Autoboyography ​– Egy fiús könyv 312 csillagozás

Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

„Mennyi ​örömmel és bánattal jár queerként felnőni!” – Teen Vogue

Tanner Scott és családja három éve ezelőtt költözött el Kaliforniából Utah államba. A biszexuális kamasz nehezen illeszkedett be új környezetébe. Most, hogy már csak egy féléve van hátra a középiskolából, alig várja, hogy szabad lehessen az egyetemen, így hát elhatározza, hogy az utolsó, Utahban töltött hónapjain nem fogja megerőltetni magát.
Amikor azonban a legjobb barátja, Autumn felveti, hogy jelentkezzen a Provo High nagy presztízsű kreatív írás szemináriumára (ahol csábítóan nagy jutalom jár annak, aki egy félév alatt képes összerakni egy saját könyvet), Tanner nem tud ellenállni a kísértésnek, és belevág. Már csak azért is, hogy bebizonyítsa Autumn-nak, hogy már az ötlet is komolytalan. Miért ne lehetne négy hónap alatt megírni egy regényt? Semmiség: négy hónap egy egész örökkévalóság!
Kiderül, hogy Tannernek csak részben van igaza: négy hónap csakugyan hosszú idő. Bár az csak egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635610778 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
382 oldal · ISBN: 9789635610778 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
382 oldal · ISBN: 9789635610785 · Fordította: Nagy Boldizsár

1 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Tanner Scott · Breckin · Amerika Kapitány (Steve Rogers) · Sebastian Brother · James Buchanan Barnes (Bucky/Winter Soilder) · Autumn Summer Green · Lin-Manuel Miranda · mormon


Kedvencelte 77

Most olvassa 12

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Deszy P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Zokogtam. Imádtam. Az egyik kedvenc könyvem az ideiek közül.

Hosszabban hamarosan.

FRISS:

Ez a könyv a bizonyíték számomra arra, hogy nem kell egy könyvnek fordulatokkal, akciójelenetekkel tele lennie ahhoz, hogy magával sodorjon és elérje, hogy le se tudja tenni az ember. (Bár ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs izgalmas rész a könyvben, hogy nincs fordulat, tetőpont stb.)

Az Autoboyography – és ne haragudjatok, nem szeretném a magyar címén emlegetni, mert az számomra sajnos rendkívül semmitmondó – egy látszólag nagyon egyszerű történet, mégis képes volt az egyik legmélyebb YA könyvvé válni, miközben egyébként azt az előzetes elvárásomat is teljesíti, hogy egy cuki LMBT történet.

Bővebben:
http://www.deszy-konyv.hu/2019/12/christina-lauren-auto…

Naiva P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Olvastam már mást a szerzőpárostól. Ezért is lepődtem meg, mert szerintem ez a könyvük sokkal jobban sikerült. Olyan jól indult ez a könyv. Nagyon tetszett a könyv hangulata és az, hogy olvasmányosan volt megírva, nem erőltetetten. A könyv egy 18 éves fiú, Tanner életének (és szexuális ébredésének) egy részét meséli el, aki 3 éve költözött a szüleivel Provába, egy többnyire mormonok lakta kisvárosba. A szüleivel nagyon jó kapcsolatban van és liberális felfogásúak, így a fiú és a szülei is ismerik a fiú beállítottságát. Itt találkozik először a helyi gimnáziumba, egy kreatív írásfoglalkozáson Sebastiannal, a helyi püspök fiával. Ő és családja viszont mormon és szabályok szerint élnek. Ez a kreatív írás pedig elindítot köztük valamit, amire egyikük sem számított. Összességében tetszett és itt-ott egészen aranyos volt.
Őszintén, mégis hiányoltam a történetből azt a fajta realitást, ami a fiatalokra jellemző. Mondjuk közösen eltöltött idők, randik. Így kissé a romantikától megfosztva éreztem magam a két fiú kapcsolatát pedig insta-szerelemnek éreztem. Ami miatt mégis felfele kerekítek, mert a könyv jól meg volt írva és nem volt kiszámítható sem annyira.

pveronika>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Annyira boldog vagyok, hogy végre magyar nyelven is felkerülhet a polcomra Christina Lauren szerzőpáros gyönyörűséges LMBT ifjúsági regénye. Ez a könyv méltán került fel a 2017-es kedvenceim listájára, és ezzel a regénnyel indult el a szerelembe esésem Christina Lauren könyveivel. Ez egy nagyon fontos témákat boncolgató, gyönyörű történet két világ találkozásáról, elfogadásról, hitről és szerelemről.

Bővebben:
http://veronikasreaderfeeder.com/christina-lauren-autob…

DarknessAngel>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Nagyon szép, aranyos történet két srác szerelméről. Szeretem az ilyen önfelfedezős sztorikat, amit itt most főleg Sebastian személyében kaptam meg. Tanner és Sebastian is nagyon szimpik voltak, átéreztem a helyzetüket. Szerencsére a nehézségek ellenére is sikerült kialakítaniuk egy szép kapcsolatot.
Egyedüli szereplő, akit nagyon nem sikerült megkedvelbem, Autumn volt. Annyira irritált a csaj már az elejétől kezdve. Igen, látni lehetett, hogy belezúgott Tannerbe, de közben mégis mindig olyan lekezelőn bánt vele. Egyáltalán nem tűnt legjobb barát típusnak. Azokután meg pláne nem, hogy spoiler kihasználta Tannert.
Maga a törtenet lassú folyású, igazi vöröspöttyös. Tetszett, viszont még mindig az első olvasásom az írónőtől viszi a prímet :D

Linszyy P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Ez egy újabb szép LMBTQ történet egy biszexuális fiúról, aki természetesen egy mormon fiúba esik bele, aki a vallása miatt maga előtt sem meri felvállalni, hogy meleg.

Azért adtam 4 csillagot, mert jobban szerettem a Heartstopper és a Red, White and Royal Blue párosainkat, szívet melengetőbbek voltak. Itt Sebastiant nagyon utáltam. Hogy hogy teheti ezt Tannerrel folyamatosan. Sokkal jobban szurkoltam volna nekik, ha „csak” a vallás és a szülők állnak kettejük közé, de itt konkrétan Sebastian szabotálta állandóan a dolgokat.

De kezdjük az elején! A gimis rendszerük nekem egyenlő volt az egyetemivel, ezt mindig fura olvasni. A mormon város nagyon izgalmas koncepció volt, sok dolgot megtudtam a vallásukról, az életmódjukról, viszont azon a pár aranyos közösségi élményen kívül, amin részt vettünk, nem sok pozitív betekintést kaptunk Sebtől sem ebbe a világba. Emiatt nekem nagyon vallásellenes felhangja lett a könyvnek. Bár ezen segített a fordító utószava, miszerint a könyv megjelenése után nem sokkal kinyilatkoztatták (nem a könyv miatt), hogy a mormon közösség már elfogadja a meleg párokat is.

Több lábjegyzet is volt a könyvben, ami elmagyarázta, hogy mi mit jelent Amerikában. Nekem a queerségről is jól jött a magyarázat, mert ez a második alkalom, hogy találkozom ilyen főszereplővel, és nem értem a különbséget. Igazából úgy gondolom, hogy ez akkor amolyan Nádasdy-féle megtagadása annak, hogy ráaggassanak a szexuális beállítottságodra egy címkét. A biszexualitásról is jó dolgokat mond a könyv: mi azt hihetjük, hogy ez dupla lehetőség és az illető nem tud választania két nem között, holott sokkal inkább a bizonytalanság és a sehova nem tartozás jellemezte itt Tannert. Aki egyébként félig magyar, félig svéd. :D

Tetszett, hogy a családtagoknak és barátoknak is erős háttérsztorija van, a teljesen eltérő két család is jó ötlet volt. A tanár-diák viszonyból szerintem ki lehetett volna hozni még valamit, de nem volt rá szükség, mert Sebastian csinált helyette más problémákat. :D Szóval ez egy igencsak szomorú történet, nagyon ritkán lélegezhetünk csak fel. Van benne egy kis trágár beszéd és egy csöpp szexuális leírás, de a vörös pöttyös kategóriába abszolút beleillik. Ami miatt még maradt a 4 csillag, hogy a legvége nem volt akkora katarzis. Tanner is csinált hülyeséget, de valahogy semmi többet nem jelentett az utolsó jelenet, mint az előzőek, Sebastiant nem tartottam megbízhatóbbnak, mivel ezek után is bármikor megfutamodhat.

Szép, szomorú történet volt, a könyvírás szeminárium nagyon tetszett, mint háttérsztori, de összességében több irodalmi utalást vártam ettől a résztől, ha már mindkét fiú író, és több szeretetet, kitartást a kapcsolatukban.
https://youtu.be/_3-5R2OQ3AQ

abipter>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

“A bátorság azt jelenti, hogy minden nap önmagad vagy, annak ellenére, hogy a világ azt mondja, légy másmilyen.”

Számomra az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nem mondott eddig semmit, a fejemben hasonlított egy szektához, de ez a könyv megismertetett velük is.
Úgy vélem, elfogadó vagyok bizonyos mértékig és rendkívüli örömmel tölt el, hogy a regény sem feszítette túl ezt a határt.
Abszolút kedves kis könyv, ami hűen ábrázolja a lehetséges problémákat, ha az ember biszexuális vagy homoszexuális, de a vele járó boldogságot is ugyanúgy megjeleníti. Miért gond az, ha valaki más, mint a többiek?
Tanner és családja példakép is lehetne a szemünkben, hogy a szeretetet nem változtatja meg a nemi identitás. Viszont Sebastian családja ennek pontosan ellentettje. Megtörve olvastam, hogy ténylegesen léteznek átnevelő terápiák, melynek része az elektrosokk és sok más botrányos kezelés.
Az LMBTQ könyvek között kellemes olvasmányom marad ez a kötet, nem viszi túlzásba a testi részét, az érzelmi oldalra fektet hangsúlyt, mégis valóságos az egész történet.

“Néha van, hogy egy fa kidől az erdőben, és nem hallja senki.”

AniTiger P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Azt hiszem, újabb új kedvenc LMBT regényt találtam! Kevésbé porcukros, mint az abszolút kedvencem (Simon és a Homo sapiens-lobbi), de nagyon érdekes témafelvetései vannak, és egy egészen új világra láthattam rá általa. Humoros, megható, dühítő, gyönyörű és felkavaró történet vallásról, barátságról, családról, szerelemről és önmagunk elfogadásáról. Mondanám, hogy várható volt a regény kimenetele, de a vége felé voltak olyan fordulatok, hogy csak pislogni tudtam!
Szerettem olvasni, egészen biztosan újraolvasós lesz nálam!

Kedvenc részek: Tanner lebukása az anyja szoftverével; Sebastian humora (+ ahogy szívatja Tannert), mindenféle édes és rémes coming outok

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/12/christina…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577041 · Fordította: Nagy Boldizsár
2 hozzászólás
Dsheavenofbooks>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

"Az Autoboyography egy nagyon különleges regény, hiszen nem csak LMBTQ témát dolgoz fel, hanem ezt az egészet összeköti a vallással is, amelynek köszönhetően egy rendkívül egyedi és küzdéssel teli könyvet olvashatunk. Tanner egy queer srác, aki mindig is egy olyan környezetben élt, ahol elfogadják őt. Ám három éve elköltöztek a családjával egy mormonok lakta városba, ahol nem lehet igazán önmaga, ahol nem mondhatja el senkinek, hogy ő biszexuális, hiszen az ott élő személyek vallási neveltetéséből adódóan ez bűnnek számít. Tanner az iskolában felvesz egy könyvírással foglalkozó szemináriumot, ahol összeismerkedik Sebastiannel, a helyi püspök fiával, aminek köszönhetően az élete felfordul. Vajon létezik közös jövő egy queer és egy mormon srác számára? Kialakulhat szerelem? És tényleg fontosabb a vallási tanítás, mint a saját családunk?

Bevallom, elég nehezen szippantott be a regény, hiszen a 120. oldal környékéig úgy éreztem, hogy nem igazán történik semmi – vagy csak rossz periódusban kezdtem neki. Kicsit félreraktam, aztán pár hét múlva újból nekivágtam. Szerencsére utána már beindultak az események, és engem is képes volt magával sodorni a történet. Furcsa volt eleinte a vallási dolgokról olvasni, meg kellett kicsit szoknom, de szerencsére ez könnyen ment."

A teljes értékelésem megtalálható erre a linkre kattintva: http://dsheavenofbooks.blogspot.com/2020/09/konyverteke…

Boglinc P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Az idei év egyik kedvenc kötete lett számomra az Autoboyography bocs, a magyar címmel nem tudok megbarátkozni. :D.

Rendkívül jól járja körül a felvázolt témát, az alaposságának köszönhetően pedig rengeteget tanulhatunk a mormon vallásról, működéséről, felépítéséről, de arról is, mi zajlódhat le egy olyan hívőben, aki világ életében bizonyos szabályrendszer szerint élte az életét, majd hirtelen rádöbben, hogy ő bizony nem illik bele a keretbe.

Csodásan írja meg az alakuló érzelmeket, a lelki vívódásokat, és számomra szívszorító volt átérezni mindazt, amin ez a két srác keresztül megy.

Nincs túltolva benne a vallás, nem lett közönséges a másság ábrázolása, egész egyszerűen egy szerethető, érzelmes, romantikus történet, s bár nagyon nem szeretem a szimplán csak romantikus történeteket, ez a könyv bizony levett a lábamról.

Ha kedvelitek az LMBTQ+ témát, és/vagy a romantikus köteteket, adjatok neki esélyt, mert szerintem hihetetlenül jó lett!

Jóval bővebben pedig itt írtam róla: https://booktasticboglinc.blogspot.com/2019/12/christin…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577041 · Fordította: Nagy Boldizsár
Cync>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Abban biztos voltam, hogy el akarom olvasni ezt a könyvet, de mégis kicsit tartottam tőle, mert nem szeretem az olyan történeteket, amiben túl nagy szerepet kap a vallás. Semmi problémám vele tényleg, egyszerűen csak nem tudok vele azonosulni, főleg nem a rengeteg szabállyal, vagy az ebből fakadó előítéletekkel. Emiatt nagyon fel tudnak húzni az ilyen könyvek, ami néha annak a rovására megy, hogy kevésbé fog tetszeni. Szerencsére most nem így volt.
Ahogy elkezdtem, még nem voltam meggyőződve róla, hogy tetszeni fog, de később már le se tudtam tenni.
Őszintén, elég nehéz volt elképzelnem a mormon közösséget, ezért végig volt bennem egy furcsa érzés, de igazából érdekes volt belelátni ebbe a világba. Ráadásul az információkat is remekül adagolta a történet. Amivel még mindig nem vagyok kibékülve, az a szereplők közötti gyors egymásba esés, aminek nem sok alapja volt. Nem baj! Plusz kissé gyors volt nekem ez a lezárás.
Tetszett, hogy van benne egy kis magyar vonatkozás. Volt benne humor, imádtam ahogy Sebastian ugratta Tannert. Utóbbi családja fantasztikus volt. Izgultam, hogy fog végződni kettejük története.
Tetszett, hogy a könyv egy ponton saját magát elemzi, és imádtam az ötletet, spoiler
A maga egyszerűségében annyira igaznak hat, pont emiatt szerettem, és szerintem ettől gyönyörű, kívül belül egyaránt. Mert azért a borító se semmi! Nem csak egy aranyos kis könyv, hanem nagyon mély és fontos mondanivalóval bír, több témát is érintve, vallás, család, elfogadás, szerelem, barátság. Rengeteg érzelem van benne, és lehet hogy alapjábán véve egy egyszerű történet, mégis különleges.
Teljesen mást kaptam, mint amit vártam, pozitiv értelemben. Szerintem újra fogom még olvasni.


Népszerű idézetek

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!

A bátorság azt jelenti, hogy minden nap önmagad vagy, annak ellenére, hogy a világ azt mondja, légy másmilyen.

4 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

A fordító megjegyzése

A regény amerikai megjelenése után nem sokkal, 2019. április 4-én az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos bejelentést tett arról, hogy ezentúl nem tekinti hittagadásnak a homoszexualitást, valamint az azonos neműek házasságát, és az egyház a továbbiakban megkereszteli az azonos nemű párokat és az általuk nevelt gyerekeket is. Egyúttal törölték az egyház tanai közül, hogy a homoszexuális viselkedés és kapcsolat bűn.

401. oldal (Könyvmolyképző, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: 2019 · homoszexualitás · mormon
1 hozzászólás
DarknessAngel >!

HA NEM LENNÉL, TELJESEN MÁSMILYEN LENNE A VILÁG!

A BÁTORSÁG AZT JELENTI, HOGY MINDENNAP ÖNMAGAD VAGY, ANNAK ELLENÉRE, HOGY A VILÁG AZT MONDJA, LÉGY MÁSMILYEN.

A SZERELEM NEM ISMER HATÁROKAT.

A NORMÁLIS EGY FOKOZATOT JELENT A MOSÓGÉPEN – SEMMI MÁST!

Cintia_>!

– Néha azon gondolkodom, vajon Isten vagy az egyház számára olyan fontosak-e ezek a dolgok.
– A véleményemre vagy kíváncsi? – szólalok meg óvatosan. – Egy olyan Isten, aki kiérdemli, hogy örökké szeresd, nem ítél el azért, hogy kit szeretsz, amíg itt vagy.

Kapcsolódó szócikkek: Tanner Scott
konyvmolyblog>!

Annyi ilyen történet van. A szerelem útjába áll a távolság, a hűtlenség, a büszkeség, a vallás, a pénz, valamilyen betegség. Mitől lenne pont az én történetem különleges?

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!

Ez zseniális.
– Sebastian Brother. Ez azt jelenti, hogy téged Brother testvérnek hívnak.
Lelkesen vigyorog.
– Egész életemben azt vártam, hogy valaki elsüsse végre ezt a poént. Az egyházban túl kedvesek, és nem merik ezt felhozni.
Habozok, nem tudok olvasni a tekintetében.
– Te most szórakozol velem.
– Igen. – A mosolya, ha lehetséges, még szélesebbre húzódik, és mikor boldogan, önfeledten felnevet, úgy érzem, megnyílik a mellkasom.

AdriiV>!

A szerelem az szerelem, szerelem, szerelem, szerelem, szerelem,
szerelem, szerelem, elpusztítani és félresöpörni nem, nem lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Lin-Manuel Miranda
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!

– Mindent tudni akarok rólad – szólal meg ismét, zihál a vágytól közben, az állam csókolgatja és a borostás nyakamat.
– Mindent elmondok neked.
– Ugye a fiúm vagy most már? – kérdi, és mielőtt válaszolhatnék, fogai közé veszi az alsó ajkam, és nevet önmagán, mintha nem ez lenne a leggyönyörűbb, legfontosabb kérdés, amit valaha feltettek nekem.
– Ööö, igen.
A fiúja. Igen.

pveronika>!

Tegnap este volt egy buli nem messze, Hedrickben. Breckinnel mentem. – Az eddigi egyetlen és legközelebbi helyi barátom, Breckin egy kis texasi városból menekült ide, és kissé meglepő az egyezés, de (1) meleg, (2), mormon. Nem is próbálom megérteni, hogy sikerült pont vele összehaverkodnom. Nagyon okos srác, és majdnem úgy falja a könyveket, mint Autumn. Ha a szívem nem lenne másé, biztos beleesnék.

Kapcsolódó szócikkek: Breckin

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Green: Katherine a köbön
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Kasie West: A távolság relatív
Colleen Hoover: Without Merit – Merit nélkül
Meg Cabot: Az a balfék Tommy Sullivan
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény