Hajnali ​szex 2 csillagozás

A modern szexualitás ősi gyökerei
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex

Gondolatébresztő, ​sőt provokatív könyvében a szerző házaspár evolúcióbiológiai alapon vizsgálja az emberi szexualitást – azt, hogy hogyan párosodunk, miért hűtlenkedünk, és mit jelent ez a modern kapcsolatokban. Miért csaljuk meg egymást és válunk el egymástól egyre növekvő mértékben, amikor teljesen mégsem fordítunk hátat a házasságnak? Miért terjednek járványszerűen az egyszülős családok? Miért párolog el ilyen gyorsan a szenvedély oly sok házasságból? Mi okozza a vágy halálát? Ha egyszer együtt formálódtunk itt, ezen a Földön, miért szimpatizál annyi férfi és nő a gondolattal, hogy mintha külön-külön bolygóról jöttünk volna?
Vitathatatlan, hogy a hagyományos házasság manapság teljes katasztrófa férfiak, nők és gyerekek millióinak. A hagyományos, „amíg a halál (vagy a hűtlenség vagy az unalom) el nem választ” házasság megbukott.
A könyv nem kevesebbet állít, mint hogy az emberi szexualitásról szerzett rengeteg ismeretünk eleve téves, és olyan alaptalan, elavult… (tovább)

Eredeti mű: Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Sex at Dawn

>!
Európa, Budapest, 2017
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052555 · Fordította: Tábori Zoltán

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Bori_L P
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex

Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex A modern szexualitás ősi gyökerei

Először is szeretném előrebocsátani, hogy legszívesebben megcsapkodnám, aki ezt a címet meg borítót kitalálta, ugyanis a kettőnek kb. annyi köze van a könyv tartalmához, mint Drakulának Edwardhoz.

Tételezzük fel, hogy megcsapkodtam a borítótervezőt meg cím-kitalálót, és koncentráljunk magára a könyvre. Ez ugyanis – minő meglepetés – nem a következő erotikus bestseller, ami lesöpri majd Nora Robertset a ponyvapiacról! Hanem egy kőkemény ismeretterjesztő könyv egy olyan taburól, amiről még manapság is meglehetősen illetlen beszélni: az emberi szexualitás gyökereiről.

Ryan és Jethá fogják azt az alapvetést, hogy az ember alapvetően monogám természetű és egy laza mozdulattal kihajítják az ablakon. Ez a legtöbb emberben nem kis kényelmetlenséget okoz, reflexből elkezdenek tiltakozni, és botrányosnak tartják a felvetést. Mármint, hogy az ember nem monogám, de még csak nem is poligám, hanem a bonobóhoz hasonlóan „szabados” természetű. Upsz, most lelőttem a poént*. Engem is kényelmetlen érzések fogtak el, pedig hallottam már az elméletről.

A könyv végére egyébként arra jutottam, hogy a könyvet amerikaiak számára írták, mert annyiszor el kell ismételni benne mindent, amennyiszer nem szégyelli az ember bár némely ponton támadható a szabadosság elmélete, alapvetően azért lehet benne valami. Ehhez mondjuk szerintem elég körbenézni, rápislantani a válási statisztikákra meg meghallgatni néhány megcsalós sztorit. De egészen érdekes volt mindezt tudományos tényekkel alátámasztva olvasni! Megint előkerült (sokszor) a mostanában kedvenc vitatott tudományos területem: a mezőgazdaság előtti, átmeneti és mezőgazdaságot már magukévá tett társadalmak közti különbségek, amikre a szerzőpáros gyakorlatilag visszavezeti a monogámia elterjedését.

Még gyorsan mielőtt a torkomnak esik valaki: nyilvánvalóan nem a „szabados életmód” népszerűsítésére irányuló propaganda a könyv célja (spoiler), sokkal inkább arra irányul, hogy előítéletektől és berögződésektől mentesen kicsit jobban meg tudjuk érteni magunkat, az emberi természetet, és ezáltal egy kicsit más szemszögből értelmezni a körülöttünk zajló folyamatokat. A könyv stílusa egyébként remek, sokszor hangosan nevettem rajta (ami pedig nem szokásom), szóval intellektuális kihívásra vagy látókör-szélesítésre vágyók számára kifejezetten ajánlom, nem csak jó ismeretterjesztő, de jó olvasmány is!

(kicsit bővebben itt: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-10-04+…)

*nem


Népszerű idézetek

>!
Bori_L P

Minden zsenialitása ellenére egy könyvet lehetne megtölteni azzal, amit Darwin nem tudott a szexről. Ez az a könyv.

43. oldal

Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex A modern szexualitás ősi gyökerei

>!
Bori_L P

Rengeteg helyen lehet igazán pocsék dolog szingli anyának lenni, de a valaha volt egyik legpocsékabb valószínűleg 1,8 millió évvel ezelőtt volt a szavannán.

42. oldal

Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex A modern szexualitás ősi gyökerei


Hasonló könyvek címkék alapján

Sam Keen: Belső tűz
Révai Gábor: Beszélgetések nem csak szexről
Barbara Pease – Allan Pease: A férfinak szex kell, a nőnek szerelem
Szarka Miklós: Házasságra felkészítő beszélgetések
Laura Doyle: Az igazi Szingli
Kalo Jenő – Pándy Mária – Popper Péter – Ranschburg Jenő: Felcserélt szerepek
Jonathan Kramer – Diane Dunaway: Miért kevés a szex a férfiaknak? Miért kevés a szerelem a nőknek?
Bagdy Emőke – Belső Nóra – Popper Péter: Szeretet, szerelem, szexualitás
Kurt Tepperwein: A párkapcsolat művészete