Eragon ​(angol) (Inheritance Cycle 1.) 36 csillagozás

Christopher Paolini: Eragon (angol) Christopher Paolini: Eragon (angol) Christopher Paolini: Eragon (angol) Christopher Paolini: Eragon (angol) Christopher Paolini: Eragon (angol)

When Eragon finds a polished stone in the forest, he thinks it is the lucky discovery of a poor farm boy; perhaps it will buy his family meat for the winter. But when the stone brings a dragon hatchling, Eragon soon realizes he has stumbled upon a legacy nearly as old as the Empire itself. Overnight his simple life is shattered and he is thrust into a perilous new world of destiny, magic and power. With only an ancient sword and the advice of an old storyteller for guidance, Eragon and the fledgling dragon must navigate the dangerous terrain and dark enemies of an Empire ruled by a king whose evil knows no bounds. Can Eragon take up the mantle of the legendary Dragon Riders? The fate of the Empire may rest in his hands…

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552552097
>!
Corgi, London, 2011
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552552097
>!
Corgi, London, 2011
504 oldal · ISBN: 9780552553209

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Eragon

50 tag · 18 karc · Utolsó karc: 2020. november 21., 09:15 · Bővebben


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lex>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Nagyon sokáig halogattam ennek a könyvnek az elolvasását, pedig nagyon kíváncsi voltam rá, ugyanakkor féltem, hogy nem fog annyira tetszeni, mint amennyire a film magával ragadott. Kár volt tartanom ettől. Gyalázat, amit a könyvvel csináltak a filmkészítők. Önmagában nem rossz a történet, amit kihoztak belőle, de örülök, hogy a többi részt nem vitték vászonra.

Nos, a bevezetőből már kiderülhetett, hogy nagyon tetszett a könyv. Egyszerűen imádtam. Erősen érződik ugyan rajta a Gyűrűk Ura hatása (bizonyos dolgok már tényleg kicsit kiverték nálam a biztosítékot, ezért is vontam le a fél csillagot), egyáltalán nem lehet eredetinek nevezni a történetet, ugyanakkor még is van benne valami. Nem tudnám igazán megmondani, hogy mi, csak azt tudom, hogy teljesen magába szippantott a könyv, alig bírtam letenni. Csak azért haladtam vele lassan, mert nehezen ment kicsit angolul a dolog.

Nagyon tetszettek a Saphira és Eragon közti párbeszédek, jó volt látni egy ilyen erős köteléket, ami kettejük közt van, és főleg azt, ahogyan ez lépésről lépésre alakult ki. Solembum pedig a másik nagy kedvenc (Kár, hogy totál kihagyták a filmből, na de mit nem csesztek el benne!?). Imádom őt. Eszes, furfangos, büszke, humoros… Szóval, remélem még sok szerepe lesz a későbbiekben.

Ami igazán lenyűgöző a könyvben, hogy egy tizenéves fiú írta. És ennek ellenére mind a karakterek, mind a cselekmények, a helyszínek, egyszerűen minden rendben volt, jól volt kidolgozva. Az imitt-amott elejtett célzásokat leszámítva, amik annyira átlátszóak, hogy nem igazán jelentettek és fognak jelenteni majd meglepetést a későbbiekben. Igazából ami izgalmas lesz, hogy hogyan derülnek ki majd a dolgok.

Összességében tehát szerintem nagyon jó könyv. Vannak hibái, és jobban is lehetett volna a csavarokat megoldani, de nekem ettől függetlenül nagyon tetszett. Megyek is a második kötethez.

hemynight>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Az az igazság, hogy emlékeim szerint én már háromszor olvastam az Eragont, de még évekkel ezelőtt, és mindig magyarul. Most „felnőtt” fejjel angolul elolvasni egészen más élmény volt.
Először akkor fogtam a kezembe, amikor megjelent itthon, lehettem vagy tizenhárom-tizennégy éves, és mondanom sem kell, hogy teljesen belebolondultam a történetbe. Az egyik első meghatározó fantasy élményem volt.
De eltelt vagy tíz év, és azért a regény varázsa elég erősen megkopott számomra. Kezdjük ott, hogy ordít róla, hogy Paolini gyerekként írta ezt a könyvet. Persze, vannak benne nagyon jó ötletek, meg látszik, hogy mekkora munka van mögötte, de nyüzsögnek benne a röhejes logikátlanságok ("Nagyon szegények vagyunk, kajára sincs pénzünk, de gyertek gyerekek, itt vannak a kereskedők, kaptok egy marék pénzt, hogy vegyetek magatoknak édességet!" "Végre sikerült ellopnunk az egyik sárkánytojást, az egész ország sorsa múlhat rajta, nagyon kell vigyáznunk rá! Mi lenne, ha évente áthurcibálnánk egyik városból a másikba, lehetőleg csak pár emberrel, hogy nagyon biztonságban legyen út közben?")
Aztán ott van az írói stílus teljes hiánya is, amitől már megbolondultam a 700. oldal környékére. Unalmas, száraz, és tele van baromi felesleges leírásokkal, és minden apró mozzanat meg van említve ("Eragon pislogott. Eragon megmozdította a lábát. Eragon emésztett. Saphira megmoccant. Közben sütött a nap"). Ha mondjuk kiszednénk az ilyen érdektelen részeket, a könyv szerintem körülbelül a fele lenne, de információ tekintetében pont ugyanannyi megmaradna belőle.
A különböző fajok gyakorlatilag Tolkientől lettek átemelve úgy, ahogy vannak (mármint az elfek meg a törpök), szinte várom, mikor tűnik fel Legolas valamelyik fán. Az ő kultúrájukról sokat is olvashatunk (nyilván, mivel már valaki kitalálta előtte), de a Shade-ekről, az Urgalokról vagy akár az emberekről is (gondolok itt a kultúrára, szokásokra, technikai fejlettségre) alig tudunk meg valamit.
Ettől függetlenül én szeretem ezt a könyvet, mivel sok jó emlékem fűződik hozzá, és kiskoromban teljesen el voltam ájulva tőle. Nyilván mostanra már a sok vérgőzös dark fantasy azért megváltoztatta az igényeimet, de szerintem ez egy remek ifjúsági regény, és én a fantasy egyik alapműveként tekintek rá.

9 hozzászólás
Mircsi>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Hát ez merőben más volt, mint első olvasásra. Egyrészt, mert annyira nem emlékeztem semmire, hogy helyenként arra is gyanakodtam, hogy ez valami új változat…:D

Most gyerekesnek is éreztem a sztorit, az volt a benyomásom, hogy grandiózus akar lenni, de nem egészen sikerül neki. Az egész világ felépítése nagyon emlékeztetett a Szigetvilág varázslójára, ott is mindennek van neve az ősi nyelven, amivel a mágiát lehet irányítani, meg ott is van Árny, de persze az Eragon sokkal olvasmányosabb és élvezetesebb volt.

Eragon helyenként komolyan az idegeimre ment, nem csodálom, hogy Brom a fejét fogja. Mert én is… Murtagh korábban a kedvenc szereplőm volt, de nem igazán értem most, hogy miért. Majd később lehet rájövök. Most Solembum volt nagy kedvenc!! :)

kai>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Hát, lehet hogy nem túl eredeti, de én imádom! :) Hangulatos, fordulatos, izgalmas és szerethető történet.

Főmoly>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Sok éve láttam a filmet, és elhatároztam, elolvasom a könyvet. Nos, azóta mindig valaki kivette előlem a könyvtárból, megvenni pedig nem szerettem volna. Azóta lett egy Kindle olvasóm, így végre el tudtam olvasni. Bevallom, sokat jelentett, hogy nem kellett a buszon az óriás kötetet cipelni… mint az lenni szokott, a könyv sokkal jobb, mint a film! Olvasmányos, Eragon és Saphira fejlődésének útja, és a kettejük közt kialakuló kapcsolat leírása igazán jól sikerült. Engem ez fogott meg a legjobban. Azóta a macskámmal próbálok telepatikus úton kommunikálni, de nem vevő rá… A közepe felé már sokszor volt kicsit vontatott, már-már unalmas a könyv. Szerencsére a végére ismét felpörög a cselekmény, így már a folytatást olvasom. Ajánlom Neked is, ha szereted a Gyűrűk urát, és a Trónok harcát. Brisingr!

linokumiko>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Nagyon tetszett :) Szeretem a sárkányos sztorikat, de néha olyan elcsépelt, hogy a gonosz sárkányt legyőzi a hős lovag, ez a könyv viszont teljesen más aspektusból közelíti meg a sárkányokat, mondhatni házi kedvencekként és tetszett benne a legjobban! Hogy az író nem a szörnyet látja bennük, hanem egy barátságos élőlényt, arról nem is beszélve milyen jól megírja a kapcsolatot a lovas és sárkánya között. Nagyon meghatott a vége! :)

>!
Corgi, London, 2002
518 oldal · ISBN: 0552553204
Sonja>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Újraolvastam a negyedik kötet miatt, de elég lassan haladok.. pedig szerintem ez egy nagyon jól összerakott történet!:)

Gulo_gulo>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Vannak benne érdekes ötletek, de nagyon érződik, hogy a szerző első könyve. Érdeklődve várom, hogy Paolini milyen könyvet fog 0rni 10 év múlva.

Suzuha>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

Ha nem olvastuk a Gyuruk Urat akkor friss, szep, epikus fantasy… ha viszont igen, nehez lesz elvonatkoztatnunk a hasonlosagoktol. Mindazonaltal ez egy remek ifjusagi regeny, minden tinedzsernek odaadnam :)

Ildiko_Lengyak>!
Christopher Paolini: Eragon (angol)

A könyv, amiből tanítok, egy Paolinivel készült interjú példáján keresztül igyekszik bővíteni az irodalommal kapcsolatos szókincset. Mivel tetszett az interjú, úgy döntöttem, nekifogok Eragon történetének. Jó ötlet volt. Pár nap alatt ki is nyírtam az első kötetet.


Népszerű idézetek

Szelén>!

First, let no one rule your mind or body. Take special care that your thoughts remain unfettered. One may be a free man and yet be bound tighter than a slave. Give men your ear, but not your heart. Show respect for those in power, but don't follow them blindly. Judge with logic and reason, but comment not.

ℕnabella>!

Books are my friends, my companions. They make me laugh and cry and find meaning in life.

ℕnabella>!

People have an annoying habit of remembering things they shouldn't.

ℕnabella>!

Keep in mind that many people have died for their beliefs; it's actually quite common. The real courage is in living and suffering for what you believe.

ℕnabella>!

Eragon looked back at him, confused. „I don't understand.”
„Of course you don't,” said Brom impatiently. "That's why I'm teaching you and not the other way around.”

ℕnabella>!

First, let no one rule your mind or body. Take special care that your thoughts remain unfettered… . Give men your ear, but not your heart. Show respect for those in power, but don't follow them blindly. Judge with logic and reason, but comment not. Consider none your superior whatever their rank or station in life. Treat all fairly, or they will seek revenge. Be careful with your money. Hold fast to your beliefs and others will listen.

ℕnabella>!

The sea is emotion incarnate. It loves, hates, and weeps. It defies all attempts to capture it with words and rejects all shackles. No matter what you say about it, there is always that which you can't.

ℕnabella>!

It's amazing that a man who is dead can talk to people through these pages. As long as this books survives, his ideas live.

ℕnabella>!

The worth is in the act. Your worth halts when you surrender the will to change and experience life. But options are before you; choose one and dedicate yourself to it. The deeds will give you new hope and purpose.


A sorozat következő kötete

Inheritance Cycle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist: Magician
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Andrzej Sapkowski: The Last Wish
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind
Sarah J. Maas: Empire of Storms
Kristin Cashore: Fire
Stephanie Garber: Caraval (angol)
J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Autumn Twilight