Inverted ​World 8 csillagozás

Christopher Priest: Inverted World Christopher Priest: Inverted World Christopher Priest: Inverted World Christopher Priest: Inverted World Christopher Priest: Inverted World Christopher Priest: Inverted World Christopher Priest: Inverted World

A uniquely powerful novel of a society in decay. On a planet whose very nature is a mystery, a massive decrepit city is pulled along a massive railway track, laying the line down before it as it progresses into the wilderness. The society within toils under an oppressive regime, its structures always on the point of collapse, the lives of its individuals lived in misery. No one knows where they are going, why they are going or what they will find when they get there. The ending of the novel provides one of the most profound twists in SF.

Eredeti megjelenés éve: 1974

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Gollancz, London, 2010
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575082106
>!
Harper & Row, New York, 1974
310 oldal · ISBN: 9780060134211

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Christopher Priest: Inverted World

Tudományos rejtvénybe oltott kalandregény, sajátos társadalomkritikával ötvözve. Adott egy mozgó város, amelynek lakói mindent feláldoznak, hogy bizarr életmódjukat megőrizhessék. A többség nem is sejti, mire megy ki az állandó küzdelem, hová tartanak és miért – csak a kiváltságos céhek tagjai szembesülhetnek az abszurd valósággal. Az pedig, hogy mi a valóság, a történet folyamán többször is gyökeresen új értelmet nyer.

Nehéz erről a könyvről spoiler nélkül beszélni, pedig nem nehéz olvasmány. Egy kis matematika ugyan van benne (spoiler), de nem igényel magas szintű tudást, sokkal inkább képzelőerőt, hogy a matekot át tudjuk vinni a valóságba. Kár, hogy a szerző egy kicsit sokat markolt: 300 laza oldalon kalandokat, tudományt, szociológiát nem lehet olyan mélységben bemutatni, hogy ne maradjanak megválaszolatlan kérdések. De ezzel együtt is SF-klasszikusról van szó.

2 hozzászólás
iquexy P>!
Christopher Priest: Inverted World

Tetszett a világ, amiben a város utazik, tetszett a történet alapja, a karakterek, a stílus, a vége viszont nem. Üres volt, nem adott magyarázatot, nem mutatott megoldást a kérdésekre, problémákra.

>!
Gollancz, London, 2010
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575082106
rawelli>!
Christopher Priest: Inverted World

Ez a könyv valami hihetetlen, ha gondolati síkon akarom megragadni, akkor kicsit talán száraz, de érzelmileg és lelkileg nagyon megfogott, egy álomra emlékeztet, főleg a látványban, amit magával hoz. Egyes jeleneteknél a torkomban dobogott a szívem, a leírt ötletek súlya és azok megvalósítása miatt.
Azt hiszem alapmű a scifi szerelmeseinek.

nixer>!
Christopher Priest: Inverted World

Ritka az olyan könyv, ami akkora hatással van rám, hogy még az álmaimba is beférkőzik. Az Inverted World ilyen. Óvatosan bánjatok vele, letehetetlen és tudattágító hatású olvasmány.

Helyna I>!
Christopher Priest: Inverted World

Mit is mondhatnék erről a könyvről? Az értékelések és az olvasók magasztalása ígért nekem valamit, én szkeptikus voltam nagyon, de aztán pontosan azt kaptam, amit vártam… és most lenyűgözött, kissé ijedt és szomorú vagyok. Ez a könyv, emberek!!

Őszintén, nagyon unalmasan kezdődött (és alapból az írásmód sosem lett túl dinamikus). A prológus után kétkedően felhúztam a szemöldököm, az első két-három fejezet után pedig elkedvetlenedtem hogy ufh, ezt nehéz lesz olvasni, még akkor is, ha még reménykedtem abban a bizonyos Ötletben, amiben biztos voltam, hogy majd jelen lesz. De aztán, idegesítően lassan és egy kissé apatikus, érzelemmentes főszereplő szemén keresztül (akinek senki nem magyaráz, merthogy tapasztalás útján kell megismernie, hogy mi van), de egy olyan világ bontakozott ki előttem, ami miatt aztán igen nehéz volt már letenni a regényt. Rémálom volt. Ijesztő és érthetetlen, de az agyam egyre próbált csak erőlködni, hogy felfogjam, meg akartam érteni, miért, hogyan, mi történik?

Aztán egy rövid időre úgy megnyugodtam. Persze, továbbra is minden nagyon fura volt, és szerettem volna több választ, de hát ez van, nem? A helyzet adott volt, ezzel kell megbirkózni. Építünk egy hidat akkor. Előremegyünk a jövőbe. Vonszoljuk a várost tovább a síneken.
Aztán az egész felfogásom átfordult megint. És bár tudtam, hogy ez lesz ("the ending of the novel provides one of the most profound twists in SF", valaki? én értem, hogy be kell húzni az olvasót, engem is ezzel sikerült, de pl Goodreads-en is simán spoileres a leírás….), azt nem tudtam, hogyan fog megtörténni. És ez szerencsére elég is volt. Hirtelen én lettem Helward, felháborodott és hitetlenkedő, hogy mi történik velem. spoiler
Azt hiszem, sok mindenről szólni akart a regény. Fura technológiáról egy picit, persze. spoiler Hitről, tanításról, elhatározásról, arról, hogy hogyan szervezel egy társadalmat a túlélés köré… arról, hogy az ember hogyan érzékeli és érti meg a valóságot maga körül. Egy emberről, aki majdnemhogy szkeptikusként indult el, egy halom kérdéssel a fejében, melyekre lassacskán olyan válaszokat kapott, amik jól összecsengtek azzal a valósággal, amit maga is tapasztalhatott a bőrén. spoiler

spoiler

spoiler

spoiler
spoiler

(Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a karakterek és kapcsolatok leírásai nem voltak túl jók… a narrálás nagy része érzelemmentes és tárgyilagos volt. Elnéztem neki. Nyilván nem az volt a cél itt, hogy aprólékos lélektani elemzés legyen minden szereplőről, de azért hiányzott egy kis „emberiesség”. spoiler

RitaMoly P>!
Christopher Priest: Inverted World

A regény eleje elég döcögősen indult, főleg mert gyakorlatilag semmilyen expozíciót nem kapunk, és a prológus is csak jóval később nyer értelmet. Így utólag belegondolva ez egy teljesen jó írói döntés volt, hiszen főszereplőnk, Helward is apránként rakja össze mi történik körülötte, és a végkifejlet szempontjából is hatásosabb, ha mi magunk „tapasztaljuk” meg a dolgokat. Szóval nagyon élveztem az olvasást, egészen addig a pontig, ahol teljesen egyértelművé vált a végkifejlet. Erről valószínűleg nem a regény tehet, hanem a könyv borítója és az összes ajánló, ami azzal harsogja tele a világot, hogy mekkora elképesztő nagy csavar van a történetben, olyan, amilyet az egész modern sci-fi történetében még nem láttunk. Hát, ahhoz képest elég kiszámítható volt a dolog (lehet 1974-ben nem az volt, ezt már sose fogom megtapasztalni), főleg ott, ahol Priest bekezdéseket szentel annak, hogy arról győzködje az olvasót, hogy spoiler. De nem is ez a lényeg, mert a regény mondanivalója szempontjából teljesen mindegy, hogy mennyire lepődünk meg, a tanulság az, hogy mindenki a maga szenvedésének a kovácsa, és mennyire lekorlátol minket az, hogy azt hisszük, amit látunk – vagy azt látjuk, amit hinni akarunk.

>!
Gollancz, London, 2010
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575082106

Népszerű idézetek

RitaMoly P>!

I know that the work outside the city has to be done, and whatever it is it's done at risk . . . but I've been given no option. Just because I'm a woman I have no choice but to be kept inside this damned place and learn fascinating things about food production, and whenever I can I have to give birth.

59. oldal, Part One (Gollancz, 2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

David Mitchell: Cloud Atlas
M. R. Carey: The Girl With All the Gifts
Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey
Fred Hoyle: The Black Cloud
Charles Stross: Saturn's Children
Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Time's Eye
Peter F. Hamilton: Fallen Dragon
Neal Stephenson: Seveneves
Adrian Tchaikovsky: Children of Time
Ken MacLeod: Newton's Wake