Hajnali ​szex 3 csillagozás

A modern szexualitás ősi gyökerei
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex

Gondolatébresztő, ​sőt provokatív könyvében a szerző házaspár evolúcióbiológiai alapon vizsgálja az emberi szexualitást – azt, hogy hogyan párosodunk, miért hűtlenkedünk, és mit jelent ez a modern kapcsolatokban. Miért csaljuk meg egymást és válunk el egymástól egyre növekvő mértékben, amikor teljesen mégsem fordítunk hátat a házasságnak? Miért terjednek járványszerűen az egyszülős családok? Miért párolog el ilyen gyorsan a szenvedély oly sok házasságból? Mi okozza a vágy halálát? Ha egyszer együtt formálódtunk itt, ezen a Földön, miért szimpatizál annyi férfi és nő a gondolattal, hogy mintha külön-külön bolygóról jöttünk volna?
Vitathatatlan, hogy a hagyományos házasság manapság teljes katasztrófa férfiak, nők és gyerekek millióinak. A hagyományos, „amíg a halál (vagy a hűtlenség vagy az unalom) el nem választ” házasság megbukott.
A könyv nem kevesebbet állít, mint hogy az emberi szexualitásról szerzett rengeteg ismeretünk eleve téves, és olyan alaptalan, elavult… (tovább)

Eredeti mű: Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Sex at Dawn

>!
Európa, Budapest, 2017
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052555 · Fordította: Tábori Zoltán

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Bori_L P
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex

Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex A modern szexualitás ősi gyökerei

Először is szeretném előrebocsátani, hogy legszívesebben megcsapkodnám, aki ezt a címet meg borítót kitalálta, ugyanis a kettőnek kb. annyi köze van a könyv tartalmához, mint Drakulának Edwardhoz.

Tételezzük fel, hogy megcsapkodtam a borítótervezőt meg cím-kitalálót, és koncentráljunk magára a könyvre. Ez ugyanis – minő meglepetés – nem a következő erotikus bestseller, ami lesöpri majd Nora Robertset a ponyvapiacról! Hanem egy kőkemény ismeretterjesztő könyv egy olyan taburól, amiről még manapság is meglehetősen illetlen beszélni: az emberi szexualitás gyökereiről.

Ryan és Jethá fogják azt az alapvetést, hogy az ember alapvetően monogám természetű és egy laza mozdulattal kihajítják az ablakon. Ez a legtöbb emberben nem kis kényelmetlenséget okoz, reflexből elkezdenek tiltakozni, és botrányosnak tartják a felvetést. Mármint, hogy az ember nem monogám, de még csak nem is poligám, hanem a bonobóhoz hasonlóan „szabados” természetű. Upsz, most lelőttem a poént*. Engem is kényelmetlen érzések fogtak el, pedig hallottam már az elméletről.

A könyv végére egyébként arra jutottam, hogy a könyvet amerikaiak számára írták, mert annyiszor el kell ismételni benne mindent, amennyiszer nem szégyelli az ember bár némely ponton támadható a szabadosság elmélete, alapvetően azért lehet benne valami. Ehhez mondjuk szerintem elég körbenézni, rápislantani a válási statisztikákra meg meghallgatni néhány megcsalós sztorit. De egészen érdekes volt mindezt tudományos tényekkel alátámasztva olvasni! Megint előkerült (sokszor) a mostanában kedvenc vitatott tudományos területem: a mezőgazdaság előtti, átmeneti és mezőgazdaságot már magukévá tett társadalmak közti különbségek, amikre a szerzőpáros gyakorlatilag visszavezeti a monogámia elterjedését.

Még gyorsan mielőtt a torkomnak esik valaki: nyilvánvalóan nem a „szabados életmód” népszerűsítésére irányuló propaganda a könyv célja (spoiler), sokkal inkább arra irányul, hogy előítéletektől és berögződésektől mentesen kicsit jobban meg tudjuk érteni magunkat, az emberi természetet, és ezáltal egy kicsit más szemszögből értelmezni a körülöttünk zajló folyamatokat. A könyv stílusa egyébként remek, sokszor hangosan nevettem rajta (ami pedig nem szokásom), szóval intellektuális kihívásra vagy látókör-szélesítésre vágyók számára kifejezetten ajánlom, nem csak jó ismeretterjesztő, de jó olvasmány is!

(kicsit bővebben itt: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-10-04+…)

*nem

>!
Mr_Catharsis91
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex

Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex A modern szexualitás ősi gyökerei

Az egyik legjobb könyv a témában, és mondom ezt úgy, hogy az evolúciós pszcihológia berkein belül elolvastam vagy nyolc könyvet, amik hasonlóan foglalkoztak az ember szexualitásával. Főleg a második fele tetszett igazán.
Egyszerre lenyűgöző és iszonytató is, ahogy a természet megalkotta az ember nemiszerveit.
Ugyanakkor az is elgondolkoztatott, hogy milyen chill lehetett ilyen ősközösségben élni annak idején. Akkora nyugalom lehett ott, mint amit modern társadalmunk legvadabb utópiáiban sem tudna elképzelni. :)


Népszerű idézetek

>!
Bori_L P

Minden zsenialitása ellenére egy könyvet lehetne megtölteni azzal, amit Darwin nem tudott a szexről. Ez az a könyv.

43. oldal

Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex A modern szexualitás ősi gyökerei

>!
Bori_L P

Rengeteg helyen lehet igazán pocsék dolog szingli anyának lenni, de a valaha volt egyik legpocsékabb valószínűleg 1,8 millió évvel ezelőtt volt a szavannán.

42. oldal

Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex A modern szexualitás ősi gyökerei


Hasonló könyvek címkék alapján

Sam Keen: Belső tűz
Révai Gábor: Beszélgetések nem csak szexről
Barbara Pease – Allan Pease: A férfinak szex kell, a nőnek szerelem
Szarka Miklós: Házasságra felkészítő beszélgetések
Laura Doyle: Az igazi Szingli
Kalo Jenő – Pándy Mária – Popper Péter – Ranschburg Jenő: Felcserélt szerepek
Jonathan Kramer – Diane Dunaway: Miért kevés a szex a férfiaknak? Miért kevés a szerelem a nőknek?
Bagdy Emőke – Belső Nóra – Popper Péter: Szeretet, szerelem, szexualitás
Kurt Tepperwein: A párkapcsolat művészete