Titkos ​világ I-II. 3 csillagozás

A hírszerzés története
Christopher Andrew: Titkos világ I-II. Christopher Andrew: Titkos világ I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Minél ​messzebbre tekintesz vissza – írta Winston Churchill –, annál távolabbra látsz előre.” Maximája az egyik kulcsa a huszonegyedik századi terrorelhárítás megértésének. Egy igen hosszú távú perspektíva nagyobb rálátást nyújt a tömegpusztító fegyverek jövőbeli, terroristák általi felhasználására, mint a szeptember 11-e utáni, technikailag nem túl fejlett terrortámadások rövid távú tapasztalata. (…)

Bár a jó hírszerzés csökkenti a meglepetést, meggátolni nem tudja azt. Néha még a legjobb stratégiai hírszerzés is csak úgy enged bepillantást a jövőbe, ahogy az Szent Pálnak adatott meg a menny kapcsán – tükör által homályosan. A múlt tapasztalatai alapján a hírszerzési elemzőket éppoly rendszeresen meg fogja lepni a nemzetközi viszonyok alakulása a huszonegyedik században, ahogy az elődeikkel is történt a huszadikban. 1914 augusztusában senki nem jósolhatta meg, hogy a háború során Oroszország Európa legautoritáriusabb monarchiájából átmegy a világ legforradalmibb… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2021
1284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044108 · Fordította: Mátics Róbert

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

sanni243>!
Christopher Andrew: Titkos világ I-II.

Christopher Andrew: Titkos világ I-II. A hírszerzés története

Valóban hiánypótló, még sehol nem olvastam olyan történelmi művet, ahol a hírszerzés szemszögéből néznek mindent. A tartalom érdekes és informatív, de azért van kifogásom is: a fordítással érezhetően siettek, valamint a teljességre törekvés kedvéért mindenről csak egy kevés fért bele a könyvbe. Pl. a Bletchley Park tevékenységéről alig lehet valamit megtudni, Turing neve egyetlenegyszer szerepel. A rengeteg hivatkozás azonban segíthet annak, aki részletesebben akar olvasni a témáról.
Különösen tetszett, hogy a leírtak segítettek megérteni, hogy Agatha Christie egyes krimijeiben miért vannak német kémek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve
Kertész István: Nagy Sándor, a hódító
Ben Macintyre: Kém és áruló
Balázs Apor: Láthatatlan tündöklés
Harold Lamb: Dzsingiz khán
Frederic Morton: Alkonyi villámlás
Roman Sandgruber: Hitler apja
Nicholas Halasz: Dreyfus kapitány
Toni Llácer: Nietzsche
Brezvai Edit (szerk.): Az orvoslás története