Elsőszülött (Az örökség 2.) 719 csillagozás

Christopher Paolini: Elsőszülött Christopher Paolini: Elsőszülött Christopher Paolini: Elsőszülött

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eragon ​és Saphira megvívta élete első nagy csatáját a törpék és vardenek oldalán a Birodalom kegyetlen ura, Galbatorix és az őt támogató urgalok ellen. Bár a csatát megnyerték, a harcnak nincs vége. A súlyos sérülést szenvedett Eragon és sárkánya Ellesmérába, a tündék országába utazik, hogy ott tökéletesítse tudását, és ily módon méltó legyen a Sárkánylovasok rendjéhez. Kiképzése során nemcsak testben és a harcművészet terén edződik, hanem szelleme is fejlődik. Mestere, Oromis megismerteti a mágia magasabb szintjével, s a férfivá érő Eragon jó úton halad, hogy igazi Lovassá váljon.
Időközben azonban hírét veszi, hogy faluját, Carvahallt Galbatorix pribékjei a földdel tették egyenlővé, a falubeliek pedig, Eragon unokatestvére, Roran vezetésével, elmenekültek, hogy a vardenekhez csatlakozva ők is harcba szálljanak a zsarnok ellen. Eragon nem tehet mást, mint hogy lélektársával, Saphirával együtt részt vegyen az öldöklő háborúban, ahol egy hozzá hasonlóan ifjú Lovassal,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2023
708 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635048380 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2021
706 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041510 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2020
702 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041510 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Eragon

67 tag · 28 karc · Utolsó karc: 2023. november 16., 15:38 · Bővebben


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Saphira · Eragon · Arya Dröttningu · Roran · Angela · Oromis · Solembum

Helyszínek népszerűség szerint

Alagaesia


Kedvencelte 120

Most olvassa 51

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Egy nagyon lassan induló sztori, ami azért a végére felpörög. A könyv első fele gyűrűkurás-vonulós. Csak mennek és mennek és mennek … Időnként van 1-2 oldal izgalom, azt is inkább Roran szállítja, de semmi extra. Aztán szerencsére „beindulnak” az események. Most sem kell halálra izgulnunk magunkat, de már sokkal jobb. Nehezen haladtam vele, küzdöttem, de megérte. Látjuk felnőni kedvenc szereplőinket, érettebbek lesznek, de még mindig van hová fejlődni. Messze még a vége.

4 hozzászólás
ViveEe P>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Ez a kötet kevésbé tetszett, mint az előző. Borzalmasan átkötő résznek éreztem. Ahogy készülünk a nagyobb eseményekre. Mégis fontos rész ez is.
Lehull a lepel az elvonultan élő tündékről, megismerjük lakhelyüket, szokásaikat. Ez viszont nagyon szépen le van írva, és szívesen meg is nézném élőben. :)
És persze a lényeg: Eragon és Saphira oktatása. Érdekes volt, bár nem kifejezetten izgalmas. spoiler A „szerelmi” szálat igazán hanyagolhatnánk, mert nagyon gáz. Saphira viszont nagyon aranyos tinilány, imádtam őt! Az ahogy berúgott fenomenális volt, és pont kellő tini módra idegesítő az, ahogy egy hím mellett viselkedett. Legjobb karakter! :D
Másik fontos szál Rorané volt, ami nem igazán tudott lekötni.
A végén a csata nagyon tetszett. Kifejezetten találó a könyv címe, amit csak a végén érthetünk meg.
Annyi jó lehetőség van a továbbiakban, hogy remélem nagyon izgis harcokat, főleg sárkányharcokat kapunk.
És mosmár szeretnék Galbatorixszal is találkozni. :)

bokrichard>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Rájöttem a könyv olvasása közben, hogy Eragon kalandjai olyanok, mint a középiskolás évek: 4 kötet – 4 év. Az első „év” a tapogatózás, önmagunk keresése. A második (jelen könyv) „évben” a cél már megvan, most lehet érezni, hogy valami készül, valami van a levegőben, és nem csak a sárkányok, és lovasaik. Eragon fejlődik, bár még mindig serdülő, rengeteg csiszolni valóval. Két szál egyikén ő, másikán unokatestvére, Roran kalandjai bontakoznak ki. Kicsit sok a megyek-mendegélek rész, ezért az előző kötethez képest nincs számomra különbség, de a vége elég drámaira sikerült, hogy járjon a fél csillag plusz. És hogy kell-e a romantika? Ártani nem árt, de ez is a Paolini-féle fiatalos, kissé nyálas-nyegle éretlenség miatt kicsit cikisre sikerült. Jöhet a 3. rész, a 3. év, ami talán kicsivel még több kalandot, és kevesebb utazós intermezzót tartalmaz.

Bogi_könyveskuckója>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Az első részhez hasonlóan ez a rész is hozta a számomra elvárt szintet.
A cselekmény több szálra tagolódott. Több párhuzamos szálon fut a történet. Ebben a részben nagyobb szerepet kap Roran, Eragon unokatestvére. Az ő cselekedeteit követhetjük nyomon. Bevallom, először nem volt számomra szimpatikus karakter, majd ahogy egyre jobban a karaktere mögé láttam, oldódott bennem az ellenszenvem iránta.

Eragon és Saphira kapcsolata egyre jobban mélyül. Szinte már anya-gyermek kapcsolat van közöttük. Sokszor melengette a szívemet, mikor a párbeszédeiket olvastam. Csodálatosan van ábrázolva.
Eragon karakterének íve is felfelé szárnyal. Nagyon sokat fejlődött az első kötethez képest. Még mindig próbál segítség nélkül boldogulni. Igyekszik mindent maga oldani, de így is akadnak szövetségesei, akik sokszor nyomást gyakorolnak rá. Így valahol elveszíti az önállóságát. Ebben a kötetben több kérdésére is választ kap. Sok titokra derül fény a múltjával kapcsolatban.
Murtagh karaktere számomra még mindig kedvenc, bármit is csináljon.

Erza>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Jobban tetszett ez a rész, mint az előző. Itt már nem volt olyan sok bevezető szöveg, hanem pörögtek az események. Úgy érzem, hogy egyre jobb és jobb lesz a sztori. Először is nagyon jó volt végre a tündékről olvasni, megtudtam sok mindent a hagyományaikról és szokásaikról. Adzsihád spoiler váratlanul ért és, hogy pont spoiler. Innentől kezdett számomra beindulni az egész cselekmény. „Részt vehettem” Eragon és Saphira kiképzésén, ami nagyon tetszett. Olvastam már jó pár könyvet amiben tündékről van szó, de itt még többet tudhattam meg róluk. Ami igazán meglepett az a spoiler. Közben Roranról is megtudtunk ezt-azt. Hogyan spoiler. Végül pedig a spoiler. A vége számomra kicsit sokkoló volt, mikor spoiler. És végre megtudtam ki Eragon apja, akire végképp nem számítottam spoiler. Összességében, nagyon jó volt az egész könyv, remélem a következő rész, még ennél is jobb lesz! :)

somebody22 I>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Imádom, mint a sorozat összes tagját, folyamatosan pörög, fordulatos, érzelemdús, fantasztikus történet. Ebben a részében főleg az Ellesmera-beli kiképzést láthattuk, amely segítségével megismerhetjük a mágia és a sárkány – Lovas kapcsolat bensőségeit. A másik szálon a Carvahalliak megpróbáltatásait láttuk, Roran szemszögéből, aki csodálatos személyiségváltozáson ment át és bebizonyította, hogy mennyi mindent képesek vagyunk megtenni a szerelemért. A történet végén pedig csodálatosan megírt spoiler és egy váratlan fordulat készteti az olvasót, hogy azonnal rohanjon a következő kötetért. Továbbra is sárkányimádás lvl100, és örök hála Cristopher Paolininek.
Tartsd élesen a kardodat!

Jansy>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Jó volt jó volt de még nem az igazi. A tájleírások még mindig nagyon jók és tetszenek, de ezek a folyamatosan megyek és nem csinálok semmit részek untattak. Roran fejezetei jók voltak, és itt már a carvahalli embereket is jobban megismerhettem. Itt már kezdetét veszi Eragon kiképzése, részletesen bemutatja a Tündéket és a lakhelyüket, és véleményem szerint ez volt a legjobb része a könyvnek. A végére válik izgalmassá a történet, megjelenik Murtagh is mint Lovas, megtudjuk ki Eragon apja, és értelmet nyer a könyv címe is.

EmeseGx>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Minusz fél csillag, mert rohadt hosszú, és nem volt sikerélmény, a végén már csak azt számolgattam, hogy mennyi oldal van még vissza. Minusz fél csillag az Arya-Eragon szálért spoiler . És minusz fél csillag, mert még mindig semmit nem tudunk a sárkányokról. Jó lenne jobban beleásni magunkat a témába, többet szeretnék megtudni róluk.
Aki figyelmesen nézte a filmet, az észre vehetett egy kis spoilert erre a részre spoiler
Ebben a részben kapunk egy öreg, bölcs tanár bácsit, aki kioktatja Eragont, és nagyjából a könyv közepe azzal megy el, hogy lefekteti azt az „alaptudást” ami valószínűleg majd a további részekben előjön.
Még azt is nagyon bírom, hogy az első részben annyit tudunk meg Eragon külsejéről, hogy sötét a szemöldöke köszönjük Paolini és ebben a kötetben az 500. oldalon benyőgik, hogy barna hajú. És így képzeld el rendesen…
Az első rész után felüdülés, az nagyon komoly volt, és régies, ami ebben is meg volt, de most nem idegesített, hanem valahogy kellemes volt.
Jah, és a kedvencem: „- Minden törpe feldúnoston lovagol? – Nyelve kicsit beleakadt a szokatlan szóba. ” Mondja ezt a fiú, aki beszéli az ősnyelvet, és ilyen csodás nevű emberekkel van körbevéve.
És valószínűleg ebből erősen süt a szarkazmus, de tetszett, csak a fent említett dolgok ezt váltották ki belőlem. Jah, és készülj zsepivel a végére, de az csak akkor érdemes, ha nem olvasod el a fülszöveget, mert az konkrétan elmeséli a sztorit. Remélem nem vettem el senkinek a kedvét XD
spoiler

2 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Tényleg, továbbra is dicséretes, hogy ilyen fiatalon ilyen ügyesen írjon valaki, de annyira tolkieni, hogy nagyon. Meg egy kicsit rétestészta.

HarleyQuinn>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Kedvenc kedvenc!
Imádom Saphira-t sokat rötyögtem rajta amikor berúgott 4 hordó sörtől na meg amikor féltékeny volt.
Több szálon futó cselekmény tele kalandokkal és fordulatokkal.
Kicsit ledöbbentem Eragon apját illetően szentül hittem egy bizonyos személyben.
Ami nekem nagyon tetszett az a tündék lakhelye, én is imádom a fákat.
Tündeénekre növő fák és növények annyira jó volt olvasni mind ha én is ott álltam volna a Menoa fa tövében éreztem a szellőt és a virágok illatát,varázslatos és gyönyörű volt az egész szívesen elmennék oda.


Népszerű idézetek

Adrirawia>!

Élj a jelenben, emlékezz a múltra, és ne félj a jövőtől, mert az nem létezik, és soha nem is fog. Mindig csak a jelen van.

384. oldal

9 hozzászólás
>!

Atra esterní ono thelduin,
Mor'ranr lífa unin hjarta onr,
Un du evarínya ono varda.
– Vagyis: Jó szerencse járjon veled, béke legyen a szívedben, és a csillagok vigyázzanak rád.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arya Dröttningu
>!

[…] Saphira akkorát bólintott egyetértése jeléül, hogy csaknem beverte az orrát az asztalba.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: asztal · Saphira
Sunshine>!

Sokkal jobb, ha megtanulsz kritikusan gondolkodni, amelynek birtokában önállóan dönthetsz, mint ha másnak az elképzeléseit tukmálják rád.

padmé>!

Elröppensz, tovaszállsz
Hegyen át, völgyön át,
Messzi földeken,
Elröppensz, tovaszállsz
Hozzám vissza nem találsz…

582. oldal

Sunshine>!

Saphirán könnyű lovagolni. Elkap, ha leesel.

Kapcsolódó szócikkek: Saphira · sárkány
Ninácska P>!

És még te korholtál egyszer engem, mert ittam! Ha négy hordóval innék, bele is halnék!
Ezért nem vagy sárkány!

68. oldal (Eragon, és Saphira gondolati beszélgetése)

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
ancsa88>!

Jó szerencse járjon veled
Béke legyen a szívedben
És a csillagok vigyázzanak rád

1 hozzászólás
ancsa88>!

Ha pár szóval megkaphatsz mindent, amit akarsz, többé nem számít a cél, csak a hozzá vezető út.

467

Adrirawia>!

– Azok, akiket szeretünk, gyakran a legidegenebbek számunkra.

302. oldal


A sorozat következő kötete

Az örökség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Soman Chainani: Jótett helyébe
Victoria Aveyard: A kettétört birodalom
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Sara Wolf: Szívet szívért
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Morgan Rhodes: Fagyos hullámok
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
Victoria Aveyard: A király ketrece
Stephanie Garber: Legendary