Biff ​evangéliuma 1184 csillagozás

Aki Jézus gyerekkori haverja volt
Christopher Moore: Biff evangéliuma Christopher Moore: Biff evangéliuma

Jézus ​születésének történetét jól ismerjük. Csakúgy, mint bölcs tanításait, dicső cselekedeteit és isteni önfeláldozását a harmincadik születésnapját követően. De Isten Fiának gyermekkoráról és felnőtté válásának történetéről senki nem tud semmit – Biffet, a Messiás legjobb haverját kivéve, akit most az Úr parancsára feltámaszt egy Raziel nevű botcsinálta angyal, hogy írja meg a saját evangéliumát. Úgyhogy Biff egy szállodai szobába zárva nekiáll elmesélni az elveszettnek hitt évek történetét. Senkit és semmit nem kímélve végre kipakol a maga sajátos stílusában (persze, hogy nem véletlenül törölték ki őt az evangéliumokból), és megosztja velünk, hogy hogyan is történt minden valójában, a betlehemi jászoltól egészen a Golgotáig.

A Biff evangéliuma tele van izgalmas kalandokkal, szerelemmel, varázslattal, gyógyítással, kung-fúval, halottkeltéssel, démonokkal és dögös csajokkal. De bármi is történjen velük, egy biztos: Biffet nem olyan fából faragták, hogy csak úgy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199014 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199014 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
416 oldal · ISBN: 9789634191193 · Fordította: Pék Zoltán

4 további kiadás


Enciklopédia 49

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Biff · Raziel (angyal) · Keresztelő Szent János · Józsua · Gáspár · kőfaragó(k)

Helyszínek népszerűség szerint

gödör


Kedvencelte 349

Most olvassa 75

Várólistára tette 518

Kívánságlistára tette 339

Kölcsönkérné 18


Kiemelt értékelések

Biene_Maja>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Ez a könyv mosoly az irodalom arcán. Ez az a könyv, amit a barátod kezébe kell nyomnod, mikor már nem tudod semmivel sem vígasztalni. Ezt a könyvet kell olvasnod, ha nem tudsz együttélni a világgal vagy magaddal. Ezt a könyvet kell ajándékoznod, mert szeretet van benne, jókedv, derűs bölcsesség és tengernyi érzelem. Néha majd' beleszakad az ember lelke, máskor fetreng a röhögéstől. De annyira kell, annyira!

9 hozzászólás
kharoon>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Miért van az, hogy egy pusztán szórakoztató szándékkal megírt ártalmatlan történet képes sokkal jobban, és sokkal többet visszaadni a vallások szentségéből, mint az önmaga identitásának felépítésébe belerokkanó egyház? Miért van az, hogy a fergeteges poéndömping végére ravaszul odabujtatott mondanivaló-morzsák sokkal mélyebben érintenek meg, mint az unalomig ismételgetett dogma-tanulságok valamely már messziről érezhetően vallási töltetű szövegben? Miért érzem elmondhatatlanul őszintébbnek ezt az önmagán gúnyolódó, viccesen naív csapongást akármillen ájtatosságnál?
Minden tiszteletem az íróé, és nemcsak a stílus és a tálalás miatt, hanem az alapos és nagy mennyiségű háttéranyagért, és ami nekem különösen becses, hogy ugyanezzel a mentalitással ráncba szedte a keleti vallásokat is.
Ami engem illet, már rég szórakoztam illen jól, és nem mellesleg felülbíráltam a kereszténységről alkotott véleményem.

8 hozzászólás
Raizo >!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Nagyon jó könyv, rengeteget nevettem rajta. Biff, nagyon jó arc. :)
Ugyan voltak benne olyan részek, amikkel nem értettem egyet, de összességében nagyon tetszett a könyv. Az írónak nagyon érdekes elképzelése van arról, hogy milyen lehetett Jézus gyerekkora és élete. Sajnos a Biblia nem sokat említ ezzel kapcsolatban, a Megváltót csak 30 éves korában ismerjük meg, és Christopher Moore a könyvvel Jézus születése és tanításai közti időszakot írja le a maga elképzelése szerint. Nos, akár így is lehetett, bár nem tartom valószínűnek. Jó szívvel ajánlom a könyvet mindenkinek. :)

8 hozzászólás
Rini P>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

A szórakoztató irodalom ezen sarka meglehetősen távol áll tőlem. De ha már 2022-ben próbát teszek sok mindennel, miért ne hagyjam, hogy @Ariadné is próbára tegyen.
Vállaltam, elolvastam és tanultam ebből is.

Lássuk be valószínűleg számottevően nagyobb élményt adott volna a könyv ha tisztában vagyok a biblia történéseivel de úgy rendesen. Mert amivel én bírok az erősen felületes, olyan átlag nem hívő emberes szinten.

Ahogy Józsuának, úgy nekem is megvoltak a stációim.
Első stáció: Jóleszez. Az elején meglehetősen élveztem. Megfogott a könyv humora és stílusa. Szórakoztatott a tökkelütött Biff és két idősíkon játszódó cselekmény. Bár bevallom, hogy a hotel idősíkja sokkal jobban érdekelt mint a kimaradtharmincév.
Aztán jött a második stáció a haladjunk már. A három napkeleti bölcs részénél az elsőt még élveztem. De amikor a második bölcsnél teltek az évek és jött a spoiler, akkor csak azt éreztem, hgoy a kevesebb néha több. Ez pedig most minek kell már és könyörgöm haladjunk. Erre még volt egy bölcs hátra. Persze Biff személyisége vitte a sztorit és szórakoztató volt, de…
Így jutunk el a harmadik stációhoz: mostmegmivan?
Józsua és Biff visszatértek Keletről és valahogy csak úgy történtek a dolgok, amiket bizonyára jobban értettem volna az eredeti mű ismeretében. De amennyire szöszölős volt az előző stáció, ezt most túl gyorsnak éreztem.
A következő stáció: jönavég Nem hiszem, hogy spoiler alá kellene tennem, de azért spoiler. Az utolsó napok történéseit sokkal részletesebben kellene ismernem, hogy ezt igazán érthessem. De visszajött az érdeklődésem a könyv felé, hogy összerakjam a puzzlet.
Az utolsó stáció pedig: NEMÁÁR
A könyv legvégére csak annyit tudok mondani. Biffből szamár lett.

Összességében szórakoztató kirándulás volt a szatírák világában, De ha szórakozni akarok legközelebb is maradok a fikció általam jobban ismert szegletében.

(De azért mélyen felháborít, hogy Biff az eredeti műből kimaradt)

tgorsy>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Miközben látszólag szemtelen, pimasz, hétköznapi, vicces, parázna, stb, stb. valójában igazi.
A legtöbb Jézusról szóló könyvvel az a bajom, h. vagy „ szentséges”, ezáltal elidegenít, vagy le akarja alacsonyítani Jézust a mi szintünkre. Ennek a könyvnek sikerül elkerülnie mindkettőt.
A lényeget ez az idézet fejezi ki :
„Csak mert én gyenge vagyok, attól ő még nem Krisztus.
Pontosan attól Krisztus.”

4 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Véleményem szerint az író megint egy kényes, csiki-csuki témához nyúlt. Innen, vagy onnan nézve, mégis lenyűgöző. Könyvének, amely egyben szórakoztató és elgondolkodtató is, hogy mi lehetett a célja. Egyre kevesebben olvasunk. A könyvpiac telített, de az érdeklődőkör fogytán van, s -e kapcsán briliáns élesztő hatással állt elő az író. Hogy, ha nem is olvas a mai kor embere, azért még lehet intelligensen könyvekkel szórakozni. Merjünk nevetni, és művelődni.

Kényes kicsit absztrakt szemszögből megközelített vallásos téma, mely sok embert érint, az a keresztény vallás, hogy mennyi kis mozaikból épül fel. Ezt szarkasztikusan fogta keretbe, szórakoztatva az olvasót. Voltaképpen nagy kérdés, egyáltalán ki is volt Jézus, akiről csak jó pár száz év múlva maradt fenn írás kissé meseszerű formában. Jó pár vallást felsorakoztat „direktbe” az író, elgondolkodtatva, hogy mindenki akar valamiben hinni. Marha jópofa Raziel, aki Jézus haverját hivatott feltámasztani, aki mellé küldték jó pár ezer év kieséssel, aki egész nap szappanoperákat néz. Bár a szerző indító gondolataival is rávilágít művének céljára, nemcsak nevettetni, hanem a történelem lapjait megkérdőjelezni, illetve feleleveníteni, az emberek tudását kicsit bővíteni akarhatta.

„Nevetni szeretnél e lapokon
fogjon el kacagás. Ha megsértődni jöttél,
liluljon el a fejed, és forrjon véred.
Ha kalandot keresnél,
sodorjon el e történet gyönyörteljes menekülésbe.
Ha hited igazolnád vagy tennéd próbára,
neked tetsző eredményre juss.
Minden könyv feltárja a tökéletességet,
azzal, amit elmond, vagy azzal, amit nem.
találd meg, amit keresel,
e lapokon vagy kívülük. Találd meg a tökélyt,
és nevezd nevén! „
Nem kicsit azért a mosoly mellett el is gondolkodtatott ez az egész emberi eredet történet, a hitünk kútja. De azt mondom, hogy így ekkora időtávlatból inkább jobb ez az áldásos félhomály, hiszen muszáj valamiben hinnünk, embereknek, mely kapaszkodót ad, még ha az csak egy fűszál is. Hogy van értelme küzdeni, harcolni, felkelni, és tenni, tervezni, akarni, akkor is, ha csak mi vagyunk, és netalántán csak a fantázia szüleménye Isten.

„Mert mi a kíváncsiság, ha nem intellektuális csábítás? És van-e fejlődés kíváncsiság nélkül?”

eme>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Szalonna
avagy szarkazmus a javából – Biff mágiájának legnagyobb titka.

Picit kihívó, pimasz, néhol trágár, máshol már-már erőltetett poénkodással lendíti tovább a meseszövést, de érdekes szemszögből világítja meg Jozsó történetét, úgy, hogy emberi közelségben tartja, közben mégis megőrzi tisztaságát. Lévi, akit Biffnek hívnak Sancho Panzaként vagy Balgaként vigyázza ennek minden léptét, talpraesettségével, gyakorlatiságával fogja kézen a küldetése beteljesítésének útját-módját kereső Don Quijote-Csongor-Jézust. Biff az, aki nevét a kupán csapásról kapta – és a maga komikus-seggfej módján newtoni racionalizmussal néz a kerek, ragadós, csakis fejlődés és cselekvés által előremozdított/előremozdítható világra, és persze leghűségesebb haverja annak, akinek messiási sors adatott. És ez nem vicc…
Viszont a regény szóviccek és komikus jelenetek, képtelenségek és agymenések között, mögött, által boncolgatja a hit és szabadság kevésbé nevetséges kérdéseit, felmutatja a vallások közti hidakat, de persze a nagy falakat is. Szórakoztatóan, lazán beszél arról, amiről általában csak áhítatosan és ájtatosan szokás, ami a néhai lángoló forradalmiságból a konzervatizmus mocsarába süppedve füstölög. Nem próbálja mosni az urna külsejét, mert minek, ha az belül koszos. Inkább felmutatja a fordított képet, azt, hogy a kívül „koszos” belül ragyoghat, és hogy azért ez mégis jobb.
Mert az, amit ebben a regényben a látszat ellenére látsz és tapasztalsz, az a feltétlen szeretet, amit nem lehet megtanulni, ami állapot, amiben létezel. És a bölcsesség, mely mindkét oldalról, a ráció és a hit oldaláról is kimondatja, ha szükséges: bocs, tévedtem. Mindezt a csendes csodák magával értetődő természetességével.

gyuszi64>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

2020/196. könyvtár, 416. értékelés

Kedves könyv, kedvelhető történettel és szerethető főhőssel, a „szarkazmus ókori feltalálójával”. Mégsem tudok szabadulni az érzéstől, hogy a könyv sokkal komolyabb olvasmány, mint gondolnánk…
A szerző ugyanis az irónia, szarkazmus vagy cinizmus ürügyén jól odamondogat néhány felekezetnek (és már most jelzem, nem is olyan egyszerű 450 oldalon keresztül odamondogatással fenntartani az olvasó érdeklődését). Vannak finomabb utalások, pl. az örök kérdés: ha a Mindenható mindent lát, hogyan engedhet meg bizonyos dolgokat? Persze, az Akarat nem kérhető számon, hiszen az Út számunkra kifürkészhetetlen, de mégis, ez lenne a válasz? (Ez válasz lenne?) Aztán vannak (nekünk, európaiaknak) keményebb utalások, pl. Káli követői, akik ünnepkor százszámra mutatnak be ember- és gyermekáldozatokat.
A vallás társadalmi vetületének bírálata erősebb: a zsidók királya, a legfőbb vallási és világi hatalom törvénysértő módon él; Káli emberáldozatai között véletlenül sincsenek a papok gyermekei; a feláldozott gyermekek szülei pedig – hiedelmük miatt – félnek változtatni a szokásokon. Mi közemberek (manipuláció, média) is megkapjuk a magunkét, amikor a tömeg skandálása kiköveteli a megfeszítést. Etc, etc.

Szóval a könyv erős írás, és hiába lazítja fel a tartalmat a szerző az utószóban, ez inkább csak arra szolgál, hogy a humorra való hivatkozással elkerülje az egyházi átkokat. :D

spoiler

6 hozzászólás
SignoraSchneider IP>!
Christopher Moore: Biff evangéliuma

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Hát ez… Oltári volt! Sőt… Isteni! Jézusom! XD


Népszerű idézetek

krlany I>!

A gyerekek azért látják a varázslatot, mert keresik.

18. oldal

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · varázslat
31 hozzászólás
krlany I>!

Baromi irritáló, amikor az ember kitalál egy olyan forradalmi dolgot, mint a szarkazmus, aztán amatőrök meggyalázzák.

170. oldal

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Kapcsolódó szócikkek: szarkazmus
Melchiadesian>!

– Tudod, mi a különbség az imádkozás és a meditáció között, Biff?
Megráztam a fejem.
– Ha imádkozol, beszélsz Istenhez. Ha meditálsz, hallgatod.

254-255. oldal, 19. fejezet

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Veron>!

Senki sem tökéletes… na jó, volt egy tag, de őt megöltük.

ANONIM

403. oldal - Hatodik rész mottója

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Marsie>!

A múltat nem változtathatod meg, úgyhogy csak elpazarolod a jelent a bűntudatra.

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

Kapcsolódó szócikkek: Biff · Józsua
Papusz>!

– Amúgy Szenteltessék Meg.
– Micsoda?
– A név, amire kíváncsi voltál. Józsua apjának neve. Tudod: „miatyánk, ki vagy a mennyekben, Szenteltessék Meg a te neved.”
– Micsoda hülye név! Még szerencse, hogy Józsua nem örökölte. Totál tönkrevágta volna a gyerekkorát.

Epilógus

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

6 hozzászólás
Supercalifragilisticexpialidocio…>!

Egy mondatban össze tudom foglalni, amit tudok, és amit taníthatok neked: Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. Meg tudod jegyezni?

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

4 hozzászólás
mandarina>!

A teve harap. A teve minden ok nélkül leköp, rád tapos, beléd rúg, bőg, böfög és fingik. Legjobb esetben is makacs állat, a legrosszabban pedig totál kezelhetetlen. Ha provokálod, megharap. Márpedig ha egy dehidratált kétéltűt helyezel úgy könyöknyi mélységben a teve seggébe, úgy érzi, provokálod, és ha mindezt akkor teszed, amikor alszik, duplán provokálva érzi magát. A teve annyira bölcs, hogy az már sunyi. Ja, és azt említettem már, hogy harap?

142. oldal, 11. fejezet

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

5 hozzászólás
mandarina>!

– Szóval mit láttál a sivatagban?
– Az Ördögöt.
– Az Ördögöt?
– Ja. Megkísértett. Hatalommal, vagyonnal, szexszel, meg minden. Visszautasítottam.
– Hogy nézett ki?
– Magas volt.
– Magas? A sötétség hercege, a kísértés kígyója, minden gonosz forrása, és csak annyit tudsz róla mondani, hogy magas?
– Elég magas.
– Remek, akkor már megismerem.

24. fejezet

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt

1 hozzászólás
katthy>!

Persze, hogy igazam van, Isten fia vagyok, te hülye.

Christopher Moore: Biff evangéliuma Aki Jézus gyerekkori haverja volt


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Cassandra Clare: Az angyal
Monica McCarty: A Harcos
Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt
Fiala Borcsa: A bodrogközi rém
V. E. Schwab: Gyülekező árnyak
Fróna Zsófia: Démonok közt
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél