Born ​to Run 10 csillagozás

A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen
Christopher McDougall: Born to Run Christopher McDougall: Born to Run

An epic adventure that began with one simple question: Why does my foot hurt?

Isolated by Mexico's deadly Copper Canyons, the blissful Tarahumara Indians have honed the ability to run hundreds of miles without rest or injury. In a riveting narrative, award-winning journalist and often-injured runner Christopher McDougall sets out to discover their secrets. In the process, he takes his readers from science labs at Harvard to the sun-baked valleys and freezing peaks across North America, where ever-growing numbers of ultra-runners are pushing their bodies to the limit, and, finally, to a climactic race in the Copper Canyons that pits America’s best ultra-runners against the tribe. McDougall’s incredible story will not only engage your mind but inspire your body when you realize that you, indeed all of us, were born to run.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Random House, USA, 2011
304 oldal · ISBN: 9780307279187
>!
Profile Books, London, 2009
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781846682841

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Wyatt Earp · John Henry "Doc" Holliday


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Christopher McDougall: Born to Run

Christopher McDougall: Born to Run A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen

/ Főleg mese. /

Igen – eljött újra az év azon szakasza, amikor már megint újrakezd(t)em a futást.

Tavasszal vagy nyáron van az az időszak, most már vagy 3-4 éve, amikor szép reményekkel, roppant lelkesedéssel, magamat már az első kilométerek megtétele előtt a jövő nagy futócsillagának vizionálva elkezdek futni.
Mondjuk, hogy még élvezni is szoktam, úgy valamennyire, de azért annyira biztos nem, különben nem hagynék fel vele mindig max. 3-4 hét után.

Szóval idén megint újrakezdtem (kezdek arra gondolni, hogy a futás olyan, mint a szerelem – biztos kitalálhatnék hirtelen egy csomó hasonlatot, hogy hogyan és miért olyan, de most maradjunk annyiban, hogy azért [is] olyan, mert minden alkalommal elhiszem, hogy mostantól ez aztán örökké fog tartani).

Az idei újrakezdés még nagyon friss, úgyhogy még csak félve mondom, de azért mondom (mert az optimizmusom végtelen): ez aztán most tuti örökké fog tartani.

Hogy honnan ez a bizodalom?
Most éppen onnan, hogy ez az első olyan alkalom, amikor nincsenek hátsó szándékaim. Nem azért csinálom, hogy feszesebb legyen a fenekem; nem akarok fogyni sem; meg még olimpiai aranyérmet sem látok magam előtt lebegni a távolban.
Most épp azért kezdtem el, mert egy évnyi görkorizás után (ami életem első sportja, amit önként és igazi élvezettel csinálok) lassan megérlelődött bennem a gondolat, hogy lehet, hogy csinálhatnék mást is, és lehet, hogy tényleg élvezném.

Na de gondoltam, nem elég a dolgokat csinálni, hanem olvasni is kell róluk, úgyhogy gyorsan elővettem ezt a könyvet, amit @ponty csudajó értékelése óta (http://moly.hu/ertekelesek/1365896) terveztem elolvasni.

És pont annyira élveztem, mint amennyire a futást szoktam mostanában. Jó, a könyv eleje kicsit az agyamra ment a sok leg miatt (a világ legveszélyesebb kanyonjai; meg a világ legrejtőzködőbb indiántörzse; meg a világ legjobb sportorvosai, akik szerint minden évben a futók 32857658%-a szenved valamilyen sérülést).

De aztán egészen elragadott ez az őrült-kalandos történet a világ legveszélyesebb kanyonjában rendezett legmegismételhetetlenebb futóversenyről. És még inkább elragadott a sok mellék-történet és szórakoztató-tudományos fejtegetés mindenféle legendás-őrült futókról, a futás evolúciós szerepéről és előnyeiről, a futócipőkről, meg arról, hogy micsoda különleges lények vagyunk, hogy tudunk izzadni. És a legesleginkább az a szabadság és öröm ragadott el, ami csak úgy árad a könyvből.

Azt azért az igazság kedvéért hozzáteszem, hogy az egyik kritikaidézettel ellentétben – miszerint e könyvet olvasva az ember tuti hajlamos lesz elhanyagolni az egyéb dolgait – nem hanyagoltam el semmit. Sőt, amikor egyik reggel fél hét körül eldönthettem, hogy maradjak-e még az ágyban ezt a könyvet olvasni, vagy menjek inkább futni, az utóbbit választottam. Na de mondjuk, hogy jelen esetben ez inkább dicséret, mint kritika.

2 hozzászólás
ddani >!
Christopher McDougall: Born to Run

Christopher McDougall: Born to Run A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen

Az elején úgy tűnt: egy nem túl szofisztikált, népszerű amerikai Men's Health sportújságíró kissé gyerekes, naív és nagyokat mondó szövegét fogom követni soksok oldalon át. Ehhez talán nem árt egy adag érintettséggel vegyes elfogultság, ha egyszer nekifutunk. Engem legalábbis az segtett át a kezdeti nehézségen, hogy érdekel a futás, és válaszokat kerestem a saját kérdéseimre.
McDougall stílusa talán nem tette a kedvenc írómmá, ám ahogy jó formájában szórakoztató, úgy általában lelkes és alapos narratívája kitér ultraversenyzőkre, anekdotákra, tudományos és hagyományos háttérre és fejlesztésekre, debunking-jellegű dilemmafeloldásokra, szóval odatette magát. (Fizikailag is.) Az amerikai vagánykodó hyperbole-láz pedig egy idő után toleránssá tett, aztán egész erősen bevont a verseny izgalmaiba.
A Tarahumara indiánokról ugyan nem sok érdemit mesél a futós megjelenéseiken kívül, pedig szívesen megtudtam volna többet is az ultrafutás-legenda törzs életéről. Különösen hatott az is, hogy míg többször is kitért antropológiai, anatómiai és versenytörténeti szempontok szerint a nők és férfiak „különös” egyenlő versenyképességére az ultrafutásban, kevés és ritka volt ehhez képest a nők szerepe ebben a férfitörténetben – pl a nagy végső kanyonfutásban 25-ből egy darab női ultrafutó vett részt, – ami elgondolkoztatott, hogy mennyire játszanak közre a fizikai képesség mellett más szempontok is a versenysportban.
Összességében meglepően kevés hasznos infót szűrtem le – a sportcipőkkel és futótechnikával eddig is körültekintően bántam – ám emellett is még meglepőbben jól szórakoztam. Ajánlott olvasmány minden lelkes kocogónak, középhaladó távfutónak és hardcore ultramaratonosnak.

negyvenketto P>!
Christopher McDougall: Born to Run

Christopher McDougall: Born to Run A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen

A tartalom öt csillagos, a forma három. Minden amerikai nemszépirodalmi mű szerzője ugyanazt a kurzust végezte el?
A futásról festett képe egyébként elég meggyőző, bár nem bántam volna valami hivatkozásjegyzéket a végén.

Beatrix_Ducz>!
Christopher McDougall: Born to Run

Christopher McDougall: Born to Run A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen

nem csak a futasrol, erdekes, igazi emberekrol, akik furcsabbak a konyv-fohosoknel is, es tajakrol.


Népszerű idézetek

ddani >!

Your butt's job is to prevent the momentum of your upper body from flipping you onto your face.

238. oldal

Christopher McDougall: Born to Run A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen

ddani >!

Leadville’s reputation was as scary as its geography. For decades, it was the wildest city in the Wild West, “an absolute death trap,” as one chronicler put it, “that seemed to take pride in its own depravity.” Doc Holliday, the dentist turned gun-slinging gambler, used to hang out in the Leadville saloons with his quick-drawin’ O.K. Corral buddy Wyatt Earp. Jesse James used to slink through as well, attracted by the stages loaded with gold and excellent hideouts just a lick away in the mountains. Even as late as the 1940s, the 10th Mountain Division commandos were forbidden to set foot in downtown Leadville; they might be fierce enough for the Nazis, but not for the cutthroat gamblers and prostitutes who ruled State Street.

Christopher McDougall: Born to Run A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen

Kapcsolódó szócikkek: John Henry "Doc" Holliday · Wyatt Earp
juhaszcsaba>!

Distance running was revered because it was indispensable; it was the way we survived and thrived and spread across the planet. You ran to eat and to avoid being eaten; you ran to find a mate and impress her, and with her you ran off to start a new life together. You had to love running, or you wouldn't live to love anything else. And like everything else we love – everything we sentimentally call our „passions” and „desires” – it's really an encoded ancestral necessity. We're all Running People, as the Tarahumara have always known.

Christopher McDougall: Born to Run A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Jurek – Steve Friedman: Eat and Run
Nassim Nicholas Taleb: The Black Swan
Demi Lovato: Staying Strong
Nick Trenton: Calm Your Thoughts
Will Bulsiewicz: Fiber Fueled
Summer Rayne Oakes: How to Make a Plant Love You
Jacob Wilson – Ryan Lowery: The Ketogenic Bible
Scott Carney: The Wedge
Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: The Boy Who Was Raised As a Dog
Michael Greger – Gene Stone: How Not to Die