én ennek a könyvnek az eredeti kiadását olvastam nagy élvezettel. akkor valamiért nem írtam róla értékelést, most, hogy látom a magyar kiadás megjelenését, már adtam születésnapi ajándékként szerettemnek (ráutaló magatartással is jelzem, hogy melegen ajánlom elolvasásra), meg pótolom is az értékelést. annál is inkább meg merem ezt itt tenni, mert belelapozva / beleolvasva a magyar kiadásba nem vettem észre, hogy olyan nagy különbség lenne az általam olvasott angol és a magyar kiadás között. természetesen a fordításért ilyen módon nem tudok jót állni, de rosszat sem tudok róla állítani: abban az egy-két tucat oldalban, amit átfutottam benne tegnap, nem találtam kivetnivalót.
annál is inkább ajánlom ezt a könyvet, mert abban a nagy 2014-es centenáriumi 1. világháborús dömpingben kevés ennél jobb dolgot találtam (voltaképpen egyetlen kivételt: az einstürzende neubauten lament című konceptalbumát, ami szerintem egyszerűen zseniális, azt is melegen ajánlom mindenkinek).
a könyv nem az első világháborúról szól, hanem az azt megelőző nagyjából fél évszázadról, egészen a háború kitöréséig. a bevezető ígérete szerint – amit többnyire be is tart – elsősorban nem a „miért tört ki?” kérdésre fókuszál, nem is a „kinek a felelőssége, hogy kitört?” kérdésre, hanem a „hogyan történhetett meg?” kérdésre.
a bevezető utáni első rész persze jó hosszan foglalkozik a balkánnak a török birodalom lassú implózióját követő történetével a xix. század második felétől kezdődően, részletesen bemutatva szerbia középhatalmi ambícióit, oly ismerős kétfedelű diplomáciáját, titkosszolgálati tevékenységét a térségben, akár montenegro, akár bulgária, akár pedig a közismertebb irány, az osztrák-magyr monarchia felé, egészen a szarajevoi merényletig. az ember nem is igen érti ezt az első fejezetet, olyan gyönyörűen tűnik az előszó szellemének tökéletesen ellentmondva a szerbek nyakába varrni az egészet.
és persze itt jön a könyv érdekes része, ami azt mutatja be, hogy az a jórészt dinasztikus, kétoldalú szerződésekre alapozott rendszer, ami a kölcsönös érdekek figyelembevételével kötötte össze a korabeli európai nagyhatalmakat, miként alakult át fokozatosan két külön szövetségi rendszer szembenállásává és miként omlott össze egy pillanat alatt.
kapunk természetesen áttekintést a fontosabb nagyhatalmi szereplőkről – oroszországról, franciaországról, németországról, angliáról, három körben is: a xix. század második felét, a xx. század első másfél évtizedét és a közvetlenül a háborút megelőző válság időszakát taglaló körökben. ezekben az áttekintésekben szó van a lényeges dolgokról: politikai helyzetről, gazdasági helyzetről, a kultúra és a közmentalitás lényegi aspektusairól. megítélésem szerint elég tárgyilagosan, elég komolyan vehetően és még ráadásul a lehetőségekhez képest meglehetősen olvasmányosan, de mindenképpen jó stílusban.
már önmagában ez is igen informatív lenne, de nem ez a könyv igazi erőssége. hanem a fontos események egyébként általában fontos vagy kevésbé fontos, de az adott eseményben meghatározó szereplőiről készült rövid jellemrajzok.
így alakul ki egy egészen szövevényes kép arról, hogy hogyan lavírozza bele magát egy kontinens adott szituációkban személyes elfogultságok, adott helyzetben határozottan fogalmazni nem merő félénkségek, alulinformáltság, blöffként értékelt nem-blöffök és nem-blöffként értékelt blöffök sorozatán át egyre tarthatatlanabb szituációkba.
az előző szakaszt korántsem kell túlértékelni – szó sincs arról, hogy a könyv ennyire redukálná a világháború kitörésének okait. annyit akartam volna vele mondani, hogy a gazdasági és politkai érdekeken, kulturális különbségeken, miegymáson túl meglehetősen komoly szerepet játszanak a könyvben maguk a szereplők. és egészen torokszorító olvasni, ahogy a könyv előrehaladtával gyakorlatilag minden szereplőnek, akik a vizsgált korszak elején még több, egymástól radikálisan különböző stratégia és opció állt rendelkezésére, részben a saját korábbi döntéseikből fakadó meghatározottságok miatt miként szűkülnek le a választási lehetőségei. hogy miként alakult ki az a helyzet, amiben – mivel a háború kitörése előtti utolsó lépések valóban szinte automatikusan követték egymást – az a benyomás rögzült, hogy a háború kitörése ott és akkor elkerülhetetlen volt. ebből a visszafejtésből persze leginkább az derül ki, hogy azok a szituációk, amelyekben már csak rossz lehetőségek vannak, önmagukban nem lettek volna elkerülhetetlenek, ha akkor a szereplők fölismerték volna a lépéseik eredőjének a következményét és ennek alapján az akkor még rendelkezésre álló opcióik közül másikat választottak volna.
és így visszafelé. (amiről persze az embernek eszébe jut caspar noé irreversible című igen brutális filmje, amit viszont csak erős idegzetűeknek ajánlanék.)
ezt a könyvet viszont bátran ajánlom a korszak iránt érdeklődőknek. kifejezetten nagyon élveztem.