Harcosok ​klubja 766 csillagozás

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja Chuck Palahniuk: Harcosok klubja Chuck Palahniuk: Harcosok klubja Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szombat ​esténként névtelen átlagemberek, autószerelők, felszolgálók, irodai alkalmazottak gyűlnek össze egy külvárosi bárban, hogy záróra után az alagsor betonpadlóján könyörtelen ökölharcokat vívjanak egymással. A harcosok nem kötnek fogadásokat, nem hirdetnek győzteseket; a küzdelmek egyetlen célja, hogy visszanyerjék önbizalmukat, a hitet, hogy saját kezűleg irányíthatják a sorsukat. A zártkörű klub megalapítója és teljhatalmú vezére Tyler Durden, mozigépész, szappanügynök és anarchista messiás egy személyben, aki semmitől sem riad vissza, hogy fanatizálja az embereit. A klubtagok lassan tehetetlen bábokká válnak Durden ördögi játszmájában: egyre véresebb összecsapások követik egymást, míg egyikük megsejti a klub valódi célját.
De lehet, hogy már túl késő…
Chuck Palahniuk kultikus regényéből napjaink egyik legeredetibb amerikai rendezője, David Fincher (Hetedik, Játszma) készített lélegzetelállítóan fordulatos, lenyűgöző látványvilágú filmet, Edward Norton, Helena… (tovább)

Eredeti mű: Chuck Palahniuk: Fight Club

Eredeti megjelenés éve: 1996

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények

>!
Trubadúr, Budapest, 2018
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790198
>!
Trubadúr, 2013
230 oldal · ISBN: 9789632274720 · Fordította: Varró Attila
>!
Trubadúr, Budapest, 2013
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274157 · Fordította: Varró Attila

2 további kiadás


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Tyler Durden · Marla Singer

Helyszínek népszerűség szerint

IKEA


Kedvencelte 282

Most olvassa 33

Várólistára tette 382

Kívánságlistára tette 296

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin 
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

Csak úgy levettem a polcról, nem terveztem, hogy ezt olvasom majd, de a belső hangom azt mondta, ez kell Nekem! Hiszek egy Tylerben, mert jól súgott!
Én pedig azt mondom, hogy tényleg nagyon jó volt. Csak úgy záporoztak a pofonok, amiket kaptam tőle olvasás közben. Mint az Ali – Fraizer trilógiában, ahol mindig más diadalmaskodott.
Esetemben Palahniuk néha akkora gyomrost adott, hogy nehéz volt feltápászkodnom. Minden sornak jelentősége van, nem szabad kapkodva olvasni. Chuck kb beintett az egész világnak, és egy görbe tükröt tartott az olvasói elé. Van akinél nagyon betalál ez a morbid humor, ahogy a szavakkal, és a szereplőivel bánik. Ide tartozom jómagam is.
Sokan akár magukra is ismerhetnek Tyler személyében, és erre a romlott világra, hogy egy dolognak, hány oldala is van? Ki tudsz törni belőle, vagy maradsz aki eddig is voltál?
Nem ragozom túl, már mások előttem biztos megtették, tartalmasabban, és ékesszólóbban.
Csak annyi, hogy zseniális könyv, amit egyszer mindenkinek el kéne olvasnia.
És Te barátom aki ezt olvasod, hiszel egy Tylerben, a világban és annak romlásában, vagy szerinted minden javítható? Hiszel magadban?

>!
Trubadúr, Budapest, 2013
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274157 · Fordította: Varró Attila
>!
Spaceman_Spiff IP
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

Apu én vagyok (?)

Nem nagyon tudnék mondani még egy könyvet, ami ennyire férfikönyv lenne. Persze, rengeteg benne foglalt kérdés nemtől független – és ahogy egyre egyenlőbbé válnak a lehetőségek a két nem között ez csak tovább erősödik –, mégis a Narrátor és Tyler kapcsolata messziről bűzlik a férfi identitás kérdéseitől.
Mert hát minden férfi kicsit Tyler akar lenni. És néha minden férfi kicsit a Narrátor.

Igen, nem a tárcád vagy, nem a lakásod vagy, ezt tudjuk, mára már sikk lett ismerni legalább Fincher (egyébként zseniális) filmjét, de sokan a könyvet is előbb-utóbb elolvassák. A fogyasztói társadalom, a mi korunk legékesszólóbb, legbrutálisabb és legsziporkázóbb látlelete ez a könyv.

De mellette ott van a férfi önmarcangolása. Hiszen milyen durva már, hogy miért is jön létre Tyler igazából. spoiler Tyler az az erős, önálló, magabiztos férfi, aki képes meghódítani a világot, és mindent elérni, amit igazán akar. Ugyanakkor mégsem ő az igazi cél, mert ő egyszersmind a férfiúi brutalitás is, a testet öltött pusztítás, amiről a Narrátor csak beszél, Tyler megteszi. Nem érdekli senki és semmi, így ugyanúgy nem életképes, mint a csak a tárgyakkal foglalkozó másik férfialak. (Erről egyébként a film kapcsán itt bővebben is szó van: https://www.youtube.com/watch… )

Végeredményben az én olvasatomban pont arról szól a könyv, hogy különlegesek vagyunk. Már ha elérjük azt a potenciált, ami bennünk van. Amikor túljutunk Apu Kirobbanó Dühén, és nem akarjuk elpusztítani azt a szépséget, amit nem kaphatunk meg, hanem azzal törődünk, amit megkaphatunk.

Nem állítom, hogy könnyű eljutni ide. Én még biztos nem járok ott.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637448591 · Fordította: Varró Attila
3 hozzászólás
>!
lzoltán P
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

Kicsit megmosolyogtató volt – nem gúnyosan –, viccesnek találom azt amikor a fogyasztói társadalom ellen „kampányoló” művet ennyire bekajálják és elfogyasztják – nagy sikerű film is készült belőle, és biztos vagyok benne, ezt lehetett tudni előre. Igazából ez már az abszurd határait súrolja. Na igen, súrolás, takarítani kell, nem maradhat mocsok, hívd életre Te is a saját Káosz-brigádod, ötölj ki egy Nemezis-tervet aztán hajrá, lehet versengeni ki tudja jobban elsikálni az emberiséget.
     És ne csak mosolyogjak, hanem sírjak is. Sajnos ezek a Káosz-brigádok nagyon is léteznek. Hol léteznek? A mindennapokban, ott viselik azt a bizonyos előírt (munka)ruhát amely a megfelelő varázsszavakra mozgatja viselőjét. Nekem is van egy szép – nem fekete – piros varázsruhám, amiben azon dolgozok hogy minél jobban kiszolgáljam a… mit is? Magamat biztosan kiszolgáltatom, aztán beindul a körforgás.
     A könyvben megjelenő erőszakosság megjelenítésének helyessége vitathatatlan (az viszont hogy ezt mások átültetik az életbe, az ennek pont az ellenkezője, de erről nem a könyv tehet, hanem az értelmezés). Egy „szolidabbat” kiemelnék: mi történik az akácfákkal amikor lelocsolják olajjal és begyújtják? A Káosz-brigád egy rögtönzött erdőtüze. És mi történik, amikor ebben a valóságban buldózerekkel letiporják az esőerdőket? Útépítés. Melyik súlyosabb, melyiken kell felháborodni? A regényben ábrázolt erőszakon vagy azon, ami éppen a „szomszédban” történik?
     És ahogy mindent, úgy a Harcosok klubját vagy a Káosz-brigádokat is fenyegeti az a veszély, ami rutinfeladattá változtatja, vagyis ugyanabba a pihe-puha semmibe süllyed bele. Szóval:

(…) Lehet, hogy az ember egy idő után belefásul a rutinverekedésekbe, és szeretne továbblépni. (http://moly.hu/idezetek/456430)

Ha már mindenki pufogtatja az „Én vagyok Apu…” kezdetű mondatokat, elég legyen annyit hozzátenni, legyél Tenmagad Apu, ne csak valamelyik része. Erről is szól a könyv, nem kell mindenáron a csordaszellemet követni, lesni egy vezető óhajait és nem kérdezni, persze nem is kell állandóan a széllel szemben hugyozni.
Találd meg önmagad, válaszd ki valamelyik személyiséged, a többit „lődd főbe”, és élj.

>!
Trubadúr, Budapest, 2013
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274157 · Fordította: Varró Attila
17 hozzászólás
>!
pat P
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

Évek óta nem voltam hajlandó elolvasni ezt a könyvet, mert (bár a filmmel kiválóan elvoltam) valahogy abban a skatulyában volt a fejemben, ahol az Amerikai psycho. Amit, finoman szólva, hát ugye nem szeretek annyira nagyon. És ez persze nem is volt olyan nagy tévedés. Az olvasmányélmény azonban egy picikét mégis más volt.
Mert ugyan nem csipkés lelkületű szűzleánykáknak íródott a könyv, azért nem annyira gyomorforgató, és a durva jeleneteket sem éreztem öncélúnak. Bizony, ebben a regényben még én is képes voltam mondanivalót felfedezni. Méghozzá többfélét is ám! Egyszer ugye társadalomkritika – amivel engem ugyan nemigen lehet lenyűgözni, de sebaj. Aztán ugye értelmezhető a férfiúi identitáskeresés regényének – erre ugyan magamtól nem jöttem volna rá, de @acélpatkány értékelése felnyitotta a szemem. Meg még nagyon szép mélylélektani tanmese is a személyiség sötétebb bugyrairól, és ezt az olvasatot nagyon élveztem. (Nyilván van még sokféle más dolog is a sorok között, de nekem ezek tűntek fel.)
A stílusa szerintem nagyon jó, valószínűleg én szeretem a minimalista prózát.
De a legeslegjobb benne az, hogy vicces! Jó, sötét, meg morbid, meg abszurd, meg komolyan már, de én olyan jókat nevetgéltem rajta. Valahogy az a fajta humor van benne, ami úgy mutatja meg a saját életed szar dolgait, hogy rájuk ismersz, de egyből tudod bizonyos távolságból nézni és kiröhögni őket, és úgy már nem is tűnnek olyan borzalmasnak. Az ilyen humort pedig igen nagyra értékelem.

14 hozzászólás
>!
gab001 P
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

A filmet egyszerűen imádom, s most már a könyvet is. Mivel a kettő szinte ugyanolyan, így a történet nem okozott meglepetéseket, mégis nagyon jó volt olvasni. Hihetetlen mekkora őrültség, s mégis annyira magával ragadja az olvasót. Annyira pörögnek az események, annyira letehetetlen. Apu elképedten ingatott feje vagyok, de senkinek egy szót sem a harci klubról.

4 hozzászólás
>!
Beatrix_Farkas
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

"A harci klub első szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról.
A harci klub második szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról."
Na most így hogy a viharba írjak értékelést? Kockáztatva, hogy elkap a majom hadsereg.
Zseniális könyv, nagyon kíváncsi lennék rá eredeti nyelven is, mert néhol úgy éreztem, hogy a film szövegei kifejezőbbek, keményebbek, mint a magyar fordítás.
Viszont a humor, az ötlet, a megvalósítás, csillagos ötös! Majdnem minden oldalon volt olyan szöveg, amit kimásoltam volna, de már szinte kiidézték a könyvet. Most megint úgy beszélek, mint anno a film után: Apu Vigyorgó Feje vagyok. :)
S persze a helyzet: jó párszor láttam a filmet, mire olvastam a könyvet. S nem tudok különbséget tenni, ez jobb, az jobb, nincs ilyen. Mindkettő szuper!
Nagyon kevés eltérés volt, spoiler S valahogy jobban „féltem”, mit fognak csinálni. spoiler a narrátort (akinek itt sem derül ki a neve). Tyler szerintem kegyetlenebb a könyvben, pl. spoiler. Nehéz, mert mindenki tetszett, de nem tudtam azonosulni senkivel.
Pláne nem azokkal, akik belépnek egy ilyen harci klubba, hogy aztán péppé verjék egymást. Ahogy Palahniuk leírja a bunyókat, szinte hallom a csont törését, a vér fröccsenését. Mégis megmosolyogtató, ahogy egy ilyen klub önálló életre kel, s behálózza Amerikát. Fiúk, tényleg jó lenne egy ilyen klub?? :)
Egyértelműen meghozta a kedvem Palahniuk többi könyvéhez, majd megkérdem szakértő barátnőmet, @Mrs_Bateman-t, hogy mi legyen a következő.

2 hozzászólás
>!
Black_Angel
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

Ez a könyv zseniális.
Az igazi csatát nem a szárazföldön visszük véghez, hanem agyban. Minden ott dől el. Ez a könyv ráébreszt arra, hogy küzdened kell, és nem feladni az első akadálynál.
Filmen láttam először, de nem nagyon volt érthető számomra, hogy mi történik. De a könyv tökéletesen leírt mindent, amit tudni szerettem volna. Kivéve a főszereplő nevét.:D
És mostantól, ha megyek valahova enni, megnézem, nem-e keveredett valami más is a kajámba..:D


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Puha kis fészkünk rabjává válunk, tárgyaink tulajdonból tulajdonosok lesznek.

3 hozzászólás
>!
cz_z

Egy percnél többet nem szabad elvárni a tökéletességtől.

3.

>!
Olyvia

Nagyon könnyű sírni, ha egyszer rájövünk az igazságra: mindenki, aki számít, előbb-utóbb elhagy vagy meghal. Bizonyos idő után minden ember túlélési esélye eléri a nullát.

17. oldal

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Egy régi közhely szerint mindig elpusztítjuk, amit szeretünk – nos, akárhogy nézzük, ez fordítva is igaz.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
ludovika

Számtalan dolog van, amit nem szeretünk tudni azokról, akik közel állnak a szívünkhöz.

152. oldal

1 hozzászólás
>!
egy_ember

Talán az önfejlesztés nem megoldás. Talán az önpusztítás a megoldás.

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés · Tyler Durden
>!
déli_báb IP

– Adva van egy korosztálynyi életerős férfi és nő, akik egy értelmes célt szeretnének szolgálni. A reklámok hatására évek óta felesleges ruhákat és kocsikat hajszolnak. Egész nemzedékük gyűlölt rutinmunkákat végez, csupán azért, hogy megvehessék ezeket a szükségtelen holmikat.
– A mi korosztályunk nem élt át háborúkat és gazdasági válságokat, mégis háború pusztít szívünkben, és egész életünk egyetlen lelki válság. Forradalomra készülünk a kultúra ellen. Krízisünk spirituális természetű, és végigkíséri életünket.
– Az ilyen emberek csak a rabszolgaság révén ismerhetik meg a szabadságot és a megfélemlítés révén a bátorságot.

176. oldal

>!
Algernon +SP

Anyám is csak úgy ontja a hasznos tanácsokat:
– Soha ne vegyél műanyag cipzáras holmit.
Szüleim életbölcsességei nem mutatnának túl jól a konyhai falvédőkön.

76. oldal

>!
Frank_Spielmann I

– Ha Marilyn Monroe élne, tudod mit csinálna éppen?
Jó éjszakát, válaszolom.
A tetőkről cafatokban lóg a kárpit, és Tyler mosolyogva azt mondja:
– A koporsója fedelét kaparászná.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marilyn Monroe

Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Coupland: X generáció
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
Bret Easton Ellis: Glamoráma
Craig Clevenger: A gumiember
Erlend Loe: Naiv.Szuper.
Andri Snær Magnason: LoveStar
Jay McInerney: Fények, nagyváros
Raymond Carver: Katedrális
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava
Bret Easton Ellis: A vonzás szabályai