Utóhatás (Star Wars: Utóhatás 1.) 74 csillagozás

Chuck Wendig: Utóhatás

Réges-régen ​egy messzi-messzi galaxisban…

A Császár halott, a második Halálcsillag elpusztult és a Birodalom romokban hever. Azonban a Felkelők Szövetségének – amit most már Új Köztársaságnak neveznek – még nem sikerült teljesen felmorzsolnia a hadurak frakcióira szakadt Birodalmat.

A Peremvidék egyik eldugott zugában, az Akiva bolygó fölött csillagrombolók gyülekeznek. A közelgő veszélyről csak Wedge Antilles kapitány szerez tudomást, ő azonban fogságba esik.
Norra Wexley, az egykori felkelő pilóta az egyetlen, akihez elér segélykérő üzenete. Azt azonban ő sem tudja, hogy milyen közel van az ellenség, és mekkora veszedelem fenyegeti őt és bajtársait. Mert a Birodalom leghatalmasabb, életben maradt hadura elérkezettnek látja az időt, hogy visszaszerezze mindazt, ami jog szerint őt illeti, és egy új háború lépéseit megtárgyalni érkezik az Akivára.
Csakhogy a birodalmiak nem számolnak Norrával, és új szövetségeseivel – technikai zseni fiával, egy zabrak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Szukits, Szeged, 2015
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973454 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Rae Sloane


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Chuck Wendig: Utóhatás

Míg az Elveszett csillagok előnnyel indult a jó kritikák miatt, úgy az Utóhatástól némileg tartottam. Szegény könyv kapott hideget-meleget kint, így aztán kíváncsi voltam, hogyan is sült el végül.
Nos, annyira szerintem nem volt vészes regény, stabil kis Star Wars-regény, izgalmakkal, fordulatokkal, csatákkal. Kint kritizálták az egyszerű nyelvi megfogalmazást, amiben lehet valami, mert elég gyorsan haladtam, bár most pont olyan hangulatomban voltam, hogy nem igazán hiányoztak a cirádás körmondatok.
A sztorit illetően azt érdemes megjegyezni, hogy a könyv arról szól, ami a fülszövegben le van írva, Az ébredő Erő hajnala dolog itt ismét erősen reklámszagú, de az talán annyira nem is meglepő, hisz a film húsz évvel később játszódik, addig meg sok hajó teljesíti még a Kessel futamot. A fősztori mellett kapunk még úgynevezett közjátékokat, amik röviden bemutatják, mi is zajlik az egész Galaxisban az Új Köztársaság létrejöttét követő időkben. Úgy érzem, ezek egyike-másika (névlegesen spoiler) a következő köteteknek ágyaz meg, amik talán jobban felvezetgetik a VII. filmet. (Az Empire's End olyan jó cím lenne egy jakkui csatás könyvnek. Lécci-lécci!)
Összességében ez egy nem rossz kötet, de semmiképp sem életbevágó olvasmány az új film elé. Később, a teljes trilógiát ismerve lehet változik az álláspontom, de egyelőre opcionális SW-olvasmánynak minősíteném. Ha egy Star Wars regényt akarsz Az ébredő Erő előtt olvasni, akkor inkább az Elveszett csillagok legyen az.

>!
Szukits, Szeged, 2015
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973454 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
12 hozzászólás
>!
Somogyip
Chuck Wendig: Utóhatás

Szórakoztató, akciókkal teli, fordulatos történet, megfűszerezve sok-sok életképpel a Császár halála után felfordult Galaxisból. Így valóban elég sok (mellék)szereplő bukkan fel a könyv lapjain, és sokuk valószínűleg vissza is fog még térni sejtésem szerint a folytatásokban. A fő vonal szereplői közül három karaktert említenék meg, akik miatt érdemes volt elolvasni a könyvet. Sloane admirális, Jas a zabrak fejvadásznő, és a lecsúszott BBH tiszt Sinjir. Akit pedig negyedikként említenék meg, az maga Csont uraság.

>!
PAVideoStudio
Chuck Wendig: Utóhatás

A történetben sok szereplőt ismerünk meg – akiknek a bemutatása kicsit elhúzódik és nem is olyan részletes –, valamint A Jedi visszatér utáni állapotokat. A sztori egyszerű, van benne fordulat, olvastam már jobb trilógia nyitó darabokat. Az Operátor titkos ügynök a Delta Forrásra emlékeztetett.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/1lLNtlQwC9E

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
jaspi
Chuck Wendig: Utóhatás

@Razor véleményének elolvasása után döntöttem a könyv megvételéről és elolvasásáról.
Nem bántam meg! Jó volt újra elmerülni a StarWars világában. Nem egy tökéletes és kiemelkedő alkotás az Utóhatás, viszont kellően izgalmas, olvasmányos kötet. Kikapcsolódáshoz remekül megfelelt.

1 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Chuck Wendig: Utóhatás

kellemes meglepetés volt ,nagyon jól szórakoztam végig .itt van az új Han – csubaka páros , a technikai zseni és a harci robotja .jól kitalált,párost alkottak .a fejvadász és a piás birodalmi tiszt is jó páros lesz .és egy jól ismert karakter is megjelenik Wedge Antilles kapitány .cselszövés ,kis árulás .politika is színesíti a kalandokat .nem is igazán kell semmi más .nekem nem hiányoztak igazán a már jól meg ismert karakterek ,helyt álltak az újak is .
a köv részt várom .most .

>!
harsak
Chuck Wendig: Utóhatás

Régebben az angol verziónak nekifutottam, közepéig bírtam és feladtam.
Most újra nekifutottam magyarul és az első fele így is egy szenvedés volt. Egyedül a Barbara Hambly Jedik Gyermekei-vel szívtam ennyit, bár azt mai napig nem fejeztem be.
Szerencsére a könyv utolsó harmada már egész szórakoztató volt, így azt már 2 nap alatt letudtam.
Sokat gondolkodtam mik a legnagyobb bajaim a művel, végül hármat emelnék ki:
– Rengeteg felesleges időhúzás. Én szeretem ha bemutatnak egy karaktert ráérősen és van (jó!) karakterfejlődés, de ez így nagyon sok volt és jobbára nem volt funkciója.
– Rengetegszer szerintem nem tudta az író eldönteni, hogy mit csináljon x karakter míg párhuzamosan zajlik az esemény, így inkább egyszerűen 'veszítse el az eszméletét oszt' jóvan'…. Ilyen részleten megint nem szoktam fennakadni de itt túl sokszor élt ezzel a végére (szerintem, vagy csak az időhúzás mellé volt több mint elég).
– Hatalmas logikátlanság, ezt spoiler nélkül nem tudom kifejteni, de maradjunk annyiban hogy egyszer leír egy tényt hogy milyen magas egy épület, és a magasságból való zuhanásnak nem lehet az az eredménye ami a könyvben van. (nem, itt kivételesen nem ájult el)
+1 A vége után remélem, hogy nem egy gagyibb Thrawn trillógiát kapunk….
Azért elismerem, voltak pozitívumok is. A vége pörgős volt. Volt egy fordulat ami kimondottan működött, ott bevallom meglepődtem.
Na és persze a közjátékok… Azt se bánnám, hogyha az egész könyv azokból állna. Volt utalás az Uprising-tól kezdve rengeteg dologra (egyik helyszíne a Taris! – KotOR fanoknak), hogyan alakult a galaxis sorsa a polgárháború után. Ezek kimondottan tetszettek.
És még néhány szó a kiadásról: volt egy két elírás 'van' helyett 'vagy' és a társaik, de ezek annak ellenére hogy zavarnak, érthetőek mivel rohamtempóban készülnek a fordítások. Az új borítótípus érdekes, kicsit feleslegesnek tartom, de legalább nem rossz és nem nagyon számolhattak fel érte plusz költséget.
Egyszer érdemes lehet elolvasni, ha érdekel valakit ez az éra, de NINCS eszenciális információ benne a TFA-hoz.

>!
Lewy_666
Chuck Wendig: Utóhatás

Hát nem tudom, nem pont erre számítottam. Nem rossz könyv, de azt hiszem, hogy az írása nekem kissé kesze-kusza, túlzottan vontatott az én ízlésemnek, Talán majd még egyszer nekifutok és átértékelem, de az nem mostanság lesz sajnos.

>!
Hegyirabló
Chuck Wendig: Utóhatás

Nekem tetszett, szerintem méltatlanul van lehúzva 71 százalékra. Merem remélni, hogy nem azért húzták le sokan, mert SPOILER az egyik szereplő homoszexuális. Remélem kétezer tizenakármennyiben már nem tartunk itt.

1 hozzászólás
>!
moordavid
Chuck Wendig: Utóhatás

Sok reakció született napvilágot, amikor kiderült, hogy Miki egér kitömve Lucas zsebeit, felvásárolta tőle a teljes Star Wars univerzumot. Olyan, hogy mindenki elégedett legyen, egyszerűen nem létezik, de koncentráljunk az előnyökre, már ami a könyves univerzumot érinti. Egyik legnagyobb felhördülést az keltette, hogy az új tulajdonos, a Disney nemes egyszerűséggel „kitörölte” a hivatalos kánonból az eddig megjelent könyveket, videojátékokat, képregényeket, novellákat, tehát az elmúlt 40 évtized szellemi termékét a 8 filmen és pár rajzfilm sorozaton kívűl. Tény, nagyszerű elemeket is tartalmazott a most már 'Legendák' névvel ellátott mellékvágánnyá avanzsált univerzum, de a Nagy Takarítás már időszerű volt. Hiszen rengeteg ellentmondás született a hihetetlenül kitágított messzi-messzi galaxisban, és sok olvasó van (Köztük én is) aki bár élveztem ezeket a történeteket, szereti a rendet.

Rengeteg rajongó várta, hogy a hivatalos kánon szerint mi történt a filmekben megszeretett hőseinkkel az endori csata után (Korábban a legáltalánosabban elfogadottként ezt a szerepet az úgynevezett, és egyébként tényleg jól sikerült Thrawn trilógia fedte le). EZ pedig az Utóhatás trilógia, amelynek első része ez a könyv.

Szóval mit kapunk? Egy jól megírt történetet, szerethető szereplőkkel, a kiszámíthatóságon innen lévő fordulatokkal.

Hiába semmisült meg a második Halálcsillag, hiába halott Palpatine és Vader, hiába semmisült meg a birodalmi vezérkar jelentősebb része, a háború korántsem ért véget. A Jedi visszatér már már infantilisen euforikus befejezése nem jelentette a háború végét. Hiszen a galaxis nagy, és a birodalom megmaradt és elkötelezett hadurai nem adják meg magukat, rengeteg világ van, ahol még a birodalom tartja vasmarkában a civileket, és az Új Köztársaság nem tud egyszerre ott lenni mindenhol és folytatni a harcot. Ezt a happy endet felülíró (De valjuk be, logikusabb) fordulatot ábrázolja lenyűgözően Chuck Wending regénye.

Nincs jedi-rinya, nincs pátosz és eposzi momentumok, hangulatában a Zsivány Egyes c. filmet kapjuk meg jóval több fordulattal és történetszállal fűszerezve. Vérbeli Star Wars hangulat, amire a folytatás csak rátesz egy lapáttal.

A közjátékokért az írónak, a szuper fordításért a fordítóknak, az igényes és gyönyörűen kivitelezett megjelenésért pedig a Szukits kiadónak jár egy-egy hatalmas pacsi :-)

>!
ElectricWizard
Chuck Wendig: Utóhatás

Valahogy nagyon nem ezzel kellett volna kezdenem a Star Wars regények olvasását, mert ez borzalmasan gyenge volt. Szinte alig történt valami érdemleges, nagyon érződik, hogy egy sorozat első kötetével van dolgunk, ráadásul tele van közjátékokkal, amik hiába a legérdekesebb pontjai a könyvnek, nem teljesen értettem, miért van rájuk szükség, de majd valószínűleg kiderül…
A másik problémám pedig a karakterekkel volt, ugyan Jas és Sinjir kifejezetten szórakoztatóak voltak, főleg a közös jeleneteik, de ők sem mondhatóak kifejezetten egyedi, érdekes karaktereknek. Nora és Temmin viszont borzalmasan irritálóak, főleg a fiú, aki már megüti a Jar Jar Binks szintet. Viszont Csont uraságot is kedveltem, annak ellenére, hogy az ő jelenlétében sem volt semmi újdonság.
Még egy pozitívum, nagyon tetszett, hogy láthattuk mit tesz a Birodalom, és nem csak annyi volt, hogy győztek a Lázadók, ők pedig varázslatos módon megszűntek létezni. Azt hiszem ennyivel ki is merült a pozitívumok listája.
Ó, és mégis hol tartalmazott ez kulcsinformációkat a TFA-hoz?


Népszerű idézetek

>!
arsenal0522

Fura dolog szülőnek lenni. Az ember úgy áll neki a gyereknevelésnek, hogy előbb-utóbb tisztába jön vele, az ő feladata megtanítani…mindenre. Enni, játszani, tanulni, dolgozni… létezni . (…)
Ő ad használati útmutatót az élethez, és ő segít a gyereknek talpon maradni, amíg ezt úgy-ahogy elsajátítja.
Eleinte mindez pokolian nehéz, aztán az ember megszokja, és idővel annyira természetessé válik a számára, hogy szinte már nem is képes másként viselkedni.

134. oldal

>!
arsenal0522

A gyümölcs akkor a legfinomabb, amikor érett, de eljön az a pillanat, amikor minden gyümölcs túlérik, és akkor már rohadt. És ezzel minden társadalom így van, akárhogy is nevezzék.

72. oldal

>!
PAVideoStudio

– És most idehallgassatok! Ami volt, az megint lesz. Régen a Köztársaság irányította a dolgokat, és úgy néz ki, hogy most megint köztársaság lesz. Egy darabig mindenki örül majd neki, az emberek éljeneznek, aztán idővel felbukkannak a nehézségek, és valaki úgy dönt, jobban is lehetne ezt csinálni. És akkor az Új Köztársaság, vagy ez a megújított Régi Köztársaság, vagy a mit tudom én, hogy hívják ezen a héten Köztársaság a törvény teljes szigorával sújt majd le ezekre az emberekre. És akkor ezek a másként gondolkodók lesznek hirtelen a lázadók és szabadságharcosok, a Köztársaság pedig a gonosz… és a kerék megint fordul egyet.
Megdörzsölte a szemét, és nagyot sóhajtott.
– Én még emlékszem rá, hogy a Köztársaság saját magát nyírta ki. Mert bizony, így történt! A Birodalom nem elfoglalta a Köztársaságot, hanem a Köztársaság lassan, fokozatosan maga vált a Birodalommá. És az ilyesmi nem egyik napról a másikra történik, hanem évek, évtizedek alatt. A gyümölcs akkor a legfinomabb, amikor érett, de eljön az a pillanat, amikor minden gyümölcs túlérik, és akkor már rothadt. És ezzel minden társadalom így van, akárhogy is nevezzék.

71-72. oldal, 7. fejezet (Közjáték - Saleucami) – Utóhatás (Szukits, 2015)

>!
PAVideoStudio

Lehet, hogy valamiféle titkos birodalmi gyűlés készül az Akiván? A helyzet iróniája nem kerülte el az admirális figyelmét Nem is olyan rég még a felkelők voltak azok, akiknek ilyen eldugott helyeken, a legnagyobb titokban kellett találkozniuk, most pedig a birodalmiak. A szerepek néha villámgyorsan felcserélődnek.
Az efféle apróságok jelzik, hogy az ellenségeik vesztésre álltak, ahogy azt is, hogy még nem győzték le őket. És ilyenkor kell a leginkább ügyelni rá, hogy az ember ne váljék elbizakodottá. Mert a Birodalom elveszíthet akárhány csatát, amíg nem veszíti el a háborút is, veszélyt jelent.

176. oldal, 15. fejezet – Utóhatás (Szukits, 2015)

>!
Máté91

Az emberek tévednek, ha úgy gondolják, hogy a háborúk megszakítják a békét. Nem… Csak egyetlen, hosszú háború van, közben néha fegyverszünet, vagy béke, akár évszázadokra is.
De a háború előbb-utóbb mindig, mindenhol felüti a fejét.

16. oldal, Coruscant

Kapcsolódó szócikkek: háború
>!
Máté91

Komótosan maga elé húzta a poharat, és egy szerető gyengédségével suttogott neki.
– Számíthatsz rám, drágám! A tiéd vagyok!
Aztán fölhajtotta az italt. Édes volt, selymesen csúszott, és ahogy leért, Velus beleborzongott a gyönyörűségbe. Aztán megpaskolta a bárpultot, jelezvén, kér még egyet.
– Nemes kocsmáros, italok őrzője, likőrök kimérője! Ide nekem még egy pohárral ebből a pompás nedűből!

41, oldal, Harmadik fejezet

>!
arsenal0522

A rossz álmokat, akár a rossz pénzt, nem lehet elveszteni.

179. oldal

>!
stormtrooperate

De nem ölte meg őket. Pilóta volt, aki számos ellenféllel végzett már a harc hevében, de soha nem hidegvérű gyilkosként.
És annak ellenére, hogy ez itt az ellenség, ők is csak emberek.
Egyes számú lecke: Ideje lesz megtanulni, hogy a birodalmiak is csak emberek. Legalábbis egy részük.
Mert könnyű úgy tekinteni a birodalmiakra, hogy egytől egyig megátalkodott gonosztevők, de az igazság az volt, hogy egy részüket hazugsággal, egy részüket pedig erőszakkal sorozták be. És a Halálcsillag pusztulása óta egyre többen dezertálnak közülük – nők és férfiak, akik csak úrja szeretnék kezdeni az életüket.

61. oldal


A sorozat következő kötete

Star Wars: Utóhatás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paul S. Kemp: Sith Nagyurak
Kim Stanley Robinson: 2312
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
Michael Reaves – Steve Perry: MedStar I: Harctéri sebészek
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Dan Simmons: Ílion
Timothy Zahn: Thrawn: Szövetségek
Frederik Pohl: Az átjáró