Brisingr (Az örökség 3.) 486 csillagozás

Christopher Paolini: Brisingr Christopher Paolini: Brisingr Christopher Paolini: Brisingr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Csak ​alig néhány hónapja, hogy Eragon kiejtette a „brisingr” szót, amely az ősi nyelven azt jelenti, tűz. Azóta nemcsak azt tanulta meg, hogy szavak segítségével varázslatot alkosson, hanem számtalan próbával is szembe kellett néznie. A Birodalom ellen vívott ádáz és véres csatában az Égő Mezőkön, ahol Murtaghgal és Tövissel is meg kellett küzdenie, sárkányával, Saphirával együtt kis híján odavesztek. Ám a kalandoknak koránt sincs vége – és Eragont számtalan ígéret köti, amelyeknek talán nem is tud eleget tenni.
Eragon megígérte unokatestvérének, Rorannak, hogy segít kiszabadítani Katrinát Galbatorix fogságából. Roran, aki elmenekítette a falubelieket Carvahallból a Birodalom pribékjei elől, időközben rettenthetetlen harcossá vált, kiérdemelve a Vastörő melléknevet a vardenek között, akik szintén Eragonban bíznak – szükségük van erejére és tehetségére, hisz ő az utolsó szabad Sárkánylovas, akinek esélye lehet a félelmetes, velejéig gonosz, hihetetlen mágikus erővel bíró… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2019
752 oldal · ISBN: 9789635041527 · Fordította: Sóvágó Katalin, Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2016
750 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796316 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2013
750 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796316 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Eragon

49 tag · 16 karc · Utolsó karc: 2020. június 15., 19:16 · Bővebben


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Saphira · Eragon · Murtagh · Roran · Galbatorix

Helyszínek népszerűség szerint

Du Weldenvarden


Kedvencelte 127

Most olvassa 42

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 186

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ViveEe P>!
Christopher Paolini: Brisingr

Vegyesek az érzéseim az egész sorozat iránt. És ennél a résznél jött ki legjobban.
Annyira érdekel a történet, de miért ilyen rohadt hosszú egy könyv?! Most nézem, hogy az utolsó rész 920 oldal… jó lesz nekiállni.
Ez most jobban tetszett, mint az előző, és ez főként annak köszönhető, hogy Roran kevesebbet szerepelt. Annyira nem érdekel az az ember, hogy nem tudom elmondani. Plusz pont, hogy hanyagolták a szerelmi szálat. Remek, haladunk!
Csak éppen az érdekes események, annyi semmitmondó rész közé voltak zsúfolva, hogy kiborít. Nem viccelek, volt egy fejezet, ami arról szólt, Roran hogy öltözik fel. Egy nagyon hosszú fejezet a kard kovácsolásról, és még sok felesleges dolog.
Ami még nagyon zavar az az, hogy Eragon olyan szinten ki van szolgáltatva mindenféle vezető kénye-kedvének (gondolok itt főleg a számomra egyre ellenszenvesebb Nasuadára). Zavar, hogy úgy kell pattognia, ahogy más fütyül, és nem tudja érvényesíteni a saját akaratát. A lelki terror része, hogy minden rajta áll, méginkább zavar.
Nos, ebből úgy tűnhet, hogy szerintem ez egy nagyon rossz könyv. Pedig nem, eszméletlenül érdekel a történet vége, de lehetne egy rész fele ennyire vastag, fele ennyi töltelékkel..

11 hozzászólás
Erza>!
Christopher Paolini: Brisingr

Kicsit vegyes érzelmeim vannak most, ezzel a könyvvel. Egyszer feldob és fantasztikus, máskor meg majdnem elbőgöm magam. Ezen felül nagyon tetszett, és csodálom Paolini történetet, mert hihetetlenül, fantasztikusan megírta. Az elején már éreztem, hogy valami baj lesz Katrina kimentésekor, és hát persze, hogy úgy is lett. Végre spoiler. Igazából Roran lepett meg a legjobban, egy igazi erős karakter lett belőle. Na és az az spoiler. Murtaghal és Tövissel folytatott harc a végére kezdett kicsit unalmassá válni. Aztán Eragon spoiler. Talán ami a legjobban tetszett az a történet vége volt és, hogy Eragon spoiler. Arya még mindig a kedvenc karakterem, és eléggé meglepett, mikor spoiler. Alig várom a következő részt, most már nagyon kíváncsi vagyok a végére! :D

4 hozzászólás
bokrichard>!
Christopher Paolini: Brisingr

Eddig talán ez a legjobb kötet. A szövetségek kötődnek, a hősök fejlődnek, a helyzet fokozódik. Ebben több a csata, és egyre kevesebb az üresjárat, ami szintén fejlődés. A csata jeleneteket a háborús könyvekben még annyira nem szerettem, ám a fantasy műfajába áttérve észrevettem hogy egyre nagyobb szórakozást nyújtanak. És igen, a 3. kötetre még mindig jut megdöbbentő titok, hál' istennek! Azért, hogy ne változzon meg minden, Eragon még mindig meg tud lepődni, és néha elég amatőren kezeli a dolgokat. Érzem ennek ellenére, hogy kicsit eltelődtem a műfajjal, ideje egy kötet erejéig váltanom.

somebody22 I>!
Christopher Paolini: Brisingr

Fantasztikus! Ez a legjobb szó erre a kötetre is, bár ezt is már másodszor olvastam. Talán a cselekmény picit lassabb volt mint amit megszoktunk de a karakterekről annál többet tudtunk meg, nekem egy pillanatra sem volt unalmas! Gyönyörű nyelvek, nevek helyszínek, leírások… és sárkányok, sárkányok, sárkányok, sárkányok…❤ nagyon várom a percet, amikor a következő részt fogom a kezembe venni!

RVivi P>!
Christopher Paolini: Brisingr

Annyira nagyon szeretni akartam ezt a részt, de nem sikerült teljesen. Az első fele merő unalom volt, azt hittem, sose fogom befejezni. Aztán ma megmakacsoltam magam, mint Maszat szokta séta közben, és legyűrtem a könyv felét egy nap alatt. Ami egyébként sokkal jobb volt.

Bevallom, számomra a kötetet a tündék mentették meg a végén. Ott végre volt egy kis izgalom is. Gondolok itt arra, hogy kiderült, ki Eragon spoiler és végre Eragon szerzett egy saját spoiler Ezt már végre szívesen tudtam olvasni és nem terelte el a figyelmemet minden a könyvről. Annak ellenére is, hogy az első spoilert tudtam előre.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem rettentően unszimpatikus Roran. Tök olyan, mint egy ya-s főhősnő, bah… Nasuada se a szívem csücske, de őt legalább meg lehet érteni. :D

Ja, és… BRISINGR! Imádom ezt a szót.

44 hozzászólás
Fairy>!
Christopher Paolini: Brisingr

Imádtam az első betűtől az utolsóig!
Saphira felülmúlhatatlan.
Tetszett amikor kikezdett a Menoa fával (tündefa),mellesleg nagyon tetszik nekem ez a fa.
Mégis csak jól gondoltam,hogy ki valójában Eragon igazi apja,ennek nagyon örültem mert számomra így kerek a történet.
Eragonnak végre igazi saját sárkánylovas kardja lesz,köszönet érte a Menoa fának.
De cserébe a tündefa elvesz valamit Eragontól amire nem derűl fény,de van rá tippem és nagyon remélem,hogy ebben nem lesz igazam.
Fény derűl az Eldunari (Sárkányszív) titkára is.
Nagyon sajnáltam a végén Oromist és sárkányát Glaedr-t.

Coffee I>!
Christopher Paolini: Brisingr

Tudjátok, azért hihetetlen, hogy ez a Paolini tizenöt évesen írta meg az első részt, csakis azért, hogy valami olyasmit írjon, amit ő is szívesen olvasna. Tizenkilenc évesen már híres volt, és több országban kapkodták le a rajongói a könyvesboltban a polcokról a könyveit.

Tovább folytatja kalandját Eragon és Saphira, melynek mi is részesei lehetünk – szerencsére.
Az Eragon magával ragadott. Az Elsőszülöttől alig bírtam elszakadni. A Brisingr még ennél is többet nyújtott: elvarázsolt.

A harmadik kötet ismét adott valami újat nekem. Olyan érzés volt elkezdeni olvasni, mintha hazatértem volna. Bevackoltam magam a jó meleg ágyba, körülöttem tucatszámra könyvek, de mintha ott sem lettek volna. Vagyis inkább mintha ÉN nem lettem volna itt. Egy másik világba vándoroltam, sárkányok és tündék közé, vardenek és urgalok társaságába.
Csodálatos ez a világ, amit Paolini megteremtett. Az Örökség tetralógia méltó utódja A Gyűrűk Urának és a Narnia krónikáinak.

Mandula8>!
Christopher Paolini: Brisingr

Különös-furcsa volt ez a rész. Sokszor úgy tűnt, mintha nem történne benne semmi, közben pedig hatalmas dolgok zajlottak le. Fantasztikus leírásokkal találkoztam ebben a részben (egyik kedvencem Roran emberfeletti küzdelme, a másik pedig a fényacél megmunkálása). A vége pedig szívettépő…

Regina_Rudolf>!
Christopher Paolini: Brisingr

Hát ez a könyv eszméletlen jó! Én még mindig azon csodálozok,hogy 16 éves volt amikor az első részt írta Paolini.
Ebben a részben is imádtam mindent, az izgalmas, eseménydús és fordulatos cselekményt, a szebbnél szebb helyszíneket, a szereplőket, Saphirat…mindent.
Kiderül ki Eragon apja.Hát én nem gondoltam,. hogy ő.
Engem az érdekel a legjobban, hogy a Menoa fa mit vett el Eragontől a kardért cseréba.
Várpm hogy olvashassam az Örökséget!

Hiranneth>!
Christopher Paolini: Brisingr

Azt hiszem ebben a részben leginkább Roran alakja lepett meg, és a fejlődés, ami végbement benne. Jó, persze elég komoly motiváció, hogy az ember a családját akarja biztonságban tudni.
Eragonnal továbbra is úgy vagyok, hogy néha látom benne azt, akivé válhatna, máskor meg csak egy nyűgős gyereknek érzem. Nem tudom, megáll-e valahol az utolsó kötetre :D.
Azért kíváncsi vagyok, hogyan oldják meg Murtagh és Tövis okozta problémát…Galbatorixról már nem is beszélek :D


Népszerű idézetek

somebody22 I>!

Abban ugye egyetértünk, hogy a könyveknek ott a helyük, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, és nem porosodnak olvasatlanul egy elfeledett polcon?

297. oldal

7 hozzászólás
mandarina>!

Az elme szörnyetegei sokkal rosszabbak azoknál, amelyek valóban léteznek. A félelem, kétség és gyűlölet több embert pusztít el, mint a fenevadak.

203. oldal

Sunshine>!

– Mondtam már neked, mennyire örülök, hogy nem vagyunk ellenségek? – kérdezte Eragon.
– Nem, de azért nagyon édes tőled.

Kapcsolódó szócikkek: Eragon · Saphira
Sephrenia>!

Abban ugye egyetértünk, hogy a könyveknek ott a helyük, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, és nem porosodhatnak olvasatlanul egy elfelejtett polcon?
– Egyetértünk.

297. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
Sunshine>!

Ahogy nem vagyok melletted, rögtön belemászol a bajba!
Eragon szélesebben mosolygott. És ha velem vagy?
Megeszem a bajt, mielőtt megenne téged.

Kapcsolódó szócikkek: Eragon · Saphira
Cs_Jucc>!

'Sose voltam gyámoltalan!', tiltakozott Eragon. 'Csak hatalmas ellenségeim vannak!'

548. oldal, - Brisingr (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Eragon
hencsibe P>!

Ha boldog akarsz lenni, ne gondolkozz azon, ami jönni fog, vagy ami fölött nincs hatalmad; a jelennel foglalkozz, és azokkal a dolgokkal, amelyeken változtathatsz.

Vicky3>!

Honnan tudhatnám, melyik vallás az igaz vallás? Csak mert valaki vall valamilyen hitet, az nem szükségszerűen jelenti az igaz ösvényt… Talán nincs is olyan vallás, amelyben benne lenne a teljes igazság. Talán minden vallás tartalmazza az igazság részeit, és a mi feladatunk, hogy felismerjük ezeket a töredékeket, és összeillesszük őket.

Kapcsolódó szócikkek: vallás
Sunshine>!

Tudom, hogy helyes, amit teszünk, de a helyes nem jelenti azt, hogy könnyű.


A sorozat következő kötete

Christopher Paolini: Örökség avagy a Lelkek Sírboltja

Az örökség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Townsend: Nevermoor
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Rick Riordan: Neptunus fia
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Derek Landy: Játék a tűzzel
Ransom Riggs: Üresek városa
Tea Stilton: A jéghercegnő
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda