A ​Ragadozó (The Predator 1.) 16 csillagozás

A mozifilm hivatalos regényváltozata
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó

Évszázadok óta látogatják a Földet a lények, amelyek az emberi faj legkiválóbb harcosaira vadásznak. A céljuk ismeretlen, ám miután megölték prédájukat, ezek a halálos vadászok épp olyan észrevétlenül távoznak, ahogy érkeztek, és véres holttestek sokaságán kívül nem hagynak maguk után más nyomot.

Miután egy gyerek akaratlanul ráveszi az univerzum leghalálosabb vadászait, hogy térjenek vissza a Földre, csak egy volt katonákból és egy kutatóból álló szedett-vedett csapat előzheti meg az emberiség kipusztulását…

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2018
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975014 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

ragadozó (predator)


Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

fekiyeti79 P>!
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó A mozifilm hivatalos regényváltozata

Nos… Nem voltak túl nagy elvárásaim a történettel kapcsolatban, így mondhatom azt, hogy nem okozott csalódást. Ezzel együtt azt is bevallom, hogy szerintem nem volt ez annyira rossz, mint vártam. Igazán nagy, a franchise-nak ellentmondó baromságokkal nem találkoztam olvasás közben.

A legnagyobb problémája ennek a történetnek, véleményem szerint, a köré épített hype; gondolok itt arra, hogy majd Shane Black megváltja a világot, felülír mindent, ami a Ragadozó 2 óta napvilágot látott, és jól megmutatja, hogyan is kell kinéznie egy folytatásnak… Ez nem igazán jött össze neki.
Feldobott néhány érdekesnek tűnő ötletet, amik egy kis vérfrissítést hozhattak volna ebbe a világba, viszont annyira kidolgozatlanul, megfejtetlenül maradtak, hogy inkább csak értetlenséget, és kérdéseket váltottak ki belőlem; pl. a trófeagyűjtés miértjének új megvilágításba helyezése, vagy a „Felsőbbrendű” Ragadozó „kiléte” (egyáltalán a léte), ezek csak úgy lógnak a levegőben.
A „klasszikus” Ragadozó Földre érkezésének célja is kérdéses; mert nem vadászni jött, ez már az első oldalakból leszűrhető…
A Ragadozó „kutyák”-ra nem térnék ki külön, ezek nem újkeletűek, viszont azonnal felülírják Black szándékát, hogy semmisnek tekintse a Predators c. filmet, hisz' ott már találkozhattunk velük, vagy legalábbis hasonló jószágokkal. Ráadásul az egyikük szerepeltetése már-már a röhejes kategóriát súrolja. Kár érte.

Ami még szúrta a szemem, az egyrészt Rory autizmusa. Igazából egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy autista, szóval nem is értem, miért kellett ezt a betegséget belekeverni a sztoriba. Sokkal hitelesebb lett volna, ha a gyerek egy szimplán magába forduló, zsenicsemete, hihetetlenül magas intelligenciával.
Másrészt a Ragadozók aránylag kevés szereplése, amit „ellensúlyoz”, hogy cserébe olyan mellékszereplők élettörténetét ismerhetjük meg, akik néhány oldal erejéig teszik tiszteletüket (a legtöbbjük gyorsan el is halálozik a részletes bemutatásuk után).
Harmadrészt az egész történetet áthatja ez az új hollywoodi „őrület”, hogy mindent is humorral kell eladni. Szó se róla, van ahol ez működik, de egy akció-horror-sci-fi esetében nem feltétlenül igényli a közönség, vagy az olvasó. És a The Predator pont ilyen: egy akció-horror, némi sci-fi beütéssel. Annak viszont, önmagában nézve nem rossz, de nem váltja meg a világot.

Akkor miért lett 4*? Ezért:
https://moly.hu/karcok/1371184

12 hozzászólás
BBetti86>!
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó A mozifilm hivatalos regényváltozata

A regény két szék között találhatta magát: a filmhez hűnek lenni (mégiscsak film alapján készült regény) és mégsem (hiszen bukott a film, ugyanaz könyvben sem lesz kiugró), hogyan lehetne? Nem is próbálkoztak ezzel az írók, hanem a film alapján írták meg a regényt. Nincs plusz jelenet, plusz értelmezés, még a szereplőkről se tudunk meg többet, mint a filmből.

Ez a történet így az adrenalin kedvelőknek kedvez. Alapvetően keveredik benne akció, sci-fi és horror. A magam részéről leginkább az akció része kötött le, és így jó szórakozásnak találtam. Egy részébe sem gondoltam bele jobban, csak haladtam az eseményekkel. Egy nagy hajsza az egész regény, amelyben menekülnek és vadásznak, közben mókás beszólásokkal enyhítik a feszültséget.

A sci-fi rész is könnyen felfogható, és nem a tudományos, a szórakoztató vonalon mozog. A Ragadozó mitológiáján nem változtattak, ugyanúgy egy űrlény/vadász. Az új elem, hogy gyűjti a DNS-t a nagy ellenfelekből és azokkal fejleszti magát. Tudományos alap nulla, de egy ilyen történetben nem is vártam. Többre értékeltem a ragadozó kutyáját, aki egy súlyos sérülést követően az emberekhez kezd hűséges lenni, mintha nem is szörny kutya lenne. Ok, nekem egy jó fej kutyával, még ha űrlény is, sok mindent el lehet adni…

A horrort pedig az adja, hogy a Predator nagyon brutálisan szétkapja az embereket. Van itt lefejezés, derékban kettévágás és kilógó belek, meg hasonlók. A magam részéről a pszichés ijesztés jobban hat rám, így ez a hentelés nem emelte meg a vérnyomáson, de a kötetbe ez illett. Példázza, mennyire esélytelen egy ember egy Ragadozóval szemben.

A karakterek sablonosak és egyszerűek. Nem is nagyon hihetőek, de ismétlem magam: nem is várta ezt senkit. Akciós szórakoztatás, könnyen elítélhető vagy megszerethető szereplőkkel. A Diliseket, a két McKennát bírtam is, míg azt az irritáló ügynököt jobban tudtam utálni, mint a Predatort.

Tanulságot nem kell keresni benne. Predator jön, gyilkos, az emberek meg próbálnak túlélni. Azt lehetne fejtegetni Rory kapcsán, hogy ki a jövő embere: az okos vagy a harcos, de minek?

Nem tartozom a Predator kemény maghoz, nekem megvolt ezzel a történettel a szórakozásom.


Népszerű idézetek

fekiyeti79 P>!

[…] Miközben Nettles még mindig feszülten méregette a zsoldosokat, Nebraska nem foglalkozott velük, csak feljebb rántotta a vállán a hátizsák pántját, és rágyújtott.
    Odabólintott Rorynak.
    – Van valamilyen jótanácsod?
    – Van – felelte a kisfiú. – A dohányzás árt az egészségnek.
    Nebraska a szemét forgatta.
    – Úgy értem, a Ragadozóval kapcsolatban. Hogy öljük meg?
    Rory faarccal válaszolt.
    – Szoktasd rá a cigire!

263-264. oldal

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó A mozifilm hivatalos regényváltozata

Kapcsolódó szócikkek: ragadozó (predator)
2 hozzászólás
fekiyeti79 P>!

    McKenna a karjára csatolt vérnyomásmérő pántra mutatott.
    – A poligráf mire kell? Azt hittem, pszichológiai felmérésen veszek részt.
    – Tudnunk kell, jelent-e valamilyen veszélyt.
    – Mesterlövész vagyok. Ez esetleg jelenthet valamilyen veszélyt? […]

54. oldal

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó A mozifilm hivatalos regényváltozata

fekiyeti79 P>!

[Emily]: […] – Miféle lény?
    – Ez… – McKenna látta a volt felesége szemében a félelmet és a vádaskodást, és egyszeriben kifogytak belőle a szavak. Kétségbeesetten fordult a Dilisek felé. – Fiúk, mi ez?
    Coyle volt az első, aki válaszolni próbált
    – Hm… Izé. Ez nem olyan, mint egy személy. Ez egy… lény.
    Nebraska a segítségére sietett.
    – Ismeri Whoopi Goldberget?
    Emily elképedve nézett rá.
    – Persze.
    – Na, ez olyan, mint egy földönkívüli Whoopi Goldberg – mondta Nebraska.

164. oldal

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó A mozifilm hivatalos regényváltozata

Kapcsolódó szócikkek: ragadozó (predator)
1 hozzászólás
fekiyeti79 P>!

A félelem fegyver és motivációs eszköz is lehet, de mint minden fegyver esetében, ennél is pontosan ismerni kellett a használat módját.

33. oldal

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó A mozifilm hivatalos regényváltozata

BBetti86>!

– Apukád talán a kormánynak dolgozik?
– MOS 11B3VW3 – felelte Rory, külön kihangsúlyozva minden betűt, minden számot.
A postás pontosan olyan tekintettel nézett rá, ahogy az emberek többsége szokott. Rory már nagyon könnyen felismerte a totális tanácstalanság jeleit mások arcán.
– Katonai küldetés – mondta. Kis szünetet tartott, és mivel látta, hogy a postás még mindig nem értette a dolgot, hozzátette: – Apukám embereket gyilkol.
A postás oldalra billentette a fejét, és furcsa tekintettel nézett Roryra.
– Neked is szép napot…

43. oldal

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó A mozifilm hivatalos regényváltozata


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Monette: A Ragadozó
Steve Perry: Lidérces utazás
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Justin Cronin: A szabadulás
Nathan Archer: Betondzsungel
Stephani Perry: Háború
Piers Anthony: Az emlékmás
Stephen King: Álomcsapda
Stephen King: A búra alatt
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása