsó 50-100 oldal miatt adok végül 3 helyett 4 csillagot. Kicsit akciódúsabb volt, több titokra és miértre derült fény, ugyanakkor új rejtélyt, és egy új kaland ígéretét is megkaptuk.
Szerintem belenézek majd a folytatásba, de kicsit csalódtam ebben a részben.
Remélem sokkal izgalmasabb lesz.


Népszerű idézetek

abstractelf>!

A reményt nem lehet szabályokkal kordában tartani, vagy keserű tapasztalásokkal letörni. Egyszerre áldás és átok.

404. oldal, 43. fejezet - Elválás

AniTiger P>!

    – Igyál még egy kis teát – mondta halkan Levendula. – Az összetört szívre nem gyógyír, de azért tompítja a fájdalmakat.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jövőlátó Levendula · tea
Babó_Buca P>!

– Meghalni könnyű, mágusfi – túrt bele a hajéba Levendula. – Életben maradni sokkal nagyobb és nehezebb feladat.

56. oldal, 5 – Az Utazó

Kapcsolódó szócikkek: Jövőlátó Levendula
SzRéka >!

Néha az embernek haza kell térnie, ha meg akar gyógyulni.

Kapcsolódó szócikkek: Hán sarja Adrián
AniTiger P>!

    – Közöd? Nem tartozom neked számadással.
    – Akkor kinek tartozol?
    – Magamnak.
    – Lehet, hogy te adtál fel a dáriaknak még a kollégiumban.
    – Persze – forgatta Lilla a szemét. – Aztán rájöttem, hogy mégis inkább megmentelek. A nők már csak ilyenek, szeszélyesek, mint az áprilisi szél. Van, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk eldönteni, hogy mit is szeretnénk.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hán sarja Adrián · Hanthalmi Lilla
Eryka93 P>!

– Ilyen a bűntudat – bólintott az apja. – Úgy fest, mindig van belőle bőven, hogy jusson mindenkinek. Csak azok nem érzik, akik tényleg bűnösek.

Eryka93 P>!

– A szeretet sok szenvedés és nyomorúság forrása, rengeteg veszteséget okoz az embernek. Nincs annál rosszabb, mint vásárra vinni a lelked és a bőröd azzal, hogy szeretsz valakit. S ugyanakkor nincs annál jobb sem, és mondhatom, hogy megéri a kockázatot.

Kapcsolódó szócikkek: Jövőlátó Levendula
AniTiger P>!

    – Ne is próbálj a közelébe férkőzni, világos?
    Lilla elképedten meredt rá.
    – A szentségit, ezt hogy nézhettem be ennyire!? Te nem ostoba vagy, hanem szerelmes!
    – Csak mert nem megyek bele gondolkodás nélkül az első tervbe, amivel elém állsz, még nem jelenti azt, hogy…
    – Ezt nem hiszem el! – huhogott Lilla. – Mégiscsak van szíved!

346. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hán sarja Adrián · Hanthalmi Lilla
AniTiger P>!

    – Mondta, hogy miért kell engem megölnötök? – vetette be Ád ismét a varázserejét.
    – Mert Hán sarja Adrián vagy, egy hatalmas mágus, Algír sarja Hán és az északi boszorkánykirálynő szentségtelen nászának fattya.
    Ád hallotta, ahogy Lilla levegő után kap, és ahogy felnézett, tekintete találkozott a szigorú tekintetével, úgyhogy el is kapta rögtön.
    A fenébe is. Mielőtt kérdezel, előbb gondold át alaposan, milyen választ kaphatsz.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hán sarja Adrián
Babó_Buca P>!

Oly sokan halnak meg értelmetlenül, miközben még élhettek volna. Egy élet megmentése ellensúlyozhatja egy másik elvesztését…

56. oldal, 5 – Az Utazó


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Houck: A tigris utazása
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Naomi Novik: Rengeteg
Erika Johansen: Tear ostroma
Sara Raasch: Hó mint hamu
Anna Banks: Nemezis
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Morgan Rhodes: Lázadók tavasza