Elsőszülött (Az örökség 2.) 576 csillagozás

Christopher Paolini: Elsőszülött Christopher Paolini: Elsőszülött Christopher Paolini: Elsőszülött

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eragon ​és Saphira megvívta élete első nagy csatáját a törpék és vardenek oldalán a Birodalom kegyetlen ura, Galbatorix és az őt támogató urgalok ellen. Bár a csatát megnyerték, a harcnak nincs vége. A súlyos sérülést szenvedett Eragon és sárkánya Ellesmérába, a tündék országába utazik, hogy ott tökéletesítse tudását, és ily módon méltó legyen a Sárkánylovasok rendjéhez. Kiképzése során nemcsak testben és a harcművészet terén edződik, hanem szelleme is fejlődik. Mestere, Oromis megismerteti a mágia magasabb szintjével, s a férfivá érő Eragon jó úton halad, hogy igazi Lovassá váljon.
Időközben azonban hírét veszi, hogy faluját, Carvahallt Galbatorix pribékjei a földdel tették egyenlővé, a falubeliek pedig, Eragon unokatestvére, Roran vezetésével, elmenekültek, hogy a vardenekhez csatlakozva ők is harcba szálljanak a zsarnok ellen. Eragon nem tehet mást, mint hogy lélektársával, Saphirával együtt részt vegyen az öldöklő háborúban, ahol egy hozzá hasonlóan ifjú Lovassal,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2019
708 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041510 · Fordította: Sóvágó Katalin, Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2014
704 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794336 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2012
708 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794336 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Eragon

49 tag · 16 karc · Utolsó karc: 2020. június 15., 19:16 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Saphira · Eragon · Roran

Helyszínek népszerűség szerint

Alagaesia


Kedvencelte 113

Most olvassa 43

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 159

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Egy nagyon lassan induló sztori, ami azért a végére felpörög. A könyv első fele gyűrűkurás-vonulós. Csak mennek és mennek és mennek … Időnként van 1-2 oldal izgalom, azt is inkább Roran szállítja, de semmi extra. Aztán szerencsére „beindulnak” az események. Most sem kell halálra izgulnunk magunkat, de már sokkal jobb. Nehezen haladtam vele, küzdöttem, de megérte. Látjuk felnőni kedvenc szereplőinket, érettebbek lesznek, de még mindig van hová fejlődni. Messze még a vége.

4 hozzászólás
ViveEe P>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Ez a kötet kevésbé tetszett, mint az előző. Borzalmasan átkötő résznek éreztem. Ahogy készülünk a nagyobb eseményekre. Mégis fontos rész ez is.
Lehull a lepel az elvonultan élő tündékről, megismerjük lakhelyüket, szokásaikat. Ez viszont nagyon szépen le van írva, és szívesen meg is nézném élőben. :)
És persze a lényeg: Eragon és Saphira oktatása. Érdekes volt, bár nem kifejezetten izgalmas. spoiler A „szerelmi” szálat igazán hanyagolhatnánk, mert nagyon gáz. Saphira viszont nagyon aranyos tinilány, imádtam őt! Az ahogy berúgott fenomenális volt, és pont kellő tini módra idegesítő az, ahogy egy hím mellett viselkedett. Legjobb karakter! :D
Másik fontos szál Rorané volt, ami nem igazán tudott lekötni.
A végén a csata nagyon tetszett. Kifejezetten találó a könyv címe, amit csak a végén érthetünk meg.
Annyi jó lehetőség van a továbbiakban, hogy remélem nagyon izgis harcokat, főleg sárkányharcokat kapunk.
És mosmár szeretnék Galbatorixszal is találkozni. :)

bokrichard>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Rájöttem a könyv olvasása közben, hogy Eragon kalandjai olyanok, mint a középiskolás évek: 4 kötet – 4 év. Az első „év” a tapogatózás, önmagunk keresése. A második (jelen könyv) „évben” a cél már megvan, most lehet érezni, hogy valami készül, valami van a levegőben, és nem csak a sárkányok, és lovasaik. Eragon fejlődik, bár még mindig serdülő, rengeteg csiszolni valóval. Két szál egyikén ő, másikán unokatestvére, Roran kalandjai bontakoznak ki. Kicsit sok a megyek-mendegélek rész, ezért az előző kötethez képest nincs számomra különbség, de a vége elég drámaira sikerült, hogy járjon a fél csillag plusz. És hogy kell-e a romantika? Ártani nem árt, de ez is a Paolini-féle fiatalos, kissé nyálas-nyegle éretlenség miatt kicsit cikisre sikerült. Jöhet a 3. rész, a 3. év, ami talán kicsivel még több kalandot, és kevesebb utazós intermezzót tartalmaz.

Erza>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Jobban tetszett ez a rész, mint az előző. Itt már nem volt olyan sok bevezető szöveg, hanem pörögtek az események. Úgy érzem, hogy egyre jobb és jobb lesz a sztori. Először is nagyon jó volt végre a tündékről olvasni, megtudtam sok mindent a hagyományaikról és szokásaikról. Adzsihád spoiler váratlanul ért és, hogy pont spoiler. Innentől kezdett számomra beindulni az egész cselekmény. "Részt vehettem” Eragon és Saphira kiképzésén, ami nagyon tetszett. Olvastam már jó pár könyvet amiben tündékről van szó, de itt még többet tudhattam meg róluk. Ami igazán meglepett az a spoiler. Közben Roranról is megtudtunk ezt-azt. Hogyan spoiler. Végül pedig a spoiler. A vége számomra kicsit sokkoló volt, mikor spoiler. És végre megtudtam ki Eragon apja, akire végképp nem számítottam spoiler. Összességében, nagyon jó volt az egész könyv, remélem a következő rész, még ennél is jobb lesz! :)

RVivi P>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Egy kicsit gyengébbnek éreztem, mint az első részt. Ami mondjuk nem meglepő, mert itt már nem csak Eragon és Saphira részei voltak, hanem Roran is megjelent és nem számítottam rá, szóval bezavart a képbe. És én még mindig nem tudom őt hova tenni. Fogalmam sincs, hogy megkedveltem-e vagy nem, mert van, amiben igaza van, de közben meg nem kéne mindenért Eragont hibáztatnia. Eragon és Saphira kiképzése azért nagyrészt kárpótolt mások unalmasabb részei miatt. A baj csak annyi volt, hogy kissé túl lassú volt néha.
Sokszor kiszámítható, de azért meg is tud lepni. A vége is nagyot szólt volna, ha nem spoilervadászkodok. Mondjuk még így is meglepett, de az már spoiler lenne, ha azt leírnám, szóval inkább nem. :D
Azt egy kicsit sajnáltam, hogy Eragon spoiler ilyen módon oldódott meg, valami bonyolultabbra számítottam, erre ilyen könnyen megoldották. De végülis ez se alakult rosszul, tetszett, hogy Eragon végre erősebb lett. Ott viszont kicsit kiakadtam, mikor spoiler
Lehet, hogy elkezdem a harmadik részt és közben úgy teszek, mintha nem lenne így is három könyv az aktuális olvasmányoknál.

2 hozzászólás
somebody22 I>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Imádom, mint a sorozat összes tagját, folyamatosan pörög, fordulatos, érzelemdús, fantasztikus történet. Ebben a részében főleg az Ellesmera-beli kiképzést láthattuk, amely segítségével megismerhetjük a mágia és a sárkány – Lovas kapcsolat bensőségeit. A másik szálon a Carvahalliak megpróbáltatásait láttuk, Roran szemszögéből, aki csodálatos személyiségváltozáson ment át és bebizonyította, hogy mennyi mindent képesek vagyunk megtenni a szerelemért. A történet végén pedig csodálatosan megírt spoiler és egy váratlan fordulat készteti az olvasót, hogy azonnal rohanjon a következő kötetért. Továbbra is sárkányimádás lvl100, és örök hála Cristopher Paolininek.
Tartsd élesen a kardodat!

Jansy>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Jó volt jó volt de még nem az igazi. A tájleírások még mindig nagyon jók és tetszenek, de ezek a folyamatosan megyek és nem csinálok semmit részek untattak. Roran fejezetei jók voltak, és itt már a carvahalli embereket is jobban megismerhettem. Itt már kezdetét veszi Eragon kiképzése, részletesen bemutatja a Tündéket és a lakhelyüket, és véleményem szerint ez volt a legjobb része a könyvnek. A végére válik izgalmassá a történet, megjelenik Murtagh is mint Lovas, megtudjuk ki Eragon apja, és értelmet nyer a könyv címe is.

Fairy>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Kedvenc kedvenc!
Imádom Saphira-t sokat rötyögtem rajta amikor berúgott 4 hordó sörtől na meg amikor féltékeny volt.
Több szálon futó cselekmény tele kalandokkal és fordulatokkal.
Kicsit ledöbbentem Eragon apját illetően szentül hittem egy bizonyos személyben.
Ami nekem nagyon tetszett az a tündék lakhelye, én is imádom a fákat.
Tündeénekre növő fák és növények annyira jó volt olvasni mind ha én is ott álltam volna a Menoa fa tövében éreztem a szellőt és a virágok illatát,varázslatos és gyönyörű volt az egész szívesen elmennék oda.

Csinzi>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Nekem egy kicsit lassan indult be, sokkal kevesebb izgalommal mint az Eragonban kaphattunk.

Hiranneth>!
Christopher Paolini: Elsőszülött

Határozottan érzek némi fejlődést az előző kötethez képest a technikát tekintve.
A világgal eddig se volt bajom, bár tény, hogy sok minden tűnik ismerősnek máshonnan, de oda se neki. Amíg jól van tálalva és érdekes a dolog, nem zavar.
Érdekes volt végig követni, hogy tanulnak Ellesmérában, és hogy mind Saphira mind Eragon bele esik ugyanabba a hibába.
Roran alakja pedig egyre kíváncsibbá tesz, meglátom hova fejlődik, most nagyon vékony határvonalon egyensúlyoz.


Népszerű idézetek

somebody22 I>!

Élj a jelenben, emlékezz a múltra és ne félj a jövőtől, mert az nem létezik és soha nem is fog. Mindig csak jelen van.

384. oldal

9 hozzászólás
Sunshine>!

Sokkal jobb, ha megtanulsz kritikusan gondolkodni, amelynek birtokában önállóan dönthetsz, mint ha másnak az elképzeléseit tukmálják rád.

Ninácska P>!

És még te korholtál egyszer engem, mert ittam! Ha négy hordóval innék, bele is halnék!
Ezért nem vagy sárkány!

68. oldal (Eragon, és Saphira gondolati beszélgetése)

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
padmé>!

Elröppensz, tovaszállsz
Hegyen át, völgyön át,
Messzi földeken,
Elröppensz, tovaszállsz
Hozzám vissza nem találsz…

582. oldal

Sunshine>!

Saphirán könnyű lovagolni. Elkap, ha leesel.

Kapcsolódó szócikkek: Saphira · sárkány
Adrirawia>!

– Azok, akiket szeretünk, gyakran a legidegenebbek számunkra.

302. oldal

Ninácska P>!

A föld különleges dolog. Ha gondod van rá, neki is gondja van rád. Ezt nem sok dologról mondhatod el.

43. oldal

ancsa88>!

Ha pár szóval megkaphatsz mindent, amit akarsz, többé nem számít a cél, csak a hozzá vezető út.

467

ancsa88>!

Jó szerencse járjon veled
Béke legyen a szívedben
És a csillagok vigyázzanak rád

1 hozzászólás
somebody22 I>!

A tünde csodálatos volt a küzdelemben, tökéletes keveréke az önfegyelemnek és a vad erőszaknak. Kitört, mint egy macska, lecsapott, mint egy gém, és egy menyét kecsességével szökellt és hajlongott.

365. oldal


A sorozat következő kötete

Az örökség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Townsend: Nevermoor
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Rick Riordan: Neptunus fia
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Neil Gaiman: Sosehol
Ransom Riggs: Üresek városa
Tea Stilton: A jéghercegnő
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda