Autoboyography ​– Egy fiús könyv 134 csillagozás

Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

„Mennyi ​örömmel és bánattal jár queerként felnőni!” – Teen Vogue

Tanner Scott és családja három éve ezelőtt költözött el Kaliforniából Utah államba. A biszexuális kamasz nehezen illeszkedett be új környezetébe. Most, hogy már csak egy féléve van hátra a középiskolából, alig várja, hogy szabad lehessen az egyetemen, így hát elhatározza, hogy az utolsó, Utahban töltött hónapjain nem fogja megerőltetni magát.
Amikor azonban a legjobb barátja, Autumn felveti, hogy jelentkezzen a Provo High nagy presztízsű kreatív írás szemináriumára (ahol csábítóan nagy jutalom jár annak, aki egy félév alatt képes összerakni egy saját könyvet), Tanner nem tud ellenállni a kísértésnek, és belevág. Már csak azért is, hogy bebizonyítsa Autumn-nak, hogy már az ötlet is komolytalan. Miért ne lehetne négy hónap alatt megírni egy regényt? Semmiség: négy hónap egy egész örökkévalóság!
Kiderül, hogy Tannernek csak részben van igaza: négy hónap csakugyan hosszú idő. Bár az csak egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
382 oldal · ISBN: 9789635610778 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
382 oldal · ISBN: 9789635610785 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577041 · Fordította: Nagy Boldizsár

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Breckin · Amerika Kapitány (Steve Rogers) · Tanner Scott · James Buchanan Barnes (Bucky/Winter Soilder) · Autumn Summer Green · mormon


Kedvencelte 36

Most olvassa 7

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Deszy P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Zokogtam. Imádtam. Az egyik kedvenc könyvem az ideiek közül.

Hosszabban hamarosan.

FRISS:

Ez a könyv a bizonyíték számomra arra, hogy nem kell egy könyvnek fordulatokkal, akciójelenetekkel tele lennie ahhoz, hogy magával sodorjon és elérje, hogy le se tudja tenni az ember. (Bár ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs izgalmas rész a könyvben, hogy nincs fordulat, tetőpont stb.)

Az Autoboyography – és ne haragudjatok, nem szeretném a magyar címén emlegetni, mert az számomra sajnos rendkívül semmitmondó – egy látszólag nagyon egyszerű történet, mégis képes volt az egyik legmélyebb YA könyvvé válni, miközben egyébként azt az előzetes elvárásomat is teljesíti, hogy egy cuki LMBT történet.

Bővebben:
http://www.deszy-konyv.hu/2019/12/christina-lauren-auto…

pveronika>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Annyira boldog vagyok, hogy végre magyar nyelven is felkerülhet a polcomra Christina Lauren szerzőpáros gyönyörűséges LMBT ifjúsági regénye. Ez a könyv méltán került fel a 2017-es kedvenceim listájára, és ezzel a regénnyel indult el a szerelembe esésem Christina Lauren könyveivel. Ez egy nagyon fontos témákat boncolgató, gyönyörű történet két világ találkozásáról, elfogadásról, hitről és szerelemről.

Bővebben:
http://veronikasreaderfeeder.com/christina-lauren-autob…

AniTiger P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Azt hiszem, újabb új kedvenc LMBT regényt találtam! Kevésbé porcukros, mint az abszolút kedvencem (Simon és a Homo sapiens-lobbi), de nagyon érdekes témafelvetései vannak, és egy egészen új világra láthattam rá általa. Humoros, megható, dühítő, gyönyörű és felkavaró történet vallásról, barátságról, családról, szerelemről és önmagunk elfogadásáról. Mondanám, hogy várható volt a regény kimenetele, de a vége felé voltak olyan fordulatok, hogy csak pislogni tudtam!
Szerettem olvasni, egészen biztosan újraolvasós lesz nálam!

Kedvenc részek: Tanner lebukása az anyja szoftverével; Sebastian humora (+ ahogy szívatja Tannert), mindenféle édes és rémes coming outok

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/12/christina…

Boglinc P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Az idei év egyik kedvenc kötete lett számomra az Autoboyography bocs, a magyar címmel nem tudok megbarátkozni. :D.

Rendkívül jól járja körül a felvázolt témát, az alaposságának köszönhetően pedig rengeteget tanulhatunk a mormon vallásról, működéséről, felépítéséről, de arról is, mi zajlódhat le egy olyan hívőben, aki világ életében bizonyos szabályrendszer szerint élte az életét, majd hirtelen rádöbben, hogy ő bizony nem illik bele a keretbe.

Csodásan írja meg az alakuló érzelmeket, a lelki vívódásokat, és számomra szívszorító volt átérezni mindazt, amin ez a két srác keresztül megy.

Nincs túltolva benne a vallás, nem lett közönséges a másság ábrázolása, egész egyszerűen egy szerethető, érzelmes, romantikus történet, s bár nagyon nem szeretem a szimplán csak romantikus történeteket, ez a könyv bizony levett a lábamról.

Ha kedvelitek az LMBTQ+ témát, és/vagy a romantikus köteteket, adjatok neki esélyt, mert szerintem hihetetlenül jó lett!

Jóval bővebben pedig itt írtam róla: https://booktasticboglinc.blogspot.com/2019/12/christin…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577041 · Fordította: Nagy Boldizsár
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Ez a könyv egyszerűen imádnivaló. A szereplői nagyon emberiek, a romantikus szál és a srácok közti kémia mindent visz, a vallás és a melegség kapcsolatát pedig fájóan hitelesen mutatja be. Az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett ez a regény.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/12/konyvkritika-christina-l…

Attila20 P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Jelentem találtam egy új kedvencet!
Sajnálom, hogy ennyire sűrűek a napjaim, mert ha nem lennének akkor 1 napos olvasás lett volna ez a majdnem 400 oldalas kötet.
Hol sírtam, hol nevettem mert annyira magával ragadó ez a történet.
Sebastiant végig nagyon sajnáltam és a szívem szakadt meg érte. Tanner családja rendkívül elfogadóak, és Autumn pedig remek barát volt és leírhatatlanul szimpatikus volt végig.
Mindenkinek ajánlom mert egy hihetetlenül jó LMBTQ könyv.

Kedvenc idézet: A bátorság azt jelenti, hogy minden nap önmagad vagy, annak ellenére, hogy a világ azt mondja, légy másmilyen.

klaratakacs P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

A Szólíts a neveden óta már keresem a hasonló témájú könyveket, örülök, hogy erre is rátaláltam. Tanner és Sebastian történetét a mormon vallás teszi különlegessé. A hívő léttel semmi bajom, a hozzá kapcsolódó jórészt kirekesztő, korlátozó, egyéniség sokféleségét semmibe vevő, el nem fogadó szabályrendszerekkel viszont annál több.
Sebastian is küzd a hitrendszerrel, amiben felnőtt és gyakorlatilag a teljes életét meghatározza és azzal a ténnyel, hogy meleg. Mert mindkettő nem lehet ő. Kemény helyzet egy fiatalnak, aki imádja a családját és hisz Istenben.
Tanner lazább, a családja imádnivaló, hozzák a könyv humorát. Neki is megvannak a hibái, de az esze is, ráadásul jórészt az ő szemszögéből olvashatjuk a történetet.,
A könyv közepét kicsit untam, nagyon klisés, „romcsi” történetnek látszott, aztán az utolsó száz oldal sikeresen fordított rajta és élménnyé tette a könyvet.

turanett P>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Nagyon szeretem az írónő könyveit. Ezért is nagyon vártam ezt a könyvet. De sajnos, azt kell, hogy mondjam csalódás. Nem a témával magával volt bajom, mert már sok LMBT könyvet olvastam. Leginkább az zavart, hogy azonkívül, hogy Tenner és Sebastian között megy a csiki csuki, azonkívül nem nagyon történt semmi. Tenner szüleit nagyon megkedveltem. Jó, hogy ilyen elfogadóak. Sebastian szüleiről, azonban ezt nem mondhatom el. Értem én, hogy erősen vallásosak, de a másságért valakit kiközösíteni, számomra elfogadhatatlan. Ebből a szempontból értem Sebastiant, de ez a húza-vona, amit csinált, azt már nem.
A vége számomra, kissé összecsapottra sikeredett. spoiler
Sajnálom, mert nagyon akartam szeretni, de megszenvedtem vele.

konyvmolyblog >!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

„A szavak olyan súlyosak bennem, agyonnyomnak minden más gondolatot, és, ha nem hagyom, hogy kijöjjenek, akkor mindent széttörnek, darabokra zúznak odabenn.”

Ismét csak magamat ismétlem, de meseszép ez a borító. *-* A történettel kapcsolatban viszont vegyesek az érzéseim.

„Azt mondja, szerinte egyáltalán nem gond, ha most csak ennyiből áll az ötletem, mert amennyire ő tudja, minden könyv valahogy így születik meg: egy mondatból, egy képből, egy párbeszéd részletéből.”

Bevallom, elsősorban a borító és az csábított el, hogy mennyi „Hű, de jó! Ezt mindenkinek el kellene olvasnia!” véleményt hallottam a könyvről. Esküszöm, többet nem esem abba a hibába, hogy hiszek ezeknek a véleményeknek. Vagy én lázadok ennyire, hogy mostanában semmi sem tetszik, ami mindenki másnak bejön? :D Viszont nem feltétlenül értek egyet ezzel.
Érdekes a történet, értem az írónők mit szerettek volna felvázolni a vallási vonallal, de ez nekem kicsit sok(k) volt. Azt viszont nagyon díjazom, hogy nyomon követhettem egy könyv születését, és volt benne magyar vonatkozás is. :)

„A normális egy fokozatot jelent a mosógépen – semmi mást!”

Még mindig tartom magam ahhoz a felfogáshoz, hogy mindenkinek saját döntése melyik nem(ek)hez vonzódik, egyáltalán nem ítélek el egyetlen embert sem emiatt, sőt a baráti társaságomban is van olyan személy, aki a saját neméhez vonzódik. Talán emiatt is könnyebb elfogadnom az ilyen helyzeteket, mint másoknak.

„Annyi ilyen történet van. A szerelem útjába áll a távolság, a hűtlenség, a büszkeség, a vallás, a pénz, valamilyen betegség. Mitől lenne pont az én történetem különleges?”

Tanner nagyon cuki, a családját pedig egyenesen bírom amiért ennyire kitűnnek a mormonok közül, elfogadják Tannert és teljes mértékben támogatják. Az a szivárványos pizsama… :D

Sebastian nekem végig nagyon-nagyon zárkózottnak – még nálam jobban is, pedig én minden második programomat lemondom, csak, hogy itthon ülhessek és utána azon gondolkozzam miért is nem mentem el mégis :'D – hatott, amit egyrészről megértek, de másrészről: Könyörgöm irónia, lol a 21. (!!!) században élünk. Oké, legyen hívő, legyen a vallása a mindene, de ahhh…

Lehet hatásvadásznak, drámakirálynőnek fogok tűnni ezzel a kijelentéssel, de a könyv másból sem állt, minthogy: Sebastian és Tanner egyet előre lép, kettőt pedig hátra. Ezen kívül nem történt SEMMI. Hol van az izgalom, fülledtség, ami a Him -ben megvolt?! Sajna sehol… Arról nem is szólva, hogy a végét összecsapottnak, káoszosnak éreztem. spoiler

Szerettem volna szeretni a könyvet, de sajnos nem sikerült igazán. :/ Inkább „tinilimonádénak” éreztem, mint igazi LMBT könyvnek. Ennek ellenére komoly mondanivalója van annak, aki kételkedik a „másság” elfogadásában. :)

Kokuszka>!
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv

Nagyon sokszor szembejött már velem ez a könyv, így kíváncsi voltam, mi ez a nagy hype körülötte. Szerencsére pont bent volt a könyvtárban, így ki is hoztam gyorsan.
Csodásan megírt történet két kamasz srácról, akik a suliban találkoznak és rögtön fellobban közöttük az a bizonyos szikra. A helyzet nem egyszerű, hiszen Sebastian mormon és egy két éves küldetés előtt áll. Kapcsolatuknak nincs túl nagy jövője, hiszen a mormon társadalomban nem alkothatnak együtt egy párt.
Érzékeny téma, de szerencsére (ahogy a fordító megjegyzi) ma már nem tekintik hittagadásnak a homoszexualitást.
Tanner szülei nagyon elfogadóak, teljes mértékben kiállnak a fiuk mellett, csak bízom benne, hogy a való életben is sok-sok ilyen szülő van. spoiler
Igazán szép történet, örülök, hogy megismerhettem Sebastian és Tanner történetét.


Népszerű idézetek

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

A bátorság azt jelenti, hogy minden nap önmagad vagy, annak ellenére, hogy a világ azt mondja, légy másmilyen.

shadowhunter1975 P>!

A fordító megjegyzése

A regény amerikai megjelenése után nem sokkal, 2019. április 4-én az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos bejelentést tett arról, hogy ezentúl nem tekinti hittagadásnak a homoszexualitást, valamint az azonos neműek házasságát, és az egyház a továbbiakban megkereszteli az azonos nemű párokat és az általuk nevelt gyerekeket is. Egyúttal törölték az egyház tanai közül, hogy a homoszexuális viselkedés és kapcsolat bűn.

401. oldal (Könyvmolyképző, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: homoszexualitás · mormon
1 hozzászólás
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Ez zseniális.
– Sebastian Brother. Ez azt jelenti, hogy téged Brother testvérnek hívnak.
Lelkesen vigyorog.
– Egész életemben azt vártam, hogy valaki elsüsse végre ezt a poént. Az egyházban túl kedvesek, és nem merik ezt felhozni.
Habozok, nem tudok olvasni a tekintetében.
– Te most szórakozol velem.
– Igen. – A mosolya, ha lehetséges, még szélesebbre húzódik, és mikor boldogan, önfeledten felnevet, úgy érzem, megnyílik a mellkasom.

Cintia_>!

– Néha azon gondolkodom, vajon Isten vagy az egyház számára olyan fontosak-e ezek a dolgok.
– A véleményemre vagy kíváncsi? – szólalok meg óvatosan. – Egy olyan Isten, aki kiérdemli, hogy örökké szeresd, nem ítél el azért, hogy kit szeretsz, amíg itt vagy.

Kapcsolódó szócikkek: Tanner Scott
konyvmolyblog >!

Annyi ilyen történet van. A szerelem útjába áll a távolság, a hűtlenség, a büszkeség, a vallás, a pénz, valamilyen betegség. Mitől lenne pont az én történetem különleges?

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

– Mindent tudni akarok rólad – szólal meg ismét, zihál a vágytól közben, az állam csókolgatja és a borostás nyakamat.
– Mindent elmondok neked.
– Ugye a fiúm vagy most már? – kérdi, és mielőtt válaszolhatnék, fogai közé veszi az alsó ajkam, és nevet önmagán, mintha nem ez lenne a leggyönyörűbb, legfontosabb kérdés, amit valaha feltettek nekem.
– Ööö, igen.
A fiúja. Igen.

pveronika>!

Tegnap este volt egy buli nem messze, Hedrickben. Breckinnel mentem. – Az eddigi egyetlen és legközelebbi helyi barátom, Breckin egy kis texasi városból menekült ide, és kissé meglepő az egyezés, de (1) meleg, (2), mormon. Nem is próbálom megérteni, hogy sikerült pont vele összehaverkodnom. Nagyon okos srác, és majdnem úgy falja a könyveket, mint Autumn. Ha a szívem nem lenne másé, biztos beleesnék.

Kapcsolódó szócikkek: Breckin
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Sebastian tudja, hogy vonzódom hozzá: egészen biztos, hogy észrevette. Ha a közelemben van, a tekintetem mohón fedezi fel az arcvonásait, a nyakát, a mellkasát és a farmerjét.
Látta vajon, mit írtam?
Vajon rájött, hogy ő az, akiből az ihletet merítem?

shadowhunter1975 P>!

Az a vicces, hogy ha valaki akár két percen át megfigyel engem ezen az órán, világosan látja, mi zajlik itt. Áttehetem a cselekményt egy alternatív univerzumba, vagy játszódhat mindez a SkyTron -1 bolygón, a szereplők neve pedig lehet Steve és Bucky, lehetnek szuperképességeink is meg minden, akkor is nyilvánvaló lenne, hogy miről is szól ez a regény.

327. oldal, Huszadik fejezet (Könyvmolyképző, 2019)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Csókelvonó kockáknak
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Jennifer E. Smith: Vajon ránk talál a szerencse?
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
André Aciman: Szólíts a neveden
Morgan Matson: Páratlan nyár
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
Sarah Dessen: Figyelj rám!
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Nicola Yoon: Minden, minden