Beautiful ​You 63 csillagozás

Chuck Palahniuk: Beautiful You

A ​Harcosok klubja szerzőjének vadonatúj regénye disztópikus világba enged bepillantást: eljön a kor, amikor a nőknek nem lesz többé szükségük férfiakra, hiszen sokkal különb gyönyört remélhetnek a ravasz fortéllyal rájuk tukmált szexkellékektől. Otthagyják családjukat, karrierjüket, bezárkóznak szobájukba, és csak akkor jönnek elő, ha lemerült az elem a készülékben.

Penny Harrigan egy menő manhattani jogi cégnél dolgozó, tipikus szürke egér: nem túl szép, nincs sok pénze, nincs pasija sem. Ezért igencsak váratlanul éri, amikor a cég egyik ügyfele, a szoftvermilliárdos C. Linus Maxwell vacsorára invitálja egy exkluzív étterembe. A férfi utána egy párizsi hotellakosztályba csábítja Pennyt, ahol egy hosszas és a kísérleti alanyt alattomos módon kihasználó tortúra veszi kezdetét: a lánynak a Beautiful You fantázianévre hallgató testápolási eszközcsalád fejlesztésében kell közreműködnie. De mire ráébred, hogy bajban van, már késő

A regény Palahniukra jellemző módon… (tovább)

Eredeti mű: Chuck Palahniuk: Beautiful You (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Trubadúr, 2015
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632275307 · Fordította: Bajtai Zoltán
>!
Trubadúr, 2015
290 oldal · ISBN: 9789632277370 · Fordította: Bajtai Zoltán

Enciklopédia 4


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Ez a könyv tulajdonképpen egy 18 éven felüliek számára írt young adult disztópia, amely a nők által maximálisan átélhető szexuális gyönyörről szól, amit a sokadik generációs szexuális segédeszközök segítségével érhetnek el, s amelyeket – ha nem is szó szerint, de átvitt értelemben mindenképpen – egy személy birtokol. Megtudhatjuk, hogy milyen hatása lenne a társadalomra, ha a nők bármikor olyan orgazmust tudnának elérni, amelyre – néhány tantrikus mestert kivéve – egyetlen férfi sem képes okozni? Ez a nők felszabadítása? Vagy éppen egy új rabszolgaság? Vagy egy múltban történt esemény hatására megbillent elme hagymázos terve, ami csak a pénzről és a hatalomról szól? És hogy jön itt a képbe Penny, aki egy teljesen átlagos amerikai nő?
A válaszokhoz el kell olvasni a könyvet, nem árulom el. :)
Palahniuknak nem ez a legjobb műve, de élveztem. :) Ja nem úgy. :)
De! Tantrára fel férfitársaim, ne hagyjuk – se most, se a jövőben –, hogy bármiféle szexuális segédeszközök legyűrhessenek bennünket!
(Utólag az is az eszembe jutott, hogy ez a szürke ötven árnyalata Palahniuk módra. :D )

1 hozzászólás
>!
Chöpp
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Nekem ez Palahniuk eddig leggyengébb alkotása volt. Több jelenete volt számomra groteszk és lehetetlen. Nem akarok spoilerezni. Penny, a főszereplő, hol egy intelligens fiatal lány, hol egy buta liba benyomását keltette. A manipuláció és az önös hatalmi érdekek pedig szinte teljesen aláásták, hogy akár csak kedvelhessem ezt a történetet. Nem lett volna annyira fontos megírnia Palahniuknak ezt a sztorit. Nekem meg lehetett volna annyi eszem, hogy nem olvasom végig.

>!
Fummie
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Oké, kész, így a második Palahniuk regényem után rá kellett jönnöm, hogy ez az az író, akinek a könyveiről képtelen vagyok normálisan írni, mert annyira meg tud viselni lelkileg, hogy örülök, mire sikerül magam összeszedni az olvasási élményből. Imádom, de nem megy.

>!
phetei P
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Mit tehet az ember amikor azzal küzd, hogyan kezdje az értékelés megírását. Hát azzal kezdi, hogy nem tudja, hogyan kezdje. Nehéz megtalálni ugyanis a jó kezdőfogást ezen a könyvön. Annyi oldalról megy neki a modern fogyasztói társadalom visszásságainak kifigurázásába, hogy már ezek között prioritizálni is feladat. Így belegondolva ebbe pedig rá kell jönnöm, nem is biztos, hogy erre szükség van. A Beautiful You totális elborulás. Nyoma sincs már meg benne az absztrakt elvonatkoztatásoknak és metaforikus sejtetéseknek, mint a Harcosok Klubjában, vagy a Fulladásban. Mintha belefáradt volna már Palahniuk is a hiábavaló küzdelembe és a felesleges művészieskedésbe, a Beautiful You döbbenetesen nyílt brutalitással és közvetlen őszinteséggel üvölti a reklámok népének arcába, hogy „Gyökerek vagytok bazmeg!”. A könyv egyre gyorsuló ütemben sorolja vádpontjait az elmúlt évek popkulturális szennyének: zombimánia, vámpíros regények, Star Wars, agyonhasznált sci-fi panelek; de megkapják a magukét az olyan időtlen toposzok, mint a mindenható média, az ostoba vallások, az ezoterikus szélhámosok, a luxus indokolatlan hajhászása és természetesen a mindent összetartó gyilkos korrupció. Legfőképpen persze az örök joker: a szex, amiből soha nem elég, soha nem lehet elég jó és amivel bármit el lehet adni. Mindezek pedig olyan töménységben és inztenzitással ömlenek le a kötet lapjairól, ami végül óhatatlanul önmaga paródiájába fordítja vissza a regényt. Minden mindennel összeér, saját magába fordul és együtt fulladnak a szánalom posványába. A fogyasztói társadalom ördögi körének tökéletes ikonja, melyből nincs kitörés, amiben nincs megváltás és nincsenek megoldások. A kárhozathoz vezető út pedig drónokból kilőtt rakétaként halált osztó műfaszokkal van kikövezve.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Ez egy Palahniuk könyv. Ismeritek őt? Nem változik. Beteg ötletek, nyers megfogalmazások, kíméletlen kritikák a társadalomra. A keret változik. Néha kicsit sok is. Néha öncélúan jön le ebben a könyvben. Én imádom a stílusát. A történet egy pontján azt hittem, hogy nem lesz túl nagy meglepetés a vége (az első fejezet miatt), de nagyon ügyes megoldás zárta le a sztorit. Azért a régi könyveit nehéz felülmúlni.

>!
Risus P
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Csak azért nem tudok 5 csillagot adni, mert a fordítással nem igazán tudtam megbarátkozni. Én pár részletet olvastam eredeti nyelven, és úgy sokkal ütősebb a hatás.
Természetes hozta az író a jól vár egyedi, nyers, hatásértő története és stílust.
nem hiába az egyik kedvenc íróm

>!
Wally
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Sokkal jobban tetszett, mint a Fulladás, de kevésbé, mint a Harcosok Klubja. A történet nagyon tetszett, főleg a végén a csattanó. Penny nem mindig volt szimpatikus, egyszer egész értelmes volt, utána meg átment hülye p****ba. Az olvasás után betettem Chuck bácsit a kedvenc íróim közé, mert kiérdemelte. :D

>!
CheshireCat
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Hmmm…. Sosem olvastam még Palahniuk, sem egyèb, ilyen témájú könyvet. De összességében nem volt rossz. Fenntartotta az érdeklődésemet, kíváncsi voltam mi fog ebből az egészből kisülni. Főleg a legelső oldalakból kiindulva. Csak kamilláztam, hogy mi a franc történik?? Voltak benne számomra durvának mondható jelenetek, de nem akarok itt spoilerezni. Túlságosan vizuális típus vagyok és ez sok résznél nem esett túl jól az agyamnak! :)
Viszont maradt bennem 1-2 kérdés. Az ügynökök…. nem érdekelte még akkor sem Pennyt, hogy miért, amikor kiderült, hogy ki miatt óvták? Egy kérdést sem tett akkor fel! És a fellázadás ellene? Miért csak ellene? Na hagyjuk már!
És ha tudta, hogy milyen következményekkel jár a társtulajdon megszerzése, akkor miért erőltette mégis??!!
Néha szerettem a karakterét, néha még meg is sajnáltam, de olykor teljesen úgy viselkedett, mint egy ostoba liba.
Még egy Palahniuk könyv vár a polcomon, kíváncsi leszek az Úrra ezek után.

5 hozzászólás
>!
Gigger
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Elég vegyes érzelmeim vannak a könyv letétele után.
Az biztos, hogy megdolgoztatta a vizuális képességeim. No de mindent csak szépen sorban.
Az első pár oldal iszonyat brutálisan indult és felkeltette a figyelmem. No ez finom falat lesz, gondoltam, és igazából nem is csalódtam. Összességében tetszett.
Hátránynak írom fel a rengeteg ismétlést.
Sok, számomra lehetetlen dolgot olvastam, ami megegyezik az agymenéssel. Rengeteg szex, szexjáték, undorító dolog. Voltak azért a számra mosolyt csaló dolgok is.
A főszereplő hölgyemény…hát, néha elkapott az az érzés, hogy „ ez az csináld, ez így jó ”, néha pedig fel tudtam volna pofozni…
Maga a cselekmény…hát érdekes. Határozottan élénken el tudtam képzelni azt, ahogy a társadalom szétesik, a nők eltűnnek, a férfiak agresszívabbak lesznek, a rendszer borulni látszik. Ez még tetszett is.
Na de az öreg szexboszorkány és az életvitele ?! Hát fúj. spoiler Kicsapta a biztosítékom.
Ami tetszett, és mondjuk többet is olvastam volna róla, az a nanorobotok, illetve a klónozás. Valamint Maxwell távirányítója. Érdekes gondolat ezzel irányítani a valóság érzékelését.

>!
SMesi P
Chuck Palahniuk: Beautiful You

Mindenképpen érdekes, már csak azért is, mert elgondolkodtatott, többek között magamon is.


Népszerű idézetek

>!
Kkatja P

    A spanyol légy néven legendássá vált afrodiziákum alapanyaga tulajdonképpen a smaragdzöld kőrisbogár, magyarázta Maxwell, a Lytta vesicatoria. A döglött bogarakat kiszárították, és finom porrá őrölték, így bele lehetett keverni bármilyen italba, és ha ezt valaki megitta, akkor erősen égető érzés jelentkezett nála a húgyúti területen. A spanyol légy hatására a nők állítólag azonnal heves késztetést éreztek a közösülésre. Valójában ez a hatás nagyjából annyira volt izgalmas, mint a mérges szömörce által okozott tünetek.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kőrisbogár · sumac (Rhus bogyó, szömörce)
1 hozzászólás
>!
Kkatja P

– Miért lenne más a szex? – háborgott Max. – Mindennek, a filmnek, a zenének és a festészetnek is az a célja, hogy manipuláljon és felizgasson minket.

72. oldal

1 hozzászólás
>!
Wolly

Szociológusok azonnal rámutattak, hogy a reklámok már igen régóta használják ki a férfiak természetes ösztöneit. Ha el szerettek volna adni egy bizonyos sörmárkát, elég volt a média segítségével egy tökéletesnek mutatott női testet bedobni a köztudatba, a férfiak máris horogra akadtak. Ez a nagy múltra visszatekintő módszer látszólag a nőket használta ki úgy, hogy a férfiak martalékául vetette őket, de éles szemű megfigyelők szerint a csábító keblek, feszes, sima bőrű combok látványa felettébb alkalmas volt arra, hogy átmossa az értelmes férfiak agyát, kiölje a gondolataikat, tönkretegye a koncentráló- és felfogóképességüket.

174. oldal (Helikon Kiadó, 2015)

>!
Kkatja P

A bíró szótlanul nézte, amint Pennyt megtámadják.

(első mondat)

>!
Chöpp

Tökéletes módszernek tűnt a mesterséges ingerkeltésnek a végletekig vitt fokozásával közömbösíteni egy egész nemzedéket, amely egyre többet szeretett volna elérni egy olyan világban, ahol egyre kevesebb lehetőség kínálkozott.

174-175. oldal

>!
Kkatja P

– Fiatalkori botlásainknak – mondta magasztos hangon – életünk maradék éveiben kell megfizetnünk az árát.
    Nem lehetett kétséges, hogy mi fog történni ezután. Miközben televíziós kamerák közvetítették a jelenetet szerte a világon, Clarissa Hind, az Egyesült Államok negyvenhetedik elnöke előhúzott egy ,35-ös kaliberű pisztolyt a blézere belső zsebéből. A fegyver csövét a halántékához illesztette. És meghúzta a ravaszt.

157. oldal

>!
PsyMinded

A jövő gyakran meggyötri azokat, akik túl sokat várnak az élettől.

31. oldal

>!
Chöpp

Csodás hatásuk ellenére a Beautiful You termékek csupán hatásos szerelempótlékot jelentettek.
    Penny leginkább attól félt, hogy a nők nem tudnak majd különbséget tenni a kettő között.

100. oldal

>!
L_Nagy_Balázs

Elégedetlenkedni nem ugyanaz, mint valami újat létrehozni. Háborogni egyszerűbb, mint építeni. Leszólni valamit könnyebb, mint jobbra cserélni… Az én nemzedékem beérte azzal, hogy nevetségessé tett mindent, de nem tette jobbá a világot. Túl sok időt pazaroltunk arra, hogy mások eredményei felett ítélkezzünk, így szinte semmilyen eredményt nem tudtunk felmutatni… A lázadás egyfajta rejtőzés volt. A bírálat egyfajta látszólagos közreműködés.

Egész életemben csak támadtam… csupán azért, mert nem volt elég bátorságom teremteni…

>!
Gigger

Senki nem tud már annyi időt és igyekezetet szentelni az érzéki örömöknek, amennyit a megismerésük megkövetelne.


Hasonló könyvek címkék alapján

Elfriede Jelinek: A zongoratanárnő
Thomas Pynchon: Súlyszivárvány
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Richard Freiherr von Krafft-Ebing – Alexander Hartwich: A nemi élet eltévelyedései
Koronczai Magdolna – Hollósi Nikolett (szerk.): A szexualitás egészségkönyve
Nemere István: Szerelmes magyarok
Anne Hooper: Játékos szex