Lángvető (Megrendült királyságok 1.) 54 csillagozás

Cinda Williams Chima: Lángvető

Hán ​sarja Adrián, röviden Ád, Zordonföld uralkodóházának sarja, a Szürke Farkas vérvonalának őrzője. Gyógyításra képezték, nagy varázserővel rendelkezik és bosszúra szomjas. Sokáig bujkálnia kellett, mivel egy gyilkosságsorozat veszélybe sodorta az egész birodalmat, most azonban kevés választja el attól, hogy végezzen az öldöklések felelősével, Elán kegyetlen királyával. Hamarosan gyötrő kérdéssel kell szembenéznie: képes-e az erejét a gyógyítás mellett pusztításra is használni?

Lángszín Szonja egy delphi kocsmáros lánya, a tarkóján különös mágusjellel, amiért egyesek képesek tűvé tenni érte a Hét Királyságot, sőt talán az egész világot is. Amikor hajtóvadászat indul ellene, Szonja úgy véli, hogy a dolognak több köze van a szabotőr tevékenységéhez, semmint a születéskor kapott átkához. Szonja ugyanis robbantó a bányában, aki lelkében sárkányokkal társalog. Nem kaphatják el, ezért kénytelen menekülni.

Ád és Szonja útja a hatalmas birodalom különböző… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192350 · Fordította: Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
410 oldal · ISBN: 9789634192367 · Fordította: Török Krisztina

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Hán sarja Adrián · Hanthalmi Lilla · Jövőlátó Levendula · Lángszín Szonja · Sors Delej · Sors Rendel


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 139

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
Cinda Williams Chima: Lángvető

Mindig félve fogok neki egy fantasynek, mert attól tartok, hogy a világ amelybe csöppenek nem varázsol el. Nem volt baj szerencsére ezzel a sorozat indítással. Nagyon tetszett. Jó volt a világfelépítés, jók voltam a szereplők. Igaz, hogy a mellékszereplőket egy fokkal jobban megkedveltem, de ez nem is baj, mert fontosak ők is. A cselekmény nagyon izgalmas volt, az ellenség kellően kemény ahhoz, hogy izgulj egy csomót. Ami nem nagyon tetszett az a nevek. Úgy éreztem magam mintha a gyűrűk urában lennék. A másik meg a szerelmi szál. Mint a villámcsapás úgy jött. Amúgy édes volt. Szerettem a sárkány szálat is. Összességében határozottan várom a következő részt.

1 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Cinda Williams Chima: Lángvető

Gyönyörű borító, izgalmas tartalom. Egy új sorozat első része, amit itthon sajnos nem folytatnak, pedig külföldön az írónő nagyon közkedvelt.
Ifjúsági regény létére elég lendületes fantasy, tele ármánykodással és gyilokkal, csak úgy hullanak az emberek. Két főszereplőnk is van, egy gyógyító fiú és egy lány, akinek különleges képessége van, mégsem mágus. Persze a rendkívül gonosz királyt is megkaptuk, akit rendesen lehet utálni. A sorozat négy részből áll, mégsem igazán függővéges, mert valamennyire lezárja a szerző, mégis folytatásos, csak a következő részben más lesz a főszereplő. Fantasy rajongók nem fognak csalódni.

5 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Cinda Williams Chima: Lángvető

A történet engem lenyűgözött! Végre egy olyan young adult fantasy-t olvashattam, aminek a cselekménye és a karakterei is egyformán tetszettek. A háttérvilág rendesen kidolgozott, szépen felépítette a szerző már az előző sorozatnál. El kell viszont ismernem, hogy rengeteg a szereplő és a helyszín. Eleve a két szál miatt is, de ezen belül is minden fejezetben új neveket kaptam, ez fokozott odafigyelést igényel, szóval garantáltan nem unatkozik az olvasó.
Ád karaktere volt a kedvencem, az ő fejlődése volt a legerősebb, a gyerekkorában ért trauma után nagyon hamar fel kellett nőnie. Az évek során egyre csak gyűjtötte magába a tudáson kívül a bosszúvágyat is, ami szerintem egyáltalán nem baj. Teljesen azonosulni tudtam vele. Imádtam a tudományát, a mérgeket, a gyógyszereit, a varázslatait. Jól kezelte a helyzeteket, jól forgatta a szavakat.
Szonja a csendben harcoló típus, és ez illett is hozzá. Őt is sokkoló események érték a közelmúltban, örökre megtanulta az ellenség nevét. Az ő titkaira nem derül fény, csak a történet utolsó fejezeteiben, de annál inkább ütős.
Érdekessége az írásmódnak, hogy nem csak a két főszereplő szemszögéből látjuk a cselekményt, hanem a két legfontosabb mellékszereplő gondolataiba is beleláthatunk. Lilla egy nagyon okos lány, aki minden helyzetben gyorsan és a saját érdekei szerint reagál. Ád életét nem is egyszer menti meg, ezzel kivívta a szimpátiámat, bár számító típus. A másik mellékszereplő Sors Rendel, aki egy kém és „megoldóember” a király szolgálatában. Érdekes, ő nem volt pozitív szereplő, mégis kedveltem. Ja igen, ő is bírt varázserővel!
A cselekményre visszatérve, nem szabad kihagynom, hogy minden egyes oldalt átjárt a mágia, a varázslat, démonok és végül mágikus lények is.
A romantikáról sem feledkezhetek meg, bár aki belekezd a történetbe, úgyis sejteni fogja, hogy ezek bizony összetalálkoznak egyszer.
Végül essen szó a nevekről, és szóhasználatról, amitől frászt kaptam, de mégsem vontam le miatta, mert ez 100%-ban a fordítás-szerkesztés felelőssége. A neveket nézve nem értettem a logikát, hogy milyen okból magyarosítják, máskor meg miért nem. Jenna-ból miért lett Szonja? (ami még csak nem is magyaros) De találkoztam Dúsfondor, Hőnsóvár Gerhárd, Karaj, Semmiszív atya, Erős Harsány és ilyesmi nevekkel. Ugyanakkor több angolszász név is megmaradt eredetiben, tehát nincs minden magyarosítva. Nekem az a véleményem, hogy a célközönség 99%-a valamilyen szinten tud annyit angolul, hogy elbírjon a nevekkel. Ha meg annyira magyar neveket akart látni a szerkesztő, akkor legyen tényleg minden magyar(os).
Összességében imádtam, ha ez eddig nem derült volna ki. Nagyon jó lenne, ha sokan olvasnátok, mert csak akkor lesz második részünk!

>!
AniTiger MP
Cinda Williams Chima: Lángvető

Egy meghökkentő és fordulatos fantasy történetet kaptam, ami kicsit el is bolondított, hiszen nem nagyon tudtam eldönteni egyes szereplőkről, hogy jók vagy rosszak? Jót akarnak Ádnak / Szonjának, vagy sem? Egyáltalán mit akarnak?!

Tetszett, hogy négy, egymástól teljesen eltérő személyiségű és helyzetű szereplő is önálló nézőpontot kapott (Rendel, Lilla, Ád, Szonja), mert így nagyobb rálátást kaptunk az eláni helyzetre és a királyi udvarban felbukkanó emberekre! A legizgalmasabb részek azok voltak, amikor azon kellett elgondolkodni, hogy vajon hova húz a szívük, kihez hűségesek, illetve azt is imádtam, amikor képtelen voltam elképzelni, hogy egy adott helyzetből hogyan kerülhetnek ki a kedvenceim győztesen. (Izgultam ám rendesen Szonja és Ád miatt!)

Furcsa volt, hogy a Jónak kitalált – vagy általam annak képzelt / gondolt –, pozitív hősök spoiler

Egyetlen mondatban a lényeg: általánosan elismert igazság, hogy egy szimplán jó high fantasy akkor válik még jobbá, ha felbukkan benne legalább egy spoiler ;))

Bővebben mindenféléről:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/07/cwc-langveto.html

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192350 · Fordította: Török Krisztina
>!
NewL P
Cinda Williams Chima: Lángvető

Könnyen olvasható, izgalmas történet ez. Ugyan kicsit klisés,és eléggé ifjúsági, de én végig élveztem a mesét, és izgatottan várom a következő kötetet, mert ez csak megalapozza a világot. És van benne sárkány, innentől engem megvett kilóra. Ajánlom, egy igazi világ kikapcsoló regény (persze vannak hibái, de ezek elnézhetőek neki).

>!
wzsuzsanna P
Cinda Williams Chima: Lángvető

Érdekes könyv volt ez, ugyan egy jó ideig nem tudtam magamban hová tenni, de azért a végére szépen összeállt. Alapvetően egy jó kis (inkább ifjúsági) fantasy, egész korrektül felépített világgal (bár még sok a kérdőjel, de gondolom, ezek a későbbi részekben világosabbak lesznek), gonosz és kegyetlen uralkodóval, lázadó hősökkel, csipetnyi romantikával, mágiával, több szálon futó cselekménnyel és folytatásért kiáltó befejezéssel. A főhősök is szimpatikusak voltak (nekem Lilla és Sors Rendel volt a kedvencem), mindössze azért volt fura egy kicsit a számomra, mert kissé keveredtek benne a különböző stílusjegyek (például egyszerre fennkölt fantasy-nyelvezet, ugyanakkor néha felbukkanó szlenges megjegyzések, mint „gigakamu” és társai). Ettől függetlenül belerázódtam, lekötött, nem mondom, hogy korszakalkotó, de kifejezetten kellemes és szórakoztató regény.

>!
CsakSimánDorka P
Cinda Williams Chima: Lángvető

Mikor év elején a kiadó nyilvánossá tette, hogy mik azok a könyvek, amik megjelennek az évben, már akkor kiszúrtam ezt a könyvet. Gyönyörű a borítója, ami rögtön szemet szúrt és onnantól kezdve bekerült a must-have könyvek közé. Aztán elolvastam és minden megváltozott.
A történetet négy szemszögből ismertem meg: Ád, Szonja, Lilla és Rendel szemszögéből. Az elején nagyon tetszett, mert így az összes főbb karakternek a gondolatát és cselekedet megértettem, hogy mit miért tesz. Aztán valahogy ezek a szálak kicsit összekuszálódtak és ide-oda ugrálgatott az elbeszélők szemszöge között.
A karakterek iszonyatosan ki voltak dolgozva, mindent megtudtam róluk, de csak a maga idejében. Senkiről nem kaptam hirtelen rengeteg információt, hanem csak annyit, ami éppen az akkori cselekményhez kellett, és éppen csak egy picivel többet, hogy érdekeljen, hogy abból a gondolatból vajon mi sül ki.

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/07/cinda-willia…

>!
abstractelf
Cinda Williams Chima: Lángvető

Ezt nevezem én beetetésnek. Kezdetben viszonylag könnyedén zajlanak az események – természetesen Chima-féle könnyedén, amely azt jelenti, hogy vérrel, árulással és érzelmi sokkal tarkítva –, majd egy ponton, mikor már eléggé bemutatta a történetet, megismertette velünk a szereplőket és még azt is elérte, hogy valamiképp kötődjünk hozzájuk, ledob egy bombát az egész közepébe, és ott hagyja az olvasót egy kisebb érzelmi roncsként egy olyan véggel, ami folytatásért könyörög.
Szóval, csak a szokásos ismét.

Mivel olvastam a Seven Realms sorozatot, kellett egy kis idő, amíg megszoktam az új szereplőket, és magát az új hangulatot. Ez a történet, bár ugyanaz az univerzum, mégis más. Ez a megújulás pedig hozzájárult ahhoz, hogy új lelkesedéssel vessem bele magam ismét ebbe a világba (természetesen csak azután, hogy feldolgoztam a könyv elején történt bizonyos eseményt, ami még az előző sorozathoz volt köthető). Igazából szinte minden eleme tetszett a könyvnek. A Hét királyságot még mindig utálom így hívni, hiszen egy királynőség is van ott az előző sorozatban elvileg minden részletében megismertem, most azonban az írónő még inkább kibővítette azt; új, izgalmas elemekkel gazdagította, és ezzel együtt újabb és újabb kérdéseket vetett fel bennem.
Történeti szempontból, habár eleinte gyorsan indultak az események, a könyv közepe felé kicsit belassult. Látszatra legalábbis – a felszín alatt ugyanis a történet folyamatos részét képezték az ármánykodások és a hazugságok. Még mindig azt mondom, hogy Chima, habár ifjúsági regényt írt, elég komplex módon alkotta meg ezt az aspektusát a történetnek.
A másik újítás jeleit már észrevettem a The Crimson Crown-ban is, de itt lett szerves része a könyvnek: eddig ugyanis két szemszögből dolgozott, most azonban már négy karaktert követhettünk (bár megmaradt, hogy a legtöbb rész a két főszereplő nézőpontjából volt bemutatva). Az ilyen megoldásoktól alapvetően kissé tartok, az írónő viszont minden szereplőjének egyedi hangot adott, így még véletlenül sem voltak összekeverhetők a különböző nézőpontok.

Ha pedig szereplők, itt volt a legnehezebb dolgom, hiszen el kellett fogadnom, hogy bár ugyanabban a világban vagyok, már mások állnak a középpontban – akik szerencsére egyáltalán nem hasonlíthatók a Seven Realmsben megismert karakterekre. Nagyon tetszett, hogy ilyen vérfrissítést alkalmazott az írónő. Ráadásul ismét olyan szereplőket alkotott, akik érdekesek, és egyáltalán nem lehet őket beskatulyázni. Emellett minden karakternek megvan a saját története, saját karakterfejlődése, és egyszerűen imádtam olvasni mindegyik szereplő kalandjáról.

Mindent összevetve a Lángvető csodálatos sorozatkezdő kötet lett, nagyon erős indítása az új sorozatnak, amely rengeteg kérdést vetett fel bennem. Az írónő fantasztikusan ír, olvastatja magát a könyv, gyakorlatilag könnyebb elveszni benne, mint rávenni magad, hogy lerakd. Imádtam, alig várom, hogy olvashassam a folytatást.

>!
ViveEe P
Cinda Williams Chima: Lángvető

Nem túl erős kezdés, de nem volt nagyon rossz.
Engem érdekelt a gyógyító herceg bosszúja, és a lázadó lány élete is.
De valahogy annyira lassú volt minden, hogy eluntam magam. Az utolsó 50-100 oldal miatt adok végül 3 helyett 4 csillagot. Kicsit akciódúsabb volt, több titokra és miértre derült fény, ugyanakkor új rejtélyt, és egy új kaland ígéretét is megkaptuk.
Szerintem belenézek majd a folytatásba, de kicsit csalódtam ebben a részben.
Remélem sokkal izgalmasabb lesz.

>!
perpetua P
Cinda Williams Chima: Lángvető

A könyv elejével nagyon megszenvedtem. Még azon is elgondolkodtam, hogy abbahagyom, pedig ez nem szokásom. :( Nehéz volt felvenni a fonalat, szeretném azt gondolni, hogy ez nem az én hibám volt, hanem a kivitelezésen múlt. A nevek fordításával nem vagyok teljesen kibékülve, voltak furcsa megoldások.
Aztán jött egy pont, ahol minden megváltozott, egyre jobban érdekelt, hogy mi is fog történni, és a történet második fele már teljesen lebilincselt. Ád mindig érettebb volt a koránál és ezt sokszor bebizonyította nekünk. Célul tűzte ki, hogy megbosszulja apja halálát, akinek meggyilkolásánál szemtanú volt. Tetszett leleményes karaktere. A könyv onnantól lett jobb, illetve izgalmasabb, amikor Szonja is több szerepet kapott. Ő adja a történet rejtélyes vonalát, tudjuk hogy különleges lány, és mindenki rá pályázik, de még sok titok lengi körül, amiket majd csak a folytatásban tudhatunk meg.
Bár még a következő részről nem tudok véleményt mondani, de az a sejtésem, hogy az már sokkal izgalmasabb lesz. Remélem érdemes folytatni akkor is, ha ennek csak a vége kezdett igazán jó lenni. :)


Népszerű idézetek

>!
abstractelf

A reményt nem lehet szabályokkal kordában tartani, vagy keserű tapasztalásokkal letörni. Egyszerre áldás és átok.

404. oldal, 43. fejezet - Elválás

>!
AniTiger MP

    – Igyál még egy kis teát – mondta halkan Levendula. – Az összetört szívre nem gyógyír, de azért tompítja a fájdalmakat.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jövőlátó Levendula · tea
>!
Babó_Buca

– Meghalni könnyű, mágusfi – túrt bele a hajéba Levendula. – Életben maradni sokkal nagyobb és nehezebb feladat.

56. oldal, 5 – Az Utazó

Kapcsolódó szócikkek: Jövőlátó Levendula
>!
AniTiger MP

    – Közöd? Nem tartozom neked számadással.
    – Akkor kinek tartozol?
    – Magamnak.
    – Lehet, hogy te adtál fel a dáriaknak még a kollégiumban.
    – Persze – forgatta Lilla a szemét. – Aztán rájöttem, hogy mégis inkább megmentelek. A nők már csak ilyenek, szeszélyesek, mint az áprilisi szél. Van, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk eldönteni, hogy mit is szeretnénk.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hán sarja Adrián · Hanthalmi Lilla
>!
AniTiger MP

    – Ne is próbálj a közelébe férkőzni, világos?
    Lilla elképedten meredt rá.
    – A szentségit, ezt hogy nézhettem be ennyire!? Te nem ostoba vagy, hanem szerelmes!
    – Csak mert nem megyek bele gondolkodás nélkül az első tervbe, amivel elém állsz, még nem jelenti azt, hogy…
    – Ezt nem hiszem el! – huhogott Lilla. – Mégiscsak van szíved!

346. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hán sarja Adrián · Hanthalmi Lilla
>!
Amalthya P

[…] a sárkányok olyanok, mint némely ember: közelebbről meg kell vizsgálni őket, hogy eldönthessük a nemüket.

334. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
>!
Eryka93 P

– Ilyen a bűntudat – bólintott az apja. – Úgy fest, mindig van belőle bőven, hogy jusson mindenkinek. Csak azok nem érzik, akik tényleg bűnösek.

>!
Eryka93 P

– A szeretet sok szenvedés és nyomorúság forrása, rengeteg veszteséget okoz az embernek. Nincs annál rosszabb, mint vásárra vinni a lelked és a bőröd azzal, hogy szeretsz valakit. S ugyanakkor nincs annál jobb sem, és mondhatom, hogy megéri a kockázatot.

Kapcsolódó szócikkek: Jövőlátó Levendula
>!
AniTiger MP

    – Mondta, hogy miért kell engem megölnötök? – vetette be Ád ismét a varázserejét.
    – Mert Hán sarja Adrián vagy, egy hatalmas mágus, Algír sarja Hán és az északi boszorkánykirálynő szentségtelen nászának fattya.
    Ád hallotta, ahogy Lilla levegő után kap, és ahogy felnézett, tekintete találkozott a szigorú tekintetével, úgyhogy el is kapta rögtön.
    A fenébe is. Mielőtt kérdezel, előbb gondold át alaposan, milyen választ kaphatsz.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hán sarja Adrián
>!
Babó_Buca

Oly sokan halnak meg értelmetlenül, miközben még élhettek volna. Egy élet megmentése ellensúlyozhatja egy másik elvesztését…

56. oldal, 5 – Az Utazó


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Houck: A tigris utazása
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Naomi Novik: Rengeteg
Erika Johansen: Tear ostroma
Sara Raasch: Hó mint hamu
Anna Banks: Nemezis
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Morgan Rhodes: Lázadók tavasza