A ​Vágyódás Gyűrűje (Earthdawn 1.) 16 csillagozás

Christopher Kubasik: A Vágyódás Gyűrűje

A tolvaj adeptus egy Garlthik nevű ork, akit egy nagyhatalmú márgus üldöz, hogy visszaszerezze az ork által ellopott gyűrűt. Más választása nem lévén, Garlthik a mágikus gyűrűt és saját életét is J'Role-ra bízza, egy tizenéves suhancra, akinek vállát rettenetes teher nyomja: akaratán kívül elméjében lakik egy rém, egy olyan lény, melynek fajtája évszázadokkal ezelőtt arra kényszerített embereket, tündéket és törpöket egyaránt, hogy varázskorlátok mögé zárkózzanak be. A rejtőzés évszázadai azonban véget értek és megkezdődött a kutatás Atlantisz kincsei után.

J'Role azt remélvén, hogy megszabadulhat az elméjében rejtőző lénytől, ha az ork kalandozó társául szegődik, saját akaratából elhagyja faluját a kalandvágy kedvéért. De a rém és a mágikus gyűrű által keltett vágyak irányította J'Role hamarosan nálánál sokkal hatalmasabb ellenségekre tesz szert és rádöbben, hogy a világban sokkal kegyetlenebb sorsok is vannak, mint unalomban leélni egy életet egy kis falucskában…

>!
Beholder, Budapest, 1998
296 oldal · ISBN: 9639047279 · Fordította: Serflek Szabolcs

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Noro >!
Christopher Kubasik: A Vágyódás Gyűrűje

Az elsőként megjelent Earthdawn regény egyúttal a leghangulatosabb is. Jól ábrázolja ugyanis azt, ami ebben a világban mindennél fontosabb: az adeptusokat. Adeptus abból válhat, aki képes teljesen alárendelni magát egy adott életformának – például a harcnak, tolvajlásnak, vagy éppen hajózásnak – és olyan mélységig követi a hivatásához kötődő filozófiát, amilyenre a legtöbb halandó képtelen. Amit cserébe kap a világtól, az nem igazán varázslat, de mindenképpen emberfeletti.
A könyv főhőse egy lelkileg sérült fiú, aki felváltva gyűlöli önmagát és részeges apját, és még a mágiájával is meg kell küzdenie: a tolvaj-lét ugyanis olyan misztikus filozófiát sugall neki, amely egyszerre vonzza és taszítja. A történet maga viszont nem különösebben kiemelkedő: érezhetően az a célja, hogy végigvezesse az olvasót a Csapás (a könyvben "Pusztítás") utáni világ legfőbb helyein: a Vérerdőn, a Kígyó folyón és a Törp Királyságon. Ezzel együtt azért a sztori is élvezhető.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noro >!

– A tolvaj az árnyak között él, J'role. A legtöbb ember azért vágyódik a napsütés után, hogy a sugarak megmelengessék a testét. A tolvaj vágyódhat a napsütés után, de nem jut neki osztályrészül. A tolvaj csöndes. Mások beszélhetnek ötleteikről, a gondolataikról és az érzelmeikről, de a tolvaj mindezeket saját magának tartja meg. Amikor mások társaságot keresnek, a tolvaj magányt és egyedüllétet keres. És ami a legfontosabb, a tolvaj lop. Mi nem a világtól, mi másoktól vesszük el, ami nekünk jár. Mi nem árukat vagy pénzérméket cserélünk el azért, hogy fenntartsuk magunkat, hanem egyszerűen elveszünk. A mi életünkben nincs helye a bűnbánatnak. Ez itt a lényeg. A mágia elhagy, ha bánod azt, amit tettél. Mások megengedhetik maguknak a bűnbánatot. Mi nem.

9. fejezet


A sorozat következő kötete

Earthdawn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elaine Cunningham: Öröksziget
Wayne Chapman: Csepp és tenger
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Gabriel Wolf: War of the Sungod
Brandon Sanderson: A korok hőse 1-2.
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
Stephen Donaldson: A Kárhozat Urának átka
Max Gladstone: Nagyrészt halott